Reacties

Hoe maak ik mijn huis energieneutraal? Een ervaringsverhaal! — 30 reacties

 1. Nu heb ik de naam Theo van Lieshout zo vaak gelezen die gaat even niet meer uit mijn systeem. Mijn panelen en water opslag is momenteel het enige. Oh ja, ons huis is enorm geïsoleerd.

 2. Het lijkt me echt heel tof, zo'n energieneutraal huis, maar volgens mij heb je ook wel een half huis vol met allerlei installaties. Mijn huis is zéker niet energieneutraal, maar als ik zie hoe weinig ik verbruik, vind ik dat ik het prima doe. En ja, ik woon in een huis uit 2012, dus dat is gelukkig goed geïsoleerd opgeleverd. Scheelt echt veel.

 3. Ik woon in een huis uit 1920. Uitgezonderd de huiskamervloer, die wel voorbereid voor vloerverwarming, is er niets geïsoleerd en op de bovenverdieping heb ik vanwege het aanwezige glas in lood nog enkel glas. Recentelijk heb ik mijn niet meer te repareren Geiser uit 1970 laten vervangen door een HR CV ketel. Dat zal in tegenstelling tot de geiser met een permanent brandende waakvlam een aanzienlijke bezuiniging op het gas opleveren. Indien ik om gezondheidsredenen mijn kachel niet meer kan stoken is het slechts een kwestie om de vloerverwarming en enkele radiatoren aan te sluiten op de ketel. Warmtepomp zou daarbij mijn keuze niet zijn. Staat me nog te zeer in de kinderschoenen en bovendien erg duur. Voor zonnepanelen geldt dat in wat mindere mate. Maar om een extra leiding van achter het huis tot aan de voordeur aan te leggen met een open gekapte sleuf in de muur gaat me te ver op pas behangen muren.
  Leeftijd speelt in mijn situatie ook mee. Met 69 jaar vind ik dat, zeker gelet op de lange terugverdientijd, allemaal niet meer rendabel. Bovendien is mijn gasverbruik erg laag te noemen met 112 m3 op jaarbasis. Mijn maandelijks voorschot bedraagt 57 Euro inclusief electriciteit.

 4. Eigenlijk ben ik heel blij dat ik nu zeven jaar in een appartement woon.
  Mis dat gedoe van een eigen woning helemaal niet.
  Het appartement heeft een bijzonder laag energieverbruik en maak me er helemaal niet meer druk om. Hans

 5. Interessant wel. Wij hebben zonnepanelen, daar zijn we nog steeds erg blij mee. Vorig jaar met het vele thuis zijn kwamen we net niet op de 0 uit, het jaar daarvoor wel.

 6. Wat goed! Ik reviewde onlangs een zelfde soort boek: Duurzaam wonen zonder warmtepomp. Gelukkig wordt er steeds meer bekend over hoe wel zelf groene stappen kunnen maken en dat er dus niet maar een manier is. Goede ontwikkeling wat mij betreft!

 7. Ik woon nog bij mn ouders maar zo’n boek lijkt me wel interessant, al denk ik dat mn vriend er wel verstand van heeft en er slim mee is

 8. Leuk om over te lezen! Ga je zelf ook nog iets uit het boek toepassen op je huis? Wij zijn nu eerst aan het verbouwen en volgend jaar gaan we ons verdiepen in dit onderwerp.

 9. Dat is nogal een uitdaging om een wat ouder huis om te bouwen. Maar wanneer je er mee bezig bent dan is zo'n boek van Theo wel erg handig. Al is het alleen al als een soort afvinklijst te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder