Besparen op je energierekening doe je zo

energie bezuinigenGastartikel door Zelfstroom

De winter staat voor de deur en de dagen worden korter. Dat betekent: we zetten de lampen vroeger aan en zetten de thermostaat een tandje hoger. Wil je je energierekening binnen de perken houden? Vraag je je af hoe je kunt bezuinigen op gas? Dan komen deze tips je goed van pas!

1. Zet je elektrische apparaten écht uit

De grootste energieslurpers zijn de elektrische apparaten die in slaapstand staan, zoals je tv en computer. Gebruik bijvoorbeeld een stekkerdoos met een aan- en uitknop, of koop een standby-killer. Dit is maar een kleine investering in vergelijking met de tientallen euro’s die je per jaar gaat gaat besparen.

2. Laat je was aan de lucht drogen

In de winter heb je de verwarming vaker aan staan, waardoor het in huis al lekker warm is. Laat daarom eens wat vaker je was drogen aan een wasrek in plaats van in de droger. Zeker oude drogers verbruiken veel energie, tot wel twee euro per droogbeurt – reken uit je winst!

3. Installeer zonnepanelen op je dak

Zonnepanelen zijn een uitstekende manier om geld te besparen op je energierekening en tegelijkertijd een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Met zonnepanelen wek je namelijk zelf 100% groene stroom op, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Een gemiddeld zonnestroomsysteem verdien je al binnen 6 tot 8 jaar terug! Wil je liever geen geld investeren, dan is het bij een aantal partijen ook mogelijk om te kiezen voor zonnepanelen leasen. Je betaalt dan gedurende een bepaalde periode een leasebedrag, dat doorgaans lager ligt dan je huidige energiekosten. Zo begin je dus direct met besparen! Een zonneboiler is ook een goede optie.

4. Gebruik led-verlichting in plaats van gloeilampen

Led-verlichting is relatief duur in aanschaf, maar deze investering verdient zich al gauw terug. Een ouderwetse gloeilamp kost je bij vier branduren per dag ongeveer dertien euro per jaar. Stap je over op led-lampen, dan kost je dit per lamp nog maar twee euro per jaar. Kan je nagaan hoeveel dit scheelt op je energierekening als je alle verlichting vervangt door energiezuinige led-lampen!

5. Kies voor een zuinige CV-ketel

Er komen steeds meer energiezuinige CV-ketels op de markt. Daarmee kan je fors op je gasverbruik besparen! Het advies dat het meest gegeven wordt is om te kiezen voor een HR-ketel. Deze ketel heeft een rendement van meer dan honderd procent; de investering van ongeveer 1.200 euro verdien je in ongeveer vijf jaar terug, ervan uitgaande dat je per jaar gemiddeld 240 euro bespaart.

6. Zorg voor dubbel glas

Heb jij nog enkel glas? Kies dan voor dubbel glas. Eventueel zelfs voor dubbel glas in bestaande kozijnen als dat mogelijk is.

Heb jij nog tips?

Weet jij nog goede manieren om op energie te besparen en je energierekening te verlagen? Laat het weten in de reacties!

Leestips

zelfstroom

Similar Posts

37 Comments

 1. Ik maak er zelf altijd een sport van om zoveel mogelijk geld terug te ontvangen aan het eind van het jaar. Ik heb altijd alleen de verwarming beneden aan. Kaarsen steek ik veel aan, en ik hang mijn was op :)

 2. Wat opmerkelijk, ik leefde in het idee dat er sinds 2012 geen gloeilampen meer verkocht mochten worden. Ondanks de hoge energiekosten vond ik dat veel gezelliger licht dan dat van spaarlampen. Ik ga snel eens kijken of ik ze nog ergens kan vinden! ;-)
  (Da’s niet bepaald een bespaartip, ik besef het…)

 3. Tips voor geld besparen zijn altijd welkom! Goede tips! :) Led-verlichting is inderdaad een stuk goedkoper! Twee euro per jaar is bijna geen geld!

  1. Dat doe ik ook Sher. En dan zoveel mogelijk de houtkachel gebruiken in plaats van de verwarming. Hierdoor is onze energierekening enorm omlaag gegaan, in vergelijking met toen we in de stad woonden.

 4. wij hebben zonnepanelen sinds een kleine 2 jaar. Ook hebben we in de meeste lampen ledverlichting. In een paar lampen zitten nog spaarlampen. Die vind ik vreselijk, want daarbij duurt het even voor ze goed licht geven. Erg onhandig als je even snel iets in die ruimte wil pakken.
  Ook hebben we een aantal apparaten vervangen: bijv. 2 oude vriezers voor 1 grote zuinige vriezer. En al onze apparatuur in de keuken is nieuw. (net als de keuken)
  Al die aanpassingen hebben we de afgelopen 2 jaar gedaan. Het kost even wat, maar onze energierekening is echt drastisch gedaald.

 5. ik klikte op het leasen van zonnepanelen en dan blijkt dat je meer dan €75 energiekosten per jaar moet hebben en dat heb ik niet. Jammer , zou wel in een project mee willen doen, dus geen zonnepanelen op het dak, maar elders een project waar je in kunt stappen.

 6. Jaaa super tips! Verder laat ik hier nooit een lamp branden als ik niet in die kamer ben. En de verwarming staat hier veelal uit, of als we in die ruimte zijn op max 17 graden. Een fijn dekentje en een dikke trui werken ook prima. :D

  1. Dat van die lampen uit doen wil ik ook mijn kinderen leren. Want die laten echt overal de lampen aan staan! Ik doe tegenwoordig ‘s ochtends nu eerst maar een rondje ‘lampen uit doen’. Dat doe ik meteen als ik thuiskom van het hardlopen, en dat reken ik dan lekker mee voor mijn work-out : )

 7. Mijn was gaat altijd op een droogrek want ik heb geen droger. De kachel staat wel een beetje hoger, maar we verwarmen met 1 kachel wel op aardgas.
  ( onlangs was de jongste erg verkouden en de ka zei extra bakjes water zetten voor vochtige lucht, ik zei haar mijn wasgoed hangt binnen te drogen, haar reactie was dat is zeker zo goed)
  Enkele jaren terug alle lampen vervangen door ledlampen. Wassen doe ik op nachttarief, de vaatwasser laten we ook dan zoveel mogelijk draaien. Als ik de oven heb gebruikt, zet ik de deur van de oven open om de af te koelen en de keuken op te warmen
  Elk jaar krijgen we terug en het is een mooi bedrag.

 8. Te weinig stoken in huis is ook niet goed, daardoor kun je veel vocht problemen krijgen, met de nieuwe ketels is het. Juist verstandig in heel gelijk matig te stoken, het liefst volgens een vast programma. Zo leert de ketel zichzelf ook nog te optimaliseren. Langzaam aan steeds een beetje bij verwarmen in plaats van vol gas dan heb je dus minder pieken in de warmte in je omgeving. Dit jaar mochten wij ruim 500 euro terug ontvangen.

 9. ik heb een erg lage energierekening en meer besparen dan ik al doe zou betekenen dat ik n de kou en het donker moet gaan zitten. wat mij opvalt is dat als je zuinig bent met energie dat het onderdeel transport en administratiekosten bijna groter is dan wat je daadwerkelijk aan energiekosten kwijt ben

 10. De zonnepanelen staat bij ons ook op het wensenlijstje. Verder staat de verwarming hier nooit zo hoog. Als je het koud hebt, kun je ook altijd nog een dikkere trui aan doen. :)
  Wel moeten we meer gaan letten op apparaten die stand-by staan. Dat zijn er stiekem nog best wel wat.

 11. Ik zet de afzuigkap pas aan als er stoom van de pannen af gaat komen. Andere mensen zouden dit kunnen doen, als er vet gebakken wordt.
  Ik kook het water voor in de waterkoker. Dat scheelt gas.
  Zodra de snelkookpan stoomt zet ik na een paar minuten het gas uit.
  Ik gebruik een thermoskan voor het gekookte water.

  De lijst is eindeloos.

 12. Er zijn tegenwoordig ook Filament LED lampen, deze hebben wij ook. Licht is niet dat ongezellige witte LED licht.
  Voorbeeld: op ledlampendirect.nl (kon helaas geen link plaatsen)

  Daarnaast nog een tip, bespaar je geen energie maar wel op je energierekening, elk jaar overstappen van energieleverancier (via bijvoorbeeld gaslicht.com).

 13. Wij stappen elk jaar over van energieleverancier. Dit scheelt ons elk jaar zo een 300 euro. En een lekkere warme trui aan of met een dekentje op de bank scheelt ook!

 14. Goede tips! Zonnepanelen vind ik ook erg duur in aanschaf en het duurt wel tien jaar voordat je het terugverdiend. Ik heb ook nog wel een paar tips: Iets uit de vriezer laten ontdooien in de koelkast, geeft kou af aan je koelkast zodat deze minder hard hoeft te werken. Kort douchen. Kraan niet laten lopen tijdens het tandenpoetsen en scheren. Koken in kleine pannen met deksel.

  1. Kort douchen vind ik altijd een goede, maar moeilijk om uit te voeren. Na het hardlopen is douchen echt een beloning voor mij. Dan vind ik het vaak lastig om het heel kort te houden. Maar je hebt wel helemaal gelijk dat het een goede manier van besparen is!

 15. Omdat ik in een flat woon kan ik helaas geen zonnepanelen laten plaatsen of een eigen cv-ketel aanschaffen. Onwijs balen, want dat zou inderdaad heel veel schelen. Verder goede tips!

 16. Je hebt helemaal gelijk: energie besparen is een must! Ookal woon ik nog thuis, toch probeer ik te besparen. Ik ga denk ik eens zo’n metertje (die je tussen je apparatuur zet en het stopcontact zet) kopen om eens te kijken hoeveel energie ik gebruik. Ik ben bang dat ik best veel gebruik, omdat ik nogal veel doe computeren, hahaha! :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.