The Chestnut Man op Netflix

the chestnut man

De Deense serie The Chestnut Man op Netflix wordt behoorlijk geprezen, dus besloot ik het een kans te geven. Bovendien houd ik wel van enge seriemoordenaars, en ik had begrepen dat er eentje figureerde in deze serie.

Inmiddels heb ik alle zes afleveringen van De Kastanjeman gezien.

Hieronder mijn review1

De Kastanjeman

Het verhaal van The Chestnut Man

De hoofdpersoon is Naia Thulin, een goede en gedreven agente. Om meer tijd te hebben voor haar dochtertje verruilt ze haar werk ‘in het veld’ voor een baan op de ict afdeling bij de politie.

Hand eraf, oog eruit

Maar voordat het zo ver is wordt ze op een zaak gezet. Er is een vermoorde vrouw gevonden in de speeltuin. Eén van haar handen is er afgehakt, en haar oog uitgestoken. Een nogal gruwelijk tafereel dus.

Bovendien wordt er een poppetje dat is gemaakt van kastanjes gevonden op de plek des onheils.

Vandaar de naam van de serie The Chestnut Man.

Er volgen nog een paar van dit soort gruwelijke moorden, en xxx raakt (uiteraard) nogal bezeten van de zaak. Ik snapte in ieder geval best dat ze naar een andere afdeling wilde. Deze baan is duidelijk niet goed te combineren met een kind.

Moederschap in The Chestnut mann: wat is een goede moeder?

Het thema moederschap loopt als een rode draad door The Chestnut man! Sterker nog, de moorden worden geïnspireerd door de vraag:

‘Wat is een goede moeder?’

De moordenaar vermoordt namelijk vrouwen waarvan hij vindt dat ze slechte moeders zijn. Zijn motivatie is dat hij de kinderen redt van deze nalatige wezens.

Zo dient ook de vraag zich aan of detective Naia Thulin wel een goede moeder is. Zelf vindt ze van wel. Maar ik vond het als kijker soms best moeilijk om te zien hoe ze het om de haverklap laat afweten bij haar dochter vanwege haar werk.

Sommige banen zijn denk ik simpelweg niet zo geschikt om te combineren met een gezin.

Mijn conclusie over The Chestnut man

Al met al vond ik The Chestnut man ‘wel aardig’. Maar ik vermoed dat dit deels komt doordat de serie in het Deens was, en dat ik daardoor bij voorbaat al onder de indruk was van alles. Als die een Amerikaanse serie was geweest, had ik hem waarschijnlijk cliché gevonden.

Eerlijk gezegd, dacht ik een paar keer: ‘Als dit een Nederlandse serie was, was ik afgehaakt.

Ook vielen de ontknoping en de ontmaskering van de moordenaar mij tegen.

Ik wil dan het liefst toch flink schrikken.

Nu had ik meer zoiets van: ‘Oh… was hij ‘t?’

Op IMDb krijgt The Chestnut Man een 7,7. Ik houd het op een 6,7.

Praktische informatie over The Chestnut Man

Je kunt The Chestnut Man kijken op Netflix. Een aflevering duurt ongeveer drie kwartier en er zijn er maar zeven. Het is dus een niet al te lange zit.

Als je houdt van de sfeer in Deense en Zweedse series, en van seriemoordenaars, dan is dit denk ik best leuk kijkvoer voor je.

Maar kijk je liever vriendelijke, positieve series?

Sla dan The Chestnut Man maar over, want dan word je er denk ik niet blij van.

Kijktip: Borgen

Wat vond jij van de serie The Chestnut Man?

Similar Posts

7 Comments

  1. ha Nicole,

    ben niet zo weg van seriemoordenaars, maar wél van skandinavische series.
    En na jouw recensie denk ik: ja… die ga ik zien…

    Ciao!
    Marlou

  2. Ik denk dat ik het meeste van de Scandinavische detectives wel heb gezien op Netflix. Ook deze The chestnut man. Best wel een beetje spannend. Kijk maar eens naar de serie The Bridge van Netflix, die is spannend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.