Schilderijlijst kiezen: hoe kies je de juiste?

schilderijlijst kiezen

Een schilderijlijst kiezen is nog niet zo makkelijk.

Want welk model of welke maat schilderij lijst moet je kiezen? Er zijn zoveel schilderij lijsten!

Schilderijlijst kiezen: ik wilde een foto van mijn vader inlijsten

Naar aanleiding van het overlijden van mijn vader wilde ik voor mijn zusjes en mijn moeder een mooie foto van hem laten afdrukken. Vervolgens leek het mij een leuk idee om mijn zusjes en moeder te verrassen met die foto van mijn vader in een lijstje.

Ik was zo slim om thuis eerst de foto’s op te meten. De maat bleek 11 bij 17 centimeter te zijn. Gewapend met die kennis en de gedachte: ‘Hoe moeilijk kan het zijn?!’ ging ik zelfverzekerd naar de Action.

Maar eenmaal daar vond ik een schilderijlijst kiezen toch een stuk lastiger dan ik had verwacht.

Want was een zwart lijstje mooier dan een witte? Of kon ik gewoon beter voor een gouden of zilverkleurige schilderijlijst gaan? En wat te denken van een gewoon houtkleurig lijstje? Of zou ik voor zo’n klassiek schilderlijstje met ornamenten gaan?! Wilde ik een smal schilderij lijstje of een breed schilderijlijstje? Met andere woorden:

‘Aaargh!’

Schilderijlijst kiezen: hier is hulp!

‘Een schilderijlijst is meer dan een methode om een foto op te hangen,’ las ik op de site Frame It Easy. En ik realiseerde mij: ‘Daar ging ik meteen al de mist in.’ Want ik was inderdaad vooral op zoek naar een simpele methode om de foto van mijn vader op te hangen of ergens neer te zetten.

Maar de juiste schilderijlijst laat een foto of schilderij beter uitkomen, en voegt er iets aan toe. Het is dus meer dan een vehikel voor een foto.

 1. Een handige vuistregel wat betreft de kleur van een schilderijlijst kiezen is: Kies een lijst met een kleur die ook in de foto zit. Op die manier kan er weinig misgaan. Het geeft een rustig, samenhangend effect.
 2. Simpele witte en zwarte schilderijlijsten zijn ook een veilige keuze: ze zijn tijdloos en neutraal.
 3. Voor kleine foto’s en schilderijen wordt een matte lijst geadviseerd.
 4. Kies voor een simpele lijst als je niet wil dat mensen worden afgeleid van de foto of het schilderij.
 5. Zeker bij kleine foto’s kan een passepartout mooi zijn om je foto te omlijsten.

Schilderlijsten: standaardmaten

Er zijn eindeloos veel formaten schilderijlijsten. Maar er zijn ook een aantal standaardmaten. Hieronder de maten schilderijlijsten bij de gewoonste zaak zaak van Nederland ; )

 • 10 x 10
 • 10 x 15
 • 12.7 x 19
 • 13 x 18
 • 13 x 19
 • 15 x 15
 • 15 x 20
 • 20.3 x 30.5
 • 20 x 30
 • 21 x 29.7
 • 30 x 40
 • 40 x 60
 • 50 x 70

Ook bij de Action kun je een schilderijlijst kiezen. Je hebt er keus uit ruim 16 maten schilderijlijsten.

Maar wat als de juiste schilderij maat er niet bij zit? Of als je iets bijzonders wilt inlijsten? Zoals je trouwjurk?

Trouwjurk inlijsten?!

Toen ik op zoek was naar informatie over de juiste schilderijlijst kiezen, kwam ik het concept van een lijst op maat via Verno tegen. Het fijne is dat zij je helpen met een schilderijlijst kiezen. Je geeft bij hen aan wat je wilt inlijsten. Bijvoorbeeld je trouwjurk! Moet je kijken, wat ik op hun website tegenkwam:

schilderijlijst kiezen

Ik wil acuut mijn eigen trouwlijst inlijsten!

Nadat je hebt aangegeven wat je wilt inlijsten, selecteren zij geschikte lijsten. Je kunt zelfs een foto van jouw kunstwerk uploaden zodat je een voorproefje kunt zien hoe het staat met verschillende lijsten.

Schilderij lijst kiezen samenvattend

Als je een foto of schilderij wilt inlijsten dan kun je kiezen uit een groot aantal formaten lijstjes, van allerlei materialen. Heb je iets bijzonders, of wil je een bijzondere schilderij lijst? Dan kun je ervoor kiezen om er eentje op maat te laten maken.

P.S. Hoewel ik met de maten op een briefje naar de winkel ging, slaagde ik er alsnog in te kleine lijstjes te kopen… Ik heb de foto van mijn vader daarom aan de zijkanten maar een beetje omgevouwen. Zo kan het toch!

Zie ook: Ophangsysteem: schilderijen e.d. ophangen zonder boren

Hoe kies jij jouw schilderijlijsten?

Similar Posts

27 Comments

 1. er zijn zelfs wedstrijden voor lijstenmakers met allerlei dingen inlijsten. Dat weet ik toevallig omdat een plaatsgenoot een keer gewonnen had.

  Love As Always
  Dimario

 2. Ik heb een aantal foto’s die ik had ingelijst , en daar heb ik ook lijsten op maat voor laten maken. Prijs viel me reuze mee. Geen idee of het de siet si aar e het over had, zou best kunnen

 3. Ik heb voor een aantal foto’s lijsten op maar laten maken. Geen idee of het de site was die je noemde, zou best kunnen

 4. Gecondoleerd Nicole met je vader en ja dat leed wat schilderijlijsten kopen heet. Hier met trouwfoto’s gehad die echt in geen normale maar paste en hier super dure lijsten voor moesten kopen, maar meestal koop ik ze ook bij de action en knip ik er maar een stukje van de foto af als het niet past.

 5. Toevallig was ik laatst ook op zoek naar fotolijsten voor wat mooie prints. Best lastig inderdaad om mooie lijstjes te vinden, zeker als je verschillende formaten nodig hebt. Want vaak hebben ze weer niet alle formaten in dezelfde stijl.

 6. Ik ga ook altijd standaard naar de action. Je hebt daar altijd zoveel keuze en allerlei kleuren en maten voor een prikkke

 7. Dat is mooi , Nocole.
  heb een mooie foto van mijn oma met haar drie kindertjes.
  Ik weet nu wat voor lijst er omheen komt.

  Groetjes en prettig weekend,
  Marlou

 8. Ik hou niet zo van nieuwe dingen die goedkoop en vlug kapot zijn. Wat ik geregeld doe is in de kringloop winkel gaan kijken. Ongelooflijk wat je daar kan vinden van mooie kaders! Ze zijn ook goedkoop maar ze hebben geschiedenis en hebben ooit allicht veel geld gekost. Je kiest er uit wat je mooi vind, gooit de prent of schilderij die er in zit weg en je steekt er lekker je eigen spullen in.

 9. Wat een prachtige foto van je vader! Ik vind de foto in de witte lijst het mooiste tot zijn recht komen.

 10. Wat een lief cadeau, Nicole. Mooie foto ook. Ik kies meestal voor een strakke fotolijst. In zilver of in hout. En bij speciale dingen koop ik een wat grotere lijst en die ik er een passe-partout in.

 11. Gecondoleerd! Je hebt uiteindelijk wel een mooie lijst gevonden, ookal pastte het niet helemaal ;-)
  Wat een leuk idee om je trouwjurk in te lijsten!

 12. Allereerst nog gecondoleerd met het verlies van je vader. En ja, het kiezen van een fotolijst doe ik meestal puur op gevoel, in het geval van de foto van je vader vind ik juist de lichte kleur mooi omdat die kleur ook terugkomt in de bies van zijn jas. Mooie foto van je vader ook!

 13. Ik ga vaak voor veilig! Zwart en wit, vaak voor mat en soms voor glans. Maten vind ik ook altijd zo moeilijk haha

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.