Externaliseren oftewel je leven makkelijker maken
Last updated on February 17th, 2024 at 11:12 am
Daniel Levitin heeft het in zijn boek’ Een opgeruimde geest’ over externaliseren.
Daarin vertelt hij je kunt omgaan met de stortvloed aan informatie die dagelijks over ons wordt uitgestort!
Eén van zijn leukste ideeën vond ik externaliseren!
Externaliseren: wat is dat?
Volgens de definitie van Daniel Levithin is externaliseren je leven makkelijker te maken. Dus probeer niet om van alles te onthouden! Schrijf het gewoon op. Of pas je omgeving zo aan, dat het niet mis kan gaan.
Bijvoorbeeld: weet je dat je kind de volgende dag gymles heeft? Leg dan de gymspullen alvast bij de voordeur. Dan hoef je daar niet meer aan te denken. Want de volgende ochtend als je wilt vertrekken zie je ze liggen. Je externaliseert deze taak waardoor je er niet meer aan hoeft te denken.
Een superhandige manier om te externaliseren kwam ik tegen op het blog van Linda ‘Simpel met een snufje liefde.’ Zij tipt om je autosleutels neer te leggen bij iets wat je niet mag vergeten bij het weggaan.’ Zie ook Autosleutel kwijt.
En doe niet moeilijk over veel notities. Schrijf gerust de tijd dat je op een afspraak moet zijn op, én het tijdstip dat je dus moet vertrekken!
Externaliseren biedt rust in je hoofd
Op deze manier geef je je hoofd als het ware een break! Niet alles hoeft er in te worden opgeslagen. Je hebt als het ware ook een extern geheugen. Voor mij is dat mijn Moleskine. En ik denk dat het voor veel mensen hun smartphone is, of hun online agenda. Zelf heb ik behoefte aan de tastbaarheid van mijn Moleskine!
Wat ik heb geëxternaliseerd!
- Elke laatste vrijdagochtend van de maand drink ik koffie met mijn nieuwe buurvrouwen op het platteland. Dat hoef ik niet te onthouden want dat is gewoonweg elke laatste vrijdag.
- Als ik ga koken, ruim ik ondertussen de afwasmachine uit. Door dit te koppelen aan het koken doe ik het automatisch. Ik hoef er niet meer aan te denken.
- Hetzelfde geldt voor de was vouwen: dat doe ik elke dag om 15.30.
- Afspraken schrijf ik in mijn Moleskine agenda.
- Losse dingen van de kinderen schrijf ik ook op, of ik hang de betreffende nieuwsbrief op de koelkast waar ik hem elke keer zie.
- Weekmenu: op het schoolbord in de keuken schrijf ik per dag op wat er gegeten wordt. Ik hoef dus niet elke dag te bedenken wat ik die dag zal gaan koken.
- Elke vrijdag eten we hamburgers uit de oven en ‘s avonds pizza.
Een andere definitie van externaliseren
De definitie van David Levitin is niet de meest gangbare omschrijving trouwens. Meestal bedoelen mensen met externaliseren dat je problemen externaliseert. Het is zeg maar nooit jouw schuld, maar altijd die van een ander. Het Psychoanalytisch Woordenboek omschrijft het als volgt:
‘Een afweermechanisme waardoor conflictueuze gevoelens van eigen psychische instanties worden ‘beleefd’ alsof ze toebehoren aan een ander. ‘
Een praktisch voorbeeld: Je hebt de slechte gewoonte om overal en altijd te laat op afspraken te komen. Maar het is nooooit jouw schuld. Het is altijd de schuld van een ander.
Conclusie over externaliseren
Er zijn verschillende definities van externaliseren. Ik zet ze hier handig op een rijtje:
- Door bepaalde dingen te externaliseren maak je ruimte vrij in je hoofd. Door het extern vast te leggen, hoef je er niet meer aan te denken. Deze post gaat vooral over deze vorm.
- Externaliseren van werk: je laat bijvoorbeeld een werkster komen om de ramen te lappen. Bedrijven doen dit ook: ze huren zzp’ers in om bepaald werk te doen.
- En tot slot externaliseren als vorm van problemen bij een ander leggen.
Het boek Een opgeruimde geest kopen?
Je vindt David Levitins boek op bol.com en bij je lokale boekhandel.
Wat vind jij van Daniel Levitins idee van externaliseren?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik kan niet zonder onze famiieplanner, waar iedereen een eigen vakje heeft en ik ook opschrijf wat we die dag eten en wie er mee eet. En de achterkant van iedere week gebruik ik om notities op te schrijven.
Een belangrijk boekwerk om overzicht te houden op ons drukke leven.
Ik kijk wel eens in de familieplanners bij de Hema. Zoiets heb ik dan weer helemaal niet. ik merk dat ik ook weerstand voel om voor iedereen alles op te schrijven. Hoewel ik in mijn moleskine belangrijke afspraken van de kinderen wel noteer. Dus het is misschien ook het idee.
Ik ben echt van het lijstjes maken, dat helpt ook!
Wat een hippe naam!
Ik doe heel veel dingen redelijk automatisch volgens mij. Scheelt best veel tijd en gedoe. He, ik had er een boek over moeten schrijven, dan kon ik rijk worden enzo ;)
– Als ik opsta, gelijk even overal bedden opmaken de was verzamelen en doordeweeks leg ik gelijk hun kleren klaar voor de dag erna
– Elke maandag het huis poetsen
– Als ik de was doe, werk ik het gelijk weg zodat het met een dag weer weg is de rest van de week
– Spullen van de kinderen voor school gooi ik in hun vak van de kast bij de deur. ‘s Ochtends stoppen ze wat erin ligt in hun schooltas
– Ik heb een lijst met basisproducten die ik altijd in huis heb. Als er boodschappen gehaald moeten worden is een blik op die lijst en in de voorraadkast genoeg
En meer van die dingen. Hoe eenvoudiger, hoe makkelijker en hoe minder tijd het uiteindelijk kost.
Ik wist niet dat deze handigheidjes een naam hadden, weer wat geleerd en super handige tips!
Hoewel mijn leven verre van op rolletjes loopt doe ik het meeste wat je noemt wel automatisch zo. Alleen werkt dingen op de grond leggen om ze niet te vergeten bij mij niet meer echt omdat ik dat al zo lang en zo vaak doe dat ik er vaak gewoon zonder nadenken overheen stap. :-)
En elke dag om 15:30u de was vouwen doe ik ook niet. ;-)
Grappig dat je er gewoon over heen stapt : )
Die neiging heb ik met het glaswerk dat in een doos bij de voordeur staat en naar de glasbak moet….
Ik doe al redelijk veel van deze dingen, daardoor creëer ik rust in mijn hoofd en dat vind ik fijn. Leuk om het zo eens in een artikeltje te lezen hoe jij hiermee omgaat.