iPad op school: hoe is dat nou?
Last updated on May 31st, 2021 at 02:11 pm
Doordat ik niet goed had opgelet kwam mijn jongste zoon terecht op een middelbare school waar ze in plaats van met schoolboeken met een iPad werken. Waarschijnlijk was hij toch wel naar die school gegaan, maar ik had er dan waarschijnlijk toch even wat langer over nagedacht. Want ik houd eigenlijk wel van de tastbaarheid van schoolboeken. Ik vind een iPad op school, in plaats van schoolboeken, stiekem een reden om voor een andere school te kiezen.
Maar goed, hij stond al ingeschreven toen ik er achter kwam dat ze dit jaar met iPads gingen werken.
Inmiddels heb ik nu dus drie maanden een kind op de middelbare school dat in plaats van schoolboeken een iPad heeft. Hier onder zet ik mijn ervaringen met een iPad op school in plaats van schoolboeken op een rijtje. Wellicht handig voor mensen die de keuze nog moeten maken.
iPad op school na 3 maanden: ervaringen
1. Nog steeds een zware schooltas?!
Eén van de dingen me opvalt en verbijstert is dat mijn zoon nog steeds een hartstikke zware tas heeft! Hoe kan dat in vredesnaam? Want al zijn boeken staan toch op de iPad?! De meeste schoolboeken staan inderdaad op de iPad. Maar daarnaast heeft hij ook een aantal wérkboeken. Bovendien moest hij van de school diverse multomappen aanschaffen. Al met al levert dat alsnog een zware schooltas op.
Het goedkope rugtasje van de Action dat ik had gekocht, omdat ik dacht dat dit wel voldoende zou zijn voor die paar spullen die hij mee moest nemen naar school, ging al in de eerste week kapot! Dus ik bedoel maar. Nu troost ik mezelf met de gedachte: ‘Hoe zwaar zou zijn tas dan wel niet geweest zijn zónder iPad!’
Maar moet je kijken hoeveel er nog in zit!
2. Het is lastiger om hem te overhoren/helpen bij huiswerk
Omdat al zijn schoolboeken op de iPad staan, kan ik niet even een hoofdstuk doorlezen om daarna te overhoren, terwijl hij ondertussen een ander vak doet. Want daar heeft hij zijn iPad ook voor nodig. Op zulke momenten mis ik ouderwetse schoolboeken echt heel erg. Het gevolg is dat ik soms een hoofdstuk even uitprint….
Een ander nadeel is dat als ik een hoofdstuk lees op de iPad en het scherm te lang niet aanraak, de iPad in slaap valt. En dan moet je eerst weer helemaal een wachtwoord intypen om hem weer te activeren. En dat weet ik dan natuurlijk weer niet. Wat een gedoe zeg!
3. Mijn zoon is dol op zijn iPad
Mijn zoon is erg blij het systeem van schoolboeken op de iPad. Snel en zelfverzekerd kijkt hij even in het magister wat voor cijfers hij heeft, of er nog lessen uitvallen en geroutineerd ‘pakt’ hij zijn boeken er bij. En toen ik hem vroeg hoe het hem bevalt, zo’n iPad was hij alleen maar positief. Hij noemde dat hij ook heel makkelijk eventjes iets kan opzoeken met Google.
4. Een iPad is een stuk duurder dan gewone schoolboeken
Terwijl schoolboeken gratis zijn, kost een iPad ruim 400,-.
5. Je hebt altijd alle schoolboeken bij je
Aangezien alle schoolboeken op de iPad staan is het inpakken van de schooltas in ieder geval in theorie makkelijker. En de kans om een boek te vergeten is kleiner.
Conclusie over iPad op school
Een iPad is voor ouders een stuk duurder dan de gratis schoolboeken. Laat ik dat voorop stellen. Maar mijn 12-jarige zoon vindt het heel fijn werken. Als moeder ben ik minder enthousiast over het iPad op school systeem. De iPad maakt overhoren een stuk lastiger en ik mis de tastbaarheid van gewone boeken. Maar dat laatste is natuurlijk vrij persoonlijk.
Het grote voordeel van de iPad op school is toch dat er minder gesjouwd moet worden met boeken en dat je kind altijd zijn boeken bij zich zal hebben.
Zie ook mijn post over DuckTypen!
Wat heeft jouw kind: een iPad op school of schoolboeken? En hoe zit het met zijn of haar boekentas?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik heb zelf geen kinderen. Maar ik denk dat voor sommige mensen een ipad gewoon te duur is. Je moet het maar kunnen betalen. Natuurlijk je boekentas is misschien iets zwaarder dan bij de ipad. :)
Als je een krap budget hebt, is het financieel inderdaad makkelijker om een school met ‘ouderwetse’ schoolboeken te kiezen. Maar dit wordt ook steeds lastiger, want steeds meer scholen stappen over op de iPad.
Ik las een onderzoek,waaruit naar voren kwam,dat informatie via een e-reader minder goed in het geheugen blijft,dan diezelfde informatie uit een “echt boek”. Het is niet te hopen,dat dit ook bij iPad of tablet geldt.
Nee, dat is zeker niet te hopen! Hoewel ik het best geloof. Daarom heb ik ook een Moleskine agenda en geen digitale agenda. Dat werkt voor mij niet. Als het alleen op een scherm staat, beklijft het minder bij mij.
Onze zoon zit in groep 5 en gebruiken heel veel de tablet. Ik heb zelfs het idee, als ik hem zo hoor dat ze nog nauwelijks schrijven. Binnenkort gesprek met de meester en zal dit eens navragen. Schrijven is toch wel heel belangrijk en niet alleen motorisch maar ook voor je andere vaardigheden.
Ik had vroeger zelf de boeken onder mijn kussen de avond voor dat ik een toets had. Alles doorgelezen, notities gemaakt en dat dan allemaal onder mijn kussen. Je kunt natuurlijk nog steeds notities maken ook al heb je een ipad. Ik was een makkelijke leerder dus mijn ouders hebben mij nooit overhoord.
Het lijkt mij ook niet echt zinnig om een heel hoofdstuk uit te printen en dan weer bij het oud papier te doen. Maar ja, ik heb ze ook nog niet zo groot en ik deed mijn huiswerk altijd alleen op mijn kamer. Dus geen idee hoe het tegenwoordig werkt. Vind wel dat je ze moet kunnen helpen als ze zelf vastlopen. Hoorde laatst van mijn buurvrouw als haar dochter problemen heeft met het leren moet ze maar naar haar vader of zelf uit zoeken. Vond dit dan weer erg kort door de bocht, zeker in het eerste jaar van vo. En de buuf is niet dom ofzo, maar daar had ze geen zin in. Stond met verbazing het aan te horen.
Ik dacht ook altijd dat kinderen het zelf moeten doen met hun huiswerk. En dat vind ik eigenlijk nog steeds. Maar er wordt steeds meer input van ouders verwacht.
Dus tegenwoordig begin ik me ook al te bemoeien met het huiswerk van mijn jongste zoon…. Ik heb daar gemengde gevoelens over.
Gelukkig is je zoon er tevreden over, maar ik kan me wel geel goed vinden in de nadelen die jij beschrijft. Ik kan me niet voorstellen om van een iPad af te moeten leren. Dat lijkt me echt niks! Ik zou ook echt voor boeken kiezen.
Bizar trouwens dat de tas van je zoon nog steeds zo zwaar is…
Ja, dat zijn tas nog steeds hartstikke zwaar verbaast mij ook enorm. Dat had ik helemaal niet verwacht,
Ik zou ook niet goed van een iPad kunnen leren. Zelfs nu al, als ik een lang artikel wil lezen, print ik het uit…
Vreemd dat zijn tas dan nog zo zwaar is. Zoals je schrijft zijn en voor- en nadelen. Het zou mij snel afleiden zo een iPad want ik zou even een spelletje spelen, even wat opzoeken en ga zo maar door.
Fijn dat je zoon er wel mee kan werken en het ook nog fijn vindt.
Ik geloof dat het wat qua afleiding inderdaad nog wel meevalt bij mijn zoon. Misschien is het ook de truc om dat dat ding echt een ‘schoolding’ te maken.
Je zou toch inderdaad denken dat de schooltas dan niet meer zo zwaar zou zijn, al begrijp ik dat er ook werkboeken nodig zijn…. maar toch.
Ik troost mezelf met de gedachte dat zijn tas anders nog wel vier keer zo zwaar zou zijn geweest Nathalie. Je moet toch wat ; )