HR++ glas : voor en na foto’s!
Last updated on February 8th, 2024 at 02:01 pm
Hoera, we hebben dubbel glas of HR++ glas op onze bovenverdieping! Daarmee voldoen we eindelijk aan de heersende norm van dubbel glas. Ze kwamen ‘s ochtends om 7.45 om het glas te plaatsen, en de laatste glaszetter vertrok rond 15 uur ‘s middags. Het was dus nog best een flinke klus.
Dubbel glas in bestaande kozijnen: 9 observaties
Omdat onze kozijnen nog goed waren, konden we kiezen voor de voordelige optie en dubbel glas installeren in bestaande kozijnen. Het enige potentiële nadeel zou zijn dat we de kozijnen daarna opnieuw zouden moeten verven. Daar kom ik later in deze post nog op terug!
Hieronder een aantal observaties nu het HR++ glas erin zit.
- We mogen de ramen twee dagen niet schoonmaken omdat het goed moet drogen of zo. In eerste instantie lachte ik dat weg, maar eerlijk gezegd doet het me nu wel pijn aan de ogen. Want de ramen zien er best vies uit, met lange slierten water erop.
- Hoewel ze twee keer zijn komen ‘inmeten’ presteerden ze het alsnog om voor 1 raam het verkeerde formaat te hebben! Dat betekent dat 1 raam alsnog voorzien moet worden van dubbel glas. Geen ramp, maar ik vind het wel irritant, want nu is het nog niet helemaal klaar.
- De glazenzetters hebben de boel redelijk netjes achter gelaten. Er slingert nog wel een stuk schuurpapier in de tuin rond, maar ze hebben bijvoorbeeld wel netjes alle stickers die op het dubbele glas zaten eraf gepeuterd.
- Her en der zitten nu kale plekken op de kozijnen. De kozijnen moeten dus wel worden bijgewerkt met verf.
- Als ik een glazenzetters bedrijf had dan zou ik als extra service een raam wasbeurt aanbieden!
- Ik kan goed zien dat het dubbel glas is. Dat vind ik wel leuk, want zo zie ik tenminste waaraan we een bak geld hebben uitgegeven.
- Ik ben benieuwd of het in de zomer nu minder heet wordt binnen door het dubbele glas.
- Ook kijk ik uit naar het effect van het HR++ glas op onze energiekosten.
- Het dubbele glas dempt in ieder geval geluid! Niet dat we veel lawaai hebben op het platteland, maar als mijn man mij iets wil zeggen via het raam, kan ik hem nu amper meer verstaan. Voorheen ging dat prima.
De na foto: raam met HR++ glas
Dubbel glas extra kosten: buitenverf
Naar aanleiding van mijn posts over dubbel glas in onze ramen gaf iemand in de comments al aan dat we waarschijnlijk nog kosten zouden moeten maken voor buitenverf. We bezuinigden weliswaar op de kozijnen, door onze bestaande te houden, maar de kans op beschadigingen was aanwezig. En inderdaad zijn de kozijnen op sommige plekken ‘kaal’ geworden. Dat betekent dat we de kozijnen moeten bijwerken met verf. Dus nu moet ik me nog gaan verdiepen in de juiste buitenverf. Maar dat komt wel goed denk ik. De buurman-met-de-dongel is namelijk schilder, dus ik ga hem om advies vragen.
Wat maken ze dat thermopane dik tegenwoordig
Toen ik ons dubbele glas, ook wel thermopane genoemd, bewonderde moest ik ineens denken aan een conference van Herman Finkers. Hij krijgt daarin bezoek dat opmerkt:
‘Wat maken ze dat thermopane dik tegenwoordig,’ waarop Herman Finkers antwoord: ‘Nee, dát is de serre.’
Kostelijk. Ik moet er telkens weer om lachen.
HR++ glas schoonmaken
Je zou denken: glas is glas! Maar HR++ glas schoonmaken vergt wat extra voorzichtigheid. Dat komt omdat je de isolerende eigenschappen van HR++ glas niet wilt beschadigen. Hieronder tips voor HR++ glas schoonmaken.
- Gebruik milde reinigingsmiddelen om de speciale coating op het glas niet te beschadigen. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals ammoniak of schuurmiddelen. Enkel glas kan wat dat betreft beter tegen een stootje.
- Omdat HR++ glas vaak een speciale coating heeft, moet je voorzichtig zijn met scherpe voorwerpen zoals messen of scheermesjes bij het schoonmaken. Die kunnen namelijk krassen veroorzaken die de isolerende eigenschappen van het glas kunnen aantasten.
- Gebruik een zachte, niet-schurende doek of spons om HR++ glas schoon te maken. Microvezeldoeken zijn bijzonder geschikt omdat ze vuil en vlekken effectief kunnen verwijderen zonder krassen te veroorzaken.
Tot slot
Tot dusver ben ik blij dat we eindelijk de stap hebben gezet om dubbel glas in bestaande kozijnen te laten zetten. Dat er nog geverfd moet worden vind ik wel jammer, maar vergeleken met totaal nieuwe kozijnen zijn we zo nog steeds voordeliger uit.
Leestip: Buitenschrijnwerk.
Hoe vaak verven jullie je kozijnen? En welk type buitenverf gebruik je?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Denk dat je er vooral in de winter veel plezier van gaat hebben. Nu het mooie weer eraan begint te komen is het goed om de kozijnen te schilderen, want daar moet je niet te lang mee wachten. Als er echt kale stukken hout bloot liggen, kan het door weersinvloeden natuurlijk rotten. Leuke klus voor in de zomer.
Wat een werk zeg! Mijn moeder schildert regelmatig de kozijnen als er een scheurtje in zit ofzo. Die gaat elk jaar de kozijnen wel langs denk ik!
Ik heb eigenlijk werkelijk geen idee wat ik heb. Zit pas 1 maand in mijn appartement. Is een huur appartement dus hoef het niet te verven