Verloren in de jungle: wat gebeurde met Kris en Lisanne?

verloren in de jungle

Verloren in de jungle gaat over 'de mysterieuze verdwijning van twee Nederlandse meisjes in Panama.

Op 1 april 2014 kwamen Kris Kremers (21) en Lisanne Vroon (22) 's avonds niet terug bij hun gastgezin na een wandeling in Panama. Hun gastvrouw Myriam wachtte tevergeefs, het eten voor de meisjes kant en klaar. Maar omdat toeristen wel vaker niet komen opdagen, wordt pas op 2 april alarm geslagen.

Dat wordt het begin van een enorme zoektocht, die eindigt met de conclusie dat Kris en Lisanne zijn verloren in de jungle. Dat zou blijken uit een schoen met daarin een stuk voet van Lisanne, en een half bekkenbot van Kris. Veel meer is er niet van de meisjes teruggevonden.

Verloren in de jungle

Acht jaar later, leidt de verdwijning van Kris en Lisanne in Panama nog steeds tot wilde theorieën. Zo zouden de meisjes wellicht vermoord zijn, of verkocht zijn als seksslaven. De Nederlandse Marja West en Jürgen Snoeren gingen op op zoek naar antwoorden, en vooral op die ene vraag:

'Wat gebeurde er met Kris en Lisanne?'

Daarvoor gaan ze bijzonder grondig te werk! Hun boek Verloren in de jungle is het verslag van hun onderzoek. Ze zetten daarin alle feiten, theorieën en gebeurtenissen op een rijtje, en aan het eind van het boek heb je het idee dat hun conclusie wel moet kloppen omdat ze zo uitgebreid onderzoek hebben gedaan.

Verloren in de jungle: leest als een trein

Het boek Verloren in de jungle leest als een trein. Hoewel het een redelijk dikke pil is, lees je het boek zo uit. Leuke bijkomstigheid is dat er veel foto's in het boek zijn opgenomen van Kris en Lisanne. Onder andere selfies en foto's die ze namen tijdens die laatste, noodlottige wandeling... Als lezer is het wonderlijk om naar die blije foto's te kijken, met de wetenschap dat niet veel later hun lot een nare wending zal nemen.

verloren in de jungle

Verloren in de jungle: Marja's en Jürgens antwoord op de vraag - Spoiler alert!

Lees niet verder, want citeer ik wat er volgens Marja en Jürgen met Kris en Lisanne is gebeurd.

'Een noodlottig ongeluk, veroorzaakt door een samenloop van omstandigheden, zo kunnen we deze zaak het beste samenvatten. Een aantal ogenschijnlijk onschuldige beslissingen leidt uiteindelijk tot een fatale afloop: de beslissing om te gaan wandelen en om de Pianista te beklimmen, zonder gids, zonder goede voorbereiding, en zonder iemand daarvan op de hoogte te stellen.'

Kortom, Marja en Jürgen doen alle wilde theorieën over moord, orgaandiefstal etc. af als niet realistisch. De zaak is veel simpeler dan dat.

Gewoon een stom ongeluk.

Mijn conclusie over Verloren in de jungle

Verloren in de jungle lees je zo uit, en de schrijvers Marja West en Jürgen Snoeren zijn zeer grondig te werk gegaan. Daardoor heb je als lezer het gevoel dat hun antwoord op de vraag wat er gebeurd is met Kris en Lisanne, valide is. De foto's van de meisjes zijn een hele prettige aanvulling op het boek.

Wel is dit boek horror voor ouders met reislustige kinderen...

Je moet er toch werkelijk niet aan denken.

Kanttekening van John van den Heuvel

In het programma RTL Boulevard plaatst John van den Heuvel toch kanttekeningen bij dit boek. Hij erkent dat het heel grondig is gedaan, maar vindt het 'zwak' dat de auteurs zelf niet naar Panama zijn geweest. John van den Heuvel is daar wel geweest, en heeft de route van het Pianistapad dat Kris en Lisanne liepen, ook gedaan. Hij zegt dat het vrijwel onmogelijk is om daar te verdwalen.

Daarnaast vraagt hij zich wat de motieven van Marja West en Jürgen Snoeren waren om dit boek te schrijven, omdat de ouders van zowel Lisanne als Kris niets met dit boek te maken wilden hebben.

Filmpje over de verdwijning van Kris en Lisanne

Zoals de auteurs van Verloren in de jungle ook al schrijven, wemelt het van de filmpjes en theorieën over de verdwijning van de twee meisjes. Hieronder één van de meest recente.

De maker van dit filmpje gaat overigens uit van een misdrijf.

Praktische informatie over Verloren in de jungle

Verloren in de jungle is voor 21,99 te koop bij bol.com. Dat vind ik niet duur voor dit degelijke en tegelijkertijd vlot lezende boekwerk! Je kunt op bol.com bovendien de eerste 22 bladzijden gratis lezen.

verloren in de jungle

P.S. Opvallend vind ik dat Lisanne  en Kris geen berichtje hebben ingesproken of op een andere manier een bericht voor hun ouders/vriend/familie hebben achtergelaten. Ik vraag me af: zou dat betekenen dat ze niet wisten hoe hachelijk hun situatie was? Of was toen de batterij van hun smartphone al zo leeg, dat het niet meer kon?

Similar Posts

9 Comments

 1. Er klopt heel veel niet en ik denk dat het ook nooit opgelost zal worden. Het is vreselijk voor de nabestaanden dat ze nooit zullen weten wat er met Kris en Lisanne gebeurd is. De rest van hun leven zullen ze met vragen blijven zitten. Niet alleen over de doodsoorzaak, maar vooral over de angst en de pijn die de meisjes gehad zullen hebben en over wat ze hebben moeten doorstaan.

 2. Ik ga dit boek niet lezen, veel te akelig. Wat triest voor de ouders dat er toch zo'n boek op de markt wordt gebracht. Ik ben dolblij dat onze twee kinderen niet zo reislustig zijn.

 3. Eigenlijk wagelijk dat dit boek er is .
  Als de ouders het er niet mee eens zijn ,te erg dat dit boek dan toch op de markt komt.
  Dan ga ik het uit principe al niet lezen.

 4. Ik heb het wel gelezen. Sommige stukken vond ik te 'technisch', zeg maar. Maar het is wel een indrukwekkend verhaal. Ik was er echt een beetje naar van als ik eraan dacht wat die meiden mee hebben moeten maken. Dat lijkt me als ouders ook zo verschrikkelijk. Mijn dochter kocht een hondje toen ze de leeftijd van Kris en Lisanne was en mijn eerste (blije) gedachte was 'Zo! Die gaat nergens heen'

 5. I read both versions, the dutch and english to get a good perspective. I believe both women were murdered but I like to keep an open mind, but I was very shocked and disappointed to read the authors tried to insert their own fake fact like the 2 SD cards in the dutch version. They wrote some 20 pages. Then in the english version it disappeared. I think the Reddit community challenged them especially many of the lost camp who were so convinced this book was going to solve the case.

  The book gave some new information, but for many of the claims the authors provide no proof or evidence. They even co-wrote it with the person who got fired from the case. It looked like a book for that prosecutor to white-wash her mistakes in this case because they tried to also ignore so many events that took place before and after the day of the disappearance.

  Worst of all they missed a very good chance to question the spanish school intern and the guide who were the main culprits for lying and being evasive for some reasons especially the date and time of the booking on the 2nd of April. Even the police did not investigate them nor did any authorities at the time because they were not ready for the mess.

  In the end the parents did not endorse this book because they already knew the intimate case details by being there.

  Why would they trust two authors who have never stepped into Panama or the prosecutor who screwed up the entire investigation, to solve the case after so many years of compounded lies?

  There is still no justice for kris and Lisanne and their families. :(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.