Hoe maak ik mijn huis energieneutraal? Een ervaringsverhaal!
Last updated on March 18th, 2024 at 10:31 am
- Wie is Theo van Lieshout dan wel?
- Een bestaand huis energieneutraal maken is moeilijk omdat…
- Hoe maak ik mijn huis energieneutraal in 4 stappen van Theo van Lieshout
- Hoe zit dat met radiatoren en een warmtepomp?
- Hoe maak ik mijn huis energieneutraal? Over het boek!
- Voor wie is dit boek interessant?
- Een voorbeeld van mensen met een energieneutraal huis
- Hoe maak ik mijn huis energieneutraal? Praktische informatie
- Leestips
Hoe maak ik mijn huis energieneutraal? Als ik een warmtepomp koop, moet ik dan mijn radiatoren vervangen? En hoe zit het met zonnepanelen?
Nu er zoveel te doen is over het milieu, zijn dit vragen die bij menigeen opkomen.
Zo ook bij Theo van Lieshout.
Theo van Lieshout maakte zijn jarenzeventighuis energieneutraal!
En hoe hij dat deed, wat zijn overwegingen en beslissingen waren, en waarom hij bepaalde keuzes maakte over het verwarmen van zijn huis, staat allemaal in zijn boek: Een jaren 70 huis energieneutraal zonder gas: zo kan jij het ook.
Wie is Theo van Lieshout dan wel?
Theo van Lieshout is iemand die zijn jarenzeventigwoning energieneutraal gemaakt heeft. Hij is van huis uit elektronicus, en werkte jarenlang als projectleider wetenschappelijke instrumentatie aan complexe technische vraagstukken aan de UvA. Met deze kennis ging hij aan de slag in zijn eigen huis.
Een bestaand huis energieneutraal maken is moeilijk omdat…
Theo van Lieshout maakte dus zijn bestaande woning uit de jaren 70 energieneutraal. Dat is lastiger dan een nieuwbouwhuis energieneutraal maken schrijft hij. Bij nieuwbouw kun je beginnen met een vloerverwarming, alles is al goed geïsoleerd en je kunt meteen een warmtepomp in het ontwerp meenemen.
Een bestaand huis energieneutraal maken is lastiger om de volgende redenen volgens Theo van Lieshout:
- Er is vaak geen lage temperatuurverwarming zoals vloerwarming, LT low-H2) radiatoren met ventilatoren en/of wandverwarming.
- Als je zonnepanelen wilt moet je je groepenkast uitbreiden
- De cv-ketel moet worden verwijderd
- Je moet een plek vinden voor de warmtepomp. Denk aan 1 en 2 vierkante meter hoog. Als er binnen geen plek is, is er dan buiten plek?
- Alle leidingen moeten naar de warmtepomp worden geleid
- De woning beter isoleren kan een grote klus zijn.
- Het is vaak moeilijk om een ventilatiesysteem met warmteterugwinning te installeren
Hoe maak ik mijn huis energieneutraal in 4 stappen van Theo van Lieshout
Theo van Lieshout benadrukt dat je niet alles in één keer hoeft te doen. Je kunt je huis energieneutraal maken in 4 stappen.
- Isoleer je huis. Wat je bespaart door te isoleren hoef je later niet te stoken.
- Installeer zonnepanelen met een relatief hoge opbrengst. Theo adviseert 300 WP of meer. Kies voor een grote 3-fase-converter zodat je later het aantal zonnepanelen kunt uitbreiden zonder dat je je converter hoeft te vervangen door een zwaardere versie.
- Plaats laagtemperatuurverwarming. Voor wie net als ik niet weet wat dit is, Milieucentraal legt het uit: ‘Lage temperatuurverwarming is eigenlijk niets anders dan gewone verwarming: je verwarmt je huis net als anders met radiatoren, convectoren of vloerverwarming (eventueel wandverwarming). Alleen is de temperatuur van het water dat door je radiatoren of verwarming stroomt lager dan je gewend bent.’
- Plaats een warmtepomp
Het is belangrijk om telkens vooruit te denken. Zo maak je eerst een inschatting van de warmtebehoefte*, daaruit volgt een type en vermogen van een warmtepomp, daaruit volgt vervolgens weer het aantal zonnepanelen, een groepenkast en een bepaald soort verwarming.
*inschatting warmtebehoefte: houd hiervoor een jaar lang het aardgasverbruik bij.
Hoe zit dat met radiatoren en een warmtepomp?
Volgens Theo moet je nieuwe radiatoren kopen als je kiest voor een warmtepomp. Dat komt omdat een CV-ketel je huis verwarmt door water van hoge temperatuur (60 graden) naar je radiatoren te sturen. Een warmtepomp verwarmt het water maar tot zo’n 35 tot 50 graden! Met een warmtepomp verwarm je jouw huis dus op een lagere temperatuur. Soms is dit een probleem met je bestaande radiatoren.
Dit is dus iets om goed te overleggen met een expert. Je zou kunnen kiezen vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp, maar er zijn ook speciale hoge temperatuur warmtepompen. Je hebt dus verschillende opties.
Hoe maak ik mijn huis energieneutraal? Over het boek!
Ik vind dit boek echt een aanrader. Je kunt het gebruiken als een handboek, en alle stappen volgen die Theo ook heeft gedaan. Hij beschrijft uitgebreid zijn denkproces en overwegingen. Hij heeft een boel research gedaan voor de beste opties, zodat wij als lezers dat niet meer hoeven doen. Het boek is uitgebreid gedocumenteerd, en er staan veel afbeeldingen en ook foto’s van het proces van Theo’s huis in.
Het ging mij hier en daar wel boven de pet moet ik bekennen. Hier en daar wordt Theo vrij technisch. Maar ik denk dat dit voor mensen die er verstand van hebben juist extra interessant is. Zij zullen begrijpend knikken als ze Theo’s ingewikkelde dingen lezen. Tegelijkertijd is het boek toch zeker ook leerzaam voor iets meer dummie-achtige lezers zoals ik.
Hieronder een kijkje in het boek. Zoals je ziet heeft het iets huiselijks. Hieronder zie je hoe bij Theo thuis zonnepanelen werden geïnstalleerd.
Voor wie is dit boek interessant?
Dit boek is interessant voor mensen die hun huis bestaande graag energieneutraal of in ieder geval energieneutraler willen maken. Volgens Theo moet je gemiddeld denken aan een investering van 15.000 tot 25.000 euro. Heb je al vloerverwarming? Dan kan dit zo 6.000 euro schelen, zegt Theo.
Kortom: je kunt dit boek gebruiken om stapsgewijs na te gaan waar, en hoe je jouw huis energieneutraal kunt maken.
Een voorbeeld van mensen met een energieneutraal huis
Hieronder een filmpje van mensen die hun bestaande huis energieneutraal maakten. Ze investeerden in totaal 25.000 euro.
Hoe maak ik mijn huis energieneutraal? Praktische informatie
Dit boek is voor 20 euro te koop bij bol.com. Dat vind ik niet duur voor de hoeveelheid praktische informatie die dit boek biedt.
Leestips
Hoe energieneutraal is jouw huis?
Gebruikte bronnen o.a. Milieucentraal, Radiatoraanbiedingen, Consumentenbond forum, Hier opgewekt
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Interessant. Voorlopig moet ik daar nog eerst even goed voor sparen.
Love As always
Dimario
interessant voor als je gaat bouwen
Ik wens je een fijn weekend en hier is een @->- voor jou.
Willen in onze appartement ook doen. Geen gas in de toekomst meer. Jaar of loopt 2050 gaat het gebeuren. Kregen ook brief ervan. Interessant om te lezen.
Nu heb ik de naam Theo van Lieshout zo vaak gelezen die gaat even niet meer uit mijn systeem. Mijn panelen en water opslag is momenteel het enige. Oh ja, ons huis is enorm geïsoleerd.
LOL. Dat zal Theo van Lieshout wellicht deugd doen John.
Ik ben ook al een heel eind op weg met zonnepanelen en een warmtepomp.
Interessant boek om eens te lezen.
Het lijkt me echt heel tof, zo’n energieneutraal huis, maar volgens mij heb je ook wel een half huis vol met allerlei installaties. Mijn huis is zéker niet energieneutraal, maar als ik zie hoe weinig ik verbruik, vind ik dat ik het prima doe. En ja, ik woon in een huis uit 2012, dus dat is gelukkig goed geïsoleerd opgeleverd. Scheelt echt veel.
Duur maar lonend!
Warmtepomp mag hier niet om ‘t lawaai.
Lie(f)s.
Goede tips! Wij doen al veel maar energieneutraal is ons huis nog niet.
Ik woon in een huis uit 1920. Uitgezonderd de huiskamervloer, die wel voorbereid voor vloerverwarming, is er niets geïsoleerd en op de bovenverdieping heb ik vanwege het aanwezige glas in lood nog enkel glas. Recentelijk heb ik mijn niet meer te repareren Geiser uit 1970 laten vervangen door een HR CV ketel. Dat zal in tegenstelling tot de geiser met een permanent brandende waakvlam een aanzienlijke bezuiniging op het gas opleveren. Indien ik om gezondheidsredenen mijn kachel niet meer kan stoken is het slechts een kwestie om de vloerverwarming en enkele radiatoren aan te sluiten op de ketel. Warmtepomp zou daarbij mijn keuze niet zijn. Staat me nog te zeer in de kinderschoenen en bovendien erg duur. Voor zonnepanelen geldt dat in wat mindere mate. Maar om een extra leiding van achter het huis tot aan de voordeur aan te leggen met een open gekapte sleuf in de muur gaat me te ver op pas behangen muren.
Leeftijd speelt in mijn situatie ook mee. Met 69 jaar vind ik dat, zeker gelet op de lange terugverdientijd, allemaal niet meer rendabel. Bovendien is mijn gasverbruik erg laag te noemen met 112 m3 op jaarbasis. Mijn maandelijks voorschot bedraagt 57 Euro inclusief electriciteit.
Je huis klinkt heel mooi Joannes. En je gasverbruik lijkt me inderdaad heel laag.
Wij zijn er nog niet zo mee bezig maar wel goede tips. Ik ga ze meenemen bij een nieuw huis.
Eigenlijk ben ik heel blij dat ik nu zeven jaar in een appartement woon.
Mis dat gedoe van een eigen woning helemaal niet.
Het appartement heeft een bijzonder laag energieverbruik en maak me er helemaal niet meer druk om. Hans
Interessant wel. Wij hebben zonnepanelen, daar zijn we nog steeds erg blij mee. Vorig jaar met het vele thuis zijn kwamen we net niet op de 0 uit, het jaar daarvoor wel.
Dat lijkt me echt geweldig aan zonnepanelen!
Zeer interessante materie voor wie eigenaar is van een woning.
Energie is een kostbaar iets waar we zuinig op moeten wezen.
De technologieën evolueren nog continu !
Wat goed! Ik reviewde onlangs een zelfde soort boek: Duurzaam wonen zonder warmtepomp. Gelukkig wordt er steeds meer bekend over hoe wel zelf groene stappen kunnen maken en dat er dus niet maar een manier is. Goede ontwikkeling wat mij betreft!
Dat lijkt me zeker ook een interessant onderwerp Mirjam. Ook omdat voor ons huis een warmtepomp minder geschikt schijnt te zijn.
Ik woon nog bij mn ouders maar zo’n boek lijkt me wel interessant, al denk ik dat mn vriend er wel verstand van heeft en er slim mee is
Klinkt als een interessant boek om te lezen. Wij willen binnenkort wat verbouwen dus wie weet kan ik dan er wat van meenemen.
Ja top dit! Iets waar ik wel aan wil gaan werken ooit, met een fijner groter huis
Nogal een uitdaging met jaren 30. Hoop nooit van het gas af te moeten. In Duitsland promoten ze gas juist. Zonnepanelen ook lastig ivm hele hoge boom buren.
Leuk om over te lezen! Ga je zelf ook nog iets uit het boek toepassen op je huis? Wij zijn nu eerst aan het verbouwen en volgend jaar gaan we ons verdiepen in dit onderwerp.
Ik wil altijd nog een keer zonnepanelen Linda. Een paar jaar geleden hebben we dubbel glas laten installeren.
Interessant om te lezen. Zo ver ben ik niet met mijn huis, maar ik probeer het op andere manieren weer te compenseren, bijvoorbeeld door shampoobars te gebruiken :)
Wij zijn aan het verbouwen. Handige tips!
In ons nieuwe huisje willen we in ieder geval een begin gaan maken. We hebben een budget voor alles, dus even kijken wat we kunnen doen
Dat is nogal een uitdaging om een wat ouder huis om te bouwen. Maar wanneer je er mee bezig bent dan is zo’n boek van Theo wel erg handig. Al is het alleen al als een soort afvinklijst te gebruiken.
Best handig dat er een boek over bestaat, want er komt toch wel meer bij kijken dan je zou denken :)