Oude foto’s opruimen: Overweldigd door alle foto’s? Probeer dit eens!
Last updated on February 9th, 2024 at 12:51 pm
- We maken foto’s om ze later te kunnen bekijken en te delen
- Oude foto’s opruimen: plakken in papieren fotoboeken
- Eerste hulp bij foto chaos: maak gebruik van een thema fotoboek
- Ga jij deze zomer vakantiefoto’s maken?
- Fotoboek maken in de praktijk
- myposter op een rijtje
- Oude foto’s opruimen 7 stappenplan!
- Stap 1: Organiseer de oude foto’s
- Maak een selectie
- Maak back-ups
- Digitaliseer de foto’s
- Herstel beschadigde foto’s
- Bewaar de foto’s op een veilige plek
- Deel en geniet ervan
- Oude foto’s opruimen: hoe voorkom je dat je verzandt in herinneringen?
- Foto’s maken van oude foto’s?
- Mijn conclusie over myposter en oude foto’s opruimen
Oude foto’s opruimen.
Het staat bij menigeen op het to-do lijstje.
Maar vaak blijft het daar bij.
Want oude foto’s opruimen kan een intimiderende klus zijn. Veel mensen hebben jaren aan digitale foto’s op hun computer of smartphone staan. Maar is dat waarom je foto’s maakt? Ik denk het niet.
We maken foto’s om ze later te kunnen bekijken en te delen
We maken foto’s om mooie en kostbare momenten vast te leggen, zodat we er later nog weer naar kunnen kijken. En om ze te delen met anderen. Maar foto’s die rondzwerven in een digitaal Niemandsland geven niet hetzelfde gevoel als foto’s in een album. Wat dat betreft hadden onze ouders en grootouders het makkelijker. Voor de komst van de digitale camera ging je met je fotorolletje naar de winkel en liet de foto’s afdrukken. En omdat een fotorolletje geld kostte, koos je de momenten om een foto van te maken zorgvuldig. Daardoor was het aantal foto’s een stuk kleiner en overzichtelijker. Foto’s werden vervolgens in papieren fotoboeken geplakt. Oude foto’s opruimen was niet echt aan de orde.
Oude foto’s opruimen: plakken in papieren fotoboeken
Mijn moeder maakte ze nog: papieren fotoboeken. Mijn zusjes en ik hebben er volgens mij allemaal een stuk of twee. Het zijn vrij simpele fotoboeken, met een ringband. In die fotoboeken heeft mijn moeder onze jeugd geplakt. En toen ik voor het eerst moeder werd, kreeg ik van mijn moeder een fotoboek met daarin foto’s van mijn leven tot dusver, waarop ik spontaan in tranen uitbarstte van ontroering en de hormonen die door mijn lichaam gierden.
Tegenwoordig hoef je niet meer in de weer met papieren fotoboeken en een Pritt stift om een fotoboek te maken. Je kunt dat digitaal doen, en er zijn diverse fotoservices die proberen dit makkelijker voor je te maken. Zoals myposter.
Eerste hulp bij foto chaos: maak gebruik van een thema fotoboek
Bij myposter hebben ze iets nieuws. myposter is een online foto print service. Je kunt er terecht voor posters, canvas, glas, photo dozen, lijstjes en boeken. Spiksplinternieuw zijn hun fotoboeken met bijzondere designs. Wat deze fotoboeken anders dan anders maakt is dat ze thema’s hebben. Denk aan huwelijk, reizen, kinderen, verjaardag, kookboek en nog veel meer. Door die thema’s helpt myposter je meteen om je foto’s te ordenen!
Zie je door alle foto’s de foto’s niet meer? Door gebruik te maken van een thema fotoboek heb je automatisch een ordening.
Ga jij deze zomer vakantiefoto’s maken?
Misschien ga jij deze zomer ook wel op vakantie. De kans is denk ik groot dat je dan een boel foto’s gaat maken. Als je slim bent, dan maak je meteen na thuiskomst een selectie uit de foto’s en plaats je ze in een mooi fotoboek. Zo voorkom je later oude foto’s opruimen als je er geen zin meer in hebt.
Stel je maakt een reis naar New York of Parijs. Dan kies je voor een fotoboek met daarop New York of Parijs, zoals hieronder:
Fotoboek maken in de praktijk
Als het om digitale producten gaat dan is er één ding dat ik enorm belangrijk vind, en dat is een zogenoemde intuïtieve interface. Met andere woorden: ik wil niet ingewikkelde handleidingen lezen, of instructiefilmpjes bekijken. Ik wil gewoon meteen beginnen, en dat het dan nog goed gaat ook.
En dat kan, als de interface goed is. Ik probeerde myposter uit. Hieronder mijn observaties van hun systeem.
myposter op een rijtje
- Je kunt uit diverse mooie albums kiezen die elk een eigen layout hebben. Dus ook als je zelf niet handig of creatief bent, lijkt het door de layout alsnog heel wat.
- Allposter geeft je een waarschuwing als het resultaat van een foto niet mooi zal zijn. Er staan dan een kruisje in. Zo word je beschermd voor een mislukt fotoboek.
- Nadat je je foto’s hebt geüpload naar myposter is het een kwestie van ze op de plek in het album slepen waar je ze wilt hebben. Heerlijk simpel. Daar houd ik van.
- Je kunt de vorm van je foto aanpassen in bijvoorbeeld een cirkel of andere vorm. Ik sleepte een vierkante foto in een rond passepartout. Dat stond niet mooi, maar ik zag meteen dat ik de foto rond kon maken. Kijk:
- Het album dat ik koos had 24 pagina’s. Als dat niet genoeg is, kun je pagina’s toevoegen.
- Je kunt de achtergrond naar wens aanpassen. Er zijn achtergronden die officieel bij het thema van je fotoboek passen, maar als je wat anders wilt, dan kan dat. Dan kies je gewoon wat anders.
- Als je halverwege denkt: ‘Ik wil toch liever een ander thema fotoboek, dan kun je makkelijk wisselen.
Oude foto’s opruimen 7 stappenplan!
Hieronder geef ik 1 stappen om je te helpen met je oude foto’s opruimen. Deze stappen voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, en helpt je op weg.
Stap 1: Organiseer de oude foto’s
Verzamel al je oude foto’s en leg ze op een grote tafel of oppervlak waar je genoeg ruimte hebt om te werken. Sorteer ze op datum, gebeurtenis, of een ander systeem dat voor jou logisch is. Als je de luxe hebt van een aparte kamer om oude foto’s op te ruimen gebruik die dan vooral.
Maak een selectie
Bekijk alle foto’s en maak een selectie van welke je wilt bewaren en welke je wilt wegdoen. Criteria die je kunt gebruiken zijn: de kwaliteit van de foto, de relevantie van de oude foto en de emotionele waarde.
Maak back-ups
Zodra je de foto’s hebt gesorteerd, maak je back-ups van de belangrijkste of meest waardevolle foto’s. Dit kan op een externe harde schijf, in de cloud of op een ander opslagmedium.
Digitaliseer de foto’s
Als je dat nog niet hebt gedaan, overweeg dan om je oude foto’s te digitaliseren. Dit maakt het gemakkelijker om ze te bewaren, te delen en te organiseren. Gebruik hiervoor een scanner of een smartphone met een goede camera.
Herstel beschadigde foto’s
Als je oude foto’s beschadigd zijn, overweeg dan om ze te laten restaureren. Dit kan worden gedaan door professionele fotografen of zelfs met behulp van fotobewerkingssoftware als je handig bent.
Bewaar de foto’s op een veilige plek
Zijn je oude foto’s zijn georganiseerd en gedigitaliseerd? Bewaar ze dan op een veilige plek waar ze beschermd zijn tegen beschadiging door water, vuur, licht en andere elementen.
Deel en geniet ervan
Nu je foto’s zijn opgeruimd en georganiseerd kun je ze delen en genieten van de herinneringen die oude foto’s oproepen.
Oude foto’s opruimen: hoe voorkom je dat je verzandt in herinneringen?
Je zal zeker de eerste niet zijn die begint met oude foto’s opruimen de eerste foto oppakt, en overspoeld raakt door herinneringen! En vervolgens eigenlijk geen enkele foto kan wegdoen of opruimen. Hoe voorkom je dat je raakt afgeleid bij foto’s opruimen?
- Stel een tijdslimiet in: Plan van tevoren hoe lang je wilt besteden aan oude foto’s opruimen en houd je daar ook aan. Een tijdslimiet helpt je om gefocust te blijven en voorkomt dat je je verliest in herinneringen. De klok tikt immers! Je kunt die doen met een eierwekker of met een timer op je smartphone.
- Houd het doel van oude foto’s opruimen in gedachten. Telkens als je merkt dat je wordt afgeleid door herinneringen, breng je jezelf terug naar dit doel en focus je op de taak die moet worden voltooid.
- Verdeel het opruimproces in kleine, behapbare stappen. Bijvoorbeeld, in plaats van alle foto’s tegelijkertijd te doorzoeken, werk je in korte sessies van 15-30 minuten per keer. Dit maakt het gemakkelijker om gefocust te blijven en voorkomt overweldiging. Zo werkt Flylady ook!.
- Creëer een ritueel: Begin elke opruimsessie met een ritueel dat je helpt om in de juiste mindset te komen. Dit kan bijvoorbeeld het branden van een kaars, het luisteren naar rustgevende muziek of het nemen van een paar diepe ademhalingen zijn.
- Als je merkt dat je toch wordt afgeleid door herinneringen, neem dan een korte pauze en keer dan terug naar de taak wanneer je je weer gefocust voelt. Maar neem niet langer dan 10 minuten pauze.
Foto’s maken van oude foto’s?
Het klinkt misschien een beetje raar: foto’s maken van oude foto’s. Wat is dat voor rare vorm van oude foto’s opruimen? Maar net als met dierbare spullen kan een foto ervan soms helpen om iets weg te doen. Pas alleen wel op dat je niet een nieuw opruimprobleem creëert ; )
Mijn conclusie over myposter en oude foto’s opruimen
Ben jij op zoek naar een mooie manier om je digitale foto’s een plekje te geven in een fotoboek? Bij myposter bieden ze je handige foto’s albums met een mooie layout in diverse thema’s. Zo helpen ze je om een mooi fotoboek te maken. De interface wijst zichzelf!
Lees ook foto’s uitstallen op een fotoplank aan de muur!
Hoe is het met jouw foto’s gesteld? Hebben ze een plekje in een fotoboek? Of slingeren ze rond op je computer? Kun jij goed oude foto’s opruimen?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik had met Kerst fotoboekjes laten maken voor mijn kinderen en beste vriendinnen over 2018. Ze waren er erg blij mee! Maar het is idd best een gedoe als je het niet goed bijhoudt. Ik probeer het wel hoor, maar het kan veel beter!
Dat vind ik wel een superleuk en attent cadeau! En ook heel persoonlijk.
“Mijn moeder maakte ze nog: papieren fotoboeken.” Jij niet dan? Ik maakte ze ook nog en dat tot en met ongeveer het 3e jaar van mijn dochter. Daarna ging het over op digitale troep. Ik vind het jammer, kijk namelijk graag fotoboeken. En mijn digitale foto’s in een fotoboek printen staat echt al jaren op mijn to do lijst. Moet het echt een keertje doen want ik kijk ze werkelijk nooit terug op een computer.
Toen mijn kinderen klein waren maakte ik ze ook, maar nu al jaren niet meer moet ik bekennen. Digitaal is toch wel veel makkelijker.
Ik maak eigenlijk elk jaar een fotoboek van mijn vakantie. Mijn laatste fotoboek was Bonaire 2018