Kratje pimpen + 28 toepassingen!

kratje pimpen

Moet je hierboven eens kijken wat een leuk kratje ik meenam uit de supermarkt!

Ik deed gisteren mijn boodschappen bij de supermarkt waar ze overigens fijne aanbiedingen hadden. Op basis van de aanbiedingen eten we deze week bloemkool, broccoli, ijsbergsla en bami. En als fruit pitloze druiven en perziken. Maar dit terzijde.

Gratis leuk kratje

Toen ik alles in mijn boodschappentas had geladen zag ik ineens een stapel leuke kistjes. Het soort kratje dat je tegenkomt in tijdschriften als 1001 Woonideeën en VT-Wonen. Mensen hebben er dan leuke salontafels van gemaakt, of een boekenkast. Dus ik heb er twee mee naar huis genomen, maar nu weet ik eigenlijk niet wat ik er mee moet. Een boekenkast hebben we al, en over onze salontafel ben ik ook tevreden.

Tips gezocht voor deze kratjes

Toch vind ik het erg leuke kistjes! Dus nu zoek ik een geschikte bestemming, en ben op zoek naar tips.

Alle mogelijkheden om iets met deze leuke kistjes te doen zijn welkom. Als extra info: de bodem is niet al te stevig, en zit vast met nietjes. Ik denk dus niet dat je er bijv. op kunt zitten.

recyclen

Hema kratje

Overigens kun je kistjes ook uitstekend kant en klaar kopen. Vooral die van de Hema zijn erg populair.  De prijs is vanaf 4 euro per stuk, en ze zijn verkrijgbaar in allerlei leuke kleurtjes. Oh ja, en ze zijn inklapbaar!

Wel vind ik ze echt plastic ogen. Het zijn dus niet van die pittoreske of romantische kistjes. Ze zijn verkrijgbaar in de volgende maten:

 • 20 x 30 x 11,5
 • 13 x 18 x 8
 • 30 x 40 x 17

Ook bij de Xenos hebben ze dit type kistje in verschillende kleuren. Die zijn ook leuk.

Hema kratjes nu ook met letters!

Ik vind het superslim van de Hema, maar ze hebben nu dus ook losse letters die je op hun kistjes kunt duwen. Daarmee kun je makkelijk aangeven wat erin zit. Of van wie dat kistje is. Je koopt 149 letters voor 3,50.
Screenshot 2022 07 19 at 13.59.13

En dan krijg je bijvoorbeeld dit:

hema kratje

28 Toepassingen

 1. Tijdschriften opbergen
 2. Schoenen verzamelen
 3. Handdoeken opbergen
 4. Tijdschriften opbergen
 5. Boeken
 6. DVD’s (als je die nog hebt)
 7. Kinderboeken in de kinderboekenhoek
 8. Knuffels
 9. Tekeningen van je kind
 10. Kinderknutsels bewaren
 11. Boodschappen
 12. Voorraad levensmiddelen
 13. Houtblokken voor de houtkachel
 14. Schoonmaakmiddelen
 15. In de badkamer voor je shampoo, conditioner, shampoo bars etc.
 16. Knutselspullen
 17. Fruit
 18. Broodspullen, zoals hagelslag etc. In zo’n geval kies je natuurlijk een wat kleiner kratje.
 19. Kruiden
 20. Duplo
 21. Barbiepoppen
 22. Lego
 23. Speelgoed autootjes
 24. Als poppenbedje
 25. Luiers
 26. Kleding voor de baby
 27. Als plantenbak
 28. Schoenpoets spullen

Dat doe je verkeerd! Dat moet je een ander laten doen.

Op leukkratje.nl kun je ook een ‘leuk kratje’ láten maken. Bijvoorbeeld met het melkmeisje erop! Of een foto van jezelf. Ik denk dat dit ook leuk kan zijn als kraamcadeautje. Bijvoorbeeld als de mand waarin je alle cadeautjes doet. Verder is het ook geschikt als cadeautje voor een housewarming of als een gewoon cadeautje.

Hieronder een voorbeeld:

kratje
Bron: leukkratje.nl

Adtje Kratje

Iets heel anders is de uitdrukking Adtje Kratje. Dit is blijkbaar een spel dat studenten graag spelen. Iedereen heeft een kistje bier, en wie het eerst alle bier op heeft wint. En dat is dan de hoop van onze toekomst…. Ik snap niet goed wat hier leuk aan is, en het lijkt me ook nog eens gevaarlijk. Of op z’n minst slecht voor de gezondheid.

Vaarwel Kratje van met lokale producten

Tot december 2021 was er ook nog de website Kratje van. Dat waren kistjes met daarin lokale producten. Helaas zijn zij per 1 december 2021 gestopt. Je hebt nog wel kratjecontant, maar dat is voor sterke drank. Daar heb ik toch minder mee.

Lees ook mijn post over fruitkistjes!

Wat is jouw tip/suggestie voor een tweede leven voor deze kistjes?

Similar Posts

19 Comments

 1. Goh ja,zijn zeker leuk,een idee is beplakken met (bloemetjes)behang en blank aflakken,of als je ze in de keuken als kratje voor fruit of groente gebruikt met plakpapier met fruitmotief?

 2. kleine plantjes in kleine potjes in zetten en er zo een miniatuurtuintje van maken.

  je kunt ze ook slopen en uit de spanen met de figuurzaag leuke figuren zagen die je beschilderd en/of beplakt.

  het spaan is ook goed te gebruiken om poppenhuismeubeltjes van te maken.

 3. Mooi aanmaak hout voor de kachel. Ze zijn inderdaad niet erg sterk. Maar als je ze laat staan op een tafel met een kleedje erin en noten of potjes. Ach je kan er van alles in zetten. Een herfsttafereel met kastanjes en bladeren of straks pompoenen. Ben benieuwd, op dat vlak ben ik weer niet creatief.

 4. Misschien dat je ze buiten in de tuin kan gebruiken door ze op hun zijkant op te stapelen. De bodem is dan opeens achterkant geworden en ke kan er bloempotjes plantjes kruiden of lampjes inzetten?!

 5. Ik heb zo’n kratje ( wel iets steviger hout) bij de voordeur opgehangen. Plantje erin, en een of ander snuisterij. ( dat wisselt nog wel eens)

 6. Deze kratjes zijn voor mij niet bruikbaar. Ik heb zelf liever veilingkisten. Maar daar kun je ook van alles me doen uiteraard.

 7. Heel herkenbaar! Ik sleepte vroeger ook van alles mee naar huis onder het mom van ‘daar kan ik wel wat mee’. Ik ben ermee gestopt, trouwens. Scheelt een hoop bende in huis.

 8. Dat kratje met Hollandse opdruk is leuk zeg! Ik zou zoiets gewoon in de woonkamer zetten om bijvoorbeeld mijn dekentje in te bewaren.

 9. Niet alles hoeft gelijk na gebruik te worden weggegooid, er is altijd wat voor te bedenken.
  Neem de jampotten met spijkers en schroeven. Hans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.