Douchen na de gymles

Op de vorige basisschool van de kinderen, was douchen na de gymles verplicht. Mijn kinderen hadden hier een grondige hekel aan: de douches bij die gymzaal worden door diverse scholen en verenigingen gebruikt, en zijn uitermate smerig.

Haar moet droog blijven

Bovendien mocht hun haar niet nat worden bij het douchen van de juffen, waardoor ik mijn vraagtekens had bij het nut. Want het valt niet mee je zorgvuldig te douchen als je haar droog moet blijven.

Sociale aspect

En dan heb ik het nog niet eens over het sociale aspect, waarvan vooral mijn tienjarige zoon last had: hij vindt het gewoon naar om in een publieke ruimte in zijn blootje te staan. En mijn oudste zoon, die vrij vroeg was in zijn lichamelijke ontwikkeling, werd destijds uitbundig gepest, omdat hij ‘een grote’ had. Nu zou hij dit waarschijnlijk wel weten te waarderen, maar destijds was het alleen maar vervelend.

Tot ons aller opluchting is douchen na de gym op de nieuwe basisschool niet aan de orde: de gymles is aan het eind van de dag, en aansluitend gaan de kinderen naar huis. Douchen wordt niet opgedrongen.

Waarom douchen na de gym?

Op zich snap ik dat het onderwijzend personeel graag wil dat kinderen douchen na de gym: zeker in groep 8, waarin de puberteit toeslaat, zullen ze best stinken. En als ze dan ‘s ochtends meteen gym hebben, kan de ochtend best lang duren.

Maar in de lage groepen is de motivatie voor het douchen na de gym vooral sociaal, en daarvan heb ik nooit het nut ingezien. Waarom moet je verplicht in een groep douchen, als je je daar niet prettig bij voelt?! En helemaal als de douches zo smerig zijn, dat je daarna eigenlijk nog een douche nodig hebt om echt schoon te worden…

Hoe is het douchebeleid bij jullie op school?
Is douchen na de gym verplicht?
En mag hun haar nat worden?

Neem een email abonnement!

Similar Posts

16 Comments

 1. Wij hoefde nooit te douchen na de gym bovendien werd die les van wat ik mij herinner ook aan het einde van de middag gegeven wel stond de kleedkamer helemaal mistig van de deo.
  Ik moet zeggen dat als mijn zoontje dat in de toekomst ook moet dat ik daarop de juf aanspreek omdat dat van mij dus echt niet hoeft dan maar geen gym, ik vind het belachelijk dat dit nog bestaat 1 douche zaal waarom geen aparte douche hokjes ja dan zal geld gebrek wel weer het excuus zijn. Ikz ou me er niet prettig bij voelen en zeker niet in de pubertijd.
  (Ik weet niet hoe dat bij mijn zoon op school geregeld is..)

 2. Wat een onzin, douchen voor die kleintjes. Hier gelukkig niet aan de orde, de hele basisschool niet tot en met groep 8. Op het v.o. zijn ze het eigenlijk wel verplicht, als er erg streng toezicht is, maken ze de handdoek gewoon een beetje nat…. Als ze het dan persé verplichten willen, moeten ze ook privacy geven.

 3. Bij onze zoon is het eigenlijk verplicht na het gymen maar van mij hoeft hij niet meer en dat weet de juf ook.
  Ik vind het niet nodig. Als het zomervakantie is en 30 graden en mijn zoon speelt lekker buiten laat ik hem ook niet halverwege de dag douchen omdat hij zweet.

  Groetjes Isabelle

 4. Ik weet niet hoe het bij mijn kinderen op school geregeld is. De oudste zit in groep 2 en daar douchen ze niet na het gymen. Lijkt mij trouwens ook een onmogelijke opgave 1 juf en 27 kinderen die moeten douchen. Succes ermee ;).
  Wij moesten vroeger wel verplicht douchen na het gymen, tot groep 8 aan toe. En dan ook nog eens samen met de jongens in een doucheruimte, waarbij de leraar dan toekeek om te controleren of iedereen wel douchte. Walgelijk vond ik dat. Dat hadden ze echt moeten verbieden! Als mijn kinderen straks op school hetzelfde overkomt, dan zijn ze nog niet klaar met mij. En met een hoop andere ouders, dat weet ik zeker. Samen douchen op school is echt niet meer van deze tijd.

 5. Mijn zoon van 9 jaar moet ook douchen en schaamt zich heel erg omdat de juf staat te kijken of ze wel douchen…ik heb de juf hierop aangesproken en ze zegt ook zelf dat het douchen niks voorstelt en dat de kinderen helemaal niet stinken ofzo maar dat het gewoon bij gym hoort..ik heb aan haar voorgestelt om mijn zoon 10 minuten eerder naar de douche te sturen zodat hij wel wat privacy heeft en daar gaat ze over nadenken zegt ze.Hij mag zijn haren trouwens ook niet nat maken alleen zijn lijf een klein beetje..meer kan hij ook niet doen in de minuut die hij voor het douchen krijgt..En volgens mij kan geen enkele school douchen verplicht stellen omdat in onze grondwet het recht op zelfbeschikking is opgenomen(artikel 11)en dus kan niemand een ander persoon verplichten naakt te gaan staan als hij dat niet wil

 6. Douchen is verplicht in een ontzettend vieze doucheruimte. Volgens meisje van 8 hebben ze circa 30 tellen de tijd om te douchen anders zijn ze te laat voor de rest van het programma… Dat geeft al aan dat het douchen idioterie is. Ik heb tegen haar gezegd dat maar wat moet spetteren op haar gezicht en in haar nek en dan gauw wegwezen, en vooral slippers aan!!! Thuis kan ze zich tenminste echt lekker douchen

 7. Onze klas hoefde dat niet, de klas van de andere gymjuf moest het wel. Vreselijk eng mens. Ging er ook gewoon bij staan kijken, uitgebreid. Mooi man, meisjes van 12. Stak gewoon d’r hoofd om het muurtje.

  Wat nou verplichten, is er een wet die dat vertelt? En anders schrijf ik wel briefjes dat ze allergisch zijn voor water. of voor toekijkende gymleraressen. Of ongesteld zijn. Ja, ook voor mijn zoontje als ie niet wil douchen. Ja, elke week ja.

  Wat stinken die kinderen nou zeg. Gewoon aan het einde van de dag een uurtje flink wandelen met de klas in de buitenlucht. Heb je en geen last van die vreselijke stinklucht (uh) en gezonder, want niet in een vieze gymzaal.

  Kindjes kan je niet verplichten om in hun blootje te gaan staan. Maar er zullen vast genoeg mensen zijn die hier zekere genoegens aan beleven en hemel en aarde bewegen om anderen ervan te overtuigen dat dit nodig is. Maar 25 kindjes zich ongemakkelijk laten voelen of 1 leraar een dagdeeltje een zweetluchtje ruikt…

 8. Zoonlief moet wel douchen. Hij vindt het okee, zegt ie, ‘zo lang er geen meisjes bij zijn’. Maar de laatste tijd zit de handdoek ongebruikt in de tas. Toch eens vragen waarom eigenlijk. Van mij zou het niet hoeven als ie het niet wil. Kom op, hoe erg ruik je het zweet van een kind???
  We moesten wel verplicht douchen op de middelbare. Dat deed ik dus gewoon nooit. Kan me niet herinneren dat iemand dat ooit op enige wijze controleerde.
  Ik had wel een ongelofelijke hekel aan gym én de leraar. Ik deed nét genoeg om geen onvoldoende te krijgen ;) Sporten is zooo overrated in onze maatschappij.

 9. Hallo, ik lees al een tijdje met veel plezier je blog maar reageer eigenlijk nooit. Maar dit komt mij zo bekend voor. Bij ons moeten ze ook verplicht douchen vanaf groep 3. De reden die school opgeeft is dat de kinderen zo leren wat hygiene is (???). Alleen ze mogen geen shampoo mee, geen schoon ondergoed en ook geen badslippers aan en ze moeten heel snel zijn. Wat dan het nut van hygiene is, ik weet het niet. Hij voetbalt ook en na de wedstrijd moet hij van ons ook douchen maar dat gebeurd dan wel op badslippers, gebruikt hij shampoo, schoon ondergoed mee en…. zijn vader blijft erbij in de kleedkamer. Ik vindt het zo een onzin douchen na de gym het gebeurd dan ook niet, hij doucht s avonds thuis wel. Als compromis had de school dan bedacht dat ze een washandje en handdoek mee moesten dan konden ze zichzelf opfrissen… Dat is drie keer gebeurd en toen was dat ook over. Er was zoveel weerstand van de ouders dat de juffen het ook maar hebben opgegeven.
  Yvonne

 10. Bij ons was het gelukkig nooit zo, anders had ik mijn snor echt gedrukt. Ik houd helemaal niet van dit soort dingen. En op deze manier is het helemaal onzin, want waarom douchen als je niet je haar mag wassen, of zoals de vorige reageerster; niet eens shampoo of schoon ondergoed mag pakken?

 11. Hier hoeft het gelukkig niet, douchen na de gym… daar ben ik wel heel blij mee! Wat zou dat een gedoe zijn! En ze gymmen gewoon ‘s ochtends in groep 4 trouwens…

 12. Bij Rick op school doen ze dat niet.

  Ik vind het ook niet meer van deze tijd als ze met z’n allen in een ruimte zouden moeten douchen.
  Als ze het willen verplichten moeten ze ook maar voor meer privacy zorgen.

 13. Wat ben ik blij om te lezen dat ik niet de enige ben die het merkwaardig vindt dat er vanaf groep 3 gezamenlijk gedoucht moet worden na de gym… Ik ga toch eens navragen wat de reden daarvan is en of het veranderd kan worden. Dank voor de inspiratie! Nathalie

 14. Vroeger nooit gedouched (op school dan hè…) en de kinderen hoeven nu ook niet te douchen.
  Ook mijn dochter op het v.o hoeft niet te douchen. (gelukkig, want ik denk dat ze het vreselijk zou vinden.)
  Mijn ervaring is dat ze nou niet zo vreselijk zweten, hoor. Ze zijn vaak aan het wachten op hun beurt.
  De kleuters ‘gymmen’ zelfs in hun gewone kleding, met schoentjes.

 15. Ik ben dus niet de enige die zich verbaast over de verplichte douche na de gym! Goed om te lezen dat het bij veel scholen ook al niet meer hoeft.

  Gelukkig op de huidige school van mijn kinderen ook niet meer!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.