HR++ glas : voor en na foto's!

Offerte binnen 1

Hoera, we hebben dubbel glas of HR++ glas op onze bovenverdieping! Daarmee voldoen we eindelijk aan de heersende norm van dubbel glas. Ze kwamen 's ochtends om 7.45 om het glas te plaatsen, en de laatste glaszetter vertrok rond 15 uur 's middags. Het was dus nog best een flinke klus.

Dubbel glas in bestaande kozijnen: 9 observaties

Omdat onze kozijnen nog goed waren, konden we kiezen voor de voordelige optie en dubbel glas installeren in bestaande kozijnen. Het enige potentiële nadeel zou zijn dat we de kozijnen daarna opnieuw zouden moeten verven. Daar kom ik later in deze post nog op terug!

Hieronder een aantal observaties nu het HR++ glas erin zit.

 1. We mogen de ramen twee dagen niet schoonmaken omdat het goed moet drogen of zo. In eerste instantie lachte ik dat weg, maar eerlijk gezegd doet het me nu wel pijn aan de ogen. Want de ramen zien er best vies uit, met lange slierten water erop.
 2. Hoewel ze twee keer zijn komen 'inmeten' presteerden ze het alsnog om voor 1 raam het verkeerde formaat te hebben! Dat betekent dat 1 raam alsnog voorzien moet worden van dubbel glas. Geen ramp, maar ik vind het wel irritant, want nu is het nog niet helemaal klaar.
 3. De glazenzetters hebben de boel redelijk netjes achter gelaten. Er slingert nog wel een stuk schuurpapier in de tuin rond, maar ze hebben bijvoorbeeld wel netjes alle stickers die op het dubbele glas zaten eraf gepeuterd.
 4. Her en der zitten nu kale plekken op de kozijnen. De kozijnen moeten dus wel worden bijgewerkt met verf.
 5. Als ik een glazenzetters bedrijf had dan zou ik als extra service een raam wasbeurt aanbieden!
 6. Ik kan goed zien dat het dubbel glas is. Dat vind ik wel leuk, want zo zie ik tenminste waaraan we een bak geld hebben uitgegeven.
 7. Ik ben benieuwd of het in de zomer nu minder heet wordt binnen door het dubbele glas.
 8. Ook kijk ik uit naar het effect van het HR++ glas op onze energiekosten.
 9. Het dubbele glas dempt in ieder geval geluid! Niet dat we veel lawaai hebben op het platteland, maar als mijn man mij iets wil zeggen via het raam, kan ik hem nu amper meer verstaan. Voorheen ging dat prima.

De na foto: raam met HR++ glas

Offerte binnen 2

Dubbel glas extra kosten: buitenverf

Naar aanleiding van mijn posts over dubbel glas in onze ramen gaf iemand in de comments al aan dat we waarschijnlijk nog kosten zouden moeten maken voor buitenverf. We bezuinigden weliswaar op de kozijnen, door onze bestaande te houden, maar de kans op beschadigingen was aanwezig. En inderdaad zijn de kozijnen op sommige plekken 'kaal' geworden. Dat betekent dat we de kozijnen moeten bijwerken met verf. Dus nu moet ik me nog gaan verdiepen in de juiste buitenverf. Maar dat komt wel goed denk ik. De buurman-met-de-dongel is namelijk schilder, dus ik ga hem om advies vragen.

Wat maken ze dat thermopane dik tegenwoordig

Toen ik ons dubbele glas, ook wel thermopane genoemd, bewonderde moest ik ineens denken aan een conference van Herman Finkers. Hij krijgt daarin bezoek dat opmerkt:

'Wat maken ze dat thermopane dik tegenwoordig,' waarop Herman Finkers antwoord: 'Nee, dát is de serre.'

Kostelijk. Ik moet er telkens weer om lachen.

HR++ glas schoonmaken

HR++ glas schoonmaken

Je zou denken: glas is glas! Maar HR++ glas schoonmaken vergt wat extra voorzichtigheid. Dat komt omdat je de isolerende eigenschappen van HR++ glas niet wilt beschadigen. Hieronder tips voor HR++ glas schoonmaken.

 1. Gebruik milde reinigingsmiddelen om de speciale coating op het glas niet te beschadigen. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals ammoniak of schuurmiddelen. Enkel glas kan wat dat betreft beter tegen een stootje.
 2. Omdat HR++ glas vaak een speciale coating heeft, moet je voorzichtig zijn met scherpe voorwerpen zoals messen of scheermesjes bij het schoonmaken. Die kunnen namelijk krassen veroorzaken die de isolerende eigenschappen van het glas kunnen aantasten.
 3. Gebruik een zachte, niet-schurende doek of spons om HR++ glas schoon te maken. Microvezeldoeken zijn bijzonder geschikt omdat ze vuil en vlekken effectief kunnen verwijderen zonder krassen te veroorzaken.

Tot slot

Tot dusver ben ik blij dat we eindelijk de stap hebben gezet om dubbel glas in bestaande kozijnen te laten zetten. Dat er nog geverfd moet worden vind ik wel jammer, maar vergeleken met totaal nieuwe kozijnen zijn we zo nog steeds voordeliger uit.

Leestip: Buitenschrijnwerk.

Hoe vaak verven jullie je kozijnen? En welk type buitenverf gebruik je?

Similar Posts

42 Comments

 1. O, dat is nog wel even een onaangename verrassing, dat je dan nog moet gaan verven. Ik weet eigenlijk niet hoe vaak je dat moet doen. Ik vraag dat soort dingen aan m'n broers en maak me er dan verder ook niet druk om;). En hoewel ik een hekel heb aan ramen zemen, kan ik me voorstellen dat je zo'n nieuw raam toch 't liefst gelijk even zou zemen. Misschien wordt het dan na twee dagen bijna leuk...

 2. Wij zijn hier net de buitenboel aan het schilderen, of nou ja dat doet de man. Hij doet elk weekend een stuk omdat hij geen zin heeft om alles in een keer te doen. Welk soort hij gebruikt zou ik even niet weten, voor de kozijnen van de bouwmarkt en de rest van het huis van een schilderbedrijf.

 3. Ik verf de kozijnen nooit. Mijn ouders doen dat wel altijd, maar geen idee welke verf.. fijne vrijdag :D

 4. We voelden het meteen in huis toen we dubbelglas lieten aanbrengen, de gordijnen waaiden niet meer zoals voorheen bij harde wind.
  Verven hoeft niet, er zijn gelijktijdig kunststof kozijnen geplaatst. Was duur maar het hoefde maar aan één kant van het huis, in ons rijtjeshuis zitten we aan de achterkant in de luwte met schuttingen en heggen.

 5. Wat fijn dat je nu dubbel glas hebt. Dit gaat je ook een hoop besparen op de energie rekening. Jammer dat je nog moet verven, maar aan de andere kant wel een flinke kosten besparing ;)

  1. Hebben de glaszetters jullie ook geïnformeerd over de nadelen van hr++glas
   Niet beplakken met folie
   Zonwering/gordijnen minimaal 15cm van het glas afhangen.
   In de lente en herfst met tempverschillen dat je niet naar buiten kan kijken ivm condens

 6. Schilderen is een van appart. Eerst schuren, dan gronden en uiteindelijk aflakken. Als je toch bezig bent zou ik alles doen. Ik gebruik voor de grondverf Sikkens Rubbol primer en voor het aflakken sikkens Rubbol XD. Je bent er dan de komende jaren klaar mee. Een jaar of 6/7 gaat dat zeker mee. Als je kleur gebruikt ook de primer op kleur brengen. Dat scheelt een hoop werk.

 7. dubbel glas is alleen effectief als de ramenkozijnen en deuren ook goed sluiten.. kieren heffen elk gunstig effect weer op.. daarnaast heb je nog steeds het oude hang en sluitwerk erop zitten.. dus inbraak technisch geen vooruitgang..

 8. Als het goed is zijn de sponningen goed gegrond voor het plaatsen maar er moet altijd nog geschilderd worden na het plaatsen ende ramen mag je echt pas wassen na 2 dagen

 9. Schilderen bah dat vind ik echt een rot klus maar wat knapt alles er van op. Momenteel ben ik bezig met de kozijnen van de deuren eerst de verf afbranden/krabben er zaten ondertussen zoveel lagen op. Dan schuren dan gronden dan weer schuren en dan 2x lakken en dan moeten ze prachtig zijn.

 10. Dat was best een flinke klus, maar zal ook veel schelen met het dubbele raam qua energie. Succes met zoeken naar de juiste verf. Ik kan je daar helaas niet mee helpen.

 11. Eigenlijk zouden we onze kozijnen weer eens moeten gaan verven, maar voorlopig zijn we nog druk met allerlei andere projecten. Misschien in het najaar.

 12. Oh wij moeten ook nog enkele ramen vervangen. Vorig jaar de ramen aan de voorkant vervangen en het is wel een enorm verschil moet ik zeggen! Isoleert veel beter :)

 13. Behalve dat het een heersende norm is, is dubbele beglazing ook gewoon veel fijner en praktischer. Fijn dat het nu gerealiseerd is.

 14. Let wel dat dubbel glas niet altijd de term HR++ mag hebben. Het heet HR (hoogrendement glas) maar mag uitsluitend HR++ heten indien de U-waarde (deze geeft het energieverlies van het glas aan) kleiner of gelijk aan 1.2. Dat wordt (O.a) gehaald met of een spouw van 13-15 mm, of een nieuwe 1.0 coating en de juiste spouw.
  En ja er zitten kleine nadelen aan HR glas, maar deze wegen niet af tegen de voordelen.

 15. Fijn dat je hier nu van voorzien bent! Wij moeten de kozijnen ook verven maar we weten nog niet precies hoe en wat.

 16. Binnenkort wil ik de kozijnen aan de binnenkant schilderen. Meestal koop ik gewoon verf van het huismerk van de bouwmarkt. Maar voor buiten is het wel handig om even advies te vragen, denk ik.

 17. Denk dat je er vooral in de winter veel plezier van gaat hebben. Nu het mooie weer eraan begint te komen is het goed om de kozijnen te schilderen, want daar moet je niet te lang mee wachten. Als er echt kale stukken hout bloot liggen, kan het door weersinvloeden natuurlijk rotten. Leuke klus voor in de zomer.

 18. Wat een werk zeg! Mijn moeder schildert regelmatig de kozijnen als er een scheurtje in zit ofzo. Die gaat elk jaar de kozijnen wel langs denk ik!

 19. Ik heb eigenlijk werkelijk geen idee wat ik heb. Zit pas 1 maand in mijn appartement. Is een huur appartement dus hoef het niet te verven

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.