Zuinig met water 10 tips
Last updated on September 2nd, 2024 at 09:29 am
Zuinig met water.
Ik lees er op diverse blogs regelmatig over. Door bijvoorbeeld het douchewater op te vangen, en later te gebruiken om de wc mee door te spoelen. En regenwater opvangen om in droge tijden, de tuin mee te begieten. Het zijn allemaal manieren om je waterverbruik te verminderen.
Waarom zuinig met water?
Van de week hoorde ik het weer op het nieuws: we moeten zuinig met water doen. Gemiddeld gebruiken we in Nederland 120 liter water per persoon per dag! Dat klinkt me als schrikbarend veel in de oren.
Een belangrijke reden waarom we zuinig met water moeten zijn is de klimaatverandering. Inmiddels hebben we al twee zomers achter de rug waarbij sprake is van grote droogte. Herinner je je de oproepen om niet je tuin te besproeien en niet het zwembadje buiten te te vullen? Allemaal signalen en oproepen om zuiniger om te gaan met ons water.
Zuinig met water: 10 tips
- Gebruik niet meer water dan je nodig hebt. Dit klinkt als een ‘Duh-tip’ maar denk bijvoorbeeld aan thee zetten. Doe je dat met een zuinige waterkoker? En hoeveel water gebruik je? Als je maar 1 kopje thee drinkt is het niet nodig om je hele waterkoker te vullen bijvoorbeeld.
- Douche korter met een douchetimer. Milieu Centraal raadt aan om maximaal 5 minuten te douchen.
- Vang het water dat je gebruikt tijdens het douchen op in een emmer, en gebruik dat water om de wc door te spoelen na een kleine of grote boodschap. Of kies voor samen douchen of minder vaak.
- Ga liever douchen dan in bad. Voor een bad gebruik je meer water namelijk.
- Investeer in een regenton, en vang water op. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken om je planten water te geven.
- Soms is het voldoende om kleding uit te hangen in plaats van het te wassen.
- Wist je dat je wc spoelknop waarschijnlijk twee standen heeft: eentje voor een klein beetje spoelwater, en eentje voor veel water. Gebruik zoveel mogelijk de knop voor een klein beetje water.
- Sommige mensen laten het water lekker lopen terwijl ze hun tanden poetsen. Zet de kraan uit terwijl je poetst en wees zo zuinig met water!
- Koop een waterbesparende douchekop.
- Als je glas niet vies is, of je neemt nog een keer hetzelfde is het niet nodig om water te verspillen om het schoon te maken.
Leestip
Ben jij je bewust van je waterverbruik?
En wat doe je om er op te bezuinigen?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Dat heb je vast gelezen, ik ben me er heel bewust van en probeer dus al het water wat nog bruikbaar is te hergebruiken voor het toilet, wasmachine, Planten en in de tuin.
Hoe is opgevangen water te gebruiken voor de wasmachine?
‘Opgevangen water’ kun je met een emmer in het bakje van je wasmachine gieten ipv de machine ‘water te laten nemen’. Ik doe dit soms met het badwater want dat is eigenlijk niet vuil en is al opgewarmd zodat de wasmachine het water niet vanaf koud water moet opwarmen.
Wat dat betreft zou ik nog wel wat zuinigeraan kunnen doen. Ik vang wel het water op van de kraan voordat het warm is voor de plantjes en de hond maar voor het toilet en zo niet, mss ooit in de toekomst. Heb wel een regenton met aftapper zodat ik regenwater kan gebruiken voor de tuin en zo.
douchen doen wij thuis niet (grapje) wij letten wel op dat het niet te lang is. Hoewel manlief nog wel eens wat langer eronder wil maar dan gaat gewoon de kraan aan dat ie koud water heeft heb gezegd dat dan de boiler leeg is hahahahaha, zelf douche ik met koel water en dochterlief gaat mee samen in bad met mij vinden we gezellig
Douchen is voor mij een luxe die ik me permitteer. Vooral als ik bezweet thuis kom van het hardlopen, vind ik dat ik een douche verdiend heb. Ik let dan niet echt op hoe lang ik douche, moet ik bekennen…
Ik voel me op slag schuldig. Denk niet zo aan water. Mijn man moet altijd de druppende kraan uitzetten, als hij naar bed gaat. ik hoor de drup niet eens ;-0
Pas maar op Roos, anders moet jouw emmer later ook in therapie…
Wij gieten heel vaak regenwater met een emmer door het toilet ipv te spoelen. Voordeel : kost niets, regenwater is zacht water dus minder kalkvorming in de wc pot en bijgevolg minder gebruik van ontkalkende producten nodig, minder verbruik van leidingwater dus ook minder heffing te betalen op de waterzuivering….
Kijk, dat wist ik niet, dat regenwater ‘zacht’ is! Bedankt voor de tip.
Als er buiten een bak vol is geregend,gewbruik ik het.Maar we hebben een eigen wel,dus het kost me geen cent.Enne,ik sta graag lang onder de douche en ook andere gezinsleden wel,of het bad nog eens een keer extra warm water.
Groet, Wilma
Wij hebben 2 regenwatertanks ingegraven van elk zo’n 4000 liter. Jammer genoeg alleen voor de tuin, niet om wc mee door te spoelen.
Het zou wel handig zijn als er ook systemen zijn waarmee je zelf je overbodige water kan opvangen en hergebruiken.