Een agenda of planner kiezen: 16 hulpjes!

agenda of planner kiezen

Een agenda of planner kiezen kan best lastig zijn, want er zijn enorm veel soorten en maten te koop. Hoe vind je nou de planner of agenda die bij jou past? Hieronder een lijst met aandachtspunten die je zullen helpen de agenda of planner te kiezen die bij jou past.

Een agenda of planner kiezen

 1. Indeling: wil je een bladzijde per dag, 7 dagen op 2 bladzijden? Wil je een verticale indeling of een horizontale indeling? Wil je ruimte voor notities? Bij mijn Moleskine XL heb ik rechts de dagen van de week en links is de pagina simpelweg gelinieerd en dus geschikt voor notities.
 2. Wil je dat er al tijden in staan voorgedrukt of liever niet?
 3. Wil je graag voorgedrukte elementen zoals ‘Weekmenu‘ of ‘To- do lijsten’ in je agenda?
 4. Hoe groot mag hij zijn? Wil je een A4-formaat of moet hij in je handtas passen?
 5. Moeten er doelen in staan? Tegenwoordig heb je diverse planners die helemaal gericht zijn op doelen, en waarin je kunt bijhouden hoe ver je ermee bent.
 6. Wat is je doel voor de agenda/planner? Is hij voor jou persoonlijk? Voor je werk? Of als agenda voor het hele gezin? Waarvoor wil je hem gebruiken?
 7. Stijl: maakt het uiterlijk van de planner uit voor jou? Pak je bijvoorbeeld zonder probleem een felroze agenda uit je tas tijdens een werkbespreking, of wil je dan liever een zakelijke look?
 8. Moeten de dagen van de week er al in gedrukt staan, of schrijf je die liever zelf?
 9. Wat is je favoriete bindwijze: spiraal, ringband, gebonden? Het nadeel van een spiraal vind ik zelf vaak dat hij hinderlijk kan zijn bij het schrijven.
 10. Wil je er graag inspirerende citaten in hebben?
 11. Wil je er zelf in kunnen tekenen en kleuren? In dat geval is het belangrijk dat het papier dik genoeg is, zodat je niet twee bladzijden verderop nog niet wat je het geschreven of getekend.
 12. Welke tijdsperiode moet de agenda/planner beslaan? Sommige Moleskine agenda’s zijn bijvoorbeeld geschikt voor anderhalf jaar. Ga je voor een agenda op schooljaar of op kalenderjaar?
 13. Vind je ruimte voor notities en dergelijke belangrijk? Zie ook Eenvoudig leven agenda.
 14. Wil je zelf blaadjes kunnen toevoegen aan je agenda? Is je antwoord ja dan is een agenda in een ringband erg handig. Denk aan Filofax, Happy Planner, maar ook de Hema heeft dit type agenda.
 15. De prijs. Wat wil je betalen voor een agenda of planner? Bij de Action ben je voor een paar euro klaar, maar je hebt ook van planners rond de 35,-.
 16. Wil je een Nederlandstalige of Engelstalige agenda of planner?
 17. Wil je hem helemaal zelf inrichten? Denk dan aan so typical me.

Reviews van planners

Op het blog Lekker Leven Met Minder vind je reviews van de Purpuz Planner, de Happines Planner, de Millie Pie Planner en de Nibud agenda. De Millie Pie planner heb ik zelf ook in huis had. En ik heb ook een keer de Happy Planner geprobeerd!

Lees ook op mijn post over het verschil tussen agenda’s en planners!

Een agenda of planner kiezen: samenvatting

Wie simpelweg afspraken wil bijhouden in een agenda die goed in haar tas past, kan prima slagen bij de Action, Hema etc. Wil je een agenda in combinatie met ruimte voor notities? Dan vind ik de Moleskine, met links de dagen van de week en rechts notitiepapier, een echte aanrader. Ben je van de inspirerende quotes en de doelen? Kies dan voor een zogenoemde planner.

Agenda’s en planners op een rijtje

Hieronder een greep uit het assortiment aan agenda’s en planners op bol.com. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een agenda van. Houd je van breien? Dan is er een breiagenda. Dol op de stijl van Pip Studio? Daar is de Pip Studio agenda 2019 voor! Hieronder nog veel meer voorbeelden van agenda’s en planners voor 2019.

Zie ook mijn gratis maandplanner die je kunt downloaden!

Similar Posts

12 Comments

 1. handig lijstje, en wat een keuze he! hier tegenwoordig een bullet journal, dan kan ik het helemaal zelf bepalen, hoe groot de stukken zijn om te schrijven en zo.

 2. Wij hebben op de wc een kalender van de chinees haha, zo ouderwets. Wij hebben nu sinds twee jaar onze apple accounts aan elkaar gekoppeld. Ideaal. Alles digitaal.

 3. Ik twijfel echt om een planner aan te schaffen, omdat het zo duur is. Maar anderzijds geloof ik wel dat ik meer zal hebben aan een planner dan aan een simpele agenda. Keuzes, keuzes, keuzes!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.