Reacties

Externaliseren oftewel je leven makkelijker maken — 24 reacties

 1. Zeker met het ouder worden zijn lijstjes nodig. Dat kun je externaliseren noemen.Ik maak ze voor niet dagelijkse klusjes. Zo streep ik straks "hond kammen"af.

 2. Toevallig ben ik juist begonnen met internaliseren, want ik heb een bullet-journal aangelegd, en daardoor merk ik dat ik gewoon liever dingen in mijn hoofd houd. Alleen zaken die niet alleen voor mij gelden schrijf ik nog wel eens op, voor mijn gozer.
  Mijn gozer maakt voor alles lijstjes. Hij zou dat externaliseren ook kunnen gebruiken, maar dan zou er weer een lijstje komen met welke dingen hij moet externaliseren...
  Ik ben hier te nuchter voor, echt. Ik wéet wat ik moet doen, ik weet wat ik mee moet nemen, en ik weet dat gewoon, dus waarom zou ik er nog een laag overheen leggen door te moeten weten dat ik iets moet doen zodat ik iets anders doe.
  ... zo train ik wel mijn hondje :)

  • Wij als mensen hebben structuur nodig, zulke lijstjes maken en afspraken maken is zeker handig. Om het tijdstip op te schrijven voordat je vertrekt vind ik een goede tip.

 3. Ik wist eerst niet wat j bedoelde, maar nu is het mij helemaal duidelijk!
  Ik heb ook al veel geëxternaliseerd. Zoals die sleutels die ik overal bijleg om niks te vergeten. Ik maak ook gebruik van een weekbord met daarop het weekmenu en als ik wil dat er iets naar boven moet dan gaat het op de trap.

 4. Een aantal van deze dingen deed ik al zonder te weten dat hieraan een modekreet als 'externaliseren' aan gekoppeld zat, haha.
  Soms sta ik er versteld van dat mensen een boek/hype/rage nodig hebben om een beetje logisch te kunnen leven. Ik ben hier te nuchter voor, maar het zal de schrijver van het boek vast en zeker een leuke bom duiten opleveren.
  Goed weekeinde!

 5. In mijn google agenda schrijf ik voor de afspaark het tijdstip dat ik er moet zijn op. In begintijd, de tijd dat ik vertrek plus de tijd die ik nodig heb om te vertrekken, jas, kam, schoenen wisselen.

  Waar ik me giga in vergist heb toen ik stopte met werken was dat ik de spullen vooraf bij elkaar moest leggen. Zoals boeken terug naar de bieb? Leg ze alvast bij elkaar. Sporten? Leg de spullen alvast bij elkaar.

  Met een moestuin lukt dat vooraf opschrijven niet goed. Ik haal wat van de moestuin af, momenteel rode kool, boerenkool, selderij, prei en pastinaak of wat uut de vriezer, spitskool, bonen, bonen en bonen. Tomatensoep, tomaten courgettesoep en pompoensoep, maar ook pompoen die buiten ligt te wachten ommgenuttigd te worden.
  Winterkost het is maar een saaie boel. Supergezond, maar saai. Zeker wanneer alles uit de moestuin is verdwenen.

  • De google agenda ken ik niet. Voor mij is het belangrijk dat afspraken echt op papier staan. Als het digitaal is heb ik er geen voeling mee. Maar handig en overzichtelijk is zo'n Google agenda denk ik wel.

 6. Ik wist niet dat er een woord voor bestond. Wel nieuwsgierig om dat boekje eens te lezen.

  Ik vind dat handig binnen een gezin, ik onderhoud de agenda van iedereen in huis. Ik neem die van google omdat ik alle agenda's dan kan binnenhalen op mijn iPad en die van mijn dochter. Ik heb er zelf één voor de hond.

  Ik werk graag met zakjes. Ik heb bijvoorbeeld een klein rugzakje waar alles in zit voor de hond. Neemt iemand de hond mee, dan nemen ze automatisch dat zakje mee.
  We hebben ook de gewoonte om het boodschappenlijstje systematisch aan te vullen. Diegene die het laatste uit de kast haalt schrijft dat op het briefje,

  Ik ga jouw postje even volgen want dit boeit me wel.

 7. Externaliseren klinkt goed, maar ik denk dat ik het al best veel doe. Zo hang ik wel eens briefjes op de duur en schrijf ik heel veel ideeen die ik in mijn hoofd heb op :-).

 8. Ik las de reactie van Jeapiebel 'Wij mensen hebben structuur nodig'. Dan hoort zij vast bij die mensen want veel mensen worden helemaal kriegel van teveel regels en regelmaat. Ik hoor bij die mensen die liever losser leeft.
  Ik kijk bv vaak of dingen op een andere manier handiger of sneller kunnen of gewoon anders voor de afwisseling. En dat kan per dag wisselen.
  Nicole, ik vond het grappig om te lezen dat jij de was aktijd om half vier vouwt. Ik vouw het meteen wanneer het droog is. Dat past beter bij mij en er zitten minder kreukels in de was.
  Nu heb ik geen baan buitenshuis en chronische vermoeidheid, dan is het voor mij gelukkig wel fijn dat ik flexibel ben in wanneer ik wat doe. Hoewel moe zijn moeilijk blijft.

  • Grappig dat jij de was meteen vouwt inderdaad. Ik heb daar echt een vast moment op de dag voor. Als ik dat niet zou hebben zou ik ook echt het gevoel hebben dat ik verzoop in al die was...

 9. *schoolbord in de keuken voor boodschappen. *lijstje voor kerstcadeau-ideetjes. *schema volgens "de huishoudcoach" voor h.h.werk. (hier wijk ik soms vanaf maar in roerige tijden is het een goed houvast). *Noteren wanneer de wasmachine is uitgekookt/waterkoker is ontkalkt.
  Een weekmenu heb ik niet omdat ik in de winkel altijd de voordelige en voorradige groente koop en daar vervolgens met mijn altijd aanwezige basis maaltijde mee kook.
  Ik ben gek op lijstjes, dus kom maar door ;-)

 10. Ik kan niet zonder onze famiieplanner, waar iedereen een eigen vakje heeft en ik ook opschrijf wat we die dag eten en wie er mee eet. En de achterkant van iedere week gebruik ik om notities op te schrijven.
  Een belangrijk boekwerk om overzicht te houden op ons drukke leven.

  • Ik kijk wel eens in de familieplanners bij de Hema. Zoiets heb ik dan weer helemaal niet. ik merk dat ik ook weerstand voel om voor iedereen alles op te schrijven. Hoewel ik in mijn moleskine belangrijke afspraken van de kinderen wel noteer. Dus het is misschien ook het idee.

 11. Wat een hippe naam!
  Ik doe heel veel dingen redelijk automatisch volgens mij. Scheelt best veel tijd en gedoe. He, ik had er een boek over moeten schrijven, dan kon ik rijk worden enzo ;)

  - Als ik opsta, gelijk even overal bedden opmaken de was verzamelen en doordeweeks leg ik gelijk hun kleren klaar voor de dag erna
  - Elke maandag het huis poetsen
  - Als ik de was doe, werk ik het gelijk weg zodat het met een dag weer weg is de rest van de week
  - Spullen van de kinderen voor school gooi ik in hun vak van de kast bij de deur. 's Ochtends stoppen ze wat erin ligt in hun schooltas
  - Ik heb een lijst met basisproducten die ik altijd in huis heb. Als er boodschappen gehaald moeten worden is een blik op die lijst en in de voorraadkast genoeg

  En meer van die dingen. Hoe eenvoudiger, hoe makkelijker en hoe minder tijd het uiteindelijk kost.

 12. Hoewel mijn leven verre van op rolletjes loopt doe ik het meeste wat je noemt wel automatisch zo. Alleen werkt dingen op de grond leggen om ze niet te vergeten bij mij niet meer echt omdat ik dat al zo lang en zo vaak doe dat ik er vaak gewoon zonder nadenken overheen stap. :-)
  En elke dag om 15:30u de was vouwen doe ik ook niet. ;-)

 13. Ik doe al redelijk veel van deze dingen, daardoor creëer ik rust in mijn hoofd en dat vind ik fijn. Leuk om het zo eens in een artikeltje te lezen hoe jij hiermee omgaat.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder