Opbergboxen met wieltjes voor onder je bed

opbergoxen op wieltjes
Bron: Shutterstock

Dit weekend heb ik twee van die handige opruimboxen met wieltjes voor onder het bed uitgeruimd. Ooit kocht ik er in een vlaag van opruimwoede wel een stuk of zes. Het zijn van die platte langwerpige bakken met wieltjes. Met zo’n deksel dat aan twee kanten open kan Ik kocht ze bij de Action. Hier onder zie je een voorbeeld:

opbergbox
De mijne hebben een groen deksel, maar verder zijn ze vergelijkbaar.

Kenmerkend voor dit type opbergbak is dat je ze onder een bed kunt schuiven. Zoals ze in het Engels zeggen:

‘Out of sight, out of mind.’

Huh? Had ik dat ook nog?!

Helaas gebeurde dat laatste bij mij letterlijk… Want toen ik de bak dit weekend onder het bed vandaan rolde, werd ik eerst bijkans bedwelmd door de stofwolken die vrijkwamen. Toen ik weer wat kon zien, opende ik de bak en zag allerlei winterkleren die ik vergeten was. Die had ik ooit bewaard met het idee:

‘Die kan Piet (dat is mijn jongste zoon) mooi nog aan als hij groter is!’

Het punt is alleen dat Piet nogal een eigen smaak heeft. En dus vrijwel alles weigert aan te trekken wat niet door zijn scherpe keuring komt. En eigenlijk komen alleen keurige overhemden met stropdas door zijn keuring. En zijn twee oudere broers droegen alleen shirts. Uiteindelijk kwam het er dus op neer dat mijn zorgvuldig bewaarde voorraad kleding linea recta naar de kringloop kon.

Maar toen ik die bak uitpakte realiseerde ik me iets:

Ik vind die bakken eigenlijk helemaal niet fijn!

Ja, je kunt er een boel in kwijt en je hebt er geen last meer van. Maar die bakken hebben ook veel nadelen! Kijk maar:

Nadelen van opbergboxen onder het bed

 1. Je kunt niet makkelijk meer stofzuigen onder het bed, omdat die bakken er staan. En ik heb toch al zo’n hekel aan stofzuigen. Daardoor heb ik de neiging om de ruimte onder het bed over te slaan.
 2. Als je wilt stofzuigen onder het bed, moet je elke keer eerst die bakken er onder vandaan halen.
 3. Op de bakken zelf verzamelt zich ook stof. Dat moet je dus ook weer schoonmaken.
 4. Het is slecht voor de Feng Shui, zo’n bak onder je bed. Hoewel ik geen aanhanger ben van Feng Shui vind ik het eigenlijk ook geen fijn idee om te slapen boven een bak met zooi. Ik slaap liever boven lucht!
 5. Je vergeet dat je ze hebt. Of op z’n minst vergeet je de inhoud in de bakken.

Wat zijn dan eigenlijk de voordelen van die opbergboxen?

 1. Ze zijn niet duur.
 2. Ze nemen weinig plek in.
 3. Ze passen ergens waar je toch zelden hoeft te zijn, en staan dus niet in de weg.
 4. Ze bieden een nette manier om spullen op te bergen en te bewaren.

Waar kun je die opbergboxen kopen?

Denk je nu: ‘Wauw, ik heb van die handige opbergboxen nodig!’ zeg dan niet dat ik je niet gewaarschuwd heb! Hier onder informatie over waar je ze kunt kopen:

Het ultieme argument tegen opbergboxen in het algemeen

In de loop der jaren heb ik iets geleerd als het gaat om opruimen. Het is een wijsheid die ik door schade en schande heb geleerd. Ik zet hem speciaal voor jullie op een tegeltje:

opruimbox

Elke keer dat ik nu denk: ‘Ik moet naar de Ikea voor zo’n vernuftig opruimsysteem, dan denk ik aan deze wijsheid.’

Lees ook De Huishoudcoach!

Hoe denk jij over opruimsystemen? Heb je er veel?

Similar Posts

42 Comments

 1. Die tegeltjeswijsheid over opruimsystemen klopt inderdaad. Marie Kondo zegt het ook. Ik moet sowieso altijd opruimen en spullen wegdoen, want ik woon erg klein. Mijn ouders daarentegen wonen heel ruim en bewaren echt alles. Zelfs alle kerstkaarten van de afgelopen 40 jaar. Ik heb wel wat boxen voor fotoalbums en speelgoed. Verder niet.

 2. Ik heb ze ook, en neem me elke keer weer voor om ze uit te ruimen en weg te doen. Heb nu alles op de kast gegooid ipv onder bed. Toch wat rustiger slapen.

 3. Hoewel ik er zelf ook steeds weer in tuin om van handige opbergsystemen gebruik te maken, ben ik het helemaal met je eens: beter meteen wegdoen in plaats van nog jarenlang bewaren en intussen vergeten. Zelfs opruimexpert Marie Kondo adviseert om geen opbergsystemen te kopen. Zoals je zegt, je vergeet dat je die spullen hebt wanneer je ze ‘handig’ hebt opgeborgen!

  1. Toch is het interessant dat we ons zo aangetrokken voelen tot opruimsystemen eigenlijk : )

   Ik ben er tenminste nog wel gevoelig voor, ook al koop ik ze nu bijna niet meer. Maar de opbergsystemen in de Ikea gids gaat mijn hart toch wel sneller kloppen.

 4. Ik heb er wel wat ik heb een paar manden waar breiwerk in zit en in de kamer van de dochter hebben we toen ze in gent ging wonen tegen twee muren een hoog rek geplaatst met allemaal de zelfde plastiek boxen voor mijn stoffen de kerstspullen boeken enzovoort ook nog veel spul van haar
  aangezien ze in een kabouterhuis woont staat er nog veel hier ,als ze dat ooit meeneemt is de helft leeg want die is een echt verzamel mieke.

  1. Dat oogt altijd wel meteen veel netter vind ik: allemaal dezelfde dozen! Dat geeft een rustiger look. Fijn voor je dochter dat jullie dit allemaal voor haar opslaan.

 5. Ik vind deze boxen zo laag (anders passen ze natuurlijk niet onder een bed). Hier dus opbergboxen die groter zijn en dan boven op zolder staan.
  Onder onze bedden bewaren we geen opbergboxen. Ik ken mezelf, ze komen anders vol rommel :P

 6. Ik heb er 3 gekocht via locale FB pagina en vind ze handig. Er zitten reserve handdoeken en nieuwe dekbedden en hoeslakens in.

  Omdat ze rollen vind ik het juist makkelijk ze eve n onder bed uit te rollen en te stofzuigen en de bovenkant af te stoffen.

 7. Oef, wat een wijsheid! Ik geloof dat ik die maar heel groot moet gaan uitprinten en op moet hangen. Bij ons is alles, maar dan ook werkelijk alles opgeruimd in bakken en ja, je vergeet dan compleet wat er in zit. Sterker nog…zo’n twee jaar geleden heb ik alles geïnventariseerd (we hebben onder het schuine dak allemaal kasten met bakken), opgeschreven en gearchiveerd. Blijkbaar heb ik die lijst zo goed opgeruimd dat die niet meer terug te vinden is en inmiddels staat er al geen bak meer op zijn plek ;)

  1. Kostelijk Linda! Je hebt echt wel je best gedaan, door zelfs een lijst te maken met spullen. Ik moet wel een beetje grinniken dat je de lijst kwijt bent ; )

 8. Ik heb geen dozen met wieltjes maar ik heb er wel een paar. Een kleine voor nagellak, sjaaltjes, shortjes, topjes en knutsel spullen. Ik heb er gewoon te veel. :)

 9. Niets onder het bed, wel doorzichtige bakken van de HEMA met labels erop met de voorraad shampoo, lotion, zeep etc. En grotere bakken voor kerstspullen, winterdekbedden etc. Voor de rest: Marie Kondo, zo min mogelijk spullen.

  1. Winterdekbed gaat in een zak die je met een stofzuiger klein kunt maken, skikleding gaat in een vergelijkbare zak. Voor gebruik een nacht laten opfluffen en luchten.

   De 6 bakken voor persoonlijke verzorgingsartikelen staan gelabeld in een kast van de kringloop.

   De bakken met winterdekbedden, skikleding en kerst/paas decoratie staan onder de schuine kant op zolder. De smalste ruimte in de hoek is voor de ski’s en behangrollen etc. Daarvoor staan de bakken, ook gelabeld.

  2. Dat heb ik me altijd afgevraagd: werken die vacuum plastic zakken die je vacuum zuigt met een stofzuiger echt? Goed om te horen dat het bij jou goed werk.

   Waar koop jij die zakken?

  3. De zakken kopen we meestal bij de Blokker, soms bij de Action en Lidl maar de laatste twee hebben soms mindere kwaliteit. Alhoewel we ook een van een Blokker set hadden die snel stuk was.

   Ook super fijn als je twee weken of langer op vakantie gaat en alleen handbagage mee wil / kan nemen :)

 10. Ik heb sinds we hier wone bij de Action plastic bewaardozen met deksel gekocht. We hebben in dit huis zilvervisjes en papiervisjes. En op ze manier kunnen we ze beter bij de spullen weghouden. Op plekken waar ik veel papiervisjes zie spuit ik soms wat gif. Liefst zo weinig mogelijk.
  En elke spin die mijn huis binnenkomt krijgt een hartelijk welkom. Spinnen eten die beestjes en ook muggen. Sinds we die kratten hebben zie ik minder van die papiervisjes. Er helemaal vanaf komen zal moeilijk zijn. Ik zie ze hier buiten ook weleens.
  Manlief en ik hebben eens goed op zolder gekeken en we kunnen het eea aan zooi wegdoen.

  1. Fijn dat die bewaardozen helpen om van de papierviesjes e.d. af te komen. Dat is dan nog een bijkomend pluspunt van die bewaarbakken met deksel VeggieMo.

   Hoe komt het dat in dit huis dat zo’n probleem is? Heeft dat te maken met de vorige bewoners?

 11. Ik had ook zo’n opbergbox onder ( onder het stof )het bed. Vind ik ook niet handig nee. Nu heb ik er allemaal speelgoed in of kleren die te klein zijn en die bewaar ik dan voor mijn andere zoontjes, maar ik wist niet eens meer dat ik daar babykleertjes in had gestopt en dacht dat ik niks had. Totdat ik de doos vond, maar toen pasten de kleertjes al niet meer….

 12. Ik heb ook een soort haat-liefde verhouding met dit soort boxen.. Aan de ene kant super handig, want zo ziet het geheel er toch wat netter uit. Maar aan de andere (heel herkenbare) kant vergeet je inderdaad wat erin zit en had je het net zo goed gelijk weg kunnen gooien.

  1. Het is misschien ook een soort uitstel van executie zo’n doos. Je bent er nog niet klaar voor om het definitief weg te doen, dus berg je het netjes op.

   Wat betreft vind ik de methode: als je na een jaar niet eens weet wat er in een doos zit, kan die doos dus ongeopend naar de kringloop.

   Maar toch durf ik dat niet zo goed. Want stel dat….

 13. Ik heb er één, met allerlei verfspullen er in. Schildertape, kwasten, schuurpapier, blikken met verf. Die pak ik natuurlijk alleen als ik ga verven, en dat is eens in de vijf jaar ofzo. Voor dingen bewaren voor later ben ik niet zo geschikt, dat wist ik gelukkig al lang voor Marie Kondo.

  Groet,Greet

  1. Verf blijft inderdaad heel lang goed als je het blik goed afsluit, en in het geval dat niet zo is, heb ik naam en kleurnummer van de verf om dezelfde bij te bestellen.

 14. Hahaha! Grappig neergepend :D
  Ik heb er 4 onder m’n bed staan, maar dan wel met spullen die we echt wel nodig hebben. Eén is gevuld met m’n winterlaarzen omdat die f*ckers niet in die stoffen schoenboxen van Ikea passen (die dan weer boven op de kleerkast staan), een andere is gevuld met al m’n handtassen en de 3de en 4de met ons bedlinnen. Ik kan de spullen die erin zitten dus niet vergeten. Ik heb ze gewoon nódig ;)
  Oh, en ik trek ze iedere week vanonder het bed om ze af te stoffen en onder het bed te kunnen stofzuigen en dweilen. Yep, I’m that weird :D

 15. Ik weet niet zo goed of ik ze nou echt handig vind. Ik heb er ook een aantal, maar inderdaad ik vergeet dan weer wat er in zit. En kan mij mateloos ergeren aan die stofwolk. En als ik weer met ondefinieerbaar speelgoed zit, gooi ik het ook weer in de bak. Ik zoek het niet eerst uit…maar wel opgeruimd staat netjes..je ziet het in iedergeval niet ..de rommel

  1. Dat spul dat niet echt duidelijk ergens bij hoort gooi je inderdaad al snel in een bak, zodat het tenminste ‘opgeruimd’ is. Dat is een lastige categorie vind ik altijd.

 16. Haha geweldig dat tegeltje en de spreuk erop ja zo is het wel. Wij hebben ook van dat soort boxen en wel meer soorten en ja het zijn stofnesten. Vaak weet ik een tijd later ook niet meer wat ik erin had gedaan. ja dat zou je er eigenlijk op moeten schijven. Maar dat gebeurd dan natuurlijk weer niet;) Voor speelgoed voor de kids zijn ze zeker wel handig.

  1. Die arme Linda had dus inderdaad een lijst gemaakt met daarop de inhoud van de dozen, maar raakte die lijst kwijt… Zie in haar comment hier boven : )

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.