Schilderijplank in de keuken: eindelijk + leer van mijn fouten!

schilderijplank
De borden kreeg ik van mijn zusje. De teksten passen eigenlijk niet bij me, maar de plaatjes vind ik mooi.

Bij gebrek aan een schilderijplank, hing ik op een domme dag plastic bordjes van de Action op aan de keukenmuur met behulp van dubbelzijdige tape.

Dat stond leuk en vrolijk. Maar toen ik genoeg kreeg van die kakelbonte papegaaien en ze probeerde er af te halen, lieten er ook stukken behang los… Van narigheid heb ik de bordjes toen nog een tijdje laten hangen.

Maar uiteindelijk heb ik ze er toch afgehaald. En toen zat ik dus met een stuk lelijke, beschadigde muur.

Zie ook Bordjes aan de muur.

Schilderijplank, fotolijst wandrail of fotoplank

Al heel lang wilde ik graag zo’n ondiepe plank waar je foto’s en schilderijen op kunt uitstallen. Maar mijn man is niet zo handig, en ik ook niet. Dus het was even wachten tot er een handige kennis langs kwam. Maar toen heb ik dan ook mijn slag geslagen.

Bij de Gamma kocht ik twee zogenoemde fotoplanken van 80 centimeter ad 14,95 per stuk. Een andere naam voor een dergelijke plank is een fotolijst wandrail of een fotoplankje. Ik wist de juiste term eerst niet, en heb daardoor best lang moeten zoeken. Dus hier de termen voor een ondiepe wandplank met een opstaand randje nog een keer op een rijtje:

 • Schilderijplank
 • Fotolijst wandrail
 • Fotoplank

Je kunt er overigens ook leuk boeken op tentoon stellen maar dit terzijde.

Fotoplank: ik had veel goedkoper uit kunnen zijn!

Toen de handige kennis hoorde hoeveel ik bij de Gamma had betaald voor twee fotoplanken snoof hij minachtend:

‘Je had van mij veel goedkoper een plank kunnen krijgen! En de meegeleverde schroeven zijn ook nog slecht.’

Dus toen had ik wel het gevoel dat ik teveel geld had uitgegeven aan de twee fotoplanken, en dat het goedkoper had gekund. En inderdaad verkopen ze o.a. bij de Xenos fotoplankjes voor maar 5,99.

fotoplank

En die zijn nog mooier ook. Aaargh! In plaats van voor 29 euro had ik klaar kunnen zijn voor 11,98!

Update 2022: Wandplank Action

Het kan nog erger. Of beter eigenlijk, want ik had nog veel goedkoper uit kunnen zijn als ik een wandplank bij de Action had gekocht. Voor slechts 3,99 koop je bij de Action een zogenoemde fotoplank. Dat is precies het soort wandplank dat ik wilde hebben. Ik kan er echt niet over uit dat ik maar liefst 29 euro heb uitgegeven aan iets dat zoveel goedkoper had gekund!

wandplank action
Wandplank action 3,99

Mijn conclusie over schilderij- fotoplank

Hoewel de Gamma bekend staat als een relatief goedkope bouwmarkt kun je voor schilderij- en fotoplanken beter naar de Action of Xenos gaan. Daar ben je veel goedkoper uit. Een schilderij/fotoplank is een ondiepe wandplank die je aan de muur hangt, en waar je vervolgens heel makkelijk dingen op kunt tentoonstellen.

Zie ook Schilderijlijst kiezen.

Heb jij een schilderij/fotoplank in huis? En waar kocht je die?

Similar Posts

56 Comments

 1. Leuk geworden hoor! Helemaal bij de tijd.
  De juiste term voor een artikel weten maakt het zoeken inderdaad gemakkelijker. Vroeger stond je in de winkel stom te gebaren en uit te leggen aan het personeel wat je zocht, nu ga je op internet zoeken en dan moet je het zelf verzinnen. Leve de vooruitgang :-)))

 2. Nee, ik heb er geen!
  Inderdaad vind ik de gamma prijzig, kwaliteit laat nog al eens te wensen over.
  Persoonlijk ga ik dan liever naar karwei of gamma, doch ik probeer grote winkels te mijden.
  Zij spelen handig in op het gemak voor de consument.
  Ik kan je aankoop begrijpen, in mij zou ook niet opkomen waar ik zo iets het meest voordelig kan kopen. Vaak zijn dit impulsaankopen, waar je ineens tegen aan loopt! Zuur is het wel, doch als het maar naar je zin is!

 3. Die iets bredere plank die jij hebt vind ik juist mooier? Of is het optisch?
  Mooie vintage plaatjes! Heb ook minder met de tekst, maar dat valt toch niet zo op.

  1. Ik vind de vintage plaatjes inderdaad ook zo leuk. Ik kreeg ze van mijn zus. De teksten vind ik wat te opruiend en stoer, en passen daarom niet zo bij me. Maar nou ja.

 4. Ik heb dat niet ,ik wissel regelmatig een schilderij aan de muur ik maak er regelmatig nieuwe bij en dan kan ik ze zo laten zien.

 5. Nicole, ik val gewoon van mijn stoel. Dat zoiets bestáát. Eye-opener voor mij. Wat leuk! De eerstvolgende keer dat ik in de bewoonde wereld kom ga ik bij Xenos kijken. Dankjewel.

 6. Mijn partner heeft 3 minder diepe wandplankjes gemaakt op de breedte van een stukje muur (1, 15 meter) in de gang (onder elkaar) en daarop staat onze verzameling oud tegeltjes. Jouw plank staat erg leuk!!

 7. Nee, ik heb er geen. Nog niet eerder gemist eigenlijk :). Ik bedenk me nu dat ik beneden aan de wand alleen een grote klok heb en 2 wandlampjes en verder niets. De schoolkalender hangt aan een haakje aan de zijkant van de boekenkast en that’s it :)…
  Fijn dat je iets moois hebt gevonden!

 8. Ik heb het zelf niet, maar kan me voorstellen dat lief dat een keer aanschaf. Hij ergert zich al heel lang aan de schots en scheef hangende fotolijstjes ( ik vind dat dat zo moet ;-) )en dit is nou echt helemaal iets voor hem om er enigszins orde in aan te brengen ;-)

 9. Leuk, vind dat altijd zo cosy staan. Maar inderdaad, zo goedkoop is de Gamma niet… Ik kijk ook altijd eerst nog even bij de IKEA, die heeft ook heel vaak van die gevalletjes waarvan je denkt: “Huh, hebben ze dat ook al…”

 10. Nee, ik stoot echt altijd mijn hoofd tegen dat soort dingen. Alhoewel, die van jou hangt zo te zien hoog genoeg. Maar in de keuken zou ik weer denken dat die en alles erop snel vet wordt :$ Bij een ander vind ik het wél heel leuk om te zien!

 11. Ik heb geen fotoplank, maar staat wel op mijn verlanglijstje. Ik ben mijn werkplek aan het opknappen en wil zo’n plankje zodat ik daar leuke quotes op kan zetten. Maar eerst nog even de muren schilderen ????

 12. Het resultaat mag er wel zijn! En voor toch nog wel een mooie prijs! Want als je dit zelf gaat maken denk ik niet dat je het goedkoper gaat hebben. Alleen spijtig dat je daarna nog een betere prijs vond! Wel bedankt voor de tip!

 13. Ik heb een LACK plankje boven mijn zetel voor allerlei spulletjes! Die van Xenos zijn ook leuk als je er enkel maar foto’s wil opzetten, maar ik heb graag een bredere voor een plantje!

 14. Leuk! Ik heb het plankje van Ikea, meen uit de LACK serie. Boven de eettafel, hoewel ik ook het idee had om de accessoires en foto’s af te wisselen staat het allemaal al geruime tijd. Maar ben er nog steeds happy mee!

 15. Goed opgelost en het staat ook leuk. Ik heb zo’n rails met een koord eraan waar ik steeds andere schilderijen aan kan hangen. Berehandig en zo kan ik nog eens wat wisselen

 16. Leuk hoor zo’n plank! Kan je elk seizoen of wanneer je zin hebt van foto’s, lijstjes, etc. Ook leuk om er een klein vaasje met bloemetjes op te zetten, een mooie kaars, beeldje, of andere dingen en dan steeds te wisselen en variëren.

 17. Ik ben fan van dit soort plankjes. Heb ze in de babykamer gebruikt voor de prentenboekjes en schilderijtjes. Bij de bouwmarkt vond ik ze destijds vrij prijzig, dus ik heb ze bij IKEA vandaan. :-)

 18. Ik heb deze van de Ikea (wat anders hier in Zweden) en die zijn ook niet zo duur. Geen idee wat de prijs meer was, maar wel goedkoop. Ook een aanrader!

 19. Ik had er een, die heeft plaatsgemaakt voor wat anders. Ga ‘m wel weer ophangen op een andere plek. Weet alleen nog niet waar. Vind het echt een uitkomst. (en idd Gamma is knetterduur)

 20. Ik heb er ook (niet in de keuken maar in een nis in de kamer) er hangen er 2 boven elkaar, gekocht bij Ikea, er staan fotolijstjes, kleine vaasjes op maar inderdaad soms ook tekstborden of losse foto’s of kaarten.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.