Douchen na gymles

douchen na gymles

Op de vorige basisschool van de kinderen, was douchen na gymles verplicht.

Mijn kinderen hadden hier een grondige hekel aan: de douches bij die gymzaal worden door diverse scholen en verenigingen gebruikt, en zijn uitermate smerig.

Douchen na gymles: Haar moet droog blijven

Bovendien mocht hun haar niet nat worden bij het douchen na gymles van de juffen, waardoor ik mijn vraagtekens had bij het nut. Want het valt niet mee je zorgvuldig te douchen als je haar droog moet blijven.

Sociale aspect van douchen na gymles

En dan heb ik het nog niet eens over het sociale aspect, waarvan vooral mijn tienjarige zoon last had: hij vindt het gewoon naar om in een publieke ruimte in zijn blootje te staan. En mijn oudste zoon, die vrij vroeg was in zijn lichamelijke ontwikkeling, werd destijds uitbundig gepest, omdat hij ‘een grote’ had. Nu zou hij dit waarschijnlijk wel weten te waarderen, maar destijds was het alleen maar vervelend.

Tot ons aller opluchting is douchen na gym op de nieuwe basisschool niet aan de orde: de gymles is aan het eind van de dag, en aansluitend gaan de kinderen naar huis. Douchen wordt niet opgedrongen.

Waarom douchen na gymles?

Op zich snap ik dat het onderwijzend personeel graag wil dat kinderen douchen na de gym: zeker in groep 8, waarin de puberteit toeslaat, zullen ze best stinken. En als ze dan ‘s ochtends meteen gym hebben, kan de ochtend best lang duren.

Maar in de lage groepen is de motivatie voor het douchen na de gym vooral sociaal, en daarvan heb ik nooit het nut ingezien. Waarom moet je verplicht in een groep douchen, als je je daar niet prettig bij voelt?!

En helemaal als de douches zo smerig zijn, dat je daarna eigenlijk nog een douche nodig hebt om echt schoon te worden…

Hoe is het douchebeleid bij jullie op school?
Is douchen na de gym verplicht?
En mag hun haar nat worden?

16 Comments

  1. Anonymous
  2. Anonymous
  3. Anonymous
  4. Anonymous

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh