Reacties

Het Marie Condo effect... — 27 reacties

 1. Iedereen heeft het toch over die Marie condo opruimgoeroe maar ik ben eigenlijk zonder marie condo aan de slag met opruimen. Heb er nog helemaal ( behalve op andere blogs) niet van gehoord. Op dit moment zorgt dus geen 1 boek voor mij dat ik aan het opruimen ben. Het is mijn eigen chaos die ervoor zorgt dat ik sinds een jaar aan het minimaliseren ben. En stiekem gaat me dat heel goed af zonder Marie Condo ;-). Ik begin nu wel heel nieuwsgierig te worden naar dat boek.

  • Ik ben dat boek op vele blogs tegengekomen, en het wordt ook voortdurend genoemd in tijdschriften. Daarom had ik het gereserveerd in de bieb: ik was nieuwsgierig. Het heeft wel een half jaar geduurd voordat ik het kreeg.

   Ik ben nu halverwege, en weet nog niet wat ik er van vind. Maar het boek zorgt wel voor jeukende handen.

 2. Haal niet weer een leermeester in huis.
  Luister naar je eigen stem.

  En breng overtollige spullen naar de kringloop als je er zin in hebt.
  Of geef het weg aan zo maar iemand onderweg.

  Maakt je een ander blij en jezelf ook.
  Het leverd leuke reacties op

  • Volgens Marie Kondo komt dat omdat je dan met je hoofd gaat opruimen en niet met je intuïtie. Gevoelsmatig kan het weg, maar dan gaat je hoofd dingen zeggen als: 'Misschien heb je ooit nog nodig!'

 3. Zo ging het bij mij dus ook. Ik las het boek en voor ik het wist waren de kasten half leeg.
  Maar dat was een half jaar geleden. Inmiddels moet ik de kastdeuren weer met mijn schouders dichtduwen. :'-))

  • Hmm, dat klopt niet met wat Marie Kondo zegt Webkim. Zij belooft voor eeuwig een schoon en opgeruimd huis. Intrigerend dat het bij jou niet beklijfd heeft!

 4. Ik vind zelf dat het niet er om gaat of iets "joy sparkt" maar of iets misschien in de toekomst ook van pas kan komen. Bijvoorbeeld mijn oude magnetron deed bij mij geen joy sparken maar was verrektes handig toen mijn zoon op kamers ging. Als je genoeg ruimte in huis hebt waarom zou je alles wat bruikbaar is wegdoen? Aan de andere kant als fervente kringloper ben ik al te blij met de Marie Condo hype:-)

  • Ik snap wat je bedoelt Tineke. Het is hier en daar inderdaad wat zweverig. Zo mag je sokken ook niet in van die handige rolletjes doen want dan krijgen ze het benauwd!

  • Precies, dat gevoel had ik dus ook: Marie Condo is overal.

   Wat doet ze toch dat iedereen het over haar boek heeft?! Is haar methode zo bijzonder? Of zo effectief? Binnenkort hoop ik de antwoorden te hebben.

 5. Ik leende het boek bij de bieb en ik ben flink aan de slag gegaan. En toen moest het boek weer terug en ligt het weer stil eigenlijk. Ik moest beginnen aan de boeken, maar dat vind ik lastig, afscheid nemen van mijn boeken. Maar wie weet, misschien lukt het me om mijn boeken ook eens goed op te ruimen.

 6. Toen we ons vorige huis in de verkoop wilden zetten hebben we al rigoreus opgeruimd. Ik vond het best moeilijk om het arabische aardewerk weg te doen, maar het paste gewoon niet meer bij me. Dat heb ik weggeven aan iemand die het voor een goed doel zou verkopen. Dat maakte het makkelijker.
  We dachten naar een kleiner huis te verhuizen en het werd een groter huis ;-P en dit huis is boven behoorlijk leeg. Ik bewaar vooral praktische spullen en dat 'sparkt geen joy' maar is gewoon heel handig.
  Ik heb het boek niet gelezen. Het lijkt me nogal Japans waar mensen echt heel klein wonen.
  Het geeft mij juist een fijn gevoel dat ik wat spullen heb liggen die later vast nog goed van pas komen. Ik ben niet heel optimistisch over de economie. Ik heb het boek 'Deflatie in aantocht' gelezen en dat heeft op mij blijkbaar meer invloed dan het verticaal stapelen van mijn sokken ;-)

 7. Wat supergoed dat jij zo'n hele opruimmethode volgt. Ik kan dat echt niet volhouden... Ik ben ook enorm bezig met ruimen thuis op zolder. Heerlijk al die vuilniszakken vol naar de ondergrondse brengen. Alleen als iets dan niet gelijk of snel achter elkaar klaar kan zijn word ik een tikje gefrustreerd. Ruimte in mijn hoofd (daar zorgt opruimen voor) moet gelijk. Werkt het wel voor jouw Marie Kondo? Wie weet als ik meer van die positieve tips hoor...

  • Ik weet niet of ik die opruimmethode ga volgen Babette. Ik wil vooral weten wat dit boek toch inhoudt, omdat er zoveel over geschreven wordt.

   Ik lees het boek kritisch!

 8. Ik heb het boek nog steeds niet weten te bemachtigen, maar heb het ook niet nodig denk ik. Ik ben van mezelf al ontzettend opruimerig. Alleen kom ik vaak tijd tekort om het goed door te zetten, met en dreumes. Dus de kamer waar ik nu mee bezig ben is al weken een puinhoop...

  • Ja, het is echt een hype! Onze bieb heeft dom genoeg ook maar 1 exemplaar dus dat schiet niet op. Misschien dat ik hem toch maar als E-Book opvraag want ik ben, ondanks dat ik vermoedelijk zelf al een heel eind ben qua opruimen, toch wel nieuwsgierig.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder