Decluttering: 12 succes methodes om uit te kiezen!

Last updated on January 20th, 2025 at 11:17 am

decluttering

Decluttering.

Het is het Engelse woord voor de boel in huis eens even flink opruimen, en jezelf ontdoen van overbodige zooi.

Maar hoe pak je dat decluttering aan?

Decluttering: er zijn veel te veel methodes!

Het is wrang maar er zijn zoveel boeken en methodes om je te helpen met opruimen dat het rommelig! Wie zijn of haar huis goed wil opruimen kan zich overweldigd voelen door al die verschillende aanpakken.

Daarom leek het me handig om al die verschillende decluttering methodes eens op een rijtje te zetten. Dat geeft tenminste een gevoel van overzicht in het woud van opruimmethodes.

Decluttering: 12 methodes op een rijtje

  1. Opruimen per ruimte. Bij deze methode ruim je op per ruimte/kamer in huis. Je begint bijvoorbeeld met de keuken, en als die helemaal klaar is ga je door naar de woonkamer etc.
  2. Decluttering per categorie spullen. Hierbij kies je bijvoorbeeld de categorie ‘boeken’ en ruimt die allemaal op. Daarna ga je verder met bijvoorbeeld de categorie ‘pannen‘ enz.
  3. De kookwekker methode. Bij deze methode draait het allemaal om de tijd die je per dag reserveert om eens even flink op te ruimen. De ruimte doet er minder toe. Je zet elke dag de kookwekker op bijvoorbeeld 15 minuten, en gedurende die tijd ruim je flink op. Gaat de wekker? Dan stop je er mee.
  4. De projectenmethode. Een heel bekende versie van de projectmethode is het Kastje Per Dag project. Hierbij ruim je dagelijks één kastje uitgebreid helemaal goed op. En dat dan 365 dagen achter elkaar.
  5. Het minimaliseer spel van Joshua Fields Millburn and Ryan Nicodemus van het blog The Minimalists. Je begint op de eerste van de maand. Op die dag gooi je één ding weg. Op dag 2 gooi je twee dingen weg, etc. Elke dag gooi je 1 ding weg. Op deze manier ontdoe je je huis van onnodige spullen en zooi. Een variant is dat je elke volgende dag 1 ding extra weg doet. Dus op dag 1, gooi je een ding weg. Op dag 2 twee dingen etc.
  6. De opruimgoeroe methode. Marie Kondo is een heel bekende Japanse opruimgoeroe. In haar boek Opgeruimd beschrijft ze haar methode, en veel mensen die dit boek lazen gingen als een gek aan het opruimen. Bij de opruimgoeroe methode volg je dus als het ware de methode van één bepaald persoon waar je vertrouwen hebt. In Nederland heb je bijvoorbeeld Els Jacobs.
  7. De 12-12-12 uitdaging: kies 12 dingen om weg te gooien, 12 dingen om te doneren en 12 dingen om terug te leggen op de plek waar ze eigenlijk horen.
  8. De getal methode van decluttering. Een bekend voorbeeld hiervan is Project 333. Bij deze uitdaging ruim je je garderobe op: je draagt 3 maanden niet meer dan 33 kledingstukken. Maar je kunt dit ook op andere dingen toepassen en het getal aanpassen.
  9. De Challenge Methode. Challenges zijn populair en kun je ook gebruiken om op te ruimen. Bijvoorbeeld door mee te doen aan 30 dagen opruimen challenge.
  10. De 4-dozen methode: maak een doos voor de kringloop, een doos met zooi die in de vuilnis kan, een doos met spullen die je wilt houden een doos met spullen die op de juiste plek moeten worden gelegd.
  11. De vintage methode: houd 1 per jaar een enorme voorjaarsschoonmaak en ruim het hele huis in ongeveer 1 week op en maak het schoon.
  12. Kijk zo’n programma waarin ze mensen film die bijna uit hun huis puilen vanwege de zooi en viezigheid. Dit soort programma’s zorgt bij mij in ieder geval altijd voor een soort van jeuk om te gaan schoonmaken en opruimen!

Decluttering: getal opruim methodes op een rijtje

  • 1 kastje per dag
  • 30 dagen challenge, zoals deze
  • 12-12-12-uitdaging
  • 4-dozen methode
  • Dag 1, één ding weggooien, dag 2 twee dingen weggooien, dag 3 drie dingen weggooien etc.
  • 10/10: ruim elke dag 10 dingen op/ ruim elke dag 10 minuten op. Per maand kom je op 300 dingen opruimen!

Decluttering opruimgoeroe’s op een rijtje

Decluttering: Wat is de beste opruim methode voor jou?

Laat me beginnen met te zeggen dat ik zelf de Marie Kondo methode niet fijn vind. Dit is namelijk een aanpak waarvoor je veel tijd nodig hebt in één keer.

Marie Kondo decluttering: geschikt voor als je een groot project aan kunt

Je kunt niet beginnen, en na 10 minuten denken: ‘Ik heb hier geen tijd voor.’ Als je voor Marie Kondo’s aanpak kiest moet je je helemaal overleveren aan deze methode.

Voor mij is deze methode te overweldigend.

Ik doe het liever langzamer en met kleinere stapjes en kleine successen.

Waarmee ik maar wil zeggen dat de Marie Kondo methode geschikt is als je zeer gemotiveerd hebt, en tijd en zin hebt in een groot project aanpakken.

Als je al een paar keer de mist in bent gegaan met decluttering

Als je al een paar keer tevergeefs een grootscheepse opruimactie bent begonnen, is bijvoorbeeld de Kastje per dag methode geschikt voor jou. Of het minimalisme spel waarbij je elke dag van de maand het corresponderende aantal spullen opruimt. Dit is mijn favoriete methode.

Decluttering met de Minimalism Game: 500 dingen in 30 dagen!

Hieronder leggen Joshua en Ryan zelf uit hoe hun opruimmethode werkt. Opvallend is dat ze aanbevelen dat je dit met iemand samen doet. Bijvoorbeeld een vriendin, vriend, kennis, buurvrouw etc. Degene die de decluttering het langst volhoudt wint.

Ik neem aan dat ze dit adviseren in verband met ‘accountability’. Het is lastiger om af te haken als iemand anders weet dat je ermee bezig bent, en dit ook doet.

Let op: deze methode is in het begin supermakkelijk! Maar halverwege de maand, als je bijvoorbeeld 15 dingen moet opruimen wordt het al wat lastiger….

Tot slot: de succesvolle opruim methode is de methode die bij jou past

Waar het uiteindelijk op neerkomt is dat een opruim methode heel persoonlijk is. Je hebt de grootste kans op succes als hij bij je past.

Mijn favoriet is het Minimalisme Spel. Dat is effectief, en je bouwt de decluttering langzaam maar zeker op.

Decluttering leestips

Welke methode van opruimen of decluttering past bij jou?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

18 Comments

  1. Ik ben geen minimalist, maar heb ook niet meer dan nodig/nuttig is. Van teveel spullen word ik erg onrustig, dus ik let goed op wat er in komt en ben ook heel makkelijk met spullen weer wegdoen.
    Momenteel maak ik mijn keuken schoon met de ‘1 kastje per dag-methode’, dat werkt goed!
    Anders wordt het een ‘monsterklus’ waar ik tegenop zie en het ook blijf uitstellen.

  2. Dankjewel voor het noemen van mijn zomeropruimbingo. (een combi van een 30 dagen challenge en minimalism game – ik trek 30 dagen lang elke dag een bingonummer, dus niet perse 1 stuks op dag 1 etc.)
    Het Een Kastje per Dag heeft mij jaren geleden heel goed geholpen. Overzichtelijk, maakt niet uit waar je begint, haalbare met kleine kinderen in huis (want je kunt na 5 minuten het kastje wel weer dicht doen).
    Van Marie Kondo heb ik geleerd om ook de spullen te bedanken waarvan je geneigd bent om ‘ach wat doe ik er nog mee’ ‘was een miskoop’ ‘gooi toch weg’ te zeggen. Het is een wereld van verschil om ook dit soort spullen te bedanken. Haar methode zou voor mij niet haalbaar zijn. Per categorie aanpakken, betekent een week of meer vrij nemen om er doorheen te ploegen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.