10 Opruimtips

eenvoudige opruimtips
Je kunt het!

Lees nu handige opruimtips!

  1. Heeft je kind veel knuffels? En slingeren die overal rond? Plak een stuk klitteband tegen de muur, en plak de knuffels daar tegenaan! Makkelijk, en het staat nog leuk ook.
  2. Ik koop nog wel eens een rol cadeaupapier, en  vervolgens valt dat ding steeds om! Een handige manier om rollen cadeaupapier netjes op te ruimen is door een touwtje tegen de muur te spannen. Zet de rollen cadeaupapier er achter, en ze blijven keurig staan!
  3. Heb je dochters met lange haren, of maak je zelf gebruik van schuifspeldjes? Schuifspeldjes hebben net als knuffels de neiging om rond te gaan zwerven. Koop zo’n magneet in de vorm van een lineaal en bevestig die aan de muur. ‘Plak’ de schuifspeldjes er aan vast. Zo kun je ze ook makkelijk pakken.
  4. Ken je die witte dingetjes waarmee  broodzakken worden dichtgehouden? Die kun je gebruiken om verschillende snoeren te identificeren! Schrijf op het ‘witte broodzakdingetje’ de naam van het snoer, en bevestig het aan dat snoer!
  5. Heb je kleine  kinderen in de basisschoolleeftijd? Dan word je waarschijnlijk bedolven onder de kindertekeningen en kunstwerkjes. Weggooien is ook zo wat, maar het is vaak zo veel dat het ook niet te doen is om het allemaal op te hangen. Kies 1 muur uit en noem dat de Tentoonstellingsmuur. Hang daar de mooiste werkjes op. En als ze plaats moeten maken voor nieuwe, zet ze dan eerst op de foto! Zo behoud je alle werkjes van je kind voor later, in klein en efficiënt formaat!
  6. Geef je kinderen taakjes. Je kind laten helpen huis is een staaltje goede opvoeding. Zo leren ze verantwoordelijkheid en huishoudelijke vaardighden. Een kind van 6 kan bijvoorbeeld al best alle jassen en tassen ophangen.
  7. Maak opruimen makkelijk: doe zoveel mogelijk spullen die je niet meer gebruikt weg. Doe dit zónder je kinderen! Want zij zullen echt alles willen houden. Doe de spullen van je kinderen die je wilt weggooien in een vuilniszak en zet die op een verborgen plek. Wacht nu een maandje rustig af, of je kind om die spullen vraagt. Is dat zo, dan geef je het speeltje. Wordt er niet om gevraagd: dan kan de zak naar de kringloop.
  8. Zorg dat het duidelijk is waar iets moet liggen. Ik had bijvoorbeeld een doos voor kinderboeken, voor duplo en voor knutselspullen.
  9. Verzamel 1 keer per maand alle alleenstaande sokken, en speel sokkenmemory met het hele gezin. Wie de meeste paren kan vinden heeft gewonnen!
  10. Gebruik de eierwekker voor huishoudelijke taken die je blijft uitstellen. Bedenk van te voren: ‘Hoeveel tijd zou dit me kosten?’ En beloof jezelf iets leuks als de taak af is. Zet de wekker, en ga aan de slag. Zo maak je de drempel lager.

Hier vond je nog meer opruimtips!

Lees ook mijn post over boeken opruimen.

 Wat is jouw opruimtip?

Similar Posts

10 Comments

  1. 1)Voor het cadeaupapier kocht ik een mooie roze vaas in Ikea met bredere hals en daar kunnen ongeveer 12 rollen in. Bij ons staat het op de kast in de bureau en ik vind het erg leuk ogen. Straffer nog. Ik kijk uit naar een tweede vaas want ik heb veel verschillende inpakpapier en kaftpapier.
    2)Voor de speldjes haalde ik van die minidoosjes in Ikea. 3 dozen voor een spotprijs. Ons Liesje haar speldjes en rekkertjes zitten gewoon allemaal in de roze doos. Heel handig. En stapelbaar. In die dozen kan je bv. ook spenen verzamelen (wat ik ook doe).

    1. Het idee van de vaas voor cadeaurollen vind ik bijzonder leuk zeg! Bedankt voor de tip. Cadeaupapier is soms zo mooi, dat het prima als eyecatcher in een vaas kan.

  2. Leuke tips! Aan de speelgoed-/kindertips heb ik hier niet zo veel, maar het principe kan in veel gevallen toegepast worden.

  3. De tip vsn de knuffels aan de klittenband … Zal ik niet gebruiken: knuffels gaan eraan kapot (met er afhalen of ivm gewicht).
    En hier ook: wat ik niet gebruik, weg of zolder. En voor de dagelijkse dingen geldt een regel: “een plaats voor alles … Alles op zijn plaats!”
    En de spullen van de kids … wegzetten in stappen.
    En hier hebben we ook een “kunst deur”.
    En beide kids hebben een plank in de kast met oa een doos waar ik papieren en dingetjes weg flikker. Een x in zoveel tijd, ga ik het zelf opruimen/sorteren.
    En niet alleen de kids moeten opgevoed worden wat betreft opruimen/helpen in huis … Partner-lief ook

  4. Voor de rollen papier gebruik ik een grote lege wasmiddeldoos. Niet zo fraai, maar achter de kast deur ziet niemand dat. Ik zou hem ook nog kunnen beplakken met een leuk-fleurig papiertje… (zou kunnen).
    Onze kinderen opvoeden is inmiddels kansloos :-), maar de kleinkinderen probeer ik, als ik oppas, wel wat bij te brengen.
    Vrijdag maakten die 2 daar zelf een competitie van: elk ‘iets’ dat ze deden, werd geteld. Hoe trots zaten ze aan tafel! En er werd nog eens stevig gegeten door deze 4 jarige kleinzoon en 3 jarige kleindochter.

  5. Die tip van die broodzakkensluiters is heel handig. Ik hergebruik ze wel altijd, maar dat ze logica kunnen brengen in de bekende spaghettibrij is nieuw voor me.
    Knuffels aan de muur hangen met klittenband zal ik maar niet doen. Dan heb ik de hele tijd vijf jojo’s om me heen.

    1. Fijn dat de tip van de broodzakkensluiter handig is Zuinige Student! Het is handiger dan telkens elke keer het snoer helemaal ‘volgen’om te kijken waar het uit komt in ieder geval ; )

  6. Bedankt voor de vele goede tips! Met een huis vol spullen en speelgoed ben ik altijd op zoek om het een beetje gestructureerd te houden!
    Vooral die van die broodzakdingetjes is handig, want als ik mijn computer van z’n plaats gehad heb, is het voor mij een ware strijd om het juiste snoertje in het juiste gaatje te krijgen! Een poosje geleden heb ik alle (technisch) lego met de kinderen gesorteerd in dozen met vakjes. Een enorm karwei, maar o, wat werkt het goed; ze spelen er veel vaker mee, en houden het nog netjes ook !

    1. Wat lief van je dat je voor je kinderen alle technische lego hebt gesorteerd. Maar ik kan me goed voorstellen dat ze er nu ook fijner mee kunnen spelen! Super dat ze nu weer vaker met de lego spelen én het bovendien netjes houden. Twee vliegen in één klap dus eigenlijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.