Made in Afrika: unieke tuinbeelden van gerecycled materiaal

mooievogels.nlToen een vriend van Reinier in 2002 terugkwam uit Afrika, bracht hij een aantal Zimbabwaanse stenen tuinbeelden mee. Reinier vond ze zo mooi, dat hij tegen zijn vriend zei: ‘Neem de volgende keer een pallet met van die beelden voor me mee!’ Zijn vriend luisterde goed, want een jaar later stond er ineens een pallet met metalen en stenen vogels uit Afrika voor Reiniers neus. Reinier besloot ze aan te bieden op jaarmarkten en fairs. Dat was zo’n succes dat hij in 2010 ook een webshop maakte: mooievogels.nl. Een naam die verwees naar waar het allemaal mee begon: stenen en metalen vogels uit Afrika.

Wauw! Wat een mooie beelden!

Toen Reinier mij vroeg of ik over zijn beelden wilde schrijven op Huisvlijt surfde ik nieuwsgierig naar zijn website toe. En ik werd helemaal enthousiast! Ik voelde me net een kind met de nieuwe Intertoys Gids: ‘Wil ik! Wil ik!’ Zijn Afrikaanse tuinbeelden zijn echt heel mooi. Ik moet altijd waken dat ik mijn tuin niet per ongeluk in een soort kitscherige Efteling verander, gezien mijn liefde voor tuinkabouters en dergelijke. Maar daar hoef ik met deze Afrikaanse beelden niet bang voor te zijn. Ze zijn stijlvol, hebben klasse en zijn beslist geen kitsch.

Waarom deze Afrikaanse tuinbeelden?

 1. De Afrikaanse tuinbeelden zijn van oud ijzer, oftewel van gerecycled materiaal. Denk aan olievaten, hekwerk, plaatmetaal, auto-onderdelen en ander restmateriaal.
 2. Ze zijn handgemaakt in Afrika. Dus geen massaproductie en ‘made in China’.
 3. Mooie vogels biedt Afrikaanse kunstenaars een bron van inkomsten. Het is een goede manier om hun producten te verkopen en brood op de plank te krijgen. Met het geld kunnen ze professionaliseren en hun werkomgeving veiliger maken
 4. De Afrikaanse kunstenaars kijken goed om zich heen. Dat zie je terug in hun beelden. De tuinvogels zien er heel natuurlijk en levensecht uit.
 5. De ijzeren vogels en dieren worden in Nederland gelakt. Dat maakt ze ‘weatherproof’.

4 voorbeelden van Afrikaanse tuinbeelden

Het viel nog helemaal niet mee om er maar een paar uit te kiezen, want ik vond ze allemaal erg mooi. Maar hieronder 4 van mijn favorieten, met als absolute nummer 1 de roodborstjes!

IJsvogel:

Afrikaans tuinbeeld

Pimpelmeesje:

Afrikaans tuinbeeld

Horen, zien en zwijgen:

Afrikaans tuinbeeld

Roodborstjes:

Afrikaans tuinbeeld

Die roodborstjes zie ik net te laat! Anders had ik ze een prachtig cadeau gevonden voor het 50-jarig huwelijk van mijn ouders!

Praktische informatie over Afrikaanse tuinbeelden op mooievogels.nl

Op dit moment vind je 68 Afrikaanse tuinbeelden op mooievogels.nl. De prijzen variëren van 15,- voor een vogel tot 325,- voor een tuinkoe. Nieuwsgierig geworden? Neem dan vooral een kijkje op mooievogels.nl. En ik heb al iets voor Moederdag: die roodborstjes!

Wil je ook echte vogels? Hang dan eens een vogelhuisje op en leg er wat lekkers voor de vogels in.

Leestip: Action tuin

Wat is jouw favoriet? Kijk op mooievogels.nl en vertel het in de comments!

Similar Posts

40 Comments

 1. Wat mooi als cadeautje. Lekker origineel om te geven en ook nog met een leuk verhaal er bij. Zou het wel veilig zijn om in de tuin te zetten? Ze jatten tegenwoordig alles uit je tuin. Bij ons in de buurt wordt er geregeld wat uit de tuin gestolen van ijzer :-( Ik zou ze denk ik in de vensterbank zetten. Die drie kikkers zouden daar uitstekend staan :-)

  1. Oh wat akelig Mario. Daar had ik nog niet aan gedacht. Het scheelt wel dat we hier op het platteland wonen denk ik. Maar dat is wel vervelend inderdaad, als mensen zoiets uit je tuin jatten…

 2. He he, eindelijk tijd om weer eens te lezen op jouw website. Een huilbaby gooide wat roet in het eten, haha. Maar hoe tof zijn deze tuinbeelden! Mijn moeder is dol op dit soort dingen en is in januari jarig. Ik sla de link op en ga wat bestellen!

 3. Het beeld van de roodborstjes is ook mijn favoriet. Ik vind het leuk dat er een markt voor is ontstaan en dat de kunstenaars ook meedelen in de winst. Je krijgt unieke beelden met gerecycled materiaal en dat maakt ze heel bijzonder. Leuke blogpost!

 4. Mooi verhaal, ik werd wel nieuwsgierig toen ik tuinkoe las haha – dus ik heb even gespiekt op de site. Wat een mooie zitten ertussen. Mijn favoriet was de flamingo.

 5. Het zijn inderdaad mooie vogels! Wat goed om te weten dat ze van gerecycled materiaal worden gemaakt en dat de kunstenaars er ook wat mee verdienen. Ze zijn heel leuk om als cadeau te geven.

 6. Bijzonder mooi! Mijn blik viel op de jufferkraanvogel maar onmiddellijk daarna ook op de merel (Merel is de tweede naam van ons dochtertje). Mooie en duidelijke site ook. Ik ga het Huib laten zien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.