Buitenschrijnwerk: aluminium vs. pvc + 4 aandachtspunten

buitenschrijnwerk

Buitenschrijnwerk.

Ik ken het woord schrijnend vooral van 'schrijnende beelden' of 'schrijnende toestanden'.

Maar daar gaat het hier niet om.

Dus waar hebben we het over als we praten over buitenschrijnwerk?

Wat is buitenschrijnwerk?

Buitenschrijnwerk is kort gezegd je 'buitenboel'. Bijvoorbeeld je ramen, kozijnen en buitendeuren. Maar ook je garage valt onder buitenschrijnwerk evenals vensters, kroonlijsten en gevelbekleding.

Er zijn allerlei verschillende materialen voor je buitenschrijnwerk. Marloes zet het voor ons op een rijtje!

Buitenschrijnwerk: aluminium vs. pvc

Ga je nieuwe ramen en deuren laten plaatsen? Dan kun je kiezen uit verschillende materiaalsoorten zoals aluminium, pvc, staal of hout. Er zijn veel verschillen in kwaliteit, onderhoud én prijs. Ik noem hieronder de voornaamste verschillen voor je op.

Kwaliteit

Schrijnwerk in aluminium is absoluut een goede keuze indien je kwaliteit voorop stelt. Hoewel zowel pvc als aluminium duurzame materialen zijn, zullen aluminium ramen en deuren langer meegaan. Aluminium is daarnaast ook weerbestendig, roestvast en brandwerend. Maar vergis je niet: ook pvc wordt van brandwerend materiaal gemaakt. Het is bovendien slijtvast en rot of roest niet.

Onderhoud

Pvc ramen en deuren zijn enorm makkelijk in onderhoud. Met een bakje lauw water en wat reinigingsmiddel is de klus zo geklaard. Aluminium schrijnwerk is ook quasi onderhoudsvrij. In tegenstelling tot hout, heb je zowel bij pvc als aluminium geen last van onderhoudsklusjes zoals schilderwerken.

Prijs

Pvc is veruit het goedkoopste materiaal voor buitenschrijnwerk als ramen en deuren. Dat komt onder andere omdat het als materiaal makkelijk te bewerken is en omdat de grondstoffen relatief goedkoop zijn. Aluminium is een stuk duurder dan pvc. Maar zoals ik hierboven reeds aanhaalde, is het – omwille van de kwaliteit en sterkte – een meer dan goede investering, zeker voor grote raampartijen.

Isolatie

Zowel pvc als aluminium zijn sterk isolerende materialen. De goede isolatiewaarde maakt dat je minder hoeft te verwarmen, en dan zal je merken op je energiefactuur. En ook het milieu maak je er blij mee, je stoot immers minder CO2 uit!

Uitstraling

Kies je voor aluminium ramen en deuren, dan ben je verzekerd van een strak en innovatief design. Het is een zeer tijdloos materiaal dat mooi matcht bij verschillende woningtypes. Er zijn ook vele opties mogelijk, zoals een verschillende kleur voor de binnen- en buitenkant van je ramen.

Schrijnwerk in pvc oogt iets goedkoper. Hoewel de kwaliteit van pvc er de laatste jaren wel flink op vooruit is gegaan. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor pvc-profielen met een houtnerflook die bijna niet te onderscheiden is van echte houten profielen. Op esthetisch vlak, zit je dus ook goed met deze eye catcher!

Toppers van formaat

Ben je er nog steeds niet uit? Dan hoop ik je alvast gerust te kunnen stellen door te zeggen dat je zowel met aluminium als met pvc goed zit. Je kan in principe geen foute keuze maken. Het grootste verschil zal hem in de prijs zitten. Verder zijn het beide kwalitatieve, duurzame en goed isolerende materialen die bovendien 100% recycleerbaar zijn!

Nawoord

Dankjewel Marloes. Nu ik precies wat buitenschrijnwerk is, kan ik vol zelfvertrouwen beweren dat ons buitenschrijnwerk van hout is.

En dat de toestand schrijnend is ; )

Ons buitenschrijnwerk is hard aan een schilderbeurt toe!

We hadden een schilder die onze kozijnen buiten schilderde, maar die is onverwachts overleden in 2020. Vervolgens verdween het onderhoud aan ons huis een beetje naar de achtergrond... Ook door het overlijden van mijn vader.

Dus ik was mijn moeder erg dankbaar toen ze me wees op een beschadiging op onze vensters.

buitenschrijnwerk
Ons venster

Haar observatie schudde me wakker.

Houten kozijnen herstellen en schilderen en vensters ook

Via via hebben we inmiddels een schilder gevonden die een offerte heeft gemaakt om de buitenboel te schilderen. Hij constateerde onder andere ook een houten kozijn waarvan een stukje verrot is. Hij kan het slechte stuk gelukkig vervangen.

In oktober komt hij de boel repareren en verven.

Dan ziet ons buitenschrijnwerk er weer picobello uit.

Wanneer buiten schilderen?

Dat brengt mij op een veelgestelde vraag: Wanneer buiten schilderen?

De vuistregel is dat je de buitenboel van je huis ongeveer 1 keer per 5 jaar opnieuw moet schilderen. Doe dit in de lente of zomer want dan zijn de omstandigheden het beste.

Maar dit wordt beïnvloed door omstandigheden. Zo staat het venster dat je hierboven op de foto ziet in de zomer voortdurend bloot aan de zon. Dat maakt dat het eerder opnieuw geverfd moet worden dan de vensters aan de andere kant van het huis. Die hebben veel minder te lijden bij ons.

Wanneer buiten schilderen: 4 aandachtspunten

 • Je kunt kunt goed buiten schilderen bij temperaturen tussen de 10 en 20 graden! Als het te koud is droogt de verf niet goed, en als het te warm is droogt verf juist te snel.
 • Schilder op dagen dat er weinig wind is. Wind kan namelijk vuil en viezigheid op je pasgeverfde kozijnen/deuren etc. waaien.
 • Ten derde speelt ook de luchtvochtigheid een rol.  Je wilt die vooral niet te hoog hebben, want dan droogt de verf niet goed.
 • Tot slot de omstandigheden factor. Door hoge luchtvochtigheid droogt verf minder goed, maar een fris windje kan dit juist weer versnellen. Dus tsja...

Hieronder een handige samenvatting wanneer buiten schilderen géén goed idee is:

Wat is duurzamer: hout, aluminium of pvc?'

Vervolgens vroeg ik me af: 'Wat is duurzamer, pvc of aluminium?'  De voordelen van pvc en aluminium kozijnen lijken me duidelijk: geen schilderwerk meer! Dit zeggen ze op Milieucentraal:

'Tussen de milieu-impact van hout, aluminium of kunststof zit weinig verschil, maar dan moet je bij aluminium en kunststof wel kiezen voor kozijnen die voor een deel van gerecyclede grondstoffen zijn gemaakt. Kies vooral het materiaal dat jij mooi of praktisch vindt. De kwaliteit is belangrijker dan het materiaal: kozijnen en deuren van een hoge kwaliteit gaan lang mee.'

Leestip

Dubbel glas in bestaande kozijnen

Hoe zit het met jouw buitenschrijnwerk?

Gebruikte bronnen onder andere: Milieucentraal, Bouwinfo, Elbeko, Livios, Een huis bouwen, Joost de Vree, Hout Info Bois, Edward Vlasveld,Slimster, Huis en Tuin, Schilderweetjes, Wijnands Schilderwerk.

Similar Posts

40 Comments

 1. Nooit geweten dat je dat schrijnwerk noemt. Ook bij mij hout en ook hier is de toestand schrijnend. Als het aan mij had gelegen, had ik al drie jaar geleden een lik verf erop gegooid, maar het ligt helaas niet aan mij, maar aan de Vereniging van Eigenaren. Zucht...

 2. Weer wat geleerd! Ik zou makkelijk te onderhouden spullen willen bij een nieuw huis.

 3. Ons buitenschrijnwerk is allemaal in het hout. Vorige week heb ik de achterdeur en achterpoort een nieuwe laag Sadolin gegeven en wauw wat een verschil zeg. Nu wil ik ook nog de voordeur onder handen nemen. Misschien doe ik dit jaar ook nog de ramen.

 4. Ik heb vorig jaar de buitenboel gedaan, maar ik zag dat er een kozijn niet goed is gegaan, dus die moet ik dit jaar nog een keer doen.

  Love As always
  Dimario

 5. Wij bewonen een huurhuis en hoewel daar veel schrijnende nadelen aan kleven, is het weer een voordeel dat we ons niet hoeven te bekommeren om het buitenschrijnwerk😉

  Groetjes, Alice K.

 6. Mijn huis heeft hardhouten kozijnen. De vorige bewoner had alles grondig van een vieze donkerbruine bijtslaag voorzien. Tien jaar geleden heb ik alles eraf gebrand en in hoogglans tweekleurig afgewerkt in de kleuren rood en creme. In de nazomer als het minder heet is, schilder ik alles opnieuw.

  1. Knap is het zeker niet en moeilijk ook niet. Iedereen kan dit vermits je beschikt over de juiste producten en materialen. Als je daarop bezuinigt, wreekt zich dat. Verder is het belangrijk dat je je eerst verdiept in een aantal detailzaken en de juiste weersomstandigheden. Neem verder vooral de tijd en begin nooit met tegenzin want zelfs dat zie je terug in het eindresultaat.

  2. Dat is goed advies Joannes, maar beginnen zonder tegenzin vind ik in dit geval best lastig... Ik ga liever bloggen moet ik bekennen. Maar je hebt een goed punt.

 7. Wij moeten ook nodig de kozijnen gaan schilderen, maar ja, het liefst zouden we het uitbesteden, maar vind op korte termijn maar een schilder voor een redelijke prijs, dus ik denk dat we het toch maar zelf moeten gaan doen.

 8. Buitenschrijnwerk heeft onderhoudt nodig, ongeacht het gebruikte materiaal.
  Kunststof moet men ook eigenlijk een keer per jaar in de was zetten. Hans

 9. Mijn buitenschrijnwerk (heb ook weer een nieuw woord geleerd zo) ziet er niet zo tip top uit maar dat hoef ik als huurder geloof ik niet te doen...

 10. Ik woon in een huurhuis (appartement) en zij nemen het niet zo nauw met het schilderwerk buiten en de termijn van opkknappsn. En het is ook nog eens houtwerk overal 🤔

 11. Ja, de buitenboel is ook een belangrijk onderdeel van het onderhouden van je huis. Wij huren en ik ben zo niet tevreden op dat gebied. Alles is houtwerk en aan de binnenkant is alles hout. Alhoewel het gezellig oogt allemaal, is het wel snel beschadigd en wordt het rot...ik ben benieuwd wanneer alles een keer vernieuwd wordt hier. Ik kan er nu nog niet over beginnen, want heb net een keuken renovatie voor elkaar kunnen krijgen ;-)

  Mooie blog met lekker veel info weer Nicole, love it!

 12. Ik had nog nooit van het woord buitenschrijnwerk gehoord haha. Wij hebben thuis voornamelijk kunststof kozijnen en een aantal boven nog met hout. Het liefst heb ik alles van duurzaam materiaal.

 13. Nog nooit van gehoord die term! Wij hebben de pech dat ons huis wit is, aan de buitenkant is het 'schrijnwerk' bij de ramen van hout, deels metaal, maar het hele huis is van steen met daaromheen piepschuim dat wit is gespoten. Je raadt het al, dat is ook allemaal wit en moet dus allemaal geschilderd worden. Wat een geld. Eens in de vijf jaar is inderdaad een must.

  1. Poeh, dat is inderdaad een flike klus dan. Wat apart dat je huis omgeven is door piepschuim zeg. Ik zie het gewoon helemaal voor me. Maar dat is zeker wel een speciale soort piepschuim? Niet eentje waar je met je vinger een deuk in kan duwen?

 14. Ik dacht eerst: buitenschrijnwerk, wat is dat? Haha, altijd in een appartement gewoond en nooit zo daarmee bezig geweest,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.