Ophangsysteem: schilderijen e.d. ophangen zonder boren!

ophangsysteem

Een ophangsysteem is ideaal! Bijvoorbeeld een schilderij ophangsysteem. Of ophangsystemen voor posters, borden, kleden, klokken en zelfs dekens! Als een ophangsysteem eenmaal hangt kun je eindeloos dingen ophangen zonder boren, en dus zonder de muur beschadigen.

Ook de vraag: ‘Hoe hoog moet je een schilderij ophangen?’ is ineens een stuk makkelijker te beantwoorden. Want met een schilderij ophangsysteem kun je net zo lang verschillende hoogtes proberen totdat het goed is.

Ik spreek uit ervaring, want wij hebben een schilderij ophangsysteem in onze woonkamer.

Maar welk ophangsysteem is het beste? En welke zijn er eigenlijk?

Ophangsystemen op een rijtje

1. Schilderij ophangsysteem

Ik begin met een schilderij ophangsysteem, omdat ik dat zelf heb! Ons schilderij ophangsysteem bestaat uit een rail die bovenaan de muur is geïnstalleerd. Aan die rail hangt een kabel met een haakje. Dat is een zipper. En aan dat haakje kan ik schilderijen ophangen. Je kunt de zipper naar smaak omhoog of omlaag schroeven, dus je hoeft nooit bang te zijn dat je een schilderij te hoog of te laag hangt. Ik heb er maar één kabel met zipper aanhangen, maar je kunt er natuurlijk ook meerdere aan doen en meerdere schilderijen ophangen.

2. Poster ophangsysteem

Van dit ophangsysteem voor posters ging mijn hart sneller kloppen want dat kende ik nog niet! Mijn kinderen, en ook ik zelf, hangen nu meestal posters op met buddies. Je weet wel, van die plakstrips die je op de vier punten van een poster plakt en vervolgens aan de muur. Die buddies werken redelijk, maar laten vaak wel lelijke plekken achter op de muur. En soms laat een poster toch ook los. Dus ik vind een ophangsysteem voor posters beslist een verbetering.

Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n poster ophangsysteem. Dit heet een paper rail:

poster ophangsysteem

3. Borden ophangsysteem

Je hebt tegenwoordig prachtig behang met daarop bordjes! Maar je kunt natuurlijk ook echte borden aan je muur ophangen. Het borden ophangsysteem hieronder bestaat uit twee onderdelen:

 • Een bordenhanger, oftewel een soort klem die je aan de achterkant van je bord vastmaakt.borden ophangen
 • Een rail met touwtje en klemmetje. Bijvoorbeeld de rail die je ook gebruikt om schilderijen op te hangen.

4. Deken en textiel ophangsysteem

Stel je hebt een prachtige deken gekocht. En die vind je zo mooi dat je hem wilt ophangen. Net als bij het borden ophangsysteem kun je dan gewoon je rail gebruiken waaraan je schilderijen hangt. Alleen dit keer gebruik je ook een speciale textielhaak. En dan krijg je bijvoorbeeld dit:

ophangsysteem

5. Wandplanken

Bovenstaande ophangsystemen zijn allemaal met een rail. Je kunt ook kiezen voor een ander soort systeem, namelijk een wandplank ook wel schilderijplank of fotolijstplank genoemd. Dit type plank is meestal iets smaller, dus je kan ze overal kwijt. Doordat ze ondiep zijn nemen ze weinig plek in.

Net als een rail heb ik ook een wandplank! Mijn rail ophangsysteem hangt in de woonkamer, en mijn wandplank in de keuken. Als ik deze twee ophangsystemen met elkaar vergelijk, dan vind ik het rail ophangsysteem toch flexibeler. Een wandplank moet je toch op een bepaalde hoogte aan de muur bevestigen. Daarna kun je niet meer met de hoogte spelen. Maar toch vind ik dit ook een fijn ophangsysteem.

Hieronder zie je mijn wandplank in de keuken:

schilderijplank

6. Gebruik een schildersezel!

Een andere supersimpele manier om een schilderij tentoon te stellen is op een schildersezel. Deze methode is absoluut foolproof en perfect voor mensen met twee linkerhanden die een rail vastmaken ook al moeilijk vinden. Hieronder zie je de trouwfoto van mijn ouders tentoongesteld op een schildersezel. Dit kan ook prima binnen natuurlijk.

Schildersezel

7. Gebruik je boekenkast

Mijn boekenkast staat bomvol boeken, dus ik dacht: ‘Ik kan daar geen schilderijen aan ophangen.’ Maar een korte zoektocht op internet leert dat dit wel degelijk kan. Je kunt schilderijen plaatsen op lege planken, maar je kunt ze ook voor boeken hangen. Hieronder zie je een prachtig voorbeeld van je boekenkast als ophangsysteem:

8. Een interieur ladder als schilderij ophangsysteem

Decoratieve ladders worden voor van alles gebruikt tegenwoordig. Dus waarom niet om schilderijtjes op tentoon te stellen!

ophangsysteem

9. Ophangsystemen met plakhaken

Plakhaken om schilderijen en dergelijke mee op te hangen noem ik bewust als laatst. De makers van plakhaken beloven gouden bergen, maar ik heb er slechte ervaringen mee. Vaak blijven die zogenaamd supersterke plakhaken toch niet zitten, en valt alles op de grond. Ik noem ze even voor de volledigheid, maar ik raad ze eigenlijk niet aan. Bovendien laten ze net als buddies voor posters vaak lelijke plekken achter op de muur. En ik wil in deze post nou juist systemen noemen die je ongestraft kunt gebruiken.

Stas ophangsysteem waar te koop?

De rail die ik in onze woonkamer heb is van het Stas ophangsysteem. Ik zou daar alleen al kopen vanwege hun leuke slogan:

‘Met Stas hangt het pas.’

Het Stas ophangsysteem is online te koop, maar ook in diverse winkels. Op stas.nl vind je een handige winkelzoeker. Daar voer je jouw woonplaats in, en dan verschijnt een lijst met winkels bij jou in de buurt.

Samenvattend

Als het gaat om flexibele ophangsystemen ben je het beste af met een rail die je vlak onder het plafond bevestigt. Je kunt dan zoveel of zo weinig ophangen als je wilt, en je kunt de hoogte eenvoudig aanpassen.

Zie ook Schilderijlijst kiezen en accent muur.

Wat gebruik jij thuis om dingen op te hangen?

Similar Posts

34 Comments

 1. Ik ken de meesten onder hen maar hier is het heel eenvoudig. Ik heb me afgevraagd hoe ze tijdens de middeleeuwen die grote wandtapijten hebben gehangen op de kasteelmuren.

 2. ha Nicole,

  dat ziet er mooi uit.
  Ik moet bekennen, dat ik overal gewoon een piepklein spijkertje in jas.
  Daar hangen de schilderijen en foto’s aan.

  Eén keer geboord voor een loeizwaar ding van beton. Ja, dat moet wel…

  Ik ben een makkelijke klusser. Hahaha…

  groetjes van Marlou

 3. Zo’n wandplankje staat bij mij ook op mijn verlanglijst, maar ik moet zeggen dat ik die decoratieve trap ook wel héél erg leuk vind. Bij mij staan fotolijstjes en schilderijen nu op mijn kast. Ook prima, maar als het er meer worden, wil ik toch uitbreiden met zo’n plankje.

 4. Wij gebruiken het eerste uit je beschrijving, het museumsysteem met dun nylondraad, dat valt minder op.
  Ik vind dat laddertje een leuke vondst. Als ik nog op kamers zou wonen, wist ik het wel.
  Nu begin ik er niet meer aan, opruimen komt eerder in zicht.

 5. Leuke opties. Heb toevallig onlangs een muurtje in mijn woonkamer geschilderd en wil daar nog wat mooie prints (in een lijstje) ophangen. Ik ga het (misschien tegen beter weten in) proberen met plakhaken. Maar anders heb ik nu iig genoeg alternatieven

 6. Zo handig dat er tegenwoordig steeds meer van dit soort systemen zijn! Wij boren nog steeds als we iets moeten ophangen, maar om die reden hangen we dus wel nauwelijks iets op, haha.

 7. De trap ladder heb ik op balkon staan met al mijn kleine stekkie potjes erop en aan de wand heb ik nog steeds een probleem om daar zo een mooie wandposter op et hangen. Want daar hebben ze zo een soort granol op gespoten en boren kan je ook niks daar want er zitten holle stukken achter. Maar daar vind ik vast wel wat op ter zijner tijd want ik ben niet voor een kat te vangen zegt men.

 8. Dat schilderij in de boekenkast vind ik bij een ander grappig, maar zelf zou ik er onrustig van worden :) Ik heb nog altijd spijt van de grote boorgaten die ik hier heb gemaakt toen ik hier kwam wonen. Het beton bleek ook niet goed voor de boor trouwens…

  1. Balen zeg! Dat is 1 van de redenen dat ik ophangsystemen zo fijn vind: dan hoef je je later niet bezwaard te voelen over eventuele boorgaten en zo.

 9. Dat laddertje vind ik wel een erg leuk idee! Hier jensen we gewoon een spijker de muur in ;)

 10. Ik heb bijna niets hangen aan de muur. één klok.. en daar was al een gaatje voor.

  Love As Always
  Dimario

 11. Ah yes, ik heb dit artikel opgeslagen! Ik heb namelijk geen boor en ben super onhandig. Hier staan heel wat goede oplossingen.

 12. Ik vind het altijd dood eng, ik wil ook mijn blond amsterdam ophangen maar ik heb geen vertrouwen in de hangertjes enzo..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.