Overweldigd door alle foto’s? Probeer dit eens!

Overweldigd door al je fotos 2Foto’s opruimen.

Het staat bij menigeen op het to-do lijstje.

Maar vaak blijft het daar bij.

Want foto’s opruimen kan een intimiderende klus zijn. Veel mensen hebben jaren aan digitale foto’s op hun computer of smartphone staan. Maar is dat waarom je foto’s maakt? Ik denk het niet.

We maken foto’s om ze later te kunnen bekijken en te delen

We maken foto’s om mooie en kostbare momenten vast te leggen, zodat we er later nog weer naar kunnen kijken. En om ze te delen met anderen. Maar foto’s die rondzwerven in een digitaal Niemandsland geven niet hetzelfde gevoel als foto’s in een album. Wat dat betreft hadden onze ouders en grootouders het makkelijker. Voor de komst van de digitale camera ging je met je fotorolletje naar de winkel en liet de foto’s afdrukken. En omdat een fotorolletje geld kostte, koos je de momenten om een foto van te maken zorgvuldig. Daardoor was het aantal foto’s een stuk kleiner en overzichtelijker. Foto’s werden vervolgens in papieren fotoboeken geplakt.

Mijn moeder maakte ze nog: papieren fotoboeken. Mijn zusjes en ik hebben er volgens mij allemaal een stuk of twee. Het zijn vrij simpele fotoboeken, met een ringband. In die fotoboeken heeft mijn moeder onze jeugd geplakt. En toen ik voor het eerst moeder werd, kreeg ik van mijn moeder een fotoboek met daarin foto’s van mijn leven tot dusver, waarop ik spontaan in tranen uitbarstte van ontroering en de hormonen die door mijn lichaam gierden.

Anno 2019 hoef je niet meer in de weer met papieren fotoboeken en een Pritt stift om een fotoboek te maken. Je kunt dat digitaal doen, en er zijn diverse fotoservices die proberen dit makkelijker voor je te maken. Zoals myposter.

Eerste hulp bij foto chaos: maak gebruik van een thema fotoboek

Bij myposter hebben ze iets nieuws. myposter is een online foto print service. Je kunt er terecht voor posters, canvas, glas, photo dozen, lijstjes en boeken. Spiksplinternieuw zijn hun fotoboeken met bijzondere designs. Wat deze fotoboeken anders dan anders maakt is dat ze thema’s hebben. Denk aan huwelijk, reizen, kinderen, verjaardag, kookboek en nog veel meer. Door die thema’s helpt myposter je meteen om je foto’s te ordenen!

Zie je door alle foto’s de foto’s niet meer? Door gebruik te maken van een thema fotoboek heb je automatisch een ordening.

Ga jij deze zomer vakantiefoto’s maken?

Misschien ga jij deze zomer ook wel op vakantie. De kans is denk ik groot dat je dan een boel foto’s gaat maken. Als je slim bent, dan maak je meteen na thuiskomst een selectie uit de foto’s en plaats je ze in een mooi fotoboek.

Stel je maakt een reis naar New York of Parijs. Dan kies je voor een fotoboek met daarop New York of Parijs, zoals hieronder:

Screen Shot 2019 07 05 at 16.32.40 Screen Shot 2019 07 05 at 16.32.45

Fotoboek maken in de praktijk

Als het om digitale producten gaat dan is er één ding dat ik enorm belangrijk vind, en dat is een zogenoemde intuïtieve interface. Met andere woorden: ik wil niet ingewikkelde handleidingen lezen, of instructiefilmpjes bekijken. Ik wil gewoon meteen beginnen, en dat het dan nog goed gaat ook.

En dat kan, als de interface goed is. Ik probeerde myposter uit. Hieronder mijn observaties van hun systeem.

myposter op een rijtje

 1. Je kunt uit diverse mooie albums kiezen die elk een eigen layout hebben. Dus ook als je zelf niet handig of creatief bent, lijkt het door de layout alsnog heel wat.
 2. Allposter geeft je een waarschuwing als het resultaat van een foto niet mooi zal zijn. Er staan dan een kruisje in. Zo word je beschermd voor een mislukt fotoboek.
 3. Nadat je je foto’s hebt geüpload naar myposter is het een kwestie van ze op de plek in het album slepen waar je ze wilt hebben. Heerlijk simpel. Daar houd ik van.
 4. Je kunt de vorm van je foto aanpassen in bijvoorbeeld een cirkel of andere vorm. Ik sleepte een vierkante foto in een rond passepartout. Dat stond niet mooi, maar ik zag meteen dat ik de foto rond kon maken. Kijk:Screen Shot 2019 07 05 at 17.02.30
 5. Het album dat ik koos had 24 pagina’s. Als dat niet genoeg is, kun je pagina’s toevoegen.
 6. Je kunt de achtergrond naar wens aanpassen. Er zijn achtergronden die officieel bij het thema van je fotoboek passen, maar als je wat anders wilt, dan kan dat. Dan kies je gewoon wat anders.
 7. Als je halverwege denkt: ‘Ik wil toch liever een ander thema fotoboek, dan kun je makkelijk wisselen.

Mijn conclusie over myposter

Ben jij op zoek naar een mooie manier om je digitale foto’s een plekje te geven in een fotoboek? Bij myposter bieden ze je handige foto’s albums met een mooie layout in diverse thema’s. Zo helpen ze je om een mooi fotoboek te maken. De interface wijst zichzelf!

Hoe is het met jouw foto’s gesteld? Hebben ze een plekje in een fotoboek? Of slingeren ze rond op je computer?

Deze post kwam tot stand in overleg met myposter.

Binnenkort het resultaat van het fotoboek hier op Huisvlijt!

 

Similar Posts

67 Comments

 1. Fotoboeken maken is één van mijn goede voornemens van dit jaar. Onze oudste is 7 en ik heb nog altijd geen fotoboek. Wel alles digitaal georganiseerd. Ik neem de laptop mee op vakantie en hoop er daar een aantal te kunnen maken.
  Bedankt voor de tip

  1. Ja, het is volgens mij een van de klassieke voornemens: foto’s in een album doen ; )

   Hoe heb je het digitaal georganiseerd? Op jaar? Of op thema?

 2. Mijn foto’s zitten allemaal in mappen. Netjes van Shirel en Yaron en dan per jaar en dan per maand. Fotoboeken maken doe ik zelden. Maar als het nodig is, dan kan ik makkelijk mijn foto’s vinden.

  Love As Always
  Di mario

 3. Wat leuk, ben benieuwd naar je fotoboek. Ik maak zelf jaarboeken. Elke maand ga ik er een uurtje voor zitten en dat werkt voor mij heel goed. Als ik op vakantie ga, maak ik daar een apart boek over, want eh, ik maak nogal veel foto’s en ik wil er ook veel in m’n album. Er zitten grenzen aan het aantal pagina’s van een jaarboek, dus ja;).

  1. Dat vind ik een heel slimme aanpak. Door elke maand er tijd voor te nemen, wordt het ook niet overweldigend veel. En zo krijg je prachtige tijdsdocumenten.

 4. ja daar zeg je wat….
  voor mijn blog gebruik ik kleine bestanden foto’s, maar de grote originele heb ik allemaal opgeslagen op een externe harde schijf:-)

  niet te doen….
  ik laat het zo :-)

 5. Hier maak ik veel boeken, maar eigenlijk alleen van speciale vakanties, die thema boeken vind ik dan ook heel erg leuk. Mijn man maakt op de computer series die we vaak afkijken op de televisie.

 6. Ja dat staat inderdaad op mijn to-do lijstje! We krijgen dit weekend een nieuwe computer, dus hoogste tijd om op te schonen. Bedankt voor de tips!!

 7. Al mijn foto’s staan op mijn computer, netjes gedateerd en met een omschrijving zodat ik alles terug kan vinden. Dat doe ik dan ook meteen als ik de foto’s op mijn computer zet.

 8. Hoi Nicole,

  gelukkig heb ik het allemaal meteen vanaf het begin geordend.
  Mappen!
  Dat was de eerste computerles die ik kreeg: maak een map.
  Ik dacht nog: wat een onzin.
  Maar nee.
  Geen onzin.
  Mappen maken en de foto’s makkelijk vindbare namen geven.
  That’s it!

  Prettig weekend!
  groetjes van Marlou

  .

 9. Ik vind fotoboeken leuk, alleen belanden die ook ergens in een kast en wordt er eigenlijk nooit meer in gekeken. Dus nu laat ik één foto op a4 plaat drukken en zet die op de plank. Daar staan dus meerdere vakanties en die wissel ik af en toe.

 10. Klinkt als een hele handige site. Toch ga ik dit jaar wel gewoon een foto boek maken van onze roadtrip! Ik vind het altijd wel leuk om er mee bezig te zijn, maar ik stel het vaak wel uit..

 11. Ik maak veel foto’s en zet ze in maandbestanden op de computer. Heel georganiseerd (heb ik moeten leren). Elke twee jaar zoek ik de leukste foto’s uit en maak een fotoboek.

 12. mijn foto’s staan netjes in mappen per maand op een externe harde schijf

  ook speciale mappen,per onderwerp

  maar fotoboeken,daar begin ik niet aan

  niet te doen

 13. De planning is er om een fotoboek te maken. Ben nog op zoek naar een firma die mijn foto’s niet toeeingent of twijfelachtige toestemmingen nodig heeft eer ik kan beginnen. Of niet smerig duur zijn.

 14. heel veel op mijn mobiel en pc inderdaad en af en toe een mooi fotoboek. maar blijft ene tijdrovende klus

 15. Iemand die ik ken maakt elk jaar rond januari een fotoboek met foto’s van het voorgaande jaar. Zo heeft ze een goed en mooi overzicht van haar jaar, best wel slim! (:
  Ik heb echter zelf nooit het geduld om zelf een fotoboek te maken, hihi!

 16. Vanaf een bepaald jaartal heb ik alleen maar alles digitaal.
  Maar heel overzichtelijk, per jaar in mapjes.
  Kan dus eigenlijk alles terug vinden.

 17. Ik maak ze ook altijd na een leuk feest of vakantie. Heb 10000+ foto’s op mijn iphone staan en moet zeggen dat ik ruim genomen weet waar alles ongeveer staat.

 18. Ik ben het zeker met je eens dat foto´s toch echt in een fotoalbum thuis horen. Ik mis dat gevoel wel van vroeger. Nu heb ik een fotoalbum. Ik ga nog meer maken.

 19. Da’s wel echt een fijne tip. Ik maak ontzettend veel foto’s, maar doe er uiteindelijk zo weinig mee. Ik ga het zeker eens bekijken voor deze vakantie!

 20. Wij gooien onze foto’s periodiek op de externe harde schijf. Als ik tijd heb sorteer ik ze per jaar en maand. En ik maal fotoalbums over ca 3 a 4 maanden. Ik merk dat wanneer de foto’s tastbaar zijn, dat we er toch meer van genieten.

 21. Ik maak inderdaad altijd een hoop foto’s tijdens onze vakantie en een deel daarvan komt terecht op mijn blog of inderdaad in een fotoboek. Die maak ik trouwens meestal bij CEWE, dat bevalt mij al jaren erg goed.

  1. Dat vind ik een hele mooie, eerste stap inderdaad. Ik heb altijd ontzettend veel dubbele foto’s omdat ik vaak ‘voor de zekerheid’ nog maar een foto van hetzelfde maak.

 22. Best leuk, zo’n boek. Maar ik maak elk jaar een filmpje door de leukste foto’s en filmpjes aan elkaar te monteren en er een liedje van dat jaar onder te zetten. Ik heb er al heel veel en kijk ze ook regelmatig terug (zie tabje filmpjes op mijn weblog) Zo leuk om te doen ook! Overigens zet ik elke maand al mijn foto’s (van telefoon, iPad en camera) veilig op een externe harde schijf :-)

 23. Ai, ik heb net last minute een IXXI-wandafbeelding gemaakt (bon was nog maar tot en met 31 juli geldig). En zo gaat het vaak met mij. Mijn telefoon is nu alweer vol (bijna 2000 foto’s) en eigenlijk zou ik ze dus op de pc moeten overzetten. Maar eigenlijk wil ik er nog wat mee doen. En een fotoboek zou ook fijn zijn. Zucht. Zo gaat het vaak hier.

 24. Wat erg leuk.. Ben benieuwd hoe die van jou is geworden. Ik heb van m’n trip naar NYC een fotoboek gemaakt maar ook die staan nog steeds op m’n laptop haha

 25. Een fotochaos is niet echt herkenbaar, ik fotografeer veel maar weet altijd precies waarvoor ik foto’s wil gebruiken; instagram, fotoboek of voor een artikel op mijn website!

 26. Thnx voor de link. Leuk blog over foto’s.
  Sinds dit jaar ben ik ze geordend aan het opslaan zodat ik een jaar boek kan maken aan het einde van het jaar.

 27. Ik bewaar al mijn foto’s netjes op harde schijven om ze vervolgens te bewerken, online te plaatsen en af te laten drukken om de lijstjes in huis weer eens van een nieuw kiekje te voorzien. Fotoboeken maken vind ik ook onwijs leuk, maar wat een klus. Vaak stel ik het zo lang uit dat ik dan in een keer een reeks maak. Het is namelijk zo onwijs leuk om je foto’s erbij te kunnen pakken!

 28. Mijn vakantie is al geweest en ik heb zeker foto’s gemaakt. Deze wil ik ook uitzoeken om in een album te kunnen plakken. Zo doen wij dat nog ouderwets. Al dacht ik er vanochtend nog aan om ook een fotoboek online te maken.

 29. Ik had met Kerst fotoboekjes laten maken voor mijn kinderen en beste vriendinnen over 2018. Ze waren er erg blij mee! Maar het is idd best een gedoe als je het niet goed bijhoudt. Ik probeer het wel hoor, maar het kan veel beter!

 30. “Mijn moeder maakte ze nog: papieren fotoboeken.” Jij niet dan? Ik maakte ze ook nog en dat tot en met ongeveer het 3e jaar van mijn dochter. Daarna ging het over op digitale troep. Ik vind het jammer, kijk namelijk graag fotoboeken. En mijn digitale foto’s in een fotoboek printen staat echt al jaren op mijn to do lijst. Moet het echt een keertje doen want ik kijk ze werkelijk nooit terug op een computer.

 31. Ik maak eigenlijk elk jaar een fotoboek van mijn vakantie. Mijn laatste fotoboek was Bonaire 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.