+ 300 energie bespaartips van de vrek

energie bespaartips

De vrek van de populaire vrekkenpagina.nl schreef een boek. In dat boek geeft hij meer dan 300 praktische energie bespaartips en trucs.

Ik kwam het tegen in de bibliotheek en nam het mee uit nieuwsgierigheid en met de gedachte: 'Wéér zo'n stom boek met dezelfde energie bespaartips zeker.'

Ik vroeg me namelijk af of in Bespaar op energie nog wat nieuws in zou staan, in een tijd waarin we worden doodgegooid met energie bespaartips.

Bespaar op energie: het zoveelste boek met open deuren?

Het was in ieder geval niet vanwege het uiterlijk en de titel van het boek, want beiden zijn saai. In eerste instantie dacht ik zelfs dat het weer zo'n boekje was dat de Consumentenbond had uitgespuugd. Dus toen ik begon te lezen was ik in die zin prettig verrast. Want de vrek, oftewel Fokko A. Schepel heeft een heel specifieke schrijfstijl, waar ironie en sarcasme een grote rol inspelen. Dat zorgde ervoor dat ik toch wat rechter op ging zitten bij het lezen van Bespaar op energie.

De Vrek: wacht niet op de overheid! Doe het zelf

Erg aansprekend vond ik de oproep van De Vrek om niet naar de overheid te wijzen, maar zelf actie te ondernemen als het gaat om het klimaat. Volgens De Vrek kunnen wij als consumenten 'met het grootste gemak' 10% van de doelstelling van het Klimaatakkoord halen! Niet door te gaan demonstreren maar door ons gedrag aan te passen!

Als consumenten het doel van het Klimaatakkoord halen!

Een aansprekende gedachte vind ik dit. Het geeft controle en macht aan de burger. En wat moeten we er volgens De Vrek dan praktisch voor doen om het Klimaatakkoord te halen? Hij noemt 4 actiepunten:

De Vrek 300 energie bespaartips

De cover van het boek Bespaar op energie belooft meer dan 300 praktische energie bespaartips en trucs. Zoals verwacht zijn het veel bekende energie bespaartips, maar er zaten er ook een paar bij die ik wel origineel vond. Tips die je niet zo vaak hoort.

 1. Stel jezelf tot doel om overal 10% op te besparen.
 2. Ga niet vaker dan 1 keer per jaar op vakantie, en liever helemaal niet.
 3. Zet de kachel/verwarming tussen half april en half oktober gewoon helemaal uit uit.
 4. Geen huisdieren.
 5. Go big or go home. Het heeft geen zin om je huis te isoleren en vervolgens met een t-shirtje op de bank te gaan zitten. Trek dan ook die warme trui aan. Vervang niet 1 raam met HR++glas maar dan ook echt álle ramen etc.
 6. Als je besparen op energie goed aanpakt bespaar je zonder comfort in te leveren.
 7. Gebruik het halveringsprincipe. Dit werk altijd en direct belooft de vrek. Het halveringsprincipe wil zeggen dat je overal de helft van gebruikt of neemt. Een vaatwastablet? Halveer hem. De was doen? Gebruik de helft van de geadviseerde dosis. Suiker in de koffie? Doe de helft. Douchen? Halveer je douchetijd.Volgens de vrek adviseren fabrikanten voor de zekerheid namelijk iets teveel. Dit doen ze om te voorkomen dat hun product onvoldoende werkt. Maar dat is dus een soort veiligheidsmarge.
 8. Voor de prijs van 1 gloeilamp kun je 10 ledlampen laten branden.
 9. Heb je zonnepanelen? Doe dan energieverslindende activiteiten op dat moment. Ga stofzuigen, bak een appeltaart in de oven doe de was etc.
 10. Voorzetramen reduceren warmteverlies met 50% ten opzichte van enkel glas.
 11. Doe nooit raamfolie op dubbel glas. Het kan dan namelijk de warmte niet meer afvoeren en dat kan leiden tot een 'thermische breuk'.
 12. Er bestaat ook zoiets als kozijnfolie. Dit is goedkoper dan raamfolie, maar wel lastiger schoon te maken.
 13. Er bestaat isolerend behang! Dit behang weerkaatst de warmte. Nadeel is wel dat je er daarna nog 'gewoon' behang overheen moet behangen.
 14. Een groendak/sedumdak isoleert geweldig.
 15. Voorkom schimmelvorming in je huis doordat het te koud wordt. Zorg dat de temperatuur binnenshuis niet onder de 15 graden komt.
 16. Wil je weten waar eventueel warmte weglekt? Dan kun je een zogenoemde warmtescan aanvragen.
 17. Stel je cv-ketel een graad lager in. Elke graad dat je de warming lager zet bespaart 6% op het gasverbruik. Met een maximumtemperatuur van 17 graden bespaar je een kwart op je stookkosten volgens de vrek.
 18. Zet je cv-ketel op de ecostand.
 19. Kies voor een kleine tv! Een 65 inch scherm verbruikt 3 keer zoveel energie als een tv met een 32 inch scherm. 'Ha!' zou ik tegen mijn kinderen willen roepen, die juist altijd vinden dat onze tv te klein is!
 20. Sluit altijd een serviceabonnement af op je warmteinstallatie schrijft de vrek. Dit vind ik opvallend want Annemarie van Gaal adviseert juist om dit niet te doen!
 21. Een airfryer is goedkoper in gebruik dan een oven of frituurpan.
 22. Heb je een wasmachine met het door de EU verplichte Eco 40-60 programma? Weet dan dat de maximum temperatuur 40 graden is! Ik gebruikte dit programma voor mijn beddengoed omdat ik dacht dat het dan op 60 graden werd gewassen i.v.m. huismijt. Maar dat is dus niet zo.
 23. Een waterbed gebruikt gemiddeld meer dan 700 kWh stroom per jaar.
 24. Gebruik nog maar 3 velletjes toiletpapier in plaats van de gemiddelde 6.
 25. Spoel niet na ieder plasje de wc door. Dit vind ik geen fijne tip! Het lijkt me toch niet fijn als ik naar de wc ga, en daar ligt bijvoorbeeld nog de plas van mijn man.
 26. Laat het gras in je tuin in de zomer 4 centimeter lang en in de winter minimaal 8 centimeter hoog worden. Je hebt dan minder onkruid en je tuin houdt meer water vast aldus de vrek.
 27. De ideale temperatuur in een slaapkamer is 16 graden. Ik denk overigens dat het op onze slaapkamer kouder is, omdat ik altijd het raam daar open heb. Maar ik vind het wel handig om te weten.
 28. Neem een elektrische fiets en laat je auto staan. Deze tip van de vrek vind ik ook niet geweldig. Ik kocht een tweedehands elektrische fiets met deze gedachte, maar het werkte bij mij helaas totaal niet.

Warempel zijn het er nog 28 geworden! Blijkbaar zaten er toch meer originele energie bespaartips bij dan ik dacht!

Mijn conclusie over de 300 energie bespaartips van de vrek

Al met al vond ik Bespaar energie toch wel een aardig boekje wat betreft energie bespaartips. Vooral vanwege het idee dat je als consument het verschil kunt maken, het halveringsprincipe en de ontdekking dat mijn wasmachine programma van 40-60 graden eigenlijk op 40 graden wast! Dat maakt dat de tijd die ik besteedde aan het lezen van de energie bespaartips in Bespaar energie de moeite was.

Bespaar energie kopen

Bespaar energie van de vrek oftewel Fokko A. Schepel van de bespaarwebsite Vrekkenpagina.nl is te koop voor 20 euro bij bol.com en je lokale boekhandel. Ik vind 20 euro best veel geld voor zo'n dun boekje. En als het gaat om het klimaat: waarom is er geen ebook versie?

Op bol.com vind je overigens een gratis  inkijkexemplaar! Daarin kun je dus gratis al een aantal energie bespaartips lezen.

N.B. Het boek is uitgegeven door Van Duuren media, en ze hebben een speciale pagina voor als je zelf een boek wilt schrijven!

Leestips

Las jij iets nieuws in de 28 energie bespaartips die mij opvielen in dit boek?

Similar Posts

12 Comments

 1. besparen is vooral logisch nadenken en ook willen doen. Verduurzamen hoeft niet perse besparend te zijn. Van het gas af gaan is ook per definitie niet altijd goedkoper, door de investering vaak zelfs veel duurder.

 2. Wij zijn al sparen. Het blijft vreselijk duur. Led lampen van 1 wat.... Heel kort douchen. En kachel staat gewoon uit. Vele dingen sparen. Het blijft 5 keer hoog met centen. Gewoon waardeloos. Goede tips van jou.!!!!!

 3. Die was moet er echt op 60 graden gewassen voor beddengoed/handdoeken, beter is te wassen als hij helemaal vol is. Dus wasgoed sparen! Wel deed ik al de halve dosis was middel in wasmachine en vaatwasser.
  Verder gebruik ik de droger nooit meer, scheelt meer bijna 30 euro per maand.
  Ik heb mijn huis laten isoleren, scheelt ook veel gasverbruik. Was wel een uitgave, maar win je snel terug, met deze prijzen.
  Ik koop veel in de aanbieding en stem daar mijn menu op af.
  Verder: die mensen die zich van het gas laten afsluiten, realiseren zich niet dat een koud huis ook een "vochtig" huis is en gevaarlijk voor de gezondheid. Dus blijf alsjeblieft wel verstandig!

 4. Oei, op mijn slaapkamer is het véél kouder dan zestien graden. Het raam staat vaak open en de verwarming is er nog nooit aan geweest.
  Ik vind de tip van alles voor/door de helft doen wel een leuke. Die ga ik onthouden.

 5. De kachel staat hier niet veel aan. Het huis is goed geïsoleerd. De slaapkamer bv wordt niet kouder dan 16 graden met het raam altijd op open rooster en de kachel er nooit aan.

 6. Sommige tips zijn echt absurd. 3 Velletjes wc-papier? Dacht het niet. Ik ben echt wel voor te porren voor bespaartips die goed voor het milieu zijn maar ik denk dat het een illusie is dat wij in Nederland het wereldwijde klimaatprobleem op kunnen lossen.

 7. Lijkt me een fijn idee om als consument te kunnen besparen. Zeker op energie. Ik zit ook steeds vaker in huis met de verwarming uit en extra kleding aan.

 8. Dat van het ecoprogramma op de wasmachine wist ik helemaal niet. Ik was poetsdoeken, theedoeken, dweilen en dergelijke op eco 60 graden, maar dat blijkt dus helemaal geen 60 graden te zijn? Dat ga ik dan maar niet meer doen en gewoon op 60 graden wassen, dan weet ik zeker dat de bacteriën weg zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.