Agenda versus planner: wat is het verschil?

planner kiezen

Overal zie ik ze opduiken in Blogland: reviews van zogenoemde planners.

Hoe zit dat met een planner versus een agenda?

Bekende namen van planners die vaak voorbij komen zijn de Purpuz planner de Happy Planner en de Millie Pie planner.

‘Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen een planner en een agenda?’ vroeg ik me af.

Is een planner niet gewoon een agenda, maar dan in een nieuw jasje? En is mijn XL Moleskine agenda dan ook een planner?

Of dat dan weer niet?

En waarom zijn papieren planners ineens zo populair in deze tijd van smarthones waarmee je heel makkelijk online kunt plannen? En wat is de rol van een bullet journal: zijn dat planners?

Of agenda’s?

Of allebei?

Zoveel vragen, zo weinig antwoorden.

Dus ging ik er naar op zoek!

Agenda, planner, bullet journals etc.

Tegenwoordig zijn er heel veel hulpmiddelen op de markt om je leven bij te houden, in kaart te brengen, en afspraken te noteren. Laten we de verschillende opties eens op een rijtje zetten

Agenda

De gewone, ouderwetse agenda. Deze bestaat in principe uit een weekoverzicht met de datum en de dagen van de week er bij vermeld.

Planner

Planner. Een planner kan de dagen van de week hebben en de data, maar er zijn ook planners die dat niet hebben. Deze planners hebben in eerste instantie dus geen agenda functie, hoewel je die vaak wel zelf kan invullen. Een voorbeeld van een planner zonder data is de Millie Pie planner. Een ander voorbeeld van een planner is So typical me.

Weekplanners

Weekplanners zijn er in diverse vormen. In boekvorm, maar soms ook in de vorm van een blok. Je kunt er een blad afscheuren bijvoorbeeld.

Hieronder een voorbeeld van een Hema life planner per week:

weekplanner

Maar een weekplanner kan ook in de vorm van een whiteboard zijn:

weekplanner
10,- bij de Hema

Planner in de vorm van een kalender:

planner in kalendervorm
13,95 bij bol.com

En hier is een Hema bureauplanner:

hema bureauplanner

Het verschil tussen een planner en een agenda?

Van wat ik er van heb gezien, biedt een planner meer dan een agenda. Een agenda biedt simpelweg een overzicht van de weken, maanden met data.

Maar een planner omvat ook allerlei andere dingen. Zoals:

 • Mindmaps
 • Dromen
 • Doelen
 • Reflectie: hoe is het met je? Wat ging er goed, wat kan er beter?
 • Terugkijkmomenten
 • Open deuren oftewel inspirerende citaten van het type: ‘Plan your life, live your plan’.
 • Blanke pagina’s om op te tekenen of je eigen inspiratie momenten op te schrijven.
 • Wensenlijsten
 • Evaluatie momenten
 • Vision board
 • Urenregistratie voor zzp-ers

Zo’n planner is dus veelomvattend. Veel mensen gebruiken de planner dan ook als een leidraad, en dagboek voor wat ze graag willen in hun leven.

Zie ook mijn post over het kiezen van een Planner agenda

Reviews van planners

Hier onder een paar blog reviews van planners:

Waarom zijn planners ineens zo populair?

Wat maakt planners ineens zo populair? Ik denk dat het is omdat we tegenwoordig zoveel ballen tegelijk in de lucht moeten houden. Daarnaast is er de druk om het beste uit jezelf en je leven te halen.

Planners spelen hier op in.

Ze bieden enerzijds een mogelijkheid om al je activiteiten bij te houden, en daarnaast bieden ze houvast bij het bereiken van al die gestelde doelen.

Planners en ik

Het grote verschil tussen een agenda en een planner is volgens mij dat een agenda vooral is voor het maken van afspraken. Een planner biedt meer mogelijkheden. Naast afspraken worden ze ook gebruikt om doelen te bereiken.

Zelf heb ik niet veel met planners. Ik vind ze te ‘voorgekookt’. Daarom houd ik het bij mijn Moleskine die links een goede agenda functie heeft en rechts ruimte voor notities. Een Moleskine is voor mij net zoiets als een bullet journal kopen.

Maar bovenal wil ik het simpelweg niet zo druk hebben dat ik een planner nodig heb!

Life planners Hema: leuk en niet duur!

Life planners hoeven niet duur te zijn. Je vindt ze bij de Action maar ook bij de Hema! De Hema heeft life planners per maand, per week en per dag. Andere opties waaruit je kunt kiezen zijns de vorm, spiraal, schrift, boek etc.

Voorbeeld Life planner Hema

Hieronder zie je een life planner van de Hema die ze ook officieel Levensplanner hebben genoemd

life planners hema

Hieronder een kijkje naar de binnenkant van deze Hema life planner:

hema life planner hema life planner

Van deze kleurrijke Hema life planner word ik vrolijk:

hema life planner

N.B. De Mascha planner is NIET te koop bij de Hema op dit moment.

Samenvattend

Het grote verschil tussen een agenda en planner is dat een planner veel meer is dan alleen maar een agenda. Het is zeg maar een agenda op steroïden! Het biedt veel meer dan alleen maar de dagen van de week en maand.

Planner worden ook gebruikt voor doelen, bucket lists, dromen etc.

Leestips

Wat heb jij: een planner of een agenda?

Similar Posts

69 Comments

 1. Ik gebruik geen van beiden, maar denk dat ik binnenkort wel een keer een agenda bij moet gaan houden omdat ik sommige dingen gewoon echt beter moet gaan plannen.

 2. Ik gebruik een planner, omdat je bij een agenda snel vast zit aan dagen/tijdstippen. Ik schrijf eerder dingen op die ik in een bepaalde week wil doen, en die hoef ik niet per se vast te pinnen op dinsdagochtend om 10 uur :) Een planner geeft veel veel rust en vrijheid.

 3. Ik ben echt slecht in het bijhouden van agenda’s en of planners.. Ik begin altijd heel enthousiast maar al snel vergeet ik het ding weer te gebruiken.

 4. Ik gebruik de agenda van mijn mobiel en ik heb ergens een planner voor mijn website (ooit bij de Hema gekocht) vergeet het alleen steeds te gebruiken :-)

 5. Ik gebruik de agendaplanner op mijn smartphone voor afspraken en soms herinneringen te zetten voor iets wat ik echt op dat moment moet doen. Daarnaast een app met een soort to do lijstjes-functie. Maar die gebruik ik voor allerlei lijstjes zoals boodschappen, babynamen, wat we nog nodig hebben voor de baby etc.

 6. Ik ga trouwens volgend jaar wel eens voor een andere agenda, dan de standaard Hema, maar wel gewoon een agenda. ik heb wel een familie planner, met 4 hokjes per dag,w aar ikper persoon in het gezin kan schrijven wat wie moet doen, die dag.

 7. Ik heb alleen een digitale agenda. Heb wel familieplanners geprobeerd, maar ik was de enige die ze invulde en er in keek. Ben er dus maar snel weer mee gestopt

 8. Vind het bijzonder dat je in de kop van je artikel een foto gebruikt van een van de Happy Planners van Me and My Big Ideas, maar dat ik hem nergens terug zie in je artikel.

 9. Ik heb een doodnormale agenda, die ik ook wel als een planner. Het is maar net wat je ermee doet in mijn ogen. Naast de ouderwetse agenda heb, heb ik alles ook nog digitaal. Voor mijn inspiratie voor mijn blogartikelen schrijf ik op in een notitie boekje en dit werkt voor mij het beste.

 10. Ik ben meer van de agenda! Ik moet er sowieso een bijhouden voor het werk, dus sowieso heb ik dat al meer in de vingers. Een planner begint altijd vol goede bedoelingen bij mij, maar loopt vaak in de soep door onverwachte omstandigheden!

 11. Ik heb een panner, niet omdat ik dat perse wilde, maar ik won er een. Een heel goede manier om te kijken of ik er iets mee kan. Tot nu toe vind ik het een agenda waar ik de weg in kwijt raak. naast de dagen van de week moet ik ineens zo veel noteren… Echt het blijkt mijn ding niet te zijn

 12. Haha jammer om dat bord van de hema te zien.
  Ik heb naar zo’n bord gezocht maar kon het niet vinden.
  Toen heb ik een lege gekocht en zelf getekend.
  Trouwens eigenlijk ook leuk.

 13. Wat handig dat je het verschil beschrijft! Ik gebruik een agenda en voor mijn doelen heb ik een apart boekje. Ik heb een bullet journal geprobeerd maar was me teveel werk haha.

 14. Ik ben het zelf niet zo van de planners of agenda’s. Ik houd namelijk niet van de lege velden op de dagen dat ik geen afspraken heb haha. Daarom vind ik de bullet journal heel fijn!

 15. Zelf maak ik gebruik van een papieren agenda van de Action en van een Bullet journal. Zelf vind ik dat de fijnste manieren om echt goed te kunnen plannen voor mezelf. Leuk en origineel artikel!

 16. Ik gebruik zelf altijd meer mijn agenda op mijn mobiel. Een planner vindt ik leuk, maar ben vaak er snel op uit gekeken en gebruik het dan niet meer oeps.

 17. Ik heb een tijd geleden in een impuls een bullet journal gekocht maar heb er nooit iets mee gedaan. Ik ben echt niet goed in het bijhouden van een agenda. Het komt ook soms voor dat ik een afspraak vergeet. Ik gebruik de agenda op mn Iphone, ideaal en vrijwel altijd bij de hand.

 18. Nee, een planner is niet mijn ding, ik wil er niet nog iets extra’s bij wat ik moet invullen en bijhouden. Een agenda gebruik ik ook niet echt, alleen een kalender in de keuken waar onze afspraken op staan.

 19. Ik heb een planner, voor het tweede jaar op een rij. Vorig jaar had ik er een van Leonie Dawson. Ik hou van haar kleurrijke stijl, maar voor een planner was het me in de praktijk veel te druk en chaotisch. Dit jaar heb ik expres voor een zo leeg mogelijk exemplaar gekozen. Voor mijn werk als schrijver en online ondernemer is het fijn om al mijn notities e.d. op 1 plek te hebben. Eerlijk is eerlijk: wat dat laatste betreft is er zeker vooruitgang, maar er zwerven nog meer dan genoeg to-dolijstjes op m’n bureau rond. Wat dat betreft ben ik de koningin van de papieren lijstjes. ;-)

 20. Ik heb beide. Een agenda die op de telefoon staat en gesynchroniseerd is met die van mijn vrouw. Zo hebben we altijd alle afspraken zichtbaar. En een planner voor mijn blog om daarmee te experimenteren en te kijken of het voor me werkt. Tot nu toe ben ik daar wel blij mee omdat ik dingen iets meer overzichtelijk heb.

 21. De agenda is voor mij eigenlijk ook gelijk een dagboek Ik schrijf er korte notities in op en hersenspinsels. Altijd leuk om op die manier terug te kijken op een week

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.