Vogelhuisjes: hang ze nu op tegen de processierups!

Vogelhuisje

Nadat de gemeente waar ik woon eerst bomen weggaf om te planten, hielden ze daarna ook nog een actie waarbij ze gratis vogelhuisjes aanboden! Deze tweede actie had als doel om de eikenprocessierups de pas af te snijden.

Waarom vogelhuisjes helpen tegen de eikenprocessierups

Je herinnert je vast nog wel afgelopen zomer, en alle problemen die de eikenprocessierups afgelopen zomer veroorzaakte! Veel mensen kregen er een nare huiduitslag van. Op de website van de gemeente geven ze de volgende uitleg, waarom vogelhuisjes en nestkasten helpen tegen de eikenprocessierups:

'Onderzoeken tonen aan dat het loont om natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te stimuleren. Onder andere spreeuwen en meerdere mezensoorten hebben de eikenprocessierups graag op hun menu staan.'

Ik hoorde zelf veel te laat van de gratis vogelhuisjes actie. Alle huisjes waren al uitgedeeld toen ik erover hoorde. Maar je kunt ze natuurlijk ook prima gewoon zelf ophangen.

Ik weet nu al wat ik voor Moederdag ga vragen! Vogelhuisjes! En ik heb al een aantal leuke gezien. Hieronder heb ik een mooie galerij gemaakt.

Vogelhuisjes galerij!

Vogelhuisje

De Villan Plus: vogelhuisje op paal of aan zwenkarm

Wat een mooie klinkende naam heeft onderstaand vogelhuisje! De Villan Plus. Dit vogelhuisje is zowel een nestkast als een voederhuisje. Het is weerbestendig en ook in de winter goed te gebruiken door vogels. De Villan Plus is gemaakt van FSC-gecertificeerd Lariks-hout en beschilderd met milieuvriendelijke verf. Door het Lariks-hout is dit huis solide en bestand tegen weersinvloeden.

Door de grootte van het vlieggat kunnen er vogels in zoals mezen. Maar grotere eksters kunnen het wel schudden.

Multiholk Sjoboden Plus: vogelhuisje op paal of aan zwenkarm

Net als de Villan Plus hierboven, is de Sjoboden Plus ook weer zowel een nestkast als voederhuisje.

vogelhuisjes op paal

Multiholk Beige Cottage: vogelhuisje op paal of aan zwenkarm

De naam van dit huisje begrijp ik niet helemaal, Multiholk Beige Cottage, aangezien het mintgroen is. Maar goed. 'What's in name?' zullen we maar zeggen.

vogelhuisjes op paal

Multiholk Fjallstugan: vogelhuisje op paal of aan zwenkarm

Onderstaand vogelhuisje, Multiholk Fjallstugan, heeft een wat meer Oostenrijkse uitstraling. Ik vind deze wel iets minder leuk, maar dat schattige roodborstje er bovenop maakt veel goed : )

vogelhuisjes op paal

Multiholk Funkis Plus: vogelhuisje op paal of aan zwenkarm

Oké, eerlijk is eerlijk: nu ook een wat moderner ogend huisje. Ik ben zelf erg gecharmeerd van die pittoreske huisjes hierboven, maar wie meer van een moderne stijl is, vindt de Funkis Plus vast een leuk vogelhuisje.

vogelhuisjes op paal

N.B. Voor bovenstaande vogelhuisjes heb je een bijpassende paal of zwenkarm nodig. Die worden niet standaard meegeleverd, maar kun je los bij bestellen.

Of houd je meer van een Loft?!

Jaja, er zijn ook heuse lofts voor vogels! Zelf vind de Almeria loft niet zo mooi, maar de mussen blijkbaar wel. Voordeel van dit vogelhuisje is dat je hem makkelijk aan de gevel van je huis kunt vastmaken. De huisjes hierboven hebben allemaal een speciale paal of zwenkarm nodig.

loft voor mussen

Theepot voor roodborstje

En nu voor iets compleet anders: een theepot die dient als vogelhuisje. Volgens de beschrijving is deze speciaal fijn voor roodborstjes! Dit theepot huisje heeft ook weer als voordeel dat het makkelijk is op te hangen.
theepot vogelhuisje

Buidel boomnest

Hieronder een huisje dat er erg eco uitziet. Eerlijk gezegd doet dit buidel boomnest mij een beetje denken aan een nest. Hij is specifiek geschikt voor de volgende vogels; winterkoning, boomkruiper, roodborstje, goudhaantje, kwikstaart, moerasmees, wilg, slaapmuis en bosmuis.

buidel boomnest

SingingFriend

Onderstaand vogelhuisje, met de naam SingingFriend doet me denken aan een wc-pot en een science fiction film.

singingfriend

Vogelpot bamboe

Vooruit, nog eentje dan! Dit huisje lijkt op een bowling bal vind ik. Het heet Vogelpot bamboe.

vogelpot bamboe

Vogelhuisje Action

Voor iedereen die graag goedkoop uit wil zien, ook nog even aandacht voor vogelhuisjes van de Action! Op het moment dat ik deze post schrijf kun je bij de Action terecht voor een pimpelmees nestkast voor 4,95:Vogelhuisje Action

Samenvattend

Je kunt nu alvast vogelhuisje ophangen om vogeltjes te lokken. Ze staan leuk in je tuin, en als leuke bijkomstigheid kunnen ze helpen tegen de processierups. Alle huisjes hierboven vond ik bij de Vogelhuisjesstore. Ik heb de huisjes die ik het leukst en het meest opvallend vind eruit gelicht. Maar er zijn er nog veel meer.

Belangrijke tip bij een vogelhuisje kopen

Wil je een vogelhuisje kopen? Lees dan goed hoe het huisje moet worden opgehangen. Bij veel vogelhuisjes heb je ook een paal of zwenkarm nodig. Het fijne aan zo'n zwenkarm is dat je het huisje makkelijk van plek kunt wisselen. Je kunt het bijvoorbeeld voor je raam 'zwenken' zodat je kunt genieten van de vogeltjes.

zwenkarm
Hier zie je vogelhuisje op zo'n zwenkarm!

Niets zo vervelend als een leuk huisje voor de vogels kopen, en vervolgens ontdekken dat je er extra materiaal voor nodig hebt. Ik vind dat net zoiets als een cadeau krijgen waar nog batterijen in moeten...

Het leuke aan vogelhuisjes is ook dat je lekker kunt vogels spotten.

Zie ook ons uilenhuis!

Heb jij een vogelhuisje in jouw tuin? Waarom wel of niet? En welke vind je het leukst van bovenstaande huisjes?

Similar Posts

52 Comments

 1. Ik mis nog het overzicht van vogelhuisjes wat ik in de winkel hebt... Je had toch even langs moeten komen daarvoor ;-)

  Love as always
  Di Mario

 2. Vogels hebben tegenwoordig ook echte villa's, zie ik. Superleuk! Goed idee ook om voor Moederdag te vragen. Je brengt me gelijk op ideeën voor de aanschaf van een cadeau voor mijn eigen moeder;).

 3. Ik heb ook een aantal huisje voor mijn familie Mees. Die breid zich steeds meer uit. Ik had eerst een paar meesjes, nu tel ik er een stuk of 8 die zich ophouden in mijn tuin.

 4. We wonen sinds 26 maart in een tiny-boshuisje. We hebben weken geleden hele simpele houten (niet geverfde) nestkastjes opgehangen in diverse bomen! De eerste twee zijn al bewoond en ergens in een struik nestelt een roodborstje.

 5. Wat een leuke huisjes zitten er tussen en goed om te doen, ik hoorde gisteren dat het bestrijden van de rupsen lastig zal zijn dit jaar, dus alle beetjes helpen.

 6. Ik dacht eerst dat de huisjes tegen een boom de rups de weg af zouden snijden maar het is dus vanwege de vogels die ze weg jagen. We hebben geen boom in de tuin en weinig plek om een huisje op paal neer te zetten, dus ik denk dat ik er een paar tegen de schutting ga plaatsen.

 7. Op de site van de Vogelbescherming las ik dat dit een mooie eerste stap is om vogels te lokken die die ellendige eikenprocessierupsen gaan opvreten. Een nestkastje ophangen zorgt voor een nestelplekje. Daarnaast willen vogels ook nog graag iets te eten en te drinken en de kans een partner te vinden ;-)

 8. Superleuk en nuttig onderwerp!
  Al jaren en jaren heb ik vogelhuisjes. 1 voor en 1 achter.
  In totaal zijn er al minstens 120 eitjes in gelegd en bijna evenveel vogeltjes zijn uitgevlogen. En wat een feest is het om te zien als ze uitvliegen! Soms zijn er wel 2 nesten pal achter elkaar. Dus verwijder na het 1ste legsel niet meteen het vogelhuisje. Pa en Ma Mees kunnen vaak na het uitvliegen van de jongen voor een 2de nest gaan. In de herfst het oude nest uit het vogelhuisje halen. En leeg laten hangen of staan want in de winter kan het nestkastje ook gebruikt worden tegen kou etc. Het vogeltje wat dan overnacht noemt men een slapertje.
  Een ding moet ik opmerken over deze blog:
  je bent alle vogelhuisjes van de Vogelbescherming vergeten te noemen!
  Je steunt dan ook nog een supergoed doel.
  Hierbij de link:
  https://www.vogelbeschermingshop.nl/vogels-in-de-tuin/houten-nestkastjes

  Vogelbelevenissen kun je bekijken op:
  https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente

 9. de een is nog leuker dan de ander, nu nog genoeg plekken om ze op te hangen..ik goed dat je er bij zegt voor welke vogel welk huisje is. dat schijnt nogal een verschil te maken...

 10. Kreeg voor Kerst van mijn zoon een gevlochten vogelhuisje. Die hangt nu ergens tussen de struiken en ben benieuwd of deze in gebruik wordt genomen.
  Maar in de afscheiding tussen mijn tuin en die van de achterbuurvrouw nestelen ook al vogels. Lekker in de bush. En onder de dakpanrand van de buurvrouw, mussen.

 11. Ik mag hier niets op de gevel plaatsen, maar gelukkig is de gemeente druk om zoveel mogelijk vogelhuisjes op te hangen voor de koolmees. hans

 12. Zo schattig al die vogelhuisjes, wij hebben er ook eentje aan het tuinhuisje hangen. Alleen geen idee of zo'n leeg huisje dan genoeg is.

 13. Super idee! Onze buurman heeft 3 joekels van eikenbomen. Mijn armen zien er niet uit... er hangen al enkele vogelhuisjes maar nu gaan we onze bomen ook nog effe volhangen :)

 14. Ik heb overal vogelhuisjes hangen in de tuin.
  Ik heb al wel een mussenpaar gezien die aan het nestelen is.
  In de berkenboom die met klimop is begroeid nestelen houtduiven.
  Er zijn wel koolmezen in de tuin, maar of ze ook nestelen weet ik nog niet.

  Ik vind de theepot wel heel schattig.

  Leuk blogje Nicole, dankjewel.

  1. Hier wonen veel katten. Wij hebben er 1 die buitenkomt (en 1 binnenkat) en de buurman heeft er nog 3. Waar alle andere katten vandaan komen weet ik niet maar de vogelhuisjes worden bewoond hier. We hangen ze hoog genoeg aan de garage zodt de katten er niet bijkunnen. 1x is het gelukt, door eerst op een tafel te springen. Ouderdiertjes dood en de kleintjes werden wees. We hebben ze naar het vogelopvangcentrum gebracht en er hebben toch 4 vogeltjes de aanval overleefd. Maar dat nestkastje was wel heel snel verwijderd op die plek!

 15. Nooit gedacht dat een vogelhuisje zou helpen tegen de processierups maar het klinkt eigenlijk wel logisch. Ik heb helaas geen tuin en de gemeente zal niet blij zijn met een vogelhuisje in hun bomen.

 16. De een is nog leuker dan de andere! En wat goed dat ze bij jullie huisjes en boompjes weggeven. Ik durf ze hier alleen niet op te hangen omdat ik geen vogels naar de tuin wil lokken omdat ik bang ben dat mijn katten ze te grazen nemen!

 17. Gelukkig nog geen last gehad van die vieze rupsen. Ga eens opzoeken of ik met de jongens geen vogelhuisje kan maken. Tijd hebben we nu toch genoeg....

 18. Dat zijn er leuke.
  Het jammer is hier dat ze te dicht tegen mijn huis hangen, denk ik...
  Heb er eens eentje gehangen gehad, maar er kwamen geen. Mijn insectenhotel daarentegen zit vol leven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.