Stroomverbruik huishoudelijke apparaten checken met je smartphone

stroomverbruik huishoudelijke apparaten

Weet jij het stroomverbruik van jouw huishoudelijke apparaten?

Ik helaas niet. Maar dat wil niet zeggen dat ik er niet nieuwsgierig naar ben. Al was het maar als stimulans om ze vaker uit te zetten, en op die manier te bezuinigen op onze energiekosten.

Nou schijnen er wel apparaten te koop te zijn waarmee je het energieverbruik kunt meten. Maar ik weet niet precies hoe of wat. Daardoor heb ik dit nog niet goed geregeld.

Maar nu kreeg ik een interessant artikel van Nico, met als titel 'Stroomverbruik huishoudelijke apparaten checken met je iPhone'.

Want die heb ik dan weer wel! Overigens kun je het stroomverbruik van huishoudelijke apparaten ook checken met android smartphones, dus lees vooral ook verder als je die hebt.

Hieronder het artikel, met aan het eind een nawoord van mij.

Stroomverbruik huishoudelijke apparaten checken met je iPhone

Steeds meer mensen wonen in een Smart Home. Dat is een huis vol met technische snufjes voor meer woongenot. De apparaten in huis zijn eenvoudig te bedienen vanuit een centrale app, en kunnen op basis van voorkeursinstellingen zelfstandig 'denken.

Een groot voordeel van een Smart Home is de mogelijkheid om jouw stroomverbruik in de gaten te houden.

Je kunt zelfs per apparaat het stroomverbruik bijhouden. Hoe dat mogelijk is zonder technische kennis lees je in deze post.

smart home

Een Smart Home is zuiniger dan je denkt

Energiebesparing is een belangrijk aspect binnen de Smart Home. Door lampen automatisch uit te schakelen, of door de temperatuur in de avond een graadje lager te zetten kun je flink op de energiekosten besparen. Een Smart Home betekent dus niet dat je veel apparaten continu aan hebt staan. Je kunt juist het stroomverbruik van verschillende apparatuur meten, en zo stroom besparen.

Laat alle slimme apparaten samenwerken

Wanneer je verschillende Smart Home diensten aan elkaar koppelt wordt het pas echt interessant. Daarvoor heb je een slimme 'groepsleider' nodig.

De Somfy TaHoma is hier een goed voorbeeld van, met een kastje als centraal middelpunt kun je diverse slimme apparaten met elkaar in verbinding brengen, en deze via een app op de iPhone bedienen.

De meeste smart devices hebben een eigen app, maar via een 'brug' zoals die van TaHoma kun je slimme apparaten van verschillende merken in één app op de iPhone laten werken.

Slimme stopcontacten voor meer controle

Hoe slim is jouw stopcontact? Je kent waarschijnlijk wel de analoge stekkers met timer. Maar met een slim stopcontact kun je ieder aansluitpunt voortaan bedienen via een app op je smartphone.

Je kunt een dom stopcontact slim maken. Hier onder een voorbeeld van een 'slim stopcontact':

Stroomverbruik huishoudelijke apparaten

Stel, je hebt een ouder apparaat met alleen een stekker die je wilt gebruiken binnen de Smart Home. Zet een slimme stekker op het stopcontact, steek daar het 'domme' apparaat in en je hebt in een handomdraai een bedienbaar en slimmer apparaat gemaakt!

Er zijn diverse soorten slimme stekkers met verschillende mogelijkheden. Wanneer je die combineert met een centrale besturing kun je de complete woning aansturen inclusief bestaande apparaten. Naast aanzetten en uitzetten kun je ook per stopcontact het stroomverbruik meten.

Dat werkt dus veel nauwkeuriger dan alleen een slimme meter in huis.

Licht in de duisternis

De bekendste slimme verlichting is die van Philips. De Hue serie biedt enorm veel mogelijkheden om verlichting aan of uit te schakelen, te dimmen, de kleuren aan te passen en nog veel meer. Wist je dat er ook bewegingsmelders zijn die je kunt koppelen aan de verlichting? En die kun je weer via dezelfde centrale iPhone app besturen.

Houd er trouwens rekening mee dat een lamp met dimmer niet automatisch minder stroom verbruikt wanneer de dimmer heel laag staat.

Wanneer een lamp van 5 Watt minder licht geeft zal het stroomverbruik niet automatisch lager zijn, want het is de elektronica in het dimmer gedeelte die de lamp aanstuurt. Een lamp van 3 Watt die vol brandt zal minder stroom verbruiken dan een 5 Watt lamp die je half dimt. Om stroom te besparen met slimme verlichting in de Smart Home maak je uiteraard gebruik van (dimbare) LED verlichting, en op de momenten dat er niemand in de ruimte is laat je de verlichting uitschakelen.

iPhone apps voor de Smart Home

Eigenlijk is een smartphone een mini computer die werkt op basis van allerlei losse functies, die noemen we apps. Wanneer je een slimme thermostaat in jouw Smart Home installeert zal de energieleverancier vaak een app ter beschikking stellen. Dat geldt ook voor de slimme verlichting van Philips Hue, een slimme speaker van Sonos of een slim rolgordijn van Somfy.

Gelukkig werken een aantal slimme producten op basis van standaard protocollen. Zo kun je via een centrale app veel apparaten instellen en besturen. Naast iPhone apps kun je de meeste slimme apparaten ook besturen met Android smartphones, alleen zijn er veel meer merken en modellen met ieder hun eigen functionaliteit.

Bij de iPhone wordt ieder toestel door Apple gemaakt, dat maakt het voor ontwikkelaars van slimme apparatuur doorgaans wat eenvoudiger om de gebruikerservaring uniform te houden. Wanneer je niet zeker weet of jouw gewenste Smart Home oplossing mogelijk is op jouw smartphone, kun je het beste eerst even contact opnemen met de specialist.

Nawoord stroomverbruik huishoudelijke apparaten

Nicole Orriëns

In eerste instantie las ik Nico's post vooral omdat ik wilde weten hoe ik makkelijk het energiegebruik van mijn huishoudelijke apparaten zou kunnen checken.

Maar tijdens het lezen werd ik me bewust van de vele mogelijkheden om dingen in huis te automatiseren en 'smart' te maken. Zo schijnen er zelfs koelkasten te zijn die bijhouden wanneer je melk op is. En die kunnen dan vervolgens automatisch nieuwe melk bestellen.

Ik vind het allemaal erg science fiction achtig eerlijk gezegd. En het roep bij mij associaties op met films waarin de robots zich tegen de mensheid keren. Dus ik zie me zelf zo al gevangen zitten in mijn eigen gemene, smart home en dat mijn stofzuiger me dan probeert te vermoorden. Want dat heb ik altijd al een louche type gevonden!

Slimste huis van Eindhoven

Hoe slim een huis wel niet kan zijn zie je in onderstaand filmpje. Het duurt zo'n 8 minuten en is erg interessant.

Eén van de dingen die me licht schokte was de afbeelding van een mevrouw die zichtbaar wordt als je bijvoorbeeld teveel energie gebruikt. Deze mevrouw kijkt dan afkeurend. De bedoeling is dat je hierdoor je gedrag verbetert.

Stroomverbruik huishoudelijke apparaten

Wat als je geen 'smart home' hebt? Of als je zelf nogal een dummie bent? Hoe kun je dan het stroomverbruik van je huishoudelijke apparaten meten? Zijn er manieren om het stroomverbruik te meten op een zeg maar, ouderwetse manier?

Jazeker kan dat!

Stroomverbruik huishoudelijke apparaten meten: 'old school'!

Zo ben ik ook achter het stroomverbruik van onze koelkast gekomen bijvoorbeeld. Ik heb simpelweg het stroomverbruik van ons merk en model koelkast gegoogled. Hieronder een overzicht van old school methodes om stroomverbruik van huishoudelijke apparaten te meten.

  • Google het betreffende apparaat: zorg dat je het type nummer, merk en model weet.
  • Er zijn algemene websites waarop het stroomverbruik van huishoudelijke apparaten wordt gegeven. Bijvoorbeeld consumind.nl of de vastelastenbond.nl
  • Mijn favoriete, en volgens mij, de beste methode: gebruik een energiemeter ook wel elektriciteitsmeter genoemd! Een energiemeter is een apparaatje waarmee je het energieverbruik per apparaat kunt meten. Je doet hem in het stopcontact, en daarna doe je de stekker van het apparaat erin. Wil je bijvoorbeeld het energieverbruik van je koelkast weten? Dan haal je de koelkast stekker er even uit. Je doet de energiemeter in dat stopcontact, en vervolgens doe je meteen de koelkastkaststekker in de energiemeter. En meten maar! Zie ook Energiemeter Action.

Leestips

Wat vind jij van het fenomeen smart home? En in hoeverre is jouw huis al 'smart'? Zelf heb ik eigenlijk alleen een Google Chrome Cast die mijn domme tv slim maakt. Verder nog niks.

Vergelijkbare berichten

43 reacties

  1. Wel ik ben zeker en vast fan van het fenomeen, maar tot nu toe vind ik het nog niet allemaal zo handig. Ik zou er meer rekening mee houden als ik zou bouwen denk ik...

  2. Ik vraag me dan meteen af hoe het met de privacy geregeld is. Verder regel ik zelf wel wat ik doe. Zo weet ik dat we nu een erg duur weekend krijgen qua gasverbruik. Harde, koude wind uit het oosten is niet fijn bij ons vrijstaande huis.

    1. Met de komende sleepwet wordt onze privacy nog minder belangrijk. Je slimme apperatuur mag gehackt worden als dit nodig wordt geacht vanwege verdenking van iemand verderop in de straat. De gegevens mogen drie jaar bewaard worden en uitgewisseld naar andere landen. Big Brother in het kwadraat.

  3. Hé, dit is een interessante topic! Wij hebben een basis-domotica in huis, maar ons stroomverbruik kunnen we (nog) niet zien omwille van enkele bepalingen van onze energieleverancier. Ik hoop het wel te kunnen zien binnenkort, want stroom wordt er niet goedkoper op!

    1. Wel, dat we alles kunnen bedienen via onze smartphones of tablets! Onze verlichting, de aangesloten toestellen, .. We kunnen alleen nog niet zien hoeveel ze verbruiken en dergelijke en wanneer ze 't efficienst te gebruiken zijn. Een serieuze aderlating. Ons systeem kan het wel, maar de gegevens zijn door onze leverancier niet zichtbaar..

  4. Ik zou best wat meer inzicht in het stroomverbruik per apparaat willen hebben. Maar als ik ons verbruik vergelijk met vergelijkbare huishoudens, zitten wij vrij netjes.

    1. Ik vind het ook altijd handig om te vergelijken met andere huishoudens. Dan krijg je toch een beetje een idee hoe het verhoudingsgewijs met je energiekosten zit.

  5. Wij hebben nu zo een apparaatje en we schrikken er nog erg van als je ziet hoeveel stroom er soms doorgejaagd wordt! Informeer je zeker is om dit ook te hebben het is echt leerrijk!

  6. Wat een interessant artikel zeg!
    Ik ben er niet zo mee bezig maar weet van vroeger nog wel dat vooral een stofzuiger een grote energievreter is, klopt dat nog? Of is daar verandering in gekomen?

    Xxx

  7. Dat is toch echt ongelooflijk gaaf hoe ‘smart’ we de huizen kunnen maken. Het onze staat te koop, bij het volgende wil ik l zeker wat van die smart snufjes !????????

  8. Heel verstandig om erover na te denken! Echt energiebesparen zit tussen je oren, je moet er onbewust dagelijks mee bezig zijn.
    En dan heb je een partner die een donker huis ongezellig vind... ‘s Morgens het licht aan om ‘s avonds niet in een donker huis thuis te komen. Gelukkig wel een led-lampje. Maar nog slimmer is een tijdelijk of een smart-stekker!

    1. Partners kunnen inderdaad wel eens lastig zijn als je zelf wilt bezuinigen. Kinderen ook trouwens.... Die van mij laten altijd overal de lampen aan staan.

  9. Mjah,dure gadgets die zelf ook stroom kosten, die je afleren zelf na te denken en te handelen....ik heb het er niet zo op.
    Ik schrijf gewoon wekelijks de meterstanden op, en af en toe van een apparaat het stroomverbruik meten(met een apparaatje ja) en daarmee ben ik tevreden. Met een jaarlijks stroomverbruik van rond de 1200kWh vind ik dat ik het prima doe.
    Die stroom is groen, van zonnepanelen, dát vind ik dan weer wel belangrijk.
    En als de koelkast me niet waarschuwt dat de melk op is? Tja, dan zit ik misschien een ochtend zonder melk, dat is toch geen ramp?

  10. Handige tips! Ik ben er zelf helemaal niet zo bewust mee bezig. Ik probeer wel stekkers uit stopcontacten te halen van apparaten die ik op dat moment niet gebruik, maar daar blijft het vaak wel bij.

  11. Ik volg eerlijk gezegd de kosten niet die ik heb aan mijn elektriciteit of water. Dit zou ik eigenlijk wel eens moeten doen, maar ik ben iets te lui vrees ik, oeps.

  12. Lijkt me erg handig om het verbruik bij te kunnen houden in een app. Voor nu zit ik gehuurd met een all-in prijs, dus maak ik me er nog niet zo druk om. Probeer wel zo duurzaam mogelijke apparaten aan te schaffen (label A++ etc.). Als ik een huis ga kopen wil ik wel zoveel mogelijk op (onder andere) stroom besparen, geen onnodig hoge kosten.

  13. haha! Ik durf dus niet zo'n apparaat aan te schaffen, omdat ik dan steeds cijfertjes zie. Mijn moeder heeft Toon en daar zie je ook op hoeveel euro je verbruikt. Bah. Daar word ik nou zenuwachtig van hihi

  14. Wij hebben de Hue lampen van Phillips en breiden onze collectie langzaam uit, want ze zijn best prijzig. Toch ben ik er erg bij mee. Verder is ons huis nog niet zo smart

  15. Ik had de optie al gespot op mijn Iphone, maar kan het niet toepassen in ons huurappartementje. De toestellen hier zijn dus niet allemaal zo 'smart'. Het lijkt me wel handig om een overzicht te krijgen van je verbruik, buiten de jaarlijkse energiefactuur dan.

  16. Interessant. Moet zeggen dat ik hier niet echt mee bezig ben. Maar als ik kijk op mijn afschrijven van de energie zit ik ruim onder wat de leverancier als gemiddeld ziet, dus volgens mij zit ik wel goed haha

  17. Over zuinig gesproken die slimme meters zijn gewoon een gevalletje oplichterij, wij kregen er in onze vorige woning eentje en ineens was het gebruik bijna dubbel. en dat terwijl wij ook nog eens drie maanden niet thuis waren en alles hebben uitgezet en uit de stopcontacten hadden gehaald.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.