Mijn leven in de wildernis
- Mijn leven in de wildernis
- De kunst van het nietsdoen wordt onderschat
- Contrast tussen leven in de natuur en in onze westerse maatschappij
- Conclusie over Mijn leven in de wildernis
- Hoe is het nu met Miriam Lancewood?
- Boektrailer van Mijn leven in de wildernis
- Mijn leven in de wildernis kopen?
- Leestip
Een meisje uit de Achterhoek dat in de wildernis gaat wonen! Dat is het verhaal van Miriam Lancewood in het boek Mijn leven in de wildernis. Ik was benieuwd hoe dat dan was, zo’n leven in de wildernis. En wellicht zou ik er nog wat van kunnen leren! Dus reserveerde ik het boek in de bibliotheek.
Mijn leven in de wildernis
In Mijn leven in de wildernis vertelt Miriam Lancewood over de jaren dat ze met haar partner Peter in de bergen van Nieuw-Zeeland woonde.
De kunst van het nietsdoen wordt onderschat
Wat ik er vooral uit heb gehaald, is de verveling die Miriam eerst voelt. Daar zit je dan in de wildernis, met absoluut helemaal niets te doen. Het is dan ook niet voor niets dat Miriam op een gegeven moment schrijft dat de kunst van het niets doen zwaar onderschat wordt. Het is heel erg moeilijk.
Contrast tussen leven in de natuur en in onze westerse maatschappij
Iets anders wat me opviel is het contrast tussen leven in de natuur, en het leven in de beschaafde wereld waar we de natuur proberen te controleren. In de wildernis passen Miriam en Peter zich juist aan. En dat zorgt ervoor dat ze rustiger worden en zich niet haasten. Want waarom zou je ook?
Tegelijkertijd drong zich zo nu en dan de gedachte op:
‘Is dit niet het toppunt van decadentie? Alle verworvenheden afwijzen en in de wildernis gaan wonen?’
Het is een gedachte die ik soms nog wel heb. Hoe verwend ben je eigenlijk als je ervoor kiest om je behoefte te doen in een gat in de grond als er ergens ook toiletten zijn?
Conclusie over Mijn leven in de wildernis
Mijn leven in de wildernis is precies wat de titel belooft: een verhaal over Miriams leven in de wildernis. Ik moet bekennen dat ik het boek niet letter voor letter heb uitgelezen. Op een gegeven moment wist ik het wel:
Het leven in de wildernis is moeilijk maar de moeite waard en je wordt er een beter mens van.
Maar dat kan ook komen doordat ik geen fan ben van reis- en vakantieverhalen. Ik kan me voorstellen dat als je erg van reisverslagen houdt je dit boek geweldig vindt.
Hoe is het nu met Miriam Lancewood?
In 2019 werd Miriams partner Peter ernstig ziek. Om die reden trekken ze nu niet meer door de wildernis, maar dat wil niet zeggen dat ze nu ‘gewoon’ wonen. Peter en Miriam wonen nu in een off-grid stenen hutje in de bergen van Bulgarije, met grote moestuin. In een interview met bushcraftshop.nl zegt Miriam dat ze zeven jaar in de wildernis heeft gewoond, en dat dit van haar niet nog een keer hoeft. Ze zegt:
‘Alles heeft z’n tijd. Ik zie het een beetje als een plant die groeit, bloeit en daarna verdort de bloem en is het klaar. Je moet goed voor jezelf bedenken, in welke fase zit ik nu? Groei, bloei of het einde?’
In de toekomst ziet Miriam zichzelf wel in een tent in de Himalaya wonen.
Boektrailer van Mijn leven in de wildernis
Er is een leuke boektrailer van Mijn leven in de wildernis. Het grappige is dat Miriam ondanks de wildernis nog steeds een licht Achterhoeks accent heeft : )
Mijn leven in de wildernis kopen?
Mijn leven in de wildernis is te koop bij bol.com of bij je lokale boekhandel
Leestip
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
een goeie tip, maar ik ben geen lezer…
Fijn weekend @->-
Volgens mij heb ik ooit eens een documentaire over dit stel gezien. Of ze waren bij Floortje naar het einde van de wereld of zoiets. Althans…het verhaal komt me bekend voor. Het is geen boek voor mij en ik moet wel lachen om jouw zin over dat je het op een gegeven moment wel wist;).
Floortje Dessing heeft ze inderdaad ook opgezocht Naomi.
JA, zij is tweekeer bij Floortje geweest. De tweede was Floortje ergens in n café en ontmoette ze elkaar bij toeval. Haar partner had n nieraandoening en was ernstig ziek.
Tip voor n offgrid boek van iemand die ook graag op afgelegen plekken woont maar niet wereldvreemd is/echt wel van mensen houdt en waarvan BBC n docu heeft gemaakt: ‘Het pad van de kluizenaar’ Ken Smith (het ongelooflijke verhaal van een man die 40 jaar in de wildernis leeft). Ik vond het n fantastisch boek, heel realistisch. De hoofdpersoon leeft nu nog erg afgelegen maar heeft door zijn leeftijd/ziektes wel concessies moeten doen.
Dankjewel voor de tip Susan!