Agenda versus planner: wat is het verschil?

planner kiezen

Overal zie ik ze opduiken in Blogland: reviews van zogenoemde planners.

Hoe zit dat met een planner versus een agenda?

Bekende namen van planners die vaak voorbij komen zijn de Purpuz planner de Happy Planner en de Millie Pie planner.

‘Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen een planner en een agenda?’ vroeg ik me af.

Is een planner niet gewoon een agenda, maar dan in een nieuw jasje? En is mijn XL Moleskine agenda dan ook een planner?

Of dat dan weer niet?

En waarom zijn papieren planners ineens zo populair in deze tijd van smarthones waarmee je heel makkelijk online kunt plannen? En wat is de rol van een bullet journal: zijn dat planners?

Of agenda’s?

Of allebei?

Zoveel vragen, zo weinig antwoorden.

Dus ging ik er naar op zoek!

Agenda, planner, bullet journals etc.

Tegenwoordig zijn er heel veel hulpmiddelen op de markt om je leven bij te houden, in kaart te brengen, en afspraken te noteren. Laten we de verschillende opties eens op een rijtje zetten

Agenda

De gewone, ouderwetse agenda. Deze bestaat in principe uit een weekoverzicht met de datum en de dagen van de week er bij vermeld.

Planner

Een planner kan de dagen van de week hebben en de data, maar er zijn ook versies die dat niet hebben. Deze planners hebben in eerste instantie dus geen agenda functie, hoewel je die vaak wel zelf kan invullen. Een voorbeeld van een planner zonder data is de Millie Pie planner. Een ander voorbeeld is So typical me.

Weekplanners

Weekplanners zijn er in diverse vormen. In boekvorm, maar soms ook in de vorm van een blok. Je kunt er een blad afscheuren bijvoorbeeld.

Hieronder een voorbeeld van een Hema life planner per week:

weekplanner

Maar een weekplanner kan ook in de vorm van een whiteboard zijn:

weekplanner

10,- bij de Hema

Dagplanner in de vorm van een kalender:

planner in kalendervorm

13,95 bij bol.com

En hier is een Hema bureauplanner:

hema bureauplanner

Het verschil tussen een planner en een agenda?

Van wat ik er van heb gezien, biedt een planner meer dan een agenda. Een agenda biedt simpelweg een overzicht van de weken, maanden met data.

Maar een dagplanner omvat ook allerlei andere dingen. Zoals:

 • Mindmaps
 • Dromen
 • Doelen
 • Reflectie: hoe is het met je? Wat ging er goed, wat kan er beter?
 • Terugkijkmomenten
 • Open deuren oftewel inspirerende citaten van het type: ‘Plan your life, live your plan’.
 • Blanke pagina’s om op te tekenen of je eigen inspiratie momenten op te schrijven.
 • Wensenlijsten
 • Evaluatie momenten
 • Vision board
 • Urenregistratie voor zzp-ers

Zo’n dag-of weekplanner is dus veelomvattend. Veel mensen gebruiken de planner dan ook als een leidraad, en dagboek voor wat ze graag willen in hun leven.

Zie ook mijn post over het kiezen van een Planner agenda

Reviews van planners

Hier onder een paar blog reviews van planners:

Waarom zijn ze ineens zo populair?

Wat maakt planners ineens zo populair? Ik denk dat het is omdat we tegenwoordig zoveel ballen tegelijk in de lucht moeten houden. Daarnaast is er de druk om het beste uit jezelf en je leven te halen.

Planners spelen hier op in.

Ze bieden enerzijds een mogelijkheid om al je activiteiten bij te houden, en daarnaast bieden ze houvast bij het bereiken van al die gestelde doelen.

Planners en ik

Het grote verschil tussen een agenda en een dag- of weekplanner is volgens mij dat een agenda vooral is voor het maken van afspraken. Een planner biedt meer mogelijkheden. Naast afspraken worden ze ook gebruikt om doelen te bereiken.

Zelf heb ik er niet zoveel mee. Ik vind ze te ‘voorgekookt’. Daarom houd ik het bij mijn Moleskine die links een goede agenda functie heeft en rechts ruimte voor notities. Een Moleskine is voor mij net zoiets als een bullet journal kopen.

Maar bovenal wil ik het simpelweg niet zo druk hebben dat ik er eentje nodig heb!

Life planners Hema: leuk en niet duur!

Life planners hoeven niet duur te zijn. Je vindt ze bij de Action maar ook bij de Hema! De Hema heeft life planners per maand, per week en per dag. Andere opties waaruit je kunt kiezen zijns de vorm, spiraal, schrift, boek etc.

Voorbeeld Life planner Hema

Hieronder zie je een life planner van de Hema die ze ook officieel Levensplanner hebben genoemd

life planners hema

Hieronder een kijkje naar de binnenkant van deze Hema life planner:

hema life planner hema life planner

Van deze kleurrijke Hema life planner word ik vrolijk:

hema life planner

N.B. De Mascha planner is NIET te koop bij de Hema op dit moment.

Dagagenda – dagplanner van de Action 2013

dagagenda

Op mijn bureau ligt een grote zwarte, lelijke dagagenda die ik voor zo’n 4 euro kocht bij de Action.

Elke dag heeft zijn eigen bladzijde, en de bladzijden hebben een A4-formaat.

Ook al vind ik hem spuuglelijk, hij is wel heel handig. Want niet alleen schrijf ik er alle (onverwachte) studiedagen van de kinderen in, ik schrijf er ook mijn te-doen-lijstjes in, en die zijn nogal lang. Ik heb die A4-ruimte dus ook echt nodig.

In de winkels zijn de nieuwe agenda’s voor verschenen, en ik hoopte een mooie nieuwe dagagenda op A4-formaat, maar ik kan die nergens vinden! Als ik al een agenda vind met een dag per pagina, dan is het meteen een kleintje. Vooral bij de Hema hadden ze erg leuke agenda’s, en ook bij de V&D, maar meestal waren het dan weer weekagenda’s of ze waren te klein.

Tips gevraagd: waar koop je een leuke dagagenda op A4-formaat?

Dus mijn vraag: weet iemand waar je een grote dagagenda kunt kopen op A4-formaat die bij voorkeur ook nog eens leuk is om te zien? Of een kleine agenda met een pagina per dag, en daarnaast een pagina voor notities? Anders zie ik mij veroordeeld tot weer zo’n lelijkerd van de Action.

Dagagenda printable

dagagendaReikhalzend keek ik uit naar de nieuwe jaaragenda’s, want ik ben dol op kantoorspullen en al helemaal op agenda’s zoals de Happy Planner. Maar echt nérgens vond ik de agenda die ik zocht: een agenda op A-4 formaat met een bladzijde per dag.

Bij de Hema hebben ze op zich hele leuke agenda’s op A-4 formaat maar dat zijn dan weer weekagenda’s. Vorig jaar heb ik bij de Action een foeilelijke agenda gekocht die wel aan mijn wensen voldeed, maar ik heb natuurlijk liever een móóie agenda!

Uiteindelijk besloot ik er dan zelf maar één te maken! En niet door met pen en papier aan de slag te gaan, waar ik ongetwijfeld verkeerde data bij dagen zou zetten, maar op de computer. Gelukkig is mijn man erg handig, en met zijn hulp heb ik een dagplanner/dagagenda gemaakt.

Dagagenda: print hem gratis uit

Nu heb ik een leuke dagagenda op A-4 formaat en hij is nog mooi om te zien ook.  Ik druk hem tweezijdig af, zodat ik maar 183 vellen nodig heb. Dan ben ik goedkoper uit dan met menig winkelagenda. En daarna laat ik hem even inbinden met zo’n ringbandje. Die zijn ook niet duur.

Omdat er misschien wel meer mensen zijn die graag een grote, maar ook leuke dagplanner zoeken, hier onder een link naar het bestand! Je kunt het uitprinten, en voila, je hebt een prachtige agenda.

Zie ook mijn gratis maandplanner die je kunt downloaden!

Je eigen dagplanner kiezen en printen?

Bovenstaande dagplanner maakte ik voor 2013. Daar heb je dus niet zoveel aan in dit jaar. Daarom een geweldige tip: Op Canva kun je gratis dagagenda’s vinden en uitprinten. Sterker nog, je kunt ze ook nog aanpassen als je dat wilt. Hoewel ik de meeste al mooi vindt van zichzelf.

Screenshot 2022 12 19 at 13.19.29dagagenda

Agenda planner samenvattend

Het grote verschil tussen een agenda en planner is dat de laatstgenoemde veel meer is dan alleen maar een agenda. Het is zeg maar een agenda op steroïden! Het biedt veel meer dan alleen maar de dagen van de week en maand.

Planners worden ook gebruikt voor doelen, bucket lists, dromen etc.

Leestips

Huisvlijt bezoekers over een papieren agenda

 • Had er nog niet eens over nagedacht, maar ik ga volgende week ook zo’n lelijke agenda kopen en deze weer eens lekker oppimpen met eigen foto’s plaatjes ed van zaken die ik leuk vind. (Ooit op de middelbare school een hele agenda vol met mooie spreuken en gedichten gemaakt. (Geldover)
 • Hoi,hoi, ik koop altijd een lege dummy en vlecht daar van stroken papier een kaft omheen.Gebruik daar oude tijdschriften voor.Of koop een agenda en snuffel in je lapjesdoos.Mijn tasagenda heeft ieder jaar een ander kleurtje. Succes Anneke
 • Zelf gebruik ik altijd een papieren agenda. Superhandig, ik heb nl. niet altijd de computer aanstaan, en m’n telefoon is nog een oudje, zonder agenda ;-) (Gezinsleven
 • Ik heb al jaren een a5-agenda waar ik zelf de vulling voor print. Maar de HEMA bijvoorbeeld heeft ook mooie en handige zo goed als A4-agenda’s. Kosten ook niet zoveel. (Micheline)
 • Zelf moet ik ook altijd een agenda met veel schrijf ruimte hebben. Daarom koop ik altijd een familie agenda, lekker over zichtelijk en in verschillende modellen. (Eurootje)
 • Bij zo’n witte boekenmarkt hebben ze vaak wel van die agenda’s. Ik maak er zelf een beschermhoes omheen van vrolijke stof. Zo eentje als men vroeger maakte voor liedboeken en bijbels. Maar dan wel hip natuurlijk met stof en kant en band. (Spaarmoeder)
 • Kaften of dat door je kinderen laten doen! In een leuk stofje of papiertje met een gekleurd leeslintje erbij. Met jouw kringloop talent vind je misschien wel goedkoop een geschikt kussensloopje of shirt dat daar geschikt voor is. Of bij de A.H inpakpapier meenemen. Ik meen me te herinneren dat je daar ook eens schoenendozen mee had gepromoveerd tot opbergsysteem? (loonlijsmama)
 • Ik zou hem ook op-pimpen. Heb zelf nu een kleinere, wel met een dag per pagina, maar ook een dagplanner apart. (Jantine)
 • Je kunt ook een saaie dagagenda kopen en dan pimpen met allemaal leuke versiersels. Bij de Action heb je van die kleine fotolijstjes voor pasfoto’s die je ergens op kunt plakken.
  Ik heb voor mijn werk een papieren agenda en thuis hebben we een kalendertje hangen. (Dee)
 • Ik heb zo’n Succes-agenda waar ik steeds een andere vulling in doe. Die heb je volgens mij ook op A4 formaat. De agenda zelf is soms wel duur, maar ook wel te vinden in de uitverkoop. En je kunt er dus jaren mee doen. Ik heb hem nu voor het derde jaar. Nadeel: omdat je er jaren mee kunt doen, doe je hem niet snel weg, terwijl het soms ook prettig is om eens wat nieuws te hebben. (Lekker leven met minder)
 • Zelf heb ik geen A4 formaat maar wat kleiner. Dus daar zijn genoeg mooie van te vinden.(Marie Louise)
 • Er zijn tegenwoordig rekbare kaften te koop (oa. bij de hema) misschien past dat en anders zou ik leuke stikkers of plakzeil plakken. (I van Dam)
 • Ik was zelf van plan volgend jaar het met een digitale versie te doen, wat ik wel moeilijk vind want van een mooi exemplaar (liefst met een spiraal en een week op 2 bldz, lekker overzichtelijk, zegmaar) word ik nogal hot en dat al jaren lang, sinds de middelbare school zo ongeveer dus ik ben benieuwd of het mij gaat lukken( ik denk het zomaar niet) :-) (sillie)
 • He ja, dat wilde ik ook al zeggen: pimp ‘m op. Ik heb ook ooit zo’n agenda gekocht (was geloof ik bij de Aldi), maar mij beviel het niet, ik miste het weekoverzicht. Vergat dus dingen. Voor to-do lijstjes heb een apart notitieblok. (Jolanda)
 • Je kunt gewoon zo’n lelijkerd kopen en dan een elastische cover erom doen in een kek kleurtje/patroon. of je maak t er zelf eentje van bv plakvilt. (Vlasje)

Wat heb jij: een planner of een agenda?

69 Comments

 1. Eke
 2. Amy
 3. Tine
 4. Marrian
 5. gea

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh