Schoolcampus en schoolagenda’s: zijn ze nog wel nodig?

schoolcampus

Sinds de schoolcampus ter ziele ging door het faillissement van de V&D moet je elders schoolspullen kopen. Ook dit jaar zie ik bij de Hema en de lokale boekhandel weer veel schoolagenda’s en dergelijke liggen. Ik ben dol op agenda’s, en dus ook op schoolagenda’s. Ook al heb ik er met mijn 47 jaar beslist geen nodig!

Als ik al die schoolagenda’s zie dan vraag ik me altijd weer af of die schoolagenda’s nog wel gekocht worden. Want zijn schoolagenda’s nog wel nodig? Mijn jongste zoon (14) heeft er geen. Hij kijkt op het magister wat zijn huiswerk is. En daarnaast heb je nog een groep kinderen die in hun smartphone een agenda heeft staan.

Met andere woorden:

Zijn schoolagenda’s nog wel nodig?

Ik heb eens wat research gedaan en er zijn de volgende ontwikkelingen op het gebied van schoolagenda’s!

Schoolagenda’s anno 2017: de stand van zaken

 1. Er is anno 2017 minder keuze in schoolagenda’s. Zeven jaar geleden kon je nog kiezen uit honderden agenda’s, nu zijn dat er nog maar tientallen staat op de website van het Jeugdjournaal.
 2. Doordat de V&D failliet ging verdween de schoolcampus. En dat was natuurlijk een hot spot voor schoolagenda’s! Zo had het faillissement van V&D gevolgen voor de verkoop van schoolagenda’s.
 3. De Hema en boekhandels zijn in het gat gesprongen dat het verlies van de schoolcampus van de V&D achter liet.*
 4. Schoolagenda’s zijn (nog steeds) een manier om jezelf als tiener ‘neer te zetten’. Het soort agenda dat je koopt zegt iets over wie je bent, over je identiteit. Een schoolagenda is een uiting van persoonlijke stijl. Dat is een belangrijke motivatie bij de aanschaf van een schoolagenda. Maar die staat wel onder druk door social media.
 5. Niet alle leraren zijn handig met digitale zaken zoals het magister en Itslearning. Sommige vergeten, of vertikken het huiswerk daar op te zetten. In zo’n geval is een papieren schoolagenda toch wel handig.
 6. Soms valt internet of een computer uit. Dan is het handig om huiswerk en belangrijke informatie op papier te hebben in een schoolagenda.
 7. Volgens Tijs van Ruiten directeur van het Onderwijsmuseum gaat de schoolagenda in de toekomst wel degelijk verdwijnen, zij het langzaam.

Hoeveel schoolagenda’s zijn er eigenlijk te koop?

Ik was wel benieuwd hoeveel schoolagenda’s er te koop zijn, en heb op een aantal sites de aantallen geteld.

*V&D schoolcampus in Albert Heijn?

Ik kwam een artikel tegen met het bericht dat Albert Heijn in samenwerking met V&D Concepthouse van Ronald van Zetten de Schoolcampus van V&D naar Albert Heijn winkels gaat brengen!

Schoolcampus Albert Heijn bestaat inderdaad, maar op selecte plekken

Misschien heb ik niet goed opgelet, maar ik heb nog geen schoolcampus gezien bij ‘mijn Albert Heijn’. Daarom heb ik even op internet gekeken en warempel! Daar was hij inderdaad. Een schoolcampus bij de Albert Heijn! Met een zoekfunctie om te kijken waar de dichtstbijzijnde schoolcampus voor mij is. Dat viel tegen! De dichtstbijzijnde Albert Heijn schoolcampus is ruim 30 kilometer verderop. Maar misschien heb jij meer geluk dan ik.schoolcampus

Conclusie over schoolcampus en de vraag of schoolagenda’s passé zijn

Hoewel schoolagenda’s nog steeds gekocht worden, neemt het aanbod langzaam maar zeker af. De digitalisering speelt daarbij een grote rol. Doordat huiswerk online wordt gezet verdwijnt de noodzaak om huiswerk in een schoolagenda te noteren. En Whatsapp, Instagram en andere social media vervangen de schoolagenda als uiting van wie je bent! Verrassend vind ik de komst van de schoolcampus naar de Albert Heijn! Op de website van de Albert Heijn kun je kijken waar er bij jou eentje in de buurt zit.

Schoolcampus 2023

De AH schoolcampus is alweer verdwenen. De Hema noemt hun uitstalling met schoolspullen wel schoolcampus, maar het is níéts vergeleken met die van V&D. Van een Bijenkorf schoolcampus is ook geen sprake.

Leestips

Heeft jouw kind nog een schoolagenda? En wat is jouw indruk van de schoolcampus van de V&D bij de Albert Heijn?

Similar Posts

56 Comments

 1. Ik heb bij mijn kinderen al jaren geen schoolagenda gezien.
  Maar zelf heb ik er wel een. Vind ik makkelijk omdat ik vaak in een schooljaar denk. Heeft vast te maken met het feit dat ik in het onderwijs heb gewerkt.
  Die schoolagenda gebruik ik naast de familieplanner die het kalenderjaar bestrijkt.

  1. Grappig dat je een schoolagenda gebruikt Marion. Ze zijn er ook leuk genoeg voor. En ze hebben echt hele leuke. Zelf vind ik het dan een nadeel dat er lesuren in staan.

 2. Aan het begin van vorig schooljaar hadden we wel agenda’s gekocht maar ze zijn nog geen week gebruikt. Ze doen inderdaad vrijwel alles via magister. Superzonde, dit jaar koop ik ze niet meer.

  1. Dat is ook mijn ervaring Frederique. Gelukkig had ik voor mijn jongste zoon een hele goedkope gekocht van de Action, dus het was niet zo erg. Maar als je 15 euro hebt betaald voor een agenda die niet wordt gebruikt is dat best jammer.

 3. De tijd van schoolagenda’s is hier allang voorbij. Vorige week was ik bij Action en daar was het heel druk bij de schoolartikelen. Daar werd veel gekocht. Ik kocht zelf ook wat. Een mooie ringband met bijpassende verdeling. Ga ik eindelijk eens al die opgeschreven recepten rubriceren zodat ik het makkelijker terug kan vinden.
  Ik ging vroeger nooit met mijn ouders naar de schoolcampus. Mijn ouders vonden dat te duur. Ik kreeg hema spullen. Dat was het ene jaar leuk, het andere jaar saai.
  Mijn zoons hebben alleen het eerste jaar een dure agenda gehad. Alleen dat beviel mijn zoons niet. Hoe saaier de agenda, hoe beter. Duidelijk geen zoons van hun moeder ;-)

 4. Ik vond het vroeger altijd super leuk om een agenda uit te zoeken. Meestal ging ik naar V&D of een boekhandel. Hele agenda volzetten met namen en geheime briefjes. Maar ik snap wel dat de meesten het niet meer gebruiken. Zelf vind ik het prettig om iets op te schrijven in een leuke agenda. Toen ik werkte gebruikte ik ook altijd nog een agenda.

 5. Ja, een saaie agenda, dat vonden mijn kinderen ook altijd het beste werken.
  Ik heb mijn eigen oude schoolagenda’s nog!!! Want het was veel meer dan alleen dat huiswerk opschrijven, het is een document van die tijd. Alles stond erin, afspraakjes, vriendjes, vriendinnen, plaatjes uit Toppop. En de handtekeningen van de bands die ik bezocht.

 6. Ik heb als docent nog wel een agenda, dit vind ik gemakkelijk maar veel kan ook digitaal. De leerlingen op school gebruiken steeds minder een agenda. De telefoon is makkelijk en hebben ze tenslotte altijd bij:)

 7. De schoolcampus bij v&d was idd altijd de plek! Ik koop de laatste jaren voor een euro bij Hema of action mijn agenda. Gebruik hem niet veel. In huis gebruik ik een family planner.
  Alleen voor mijn werk als juf dus de agenda.

 8. Hier in de AH is inderdaad een schoolcampus opgedoken. Handig voor de rare dingen zoals potloden in verschillende hardheden.
  Ondanks dat er op de basisschool niets mee wordt gedaan en de middelbare school bijna geheel digitaal is vragen beide scholen om een papieren agenda. Dus wij gaan binnenkort maar eens op zoek, nog even en dan hebben wij ook eindelijk vakantie.

 9. Ik vind het nog steeds leuk om een agenda te hebben. Lekker alles op schrijven en tekeningentjes maken. Bij onze ah is wel een schoolcampus, maar volgens mij loopt het niet zo. Het staat meer in de weg naar mijn idee.

 10. Vroeger had ik altijd een schoolagenda en moet nu ook eerlijk bekennen dat ik heel veel in mijn telefoon zet. Wat grappig dat ze nu een schoolcampus in de Albert Heijn hebben. Is toch ook wel praktisch :)

 11. Ik zelf gebruik geen agenda meer. Voor privé zaken gebruik ik Google Calendar en voor school Magister. Daarbij krijgen wij van school een soort planner waar we proefwerken in kunnen plannen.

 12. Al is het geen schoolagenda mijn papieren agenda is mijn alles waar alle to do lijstjes in worden geschreven én afgevinkt! Heerlijk om te doen… ;)

 13. Het was vroeger echt een ding om een nieuwe agenda te mogen uitzoeken voor het nieuwe jaar. Ik denk idd dat het straks ook voor de jongeren steeds digitaler wordt. Ik heb zelf ook geen papieren agenda meer

 14. Het was vroeger echt een ding zo’n schoolagenda… Nu gebruik ik een planner waarin je zelf de datum moet invullen en je ook to do lijstje kan in vullen en dit vind ik echt heerlijk!

 15. Hier in België ligt het sowieso al anders aangezien je hier op de middelbare school een agenda van de school krijgt en iedereen dus sowieso dezelfde agenda heeft, een groot aanbod was hier dus echt nooit. Ik kan me wel voorstellen dat je in NL wel een hele revolutie ziet nu!

  1. Grappig dat het in België zo anders is wat betreft schoolagenda’s! Hebben jullie ook een magister? Wordt bij jullie het huiswerk nog wel echt opgegeven?

 16. Wat goed dat de heijn de schoolcampus verder zet. Alleen koop ik zelf nooit een agenda, daar dient die gsm toch voor? Denk ik dan.

 17. Ik denk dat er vast nog wel scholieren zijn die een schoolagenda hebben. Hoe leuk is het om hier alles in te schrijven zoals een soort dagboekje? Plaatjes erin plakken, verhaaltjes van vriendinnen. Ik hou zelf ook nog steeds van een papieren agenda omdat het zo lekker overzichtelijk is.

 18. Mijn kinderen zijn nog veel te klein voor een agenda (ze zitten nog niet eens op de basisschool), maar die schoolcampus ziet er goed uit. Voor ons 4 km verderop dus dat valt mee. Die van v&d is wel jeugdsentiment. ;)

 19. Voor mijn dochter is het nog niet nodig maar zodra ze van de basisschool gaat (duurt nog even) is het wel nodig, wel vind ik sommige agenda’s erg duur. Gelukkig heeft de Action ook hele leuke exemplaren :-)

 20. Wat een ongelooflijke hoeveelheid agenda’s! Vroeger was je blij met keus uit 10 ofzo. Ik vind nog altijd leuk om even te kijken, maar ook niet meer nodig inderdaad.

 21. Oh, ik vond dat vroeger het leukste onderdeel van het nieuwe schooljaar! Ik heb ze zelfs bijna allemaal bewaard. Zo grappig om terug te lezen haha!

 22. Ik heb een schoolagenda maar dan voor juf (bedanken kado maar toch ging niet door dus mijn zoon gebruik dat. Alleen voor stickers plakken :D
  Toen ik nog op school zat, gebruikte ik geen agenda. Maar zie ik hier de in de winkel veel agenda`s voor school, werk en zelf voor thuismoeder.

 23. Wij kregen altijd een schoolagenda van de school zelf.. ik heb er nooit eentje zelf moeten aankopen. (Wat betreft de hoge school weet ik niet want heb nooit hoger onderwijs of universiteit gedaan)

 24. Ik gebruik zelf altijd een agenda als notitieboekje. Mijn dochter gebruikt een agenda als dagboek. Wat leuk van de AH, alleen zit de meest dichtstbijzijnde ook nog 45 minuten rijden verder

  1. Bij jou dus ook al. Apart dat ze echt alleen op bepaalde locaties zitten met de schoolcampus. Ik vraag me af hoe ze hebben gekozen voor juist die locaties.

 25. Ik zelf vind het achterhaal de schoolagenda. Scholen moeten afstappen van papier en digitaal gaan maar met duidelijk regels. Vb schooltaken mogen niet na 16u nog online worden gezet en in het weekend mag er niets geplaatst worden. Dus eigenlijk zolang je op school bent mogen er taken op (doorgegeven via de klas) maar vanaf schoo gedaan is mag er niet meer gestuurd worden. Tenzij er een leerkracht ziek is natuurlijk ;) om te zeggen dat een toets niet doorgaat

 26. Ik heb jarenlang nog een agenda gehad, maar gebruik nu die functie op mijn telefoon veel. Vooral ook in combi met de alarmfunctie. Wel jammer, want ik vind er altijd hele leuke bijzitten!

 27. Ik vond schoolagenda’s altijd geweldig. Kon ook uren twijfelen welke ik nu moest nemen. Mijn oudste heeft er wel eentje maar gebruikt hem eigenlijk nooit, dus zou me idd niet verbazen als hij uiteindelijk verdwijnt.

 28. Vroeger had ik inderdaad een schoolagenda, maar tegenwoordig zet ik (ook al heb ik nog wel een agenda) alles in mijn telefoon. Het enige nadeel is wel natuurlijk dat als hij crasht of gestolen wordt, al mijn afspraken weg zijn. Maar ik snap het wel dat digitaliseren.. Zo kun je snel zien wanneer je plek hebt in je agenda en het zorgt ervoor dat je je agenda niet overal mee naar toe heeft te slepen.

 29. Op de basisschool niet meer maar op de middelbare school toch echt wel. Ik vond het fijn want zo wist ik wanneer ik een toets had en vakantie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.