Kinderen naar school brengen

kinderen naar school brengen

Je kinderen naar school brengen is een niet te onderschatten taak!

Hij komt namelijk elke dag terug! Dankzij het continurooster is het nog maar twee keer per dag: ‘s ochtends je kinderen naar school brengen, en ze ‘s middags weer ophalen. Maar dat zijn toch al 10 ‘vervoers momenten’!

Kinderen naar school brengen: 8 kilometer per dag

Toen mijn kinderen nog op de basisschool zaten, was daar geen continurooster. Dat betekende dat ik dagelijks 8 kilometer wandelde. Het was namelijk 1 kilometer naar school.

  1. ‘s Ochtends kinderen naar school brengen
  2. Weer naar huis
  3. Ophalen voor de lunch
  4. Teruglopen naar huis met kinderen.
  5. Weer naar school brengen na de lunch
  6. Teruglopen naar huis
  7. Wandelen naar school om ze op te halen
  8. Naar huis wandelen met kinderen

Dit is hoe ik moeiteloos van mijn zwangerschapskilo’s afkwam ; )

Dat en borstvoeding geven, maar dit terzijde.

Het is één van de redenen dat de juiste basisschool kiezen zo belangrijk is.

In 2009 schreef ik onderstaande blogpost over de kinderen naar school brengen.

Kinderen naar school brengen: zo gek nog niet!

kinderen naar school brengenToen ik vanochtend thuis kwam nadat ik de kinderen naar school had gebracht, waaide ik praktisch ons huis binnen.

Ik voelde me net Maria Poppins! Er gaat niets boven een stormachtige wind om gezonde blossen op je wangen te toveren, en alle muizenissen weg te waaien. Zelfs de striemende regen in mijn gezicht verwelkomde ik.

8 wandelingen van en naar school

Ik ben blij dat ik mijn dagelijkse acht wandelingen naar school weer kan maken. De laatste tijd mopperde ik wel eens op het keurslijf dat ze vormen, maar door mijn griep en daarop volgende slechte conditie, heb ik gemerkt dat die wandelingen me veel opleveren.

Lichaamsbeweging en luisterend oor

In de eerste plaats de therapeutische waarde voor de kinderen: de lichaamsbeweging en de kans uitgebreid hun verhaal te doen. Want onderweg word ik niet afgeleid door huishoudelijke beslommeringen, en heb alle tijd om naar ze te luisteren.

En in de tweede plaats is het een ideale manier om te zorgen voor mijn dagelijkse 80 minuten beweging. De afstand naar school is 1 kilometer. De kinderen en ik leggen die in een kleine 10 minuten af. Als haler en brenger komt dat op 8 kilometer per dag, en dus 80 minuten wandelen.

Ik heb het kinderen naar school brengen echt gemist en besef na twee weken ‘krukken’: gezondheid is een groot goed!

Kinderen naar school brengen: 3 belangrijkste opties

1. Lopen

Ik liep met mijn kinderen naar school. Sterker nog, we wisselden zelfs van school om dat mogelijk te maken. De kinderen zaten op een christelijke school, die net iets te ver was om te lopen. Daardoor haalde en bracht ik de kinderen vaak met de auto. Ook omdat ik altijd ook nog een baby had die mee moest.

Toen ik zwanger was van de vijfde, zocht ik een betere oplossing. Dat werd de buurtschool 1 kilometer verderop. Ik kon de baby dan slapend en al meenemen naar school in de kinderwagen.

Bijkomend voordeel vond ik dat ik de kinderen beter onder controle had, dan als ze op fietsjes zaten. Toen de kinderen wat ouder waren, gingen ze vaak op stepjes naar school en ik liep er dan naast.

2. Op de fiets je kinderen school brengen

Maar als lopen te ver is, dan is kinderen naar school brengen op de fiets een uitstekende tweede optie natuurlijk. De kinderen en jij krijgen beweging, en je bent lekker buiten.

3. Met de auto je kinderen naar school brengen

Je kinderen naar school brengen met de auto is wat mij betreft de slechtste optie. Het zorgt voor veel (gevaarlijk) verkeerd bij school, en het doet niets voor je lichamelijke gezondheid. Tegelijkertijd kan het vaak niet anders. Als de school te ver weg is, je meerdere kinderen hebt die je niet allemaal op de fiets kunt meenemen, of als je meteen door moet naar je werk. Dan is een auto snel en praktisch.

Kinderen naar school brengen in beeld

In onderstaand filmpje zie je een speciale schoolbrengdag. De boodschap is duidelijk: als het even kan, breng je kinderen dan NIET met de auto naar school.

Veilig Verkeer Nederland over kinderen naar school brengen

Veilig Verkeer Nederland roept ouders op om hun kinderen niet met de auto naar school te brengen! Eén van de redenen dat ouders dat doen is omdat ze het verkeer gevaarlijk vinden. Maar door met de auto te gaan, dragen ze vervolgens zelf ook bij aan het verkeer rondom school.

Uit verschillende onderzoeken dat zo’n 12 tot 15 procent van de schoolgaande kinderen met de auto wordt gebracht. Vaak zelfs dagelijks. (Bron: Parool)

Eén van de belangrijkste adviezen is om, als je je kind dan toch met de auto naar school brengt, een eindje verderop te parkeren. Dus niet vlakbij de school. Of maak gebruik van een speciale Kiss and Ride plek.

Wanneer kunnen kinderen zelfstandig naar school?

Ik kan me niet meer zo goed herinneren wanneer ik mijn kinderen in hun eentje naar school durfde te laten gaan. Maar ik herinner me dat mijn oudste dochter en zoon op een gegeven moment zelf met de fiets van en naar school gingen. En ik liep dan met de ‘kleintjes’.

Volgens Ouders van Nu kunnen kinderen zelfstandig naar school als ze een jaar of 9 à 10 zijn.

Maar zoals zo vaak als het gaat om de opvoeding, is dit per kind verschillend. Het ene kind zal het eerder aan kunnen dan het andere. Ook hangt het af van de weg naar school. Is dat een rustige route, of is het erg druk met veel ingewikkelde verkeerssituaties. Dat speelt allemaal mee.

Kind naar school brengen werk

Het is lastig: hoe zorg je dat je kind op tijd op school is, en jij op tijd op je werk?! Soms sluiten die tijden namelijk erg slecht aan. En dan heb ik nog niet eens over het tijdstip van 14 uur ‘s middags waarop veel basisscholen stoppen met de schooldag…

Zelf was ik fulltime thuis bij de kinderen, dus voor mij was het niet zo’n probleem. Maar als je baan en gezin combineert kan dit best lastig zijn. Mogelijke oplossingen zijn: je kind naar de voorschoolse opvang, afspraken maken met andere ouders dat zij jouw kind meenemen en andersom, of eventueel proberen je werktijden aan te passen.

Leestips

Hoe deed jij het met je kinderen en school?

Similar Posts

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.