Plak gum: hoe en wat + 9 super hacks!

plak gum

Plak gum is een snelle en makkelijke manier om posters op te hangen.

Het ziet er uit als kleine vierkantjes, die je kunt kneden en vormen. Als je er eentje nodig hebt, dan trek je een vierkantje plak gum van de totale plak af, en vervolgens gebruik je hem om bijvoorbeeld een poster op te hangen. Je plakt het plak gum op de muur of poster, en vervolgens druk je ze tegen elkaar.

De bekendste soort plak gum is de Pritt Poster Buddies. Maar je kunt ook een budgetvriendelijke versie plak gum kopen bij onder andere de Hema en de Action.

In 2012 waren we net van de stad naar het platteland verhuisd. De kinderen wilden graag dingen aan de muren hangen, maar ik wilde mijn muren mooi houden.

Zo kwam het idee van plak gum op!

Plak gum om dingen op te hangen

Maar ons nieuwe huis is nog redelijk smetteloos, en dat willen we graag zo houden. Dus heerst er momenteel een algemeen spijkerverbod. Niettemin willen de kinderen natuurlijk graag dingen ophangen. Dat mogen ze doen met van dat kleefspul om posters mee op te hangen.

Pritt poster buddies versus Tacky gum van de Action

Ik kende Pritt poster buddies. Helaas kost zo'n pakje maar liefst 6,-. Dus groot was mijn vreugde toen ik hoorde dat ze een soortgelijk product bij de Action hadden voor een aanzienlijk lagere prijs. Het heet daar Tacky Gum.

plak gum

Tot dusver werkt het net zo goed als de posterbuddies van Pritt! Ik ben er erg tevreden mee, zeker gezien de prijs. En de kinderen ook!

Andere ophangsystemen

Overigens geldt het spijkerverbod helaas ook voor mij, terwijl ik juist graag dingen ophang.

 • Gelukkig hebben wij van die rails die je bovenaan de muur vast maakt, en waaraan touwtjes met haakjes bungelen, waaraan je schilderen kunt ophangen. Zo beschadig je de muur niet, en kun je toch je muur decoreren. Wij hebben er twee van de Karwei. Ze zijn ongeveer 200 cm lang, en hebben 2 schilderijhaken met draad. Eén ophangrail kost 15,99.
 • De laatste tijd zie ik vaak een variant op dit systeem: een plank langs de muur, waarop je schilderijen zet. Ook handig, maar het nadeel lijkt me dat je niet met de hoogte kunt variëren.
 • En dan heb je natuurlijk nog de betonhaakjes! Daarvan heb ik er wel een paar in de muren geslagen, in met name mijn kantoortje. Betonhaakjes beschadigen de muur nauwelijks, maar je kunt er wel wat aan ophangen.
 • Washi tape! Washi tape oogt leuk en is heel geschikt om lichte dingen mee op te hangen.

Pritt Poster Buddies verwijderen 2022

Hoewel ik in 2012 koos voor Pritt Poster Buddies of een goedkope versie daarvan om de muren mooi te houden, vaak laat dit kleefgum vieze plekken achter! Maar daar kom je dus pas te laat achter, als je het weer weg wilt halen.

Hoe kun je Pritt Poster Buddies verwijderen?

Op het internet circuleren diverse methodes voor plak gum verwijderen.

 1. Gebruik een plamuurmes om het voorzichtig weg te schrapen.
 2. Probeer het met een stukje dubbelzijdig tape als het ware weg te deppen.
 3. Net als bij kauwgum in kleren, kan het ook helpen om de kleefgum als het ware eerst even te bevriezen met een ijsklontje.
 4. Een tegenstrijdige methode is om een nieuw stukje plakgum te nemen, en daarmee het oude stukje weg te trekken.
 5. Tot slot hebben sommige mensen succes met een doekje met aceton, maar let op: niet met nagellak remover.
 6. Iemand adviseert om er een beetje pindakaas op te smeren, 30 minuten laten inwerken, en daarna verwijderen. Maar het lijkt mij dat je daarna een bruine vlek hebt van de pindakaas. Deze methode lijkt mij niet zo goed.
 7. Verwarm de overgebleven plak gum met een föhn: de lijm zal smelten, en daarna kun je het zo van de muur pulken.
 8. Terpentine wordt ook genoemd als oplossing.
 9. Tot slot: hang er gewoon iets anders over heen ; )

Hieronder zie je de truc met de Print Poster Buddies verwijderen met... Print Poster Buddies in actie:

Plak gum Action

Destijds verkochten ze bij de Action plak gum van het merk Cre Ation, maar nu is het van het merk Bison. Het kost 89 cent! Bij bol.com betaal je hier 1,80 voor. De reviews op bol.com van de Bison plak gum zijn lovend.

plak gum action

Plak gum Hema

De plak gum van de hema vind je onder de noemer 'kleefgum' en kost 1 euro.

Screenshot 2022 01 31 at 13.29.13

Samenvattend

Met plak gum kun je eenvoudig lichte dingen aan muren ophangen. Maar let op: het kan wel degelijk sporen achterlaten op je muren. Wil je het kopen? Dan ben je het goedkoopst uit bij de Action, en dan heb je ook nog een goede kwaliteit plak gum van het merk Bison.

Vind je de Action een vervelende winkel? Dan kun je ook online kopen bij bol.com of je gaat gewoon naar de Hema.

Leestip: Broodclip hacks

Hoe denken jullie over ijzerwaren en spijkers in muren? Handig? Of lelijk?
Hoe hangen jullie dingen op?

Vergelijkbare berichten

36 reacties

 1. Ik laat mijn handige buurman aanrukken als ik iets opgehangen wil hebben aan een betonnen muur. De gipsen tussenwandjes ga ik zelf wel te lijf met een hamer en een spijker. Ik ben daar niet zo heel precies/moeilijk in. Nou is het ook wel dat als eenmaal hier iets hangt dat het dan ook vaak voor jaren niet meer van zijn plek komt. Dus dat scheelt.

 2. Bij betonnen muren en tegels denk ik ook altijd wel tien keer na voordat ik in de weer ga met boren en pluggen, maar soms ontkom je er gewoon niet aan. Ik heb op één plek in de woonkamer ook zo'n rail tegen het plafond, dat is inderdaad wel heel handig. Spijkers in tussenmuren slaan heb ik geen moeite mee.

 3. Gewoon een gaatje boren plugje en schroefje er in en hangen maar. Met die rail vind ik zo museumachtig. Bij mijn schoonzus hebben ze het ook. Gaatje is ook snel weer gestopt als het zo uit komt en meestal blijft het jaren op dezelfde plek hangen.

 4. Ik hang één keer wat op en dan blijft het hangen tot ik zou verhuizen, dus ik heb er niet zoveel moeite mee. Maar hier hangen de muren dus niet allemaal vol. Overigens werken wij ook met pluggen en schroeven, niet met spijkers. Ik heb wel eens dat pritt spul gehad, maar dat werkte voor geen meter en was ook niet makkelijk volledig te verwijderen.

 5. Die plakgommetjes hebben we hier ook gebruikt op de kinderkamers - maar ze bleken een soort 'vetvlek' achter te laten bij het verwijderen - gelukkig niet heel fel, maar ik was toch blij dat we die muur net gingen overschilderen ;-) succes ermee

 6. Hier gebruiken we ook rails om dingen mee op te hangen! Ideaal want het wil nog wel eens varieren :)

  Tip van onze kraamverzorgster: je kunt ook witte gordijnrails gebruiken als je die over hebt en een soort visdraad (als het maar niet opvalt) gebruiken om schilderijen e.d. op te hangen. Zij deden dit oa in de slaapkamers. Wij hadden de lijsten al hangen, maar de rails vond ik een erg goede budget-tip!

 7. Vroeger (hoor mij nou, ben nog maar 34 haha) hing ook niet zo graag iets op, vond dat zonde van de muur.
  Nu hangen we dingen wel op, maar alleen als ik ze echt heeeel leuk vind!

 8. Ik heb net die posterbuddies gekocht, maar nu lees ik dat ze na verloop van tijd vaster worden en dan alsnog verf enzo meetrekken. Heb jij (of iemand anders?) hier ervaring mee?

 9. Het is trouwens voor op de oppervlakte van een ikea kast, zo van dat wit acryl-laag spul, als dat uitmaakt! Weet niet zeker hoe vast dat zit :) (witte MALM, 3 lades)

  1. De Tacky gum van de Action laat vieze plekken op muren achter, en kan ik inmiddels dus van harte afraden!

   De posterbuddies van Pritt, weet ik helaas niet.

 10. Nou, die posterbuddies laten ook vieze plekken achter op muren waar vocht in kan trekken (zoals behang)... verder zijn ze vrijwel niet te verwijderen van een gestucte (niet gladde) muur. Ik hoop dat ik het er fatsoenlijk afkrijg en dat ik het anders netjes weer wit krijg, zonder de hele muur te moeten verven als ik het er weer afhaal. Voor mij geen buddies meer op niet-gladde muren of oppervlaktes waar vocht in kan trekken...

 11. Plakgum: de nachtmerrie van elke juf;). Inderdaad laat het behoorlijk sporen na op de muren. Het is inderdaad prettig om er dingen mee op te hangen, maar ik merkte ook in mijn lokaal dat op de buitenmuren het spul losliet bij een nachtje flinke vorst... Kwam ik in mijn lokaal: tekeningen op de grond of nog met één puntje aan de muur. Zeer frustrerend. Dus eh, thuis komt het spul er bij mij niet in.

 12. Gewoon een gat boren of er een spijker inslaan. Niet voor tijdelijke dingen, maar meestal hangt een schilderij jaren en dan is reparatie met plamuur zo gebeurd.

 13. Wij hebben niets aan de muren , eerst kon ik niets vinden om op te hangen toen we in onze nieuwe woning trokken en nu zijn we er aan gewend geraakt.
  Vindt het wel mooi al die strakke wanden inmiddels zijn we jaren verder en denk ik niet dat er nog wat aan de muur komt.
  We hebben wel veel planten …

 14. Bijna al mijn muren zijn opnieuw strak gestukt en/of gesausd. Ik hou van minimalistisch ;-)) en hang heel weinig op. Plak gum is echt vreselijk, nooit meer.
  Als ik iets ophang is het met betonhaakjes. Er zijn ook plakspijkers en die van Tesa schijnen goed te zijn, zelf nog geen ervaring mee.

  1. Inderdaad die Tessa plakspijkers zijn erg fijn. Je hebt ze in allerlei varianten. Weet alleen niet hoe het eruit ziet als je ze verwijderd.

 15. Oeeee plak gum! Dat roept direct allemaal herinneringen op want op de basisschool werdt het vroeger volop gebruikt. Ik wist helemaal niet dat je het ook thuis kunt gebruiken!

 16. Plak gum gebruikte ik vroeg veel om er posters mee op te hangen in mijn kamer. Maar nu zou ik dat niet meer doen. Want helaas lieten ze vaak wel vlekken achter.

 17. Goede tip van de Action! Ik heb er eigenlijk nog nooit gebruik van gemaakt. Meestal boor ik er een schroef in of sla een spijker in de muur. Dit is zeker wel handig!

 18. Dat filmpje over dat verwijderen van die gum is niet helemaal eerlijk. Die bolletjes die ze eraf halen, die hebben daar nooit een half jaar of langer gezeten. Dus ja, ik denk dat het anders niet zo was gelukt.

  Love As always
  dimario

 19. Wij hebben hier de wandposters in de woonkamer met dubbelzijdige tape bevestigd. Want m'n man wil geen spijkers in de muur, hahahaha! Maar we gaan in de zomer alles opnieuw verven/behangen, dus dan gaan we rails aanschaffen. Dat vind ik altijd zo mooi staan.

 20. Ik heb van die strips van Tesa. Die zijn speciaal om schilderijen op te hangen. Of ze vlekken achterlaten weet ik niet want mijn schilderij hangt nog steeds. Maar ze zijn wel makkelijk weer te verwijderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.