Kinderen naar school brengen
Last updated on februari 22nd, 2024 at 01:58 pm
- Kinderen naar school brengen: 8 kilometer per dag
- Kinderen naar school brengen: zo gek nog niet!
- 8 wandelingen van en naar school
- Lichaamsbeweging en luisterend oor
- Kinderen naar school brengen: 3 belangrijkste opties
- 1. Lopen
- 2. Op de fiets je kinderen school brengen
- 3. Met de auto je kinderen naar school brengen
- Kinderen naar school brengen in beeld
- Veilig Verkeer Nederland over kinderen naar school brengen
- Wanneer kunnen kinderen zelfstandig naar school?
- Kind naar school brengen werk
- Kinderen naar school brengen in Een huis vol!
- Kinderen naar school brengen en halen: 4 uur in de auto
- Familie Jelies
- Ik kan mijn kind niet naar school brengen
- Ik kan mijn kind niet naar school brengen vanwege mijn werk
- Wet Flexibel Werken
- Ik kan mijn kind niet naar school brengen vanwege ziekte
- Leestips
Je kinderen naar school brengen is een niet te onderschatten taak!
Hij komt namelijk elke dag terug! Dankzij het continurooster is het nog maar twee keer per dag: ’s ochtends je kinderen naar school brengen, en ze ’s middags weer ophalen. Maar dat zijn toch al 10 ‘vervoers momenten’! Dit speelt wat mij betreft een belangrijke rol bij een basisschool kiezen.
Hieronder een post die ik ooit schreef in 2009 die is geupdate!
Kinderen naar school brengen: 8 kilometer per dag
Toen mijn kinderen nog op de basisschool zaten, was daar geen continurooster. Dat betekende dat ik dagelijks 8 kilometer wandelde. Het was namelijk 1 kilometer naar school.
- ’s Ochtends kinderen naar school brengen
- Weer naar huis
- Ophalen voor de lunch
- Teruglopen naar huis met kinderen.
- Weer naar school brengen na de lunch
- Teruglopen naar huis
- Wandelen naar school om ze op te halen
- Naar huis wandelen met kinderen
Dit is hoe ik moeiteloos van mijn zwangerschapskilo’s afkwam ; )
Dat en borstvoeding geven, maar dit terzijde.
Het is één van de redenen dat de juiste basisschool kiezen zo belangrijk is.
In 2009 schreef ik onderstaande blogpost over de kinderen naar school brengen.
Kinderen naar school brengen: zo gek nog niet!
Toen ik vanochtend thuis kwam nadat ik de kinderen naar school had gebracht, waaide ik praktisch ons huis binnen. Ik voelde me net Maria Poppins! Er gaat niets boven een stormachtige wind om gezonde blossen op je wangen te toveren, en alle muizenissen weg te waaien. Zelfs de striemende regen in mijn gezicht verwelkomde ik.
8 wandelingen van en naar school
Ik ben blij dat ik mijn dagelijkse acht wandelingen naar school weer kan maken. De laatste tijd mopperde ik wel eens op het keurslijf dat ze vormen, maar door mijn griep en daarop volgende slechte conditie, heb ik gemerkt dat die wandelingen me veel opleveren.
Lichaamsbeweging en luisterend oor
In de eerste plaats de therapeutische waarde voor de kinderen: de lichaamsbeweging en de kans uitgebreid hun verhaal te doen. Want onderweg word ik niet afgeleid door huishoudelijke beslommeringen, en heb alle tijd om naar ze te luisteren.
En in de tweede plaats is het een ideale manier om te zorgen voor mijn dagelijkse 80 minuten beweging. De afstand naar school is 1 kilometer. De kinderen en ik leggen die in een kleine 10 minuten af. Als haler en brenger komt dat op 8 kilometer per dag, en dus 80 minuten wandelen.
Ik heb het kinderen naar school brengen echt gemist en besef na twee weken ‘krukken’: gezondheid is een groot goed!
Kinderen naar school brengen: 3 belangrijkste opties
1. Lopen
Ik liep met mijn kinderen naar school. Sterker nog, we wisselden zelfs van school om dat mogelijk te maken. De kinderen zaten op een christelijke school, die net iets te ver was om te lopen. Daardoor haalde en bracht ik de kinderen vaak met de auto. Ook omdat ik altijd ook nog een baby had die mee moest.
Toen ik zwanger was van de vijfde, zocht ik een betere oplossing. Dat werd de buurtschool 1 kilometer verderop. Ik kon de baby dan slapend en al meenemen naar school in de kinderwagen.
Bijkomend voordeel vond ik dat ik de kinderen beter onder controle had, dan als ze op fietsjes zaten. Toen de kinderen wat ouder waren, gingen ze vaak op stepjes naar school en ik liep er dan naast.
2. Op de fiets je kinderen school brengen
Maar als lopen te ver is, dan is kinderen naar school brengen op de fiets een uitstekende tweede optie natuurlijk. De kinderen en jij krijgen beweging, en je bent lekker buiten. Lees ook mijn post Fietskar of bakfiets, wat is beter?
3. Met de auto je kinderen naar school brengen
Je kinderen naar school brengen met de auto is wat mij betreft de slechtste optie. Het zorgt voor veel (gevaarlijk) verkeerd bij school, en het doet niets voor je lichamelijke gezondheid. Tegelijkertijd kan het vaak niet anders. Als de school te ver weg is, je meerdere kinderen hebt die je niet allemaal op de fiets kunt meenemen, of als je meteen door moet naar je werk. Dan is een auto snel en praktisch.
Kinderen naar school brengen in beeld
In onderstaand filmpje zie je een speciale schoolbrengdag. De boodschap is duidelijk: als het even kan, breng je kinderen dan NIET met de auto naar school.
Veilig Verkeer Nederland over kinderen naar school brengen
Veilig Verkeer Nederland roept ouders op om hun kinderen niet met de auto naar school te brengen! Eén van de redenen dat ouders dat doen is omdat ze het verkeer gevaarlijk vinden. Maar door met de auto te gaan, dragen ze vervolgens zelf ook bij aan het verkeer rondom school.
Uit verschillende onderzoeken dat zo’n 12 tot 15 procent van de schoolgaande kinderen met de auto wordt gebracht. Vaak zelfs dagelijks. (Bron: Parool)
Eén van de belangrijkste adviezen is om, als je je kind dan toch met de auto naar school brengt, een eindje verderop te parkeren. Dus niet vlakbij de school. Of maak gebruik van een speciale Kiss and Ride plek.
Wanneer kunnen kinderen zelfstandig naar school?
Ik kan me niet meer zo goed herinneren wanneer ik mijn kinderen in hun eentje naar school durfde te laten gaan. Maar ik herinner me dat mijn oudste dochter en zoon op een gegeven moment zelf met de fiets van en naar school gingen. En ik liep dan met de ‘kleintjes’.
Volgens Ouders van Nu kunnen kinderen zelfstandig naar school als ze een jaar of 9 à 10 zijn.
Maar zoals zo vaak als het gaat om de opvoeding, is dit per kind verschillend. Het ene kind zal het eerder aan kunnen dan het andere. Ook hangt het af van de weg naar school. Is dat een rustige route, of is het erg druk met veel ingewikkelde verkeerssituaties. Dat speelt allemaal mee.
Kind naar school brengen werk
Het is lastig: hoe zorg je dat je kind op tijd op school is, en jij op tijd op je werk?! Soms sluiten die tijden namelijk erg slecht aan. En dan heb ik nog niet eens over het tijdstip van 14 uur ’s middags waarop veel basisscholen stoppen met de schooldag…
Zelf was ik fulltime thuis bij de kinderen, dus voor mij was het niet zo’n probleem. Maar als je baan en gezin combineert kan dit best lastig zijn. Mogelijke oplossingen zijn: je kind naar de voorschoolse opvang, afspraken maken met andere ouders dat zij jouw kind meenemen en andersom, of eventueel proberen je werktijden aan te passen.
Kinderen naar school brengen in Een huis vol!
Ik kijk graag het programma Een huis vol. Daarin worden grote gezinnen gevolgd. In de recente afleveringen kwam kinderen naar school brengen een aantal keren naar voren. Zo keek ik met een mengeling van bewondering en medeleven naar Thalia Buddenbruck die elke dag een uur rijdt om alle kinderen naar hun scholen te brengen! Het gezin woont weliswaar in Duitsland, maar ze gaan naar school in Nederland.
Kinderen naar school brengen en halen: 4 uur in de auto
Dit kost Thalia elke dag 1 uur rijden naar school toe. Daarna rijdt ze weer terug, en dan moet dat ’s middags nog een keer om de kinderen weer op te halen! Dat is dus 4 uur per dag in de auto voor kinderen halen en brengen! Afgezien van de hoge benzinekosten lijkt me dit heel belastend voor Thalia. Zelf koos ik destijds vanwege logistieke redenen voor een buurtschool. Het maakte mijn leven, en ook dat van de kinderen eindeloos veel prettiger!
Familie Jelies
Bij de familie Jelies die onder de rook van Urk woont, veranderen de kinderen van basisschool. De kinderen gingen eerst naar een school waar moeder Janneke ze met de auto naartoe bracht. De nieuwe basisschool is veel dichterbij en ligt op de hoek van de straat. Als Janneke haar voet breekt blijkt onmiddellijk hoe handig het is om een basisschool dichtbij te hebben! Ze had de kinderen namelijk niet met de auto naar school kunnen brengen. Nu konden de kinderen Jelies zelfstandig naar school wandelen.
Ik kan mijn kind niet naar school brengen
Wat als je je kind niet naar school kunt brengen? Daar kunnen allerlei redenen voor zijn zoals:
- Je bent er lichamelijk niet toe in staat om je kind naar school te brengen. Bijvoorbeeld omdat je griep hebt, of omdat je in een rolstoelt zit waardoor dit moeilijk wordt.
- Je bent er mentaal niet toe in staat om je kind naar school te brengen.
- Het is te ingewikkeld qua logistiek. Je moet bijvoorbeeld op het moment dat je je kind naar school zou moeten brengen op je werk zijn.
- De afstand naar de school is te groot. Kinderen die naar het speciaal onderwijs gaan worden daarom vaak opgehaald met een speciaal busje, omdat dergelijke scholen niet altijd in de buurt zitten.
Ik kan mijn kind niet naar school brengen vanwege mijn werk
Je zult zeker niet de eerste ouder zijn die tegen dit probleem aanloopt. Als je eerst je kind naar school brengt kom je te laat op je werk. En je kind vroeger naar school brengen kan ook niet, want dat mag niet van de school. Wat kun je hieraan doen? De simpelste oplossing is overleggen op je werk of je iets later op je werk mag komen. Stel bijvoorbeeld voor dat je dit compenseert door langer door te werken.
Wet Flexibel Werken
Als je minstens een half jaar bij een bedrijf werkt, en er zijn minstens 10 werknemers, dan kun je een beroep doen op de wet flexibel werken. Je dient dan een schriftelijk verzoek in om op iets andere tijden te werken.Maar dit is niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld als je in ploegendiensten werkt of in de zorg.
Andere opties zijn voorschoolse opvang, je partner, of andere ouders vragen je kind mee te nemen
Ik kan mijn kind niet naar school brengen vanwege ziekte
In het geval van ziekte of handicap zou je de volgende oplossingen kunnen proberen:
- Een school kiezen die zo dichtbij is dat je kind er zelfstandig naar toe kan lopen.
- Een collega-moeder of oppas vragen of zij jouw kind kan meenemen.
- Overleg met je partner of hij kan inspringen.
Leestips
Hoe deed jij het met je kinderen en school?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
ehm ben blij dat je weer lekker op de been bent, maar achtdaagse wandeling???
Ben ook dol op wandelen liefst in de natluur ekker met mn honden.Maar 8x?pfffft en dat met dit hondenweer.groetjes,Ingrid
Ja, zo gaat het hier ook, maar mijn kids gaan liever op de fiets…
Altijd op de fiets gedaan. En zo snel mogelijk op hun eigen fiets zodat ze kunnen wennen aan verkeer.
Love As Always
Dimario
Jij had wel echt de ideale manier om aan je kilometers te komen. Wij gingen vroeger ook lopend of op de fiets naar school. Het valt mij op hoeveel kinderen tegenwoordig met de auto komen en ik vind het zo gevaarlijk, al die auto’s bij scholen. Ik snap wel dat VVN dat afraadt.
Al die auto’s bij school zorgen inderdaad vaak voor gevaarlijke verkeerssituaties.
Ik weet dat ik vroeger altijd alleen naar school liep en onderweg wat vrienden oppikte… Niks niet brengen, dat was voor watjes. Mijn eigen kinderen werden wel gebracht toen ze klein waren, later niet meer, gingen ze ook zelf.
Gezellig dat je onderweg allerlei vrienden oppikte Sjoerd : )
Wat is er veel veranderd denk ik vaak, ten opzichte van toen ik zelf naar de basisschool ging.
Omdat wij achteraf woonden, moest ik als kind bijna altijd zelf naar school. Zelfs naar de kleuterschool. Dan kwam er een busje en hop dan ging je mee. Dat was eigenlijk te spannend voor mij, maar zo ging dat toen.
Mijn eigen kinderen heb ik wel altijd gebracht en gehaald. Het zijn nu andere tijden en op dit vlak niet perse slechter. School was op loopafstand, maar mijn kinderen wilden al snel met de fiets. Vond ik ook wel voordelen hebben, omdat ze daardoor fietsvaardiger werden. Overigens kwamen ze op hun traject naar school zelden auto’s tegen, alleen andere fietsers en voetgangers.
Die 8 km per dag van jou, dat was wel een handige bijkomstigheid. Je beweging krijgen in je dagelijks werk, dat is het allerbeste.
Ja, die 8 kilometer per dag was eigenlijk heel gezond en handig.
Ik breng mijn kinderen die naar de basisschool gaan ook zelf met de fiets. (We hebben er 7) Lopen is te ver, en per fiets is goed te doen. De oudsten die naar het voortgezet gaan, gaan (natuurlijk) zelf. Ik vind het heerlijk, je zit gelijk in een ritme als je thuis komt. En je hebt al lekker wat beweging gehad. En 1x per week rij ik gelijk langs de markt en de supermarkt. Heb ik mooi de boodschappen binnen.
Een mooi ritme Bianca!
Heb zelf geen kinderen en zou ook niet exact weten hoe ik het zou doen. Wel weet ik uit mijn eigen kindertijd dat ik alleen naar de kleuterschool werd gebracht en gehaald. En dat het daarna naar de ‘grote’ school die ernaast stond over was. Ik wilde het als kind niet. Volgens mij waren er meer leeftijdsgenoten die het niet stoer vonden als ze gebracht e gehaald werden. Afstand was ook niet het probleem. Was hooguit 10 minuten lopen. Punt was wel dat het destijds vele malen gevaarlijker was op de weg toen er jaarlijks 5x zoveel verkeersdoden vielen. Deed vanaf mijn 10de ook regelmatig alleen boodschappen, wat net zo veilig/gevaarlijk was. Tegenwoordig zie ik hier nog altijd kinderen op een zeer jonge leeftijd alleen fietsen en lopen. Maar ik verbaas me ook over de hoeveelheid (groot)ouders die hun kinderen op/in de (bak-)fiets naar school brengen. Mensen hebben tegenwoordig veel minder kinderen en zijn daar schijnbaar zuiniger op.
Goed om te lezen dat de weg minder gevaarlijk is geworden Ximaar.
Ik heb maar één kind dus dat was makkelijk. Ik fietste met haar achterop de fiets naar de kinderopvang. De leidsters brachten haar naar school (lopend, geloof ik) en haalden haar ook weer op. Tussen de middag bleef ze over. Als ik klaar was met werken, haalde ik haar weer op bij de kinderopvang.
Dat klinkt heel goed geregeld!