Reacties

iPad op school: hoe is dat nou? — 32 reacties

 1. Er zijn dus voor- en nadelen zo te lezen. Wij werken in het basisonderwijs ook al met I-pads. De reken methode staat erop. Verder wordt hij gebruikt voor extra taal- & spelling oefeningen.
  In bij keuze les mogen ze wel eens een spelletje spelen.
  Maar om nu alle boeken op een I-pad te hebben, ik weet het niet. Je zoon is iig enthousiast en dat ook belangrijk.

 2. Mijn oudste twee zonen hebben gewoon boeken. Soms is de tas van die van 12 gewoon niet te dragen zo zwaar.
  Ik zou me bij de iPad zorgen maken om beschadigingen en onze 12-jarige is nogal onhandig. Het viel mij mee dat zijn telefoonscherm na een jaar pas stuk ging.

  • Ik geloof je direct als je zegt dat de tas van je zoon zo zwaar is! Als mijn zoon al een zware tas heeft in combinatie met een iPad dan moet het met echte schoolboeken wel helemaal erg zijn.

   De school leverde een hele stevige hoes bij de iPad, dus qua beschadiging zit het (hopelijk) wel goed.

 3. Goh, ik stond er niet bij stil dat kinderen geen boeken meer zouden hebben! Ik ben daar ook absoluut geen fan van. Alleen al omdat je daar niet makkelijk in kan doorbladeren of niet 2 boeken naast elkaar kan leggen en er aantekeningen bij maken. Maar mijn zoontje is nu 1 jaar en een paar dagen. Tegen de tijd dat hij naar school gaat zal ik er waarschijnlijk niet om heen kunnen. En ik moet ook zeggen, ik zou er ook over nadenken om een andere school voor te kiezen.

  • Ik kan me voorstellen dat in de toekomst scholen zich juist gaan profileren met échte boeken : )
   Als jouw zoontje naar school gaat krijg je inderdaad vast met het digitale onderwijs te maken.

 4. Alhoewel het bij ons nog niet zover is, mijn zoon zit in groep 6, is dit dus wel iets wat ik ga onthouden. Ik weet eigenlijk nog niet zo goed wat ik ervan moet vinden. Aan de ene kant inderdaad het gemak van altijd je leerboeken bij je hebben en minder sjouwen, aan de andere kant het ¨verlies¨ van de tastbaarheid maar ook vooral de straling en dus eventuele negatieve effecten van het continue tabletgebruik.

  • Als ik kon kiezen, zou ik voor de school met de schoolboeken gaan. Maar er is er in de omgeving ondertussen nog maar één school die schoolboeken heeft. De andere drie zijn overgegaan op ipads.

 5. Het werkt niet voor álle kinderen. Niet alle leerlingen zijn gebaat bij de iPad.
  Jouw zoon geeft al an dat hij snel even iets op google kan opzoeken. Maar dat betekent dat een leerling ook makkelijker afgeleid is, door bijvoorbeeld even tussendoor een spelletje te spelen.
  Lezen vanaf een iPad, zoals je zelf al aangeeft, is niet rustig. Je scherm verwacht input. Lekker een half uur met een boek zitten is er dus niet bij. Je moet steeds bezig zijn. Voor kinderen die snel zijn afgeleid dus niet echt makkelijk.
  Iets opzoeken in een boek is OOK een kunst die je moet leren. Niet omdat je dat opzoeken in boeken nou per se nodig hebt, maar omdat dat een skill is die je voor andere zaken gebruikt: bijvoorbeeld HOE je een goeie zoekterm gebruikt op Google. Echt.

  Ik ben hartstikke van het Internet en van tablets (en als het moet dan zo'n pre-fab iPad, ideaal voor oudere mensen). Maar iPads en tablets op school? Alleen als ze er MEER mee doen dan wat je normaal met boeken doet: dus apps maken, programeren, zelf een tablet maken, begrijpen hoe een webpagina eruit ziet in de bron.

  Anders is er echt totaal geen toegevoegde waarde. Noppes. Nada. Nul.

 6. Onze jongens zitten nu in groep 3 en daar wordt ook af en toe met de tablets gewerkt. Ik verwacht tegen de tijd dat onze jongens naar de middelbare gaan ze helemaal met een tablet werken. Ik vind het ook jammer dat er niet meer met boeken gewerkt wordt. Met boeken werken werkt veel rustiger. Ik deed altijd vlak voor het slapen gaan nog leren uit mijn boeken, als ik dat van een tablet had moeten doen dan heb je weer dat felle licht en dat scherm dat je nachtrust kan verpesten. Het was laatst nog op het nieuws dat een telefoon, laptop of tablet in bed je nachtrust flink kan verpesten door het blauwe scherm. Ze willen dat de jeugd veel minder op telefoons etc. zitten. Dat gaat natuurlijk niet werken als er vanuit tablets geleerd moet worden. Maar ja het is de vooruitgang, kunnen we niks aan doen.

  • Ik gebruik het programma F.lux, dat geeft mijn beeldscherm een oranje tint. Filtert het blauwe licht. Als ik af en toe voor het internetbankieren die even uitzet merk ik pas hoe enorm 'zacht' dat programmatje het beeldscherm maakt.
   En in combinatie met pangobrigt en de dimknop van de laptop krijg ik het scherm ook relatief donker. Ideaal voor 's avonds en voor mensen met oogklachten.

  • Goed punt Simpel, met een snufje liefde! Het licht dat van een iPad afkomt is inderdaad slecht voor je slaap. 's Avonds nog even de stof voor de volgende dag doornemen is dan niet verstandig. Nog een nadeel dus van de iPad.

 7. Onze zoon heeft geen iPad op school maar gebruikt een laptop. Hij heeft behoorlijk last van dyslexie en doet daarom bijna alles op de laptop op en voor school. Hij kan op die manier bij zijn boeken en teksten laten voorlezen. Hij maakt zijn opgaven via OneDrive en deelt dit met docenten (en ouders)zodat zij en wij dit kunnen bekijken. In zijn klas (school met leerwegondersteuning) hebben veel kinderen een laptop. Hij zeult wel met een hele zware tas, dit jaar iets minder (4TL) maar hij heeft enorme sterke schouders gekregen. Hij is heel voorzichtig met zijn laptop, gelukkig. We hebben een verzekering voor buitenshuis dus mocht hij vallen of gestolen worden dan is de laptop verzekerd. Wij zijn heel tevreden hoe het gaat. Eerst gebruikte hij een schoollaptop maar die was veel te traag en dan ben je onze zoon kwijt. We kozen er toen voor (twee jaar geleden) om zelf er eentje aan te schaffen. De kosten waren voor onze rekening (EUR 475). Zoon had al een laptop op zijn kamer, maar die is 17 inch en die neem je gewoon niet mee, veel te groot.
  Nic

 8. Onlangs tijdens een mentorgesprek ging het eigenlijk alleen nog maar over het iPad gebruik.
  Het meerendeel van de docenten staat er niet eens achter, een aantal kiest er al voor om achter in de klas te gaan staan zodat hij/zij meer zicht heeft op de schermen.
  Zo'n hele klas vol pubers kent zo onderhand de mogelijkheden van de iPad, youtube, games, chatten, snapchat, klasgenoten /leraar filmen en versturen, het gebeurd allemaal.
  Het grootste minpunt van de iPad vind ik dat het je zoveel makkelijker uit je concentratie haalt.
  Volwassen hebben daar al vaak last van ;) laat staan pubers.

  Groet Erna

 9. De ipad kan hij volgend jaar neem ik aan weer gebruiken? Dan is op den duur de ipad toch goedkoper dan boeken? Of is dat niet zo omdat je elke keer de nieuwe "boeken" voor de ipad toch moet betalen?

  Wij gaan dit jaar pas orienteren voor middelbare scholen dus ik vind deze artikelen heel leerzaam!

  • De iPad kan hij inderdaad zijn hele schoolcarrière gebruiken. Maar zonder iPad had ik gewoon helemaal geen kosten gehad. Nu moest ik toch ruim 400,- ophoesten, terwijl ik anders mijn portemonnee niet had hoeven trekken.

 10. Ik heb zelf geen kinderen. Maar ik denk dat voor sommige mensen een ipad gewoon te duur is. Je moet het maar kunnen betalen. Natuurlijk je boekentas is misschien iets zwaarder dan bij de ipad. :)

  • Als je een krap budget hebt, is het financieel inderdaad makkelijker om een school met 'ouderwetse' schoolboeken te kiezen. Maar dit wordt ook steeds lastiger, want steeds meer scholen stappen over op de iPad.

 11. Ik las een onderzoek,waaruit naar voren kwam,dat informatie via een e-reader minder goed in het geheugen blijft,dan diezelfde informatie uit een "echt boek". Het is niet te hopen,dat dit ook bij iPad of tablet geldt.

  • Nee, dat is zeker niet te hopen! Hoewel ik het best geloof. Daarom heb ik ook een Moleskine agenda en geen digitale agenda. Dat werkt voor mij niet. Als het alleen op een scherm staat, beklijft het minder bij mij.

 12. Onze zoon zit in groep 5 en gebruiken heel veel de tablet. Ik heb zelfs het idee, als ik hem zo hoor dat ze nog nauwelijks schrijven. Binnenkort gesprek met de meester en zal dit eens navragen. Schrijven is toch wel heel belangrijk en niet alleen motorisch maar ook voor je andere vaardigheden.
  Ik had vroeger zelf de boeken onder mijn kussen de avond voor dat ik een toets had. Alles doorgelezen, notities gemaakt en dat dan allemaal onder mijn kussen. Je kunt natuurlijk nog steeds notities maken ook al heb je een ipad. Ik was een makkelijke leerder dus mijn ouders hebben mij nooit overhoord.
  Het lijkt mij ook niet echt zinnig om een heel hoofdstuk uit te printen en dan weer bij het oud papier te doen. Maar ja, ik heb ze ook nog niet zo groot en ik deed mijn huiswerk altijd alleen op mijn kamer. Dus geen idee hoe het tegenwoordig werkt. Vind wel dat je ze moet kunnen helpen als ze zelf vastlopen. Hoorde laatst van mijn buurvrouw als haar dochter problemen heeft met het leren moet ze maar naar haar vader of zelf uit zoeken. Vond dit dan weer erg kort door de bocht, zeker in het eerste jaar van vo. En de buuf is niet dom ofzo, maar daar had ze geen zin in. Stond met verbazing het aan te horen.

  • Ik dacht ook altijd dat kinderen het zelf moeten doen met hun huiswerk. En dat vind ik eigenlijk nog steeds. Maar er wordt steeds meer input van ouders verwacht.

   Dus tegenwoordig begin ik me ook al te bemoeien met het huiswerk van mijn jongste zoon.... Ik heb daar gemengde gevoelens over.

 13. Gelukkig is je zoon er tevreden over, maar ik kan me wel geel goed vinden in de nadelen die jij beschrijft. Ik kan me niet voorstellen om van een iPad af te moeten leren. Dat lijkt me echt niks! Ik zou ook echt voor boeken kiezen.
  Bizar trouwens dat de tas van je zoon nog steeds zo zwaar is...

  • Ja, dat zijn tas nog steeds hartstikke zwaar verbaast mij ook enorm. Dat had ik helemaal niet verwacht,

   Ik zou ook niet goed van een iPad kunnen leren. Zelfs nu al, als ik een lang artikel wil lezen, print ik het uit...

 14. Vreemd dat zijn tas dan nog zo zwaar is. Zoals je schrijft zijn en voor- en nadelen. Het zou mij snel afleiden zo een iPad want ik zou even een spelletje spelen, even wat opzoeken en ga zo maar door.

  Fijn dat je zoon er wel mee kan werken en het ook nog fijn vindt.

  • Ik geloof dat het wat qua afleiding inderdaad nog wel meevalt bij mijn zoon. Misschien is het ook de truc om dat dat ding echt een 'schoolding' te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder