Duurzaam consumeren: hoe doe je dat? 7 tips

duurzaam consumeren

ingestuurd artikel door Jesse Breeuwsma

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders duurzaam consumeren en een duurzaam leven steeds minder meewegen bij hun aankopen.

Omdat veel mensen het soms moeilijk vinden om duurzame keuzes te maken, volgen hier 10 tips om je te helpen

1. Duurzaam consumeren: Gebruik je verstand

Keurmerken, keurmerken en nog eens keurmerken.. Weet iemand nog welk keurmerk waar voor staat? Probeer in plaats van te letten op labels en keurmerken eens voor jezelf te bedenken: wat heeft het voedsel dat je in je handen hebt voor proces doorgemaakt: hebben mensen of machines het gemaakt? Of is het met moeilijk uit te spreken ingrediënten product in een grote fabriek geproduceerd? Zorg dat je niet teveel van de laatste soort producten in je wagentje doet. Kies voor producten die zo dicht mogelijk bij de natuur staan. Dat is duurzaam consumeren.

2. Scheid afval

Heb je zelf kliko’s voor verschillend afval? Of containers in de buurt voor glas of papier? Gebruik deze dan en scheidt al het afval dat je produceert. Bewaar oud papier en glas in mooie manden tot je het weg gaat brengen en het staat nog leuk ook. Gebruik in plaats van aluminiumfolie een bijenwasdoek om voedsel te bewaren.

3. Ga bewust met je energieverbruik om

Weet jij eigenlijk hoeveel energie je in huis verbruikt? Veel energieleveranciers, waaronder de goedkoopste energieleverancier, beschikken inmiddels over een app die je kunt downloaden op je telefoon of tablet waarmee je je eigen energieverbruik in kunt zien. Met kleine experimenten zoals korter douchen en de vaatwasmachine op een ecoprogramma laten draaien zie je meteen wat voor effect dit heeft op je gebruik. Een ander puntje: kies voor groene stroom én investeer hierdoor in duurzame energie, dit kan als je overstapt van energieleverancier. Lees meer over alle soorten energie op EasySwitch.nl. Daarnaast kan je op de site eventueel filteren op alleen groene energieleveranciers. Denk ook eens aan een pelletkachel.

4. Pak vaker de fiets of ga te voet

Denk na voordat je de auto neemt. Dat is ook duurzaam consumeren. Is het een zonnige middag en ben je van plan om ergens heen te rijden waar je ook met de fiets naartoe zou kunnen? Dan help je niet alleen het milieu, maar ook jezelf: je werkt aan je conditie en het zonlicht op je huid zorgt voor vitamine D. Lees ook mijn post Elektrische fiets gezond?

5. Eet minder vlees voor duurzaam consumeren

Kies voor vegetarisch en/of neem af en toe een vleesvervanger. Vlees is lekker en lijkt onmisbaar in veel gerechten, maar met een beetje creativiteit en lekkere kruiden is het niet altijd nodig. De bio-industrie en de broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van vlees zijn schadelijk voor het milieu. Ook blijft veel dierenleed bespaard wanneer je kiest voor vlees als iets bijzonders in plaats van dagelijkse kost. Duurzaam consumeren heeft dus ook te maken met wat je eet.

6. Duurzaam consumeren: denk creatief!

Je bent creatiever dan je denkt. Jarenlang hebben we alles zonder na te denken weggegooid. Ook die mooie glazen jampotjes, die je had kunnen gebruiken als waxinelichthouders voor in de tuin op de tafel. Sta eens stil bij wat je weg gooit. Is het niet meer opnieuw te gebruiken? Plastic bakjes voor roomijs kun je gebruiken om eten in te bewaren, wijnflessen als kaarsenhouders en plastic flessen vul je met vogelzaad. Tunnel in je kaars? Daar zijn trucjes en oplossingen voor. Duurzaam consumeren is met nieuwe ogen kijken naar spullen.

7.  Check je voorraden

Weten wat je in huis hebt helpt bij het besparen en duurzaam consumeren. Je weet pas waarop je kunt consuminderen als je weet wat je in huis hebt. Neem een dagje de tijd om door je kasten te gaan, bekijk wat je allemaal nog hebt liggen en wat weg kan. Nu weet je precies wat je allemaal hebt en waar je eventueel nog meer van nodig hebt. Alles wat je weg doet, verkoop je natuurlijk op de rommelmarkt of op marktplaats. Zorg ook dat je bijvoorbeeld een pak yoghurt echt leeg eet. Met behulp van een flessentrekker van Blokker of de Action.

Bonustips

Is duurzaamheid voor jou een criterium bij je aankopen?

Similar Posts

24 Comments

 1. Ik ben wel zoveel mogelijk duurzaam bezig. Zo ga ik dagelijks naar de winkel (te voet), omdat wij veel te zeurpieterig zijn met eten. Als ik weekboodschappen doe gooien we veel te veel weg. Dan maar op de dag zelf beslissen waar we zin in hebben. Afval scheiden doen we heel erg correct. We eten geen vlees. Ik ben onlangs overgestapt van Nuon en Essent naar Greenchoice. Alleen ik zou mijn laptop wat vaker uit moeten zetten om energie te besparen, maar oké, dat is dan ook het enige. Ik vind het echt fijn om bewust met dit soort dingen bezig te zijn en ik vind het ook goed dat je hier extra aandacht aan besteed. Het is namelijk vaak veel makkelijker dan we denken. Wat jij al zegt; kwestie van je verstand gebruiken en je bepaalde gewoontes aan- of afleren. It’s a simple!

  1. Het is nog gezond ook om elke dag naar de supermarkt te wandelen. Zo zorg je meteen ook voor voldoende beweging denk ik. Het nadeel van elke dag boodschappen doen is bij mij dat ik dan uiteindelijk duurder uit ben. Ik weet niet goed waarom, maar als ik 1 keer per week ga ben ik goedkoper uit. Het zal wel door impulsaankopen komen…

 2. Eerlijk gezegd ben ik er niet echt bewust mee bezig. We hebben geen auto, we eten niet elke dag vlees en onze energierekening gaat elk jaar omlaag. Waterrekening is trouwens ook onder het gemiddelde, maar we doen er niet echt speciaal iets voor. En we laten er ook niks voor.
  Wat al aangeeft dat een beetje duurzaam leven echt niet moeilijk en ingewikkeld is en dat meer mensen het doen dan je in eerste instantie denkt.

 3. oh man dat laatste nummertje staat al zo lang op mijn lijstje om eens in orde te maken en bij te houden maar dat lukt hier precies niet goed

 4. Wat een super tips! Wij proberen ook steeds meer op te letten. Zowel met boodschappen als met energie. Wij zijn klein verbruikers. Wij verbruiken nog minder dan een etagewoning! Wij noteren wat we elke week eten en daar doe ik dan ook echt alleen boodschappen voor.
  Daarnaast zoveel mogelijk afval scheiden.

 5. Hier ben ik heel bewust mee bezig. We eten hier tegenwoordig bijna geen dierlijke producten meer. Ik let op ons energieverbruik. Vorig jaar hebben we zonnepanelen laten plaatsen en die leveren flink meer op dan gedacht. Daar ben ik heel blij mee want sinds kort hebben we weer een oven en ik ben gek op bakken en lekkers koken uit de oven. Vanavond nog aardappelschijfjes uit de oven. Ik koop weer meer biologisch.
  En vandaag heb ik de voorraadkast weer eens goed uitgezocht en ingericht. En meteen beter zicht op wat als eerste op moet of waarvan ik voorlopig even niets hoef te kopen.

  1. Het voordeel van je voorraadkast controleren is inderdaad dat je dan weer beter weet wat je nog in huis hebt, en wat eerst op moet.

   Ik doe daarom soms een week ‘Uit de kasten eten’. Zo krijg ik en beter overzicht, en wordt de voorraad tenminste ook weer eens gebruikt.

 6. IK doe elke januari mee aan The Money Diet van Happy Simple Living. Daarmee krijg ik een refresh van alle bovenstaande punten, op een heel relaxte en gezellige manier.

 7. Wij letten er met aankopen minder op, maar zijn thuis wel vaak duurzaam bezig. We eten weinig vlees, verbruiken weinig energie en gas, pakken zoveel mogelijk de fiets etc. Etc. Al die kleine dingetjes zijn inmiddels al echt gewoon geworden en daarbij vind ik ook dat alle beetjes helpen!

 8. Tip 7 vind ik een hele goeie! Ik herinner mezelf daar vaak aan, neem me vaak voor om de (bijna) eindeloze voorraden die ik in huis heb eens eerst op te maken vooraleer ik weer nieuw koop. Maar op het moment dat ik in de supermarkt loop, ben ik dat goede voornemen helemaal vergeten. ;-)

 9. Wij lopen heel erg veel. Vooral mijn dochter en ik. Onze energie rekening is vrijwel altijd laag. Ik ben zo’n type die eerst een dikke trui aantrekt of een dekentje pakt i.p.v de verwarming aan te zetten. Ons afval scheiden wij zo goed mogelijk. Nu met een dochter vind ik potjes etc. helemaal leuk. Valt altijd mee te knutselen of om op te ruimen. Ik ben vegetarisch geweest, bijna veganist te noemen. Nu eten wij ook zeker vegetarisch maar dat kan beter. Ooit hoop ik weer helemaal vegetarisch te worden.

  1. Leuk dat je zoveel loopt. Waar loop je zoal naar toe? Naar school en voor de boodschappen?

   Slim dat je de potjes van de voeding recyclet om leuke dingen van te maken.

 10. Ik zou daar nog aan toe willen voegen ¨dierproefvrije cosmetica/verzorgingsproducten/schoonmaakmiddelen¨. Niet alle producten die ik gebruik zijn dat, helaas, maar op het gebied van cosmetica en verzorging ben ik al een heel eind. Alle beetjes helpen…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.