Duurzame badkamer: 19 snelle en simpele tips!

Last updated on May 6th, 2024 at 10:36 am

duurzame badkamer

Een duurzame badkamer kun je op twee manieren creëren.

Je kunt je badkamer laten bouwen van duurzame materialen en/of je gebruikt alleen duurzame badkamer producten.

Jelien geeft in onderstaand artikel tips die je eigenlijk meteen kunt toepassen! Dus geen dure badkamer renovatie nodig, maar een verandering in je aanpak!

Simpele ingrepen om je badkamer duurzamer te maken

De badkamer is niet meteen de meest duurzame ruimte in huis als het om water- en energieverbruik gaat. Maar je hoeft geen dure totaalrenovatie uit te voeren om je badkamer duurzamer te maken. Veel heeft te maken met de juiste mindset, en een paar kleine ingrepen. Zie ook mijn post je wc inrichten.

Ga voor ledverlichting

Als het op energieverbruik aankomt, is ledverlichting uiteraard de perfecte oplossing. De tijd van traag oplichtende spaarlampen ligt al lang achter ons. Ledverlichting verbruikt niet alleen weinig energie, je kan er ook alle kanten mee op. Zo kan je tegenwoordig ledstrips installeren die die niet alleen dimbaar zijn maar waarmee je ook alle kleuren van de regenboog kan kiezen. Zo creëer je meteen de juiste sfeer in de badkamer.

Beperk waterverbruik

Naast elektriciteit is waterverbruik een bepalende factor in een duurzame badkamer. Een manier om je waterverbruik te beperken is door waterbesparend sanitair te installeren. Een toilet met een spaarstand bijvoorbeeld, of je bad vervangen door een inloopdouche. Douchewanden vind je tegenwoordig in alle maten en vormen zodat je altijd wel eentje vindt die in jouw badkamer past.

Een andere waterbesparende ingreep kan je doen door je kranen te vervangen. Met een mengkraan verbruik je al heel wat minder water. Wanneer je je douchekraan dan ook nog combineert met een waterbesparende douchekop, dan heb je helemaal een win-win. En de beste besparing doe je gewoon door minder lang te douchen.

Wil je helemaal hardcore gaan, dan kan je ook proberen om over te schakelen op koud douchen. Klinkt niet meteen aantrekkelijk maar het is wel een boost voor je gezondheid en je immuunsysteem.

N.B. Sowieos is het duurzamer om geen bad te nemen maar te douchen.

Kies voor ecologische zeep en schoonmaakmiddelen

Wie een duurzame badkamer zegt, denkt doorgaans vooral aan het energie- en waterverbruik. Maar ook de zeep en de schoonmaakmiddelen die je in de badkamer gebruikt, hebben een hele grote impact op het milieu. Zie ook The Pink Stuff. Hoe minder je ervan gebruikt, hoe beter uiteraard.

Douchewanden kan je bijvoorbeeld gemakkelijk schoon en kalkvrij houden door ze na elke douchebeurt even droog te maken met een trekker. Een kleine moeite die je heel wat chemische kalkverwijderaar kan besparen. Ook voor persoonlijke verzorgingsproducten vind je tegenwoordig heel wat ecologische en milieuvriendelijke alternatieven.

Lucht je badkamer!

Tot slot nog een pro-tip! Zorg dat je je badkamer regelmatig lucht. Het zal de levensduur van je badkamer verlengen en nog belangrijker: zo voorkom je schimmelvorming en hou je het klimaat in je badkamer gezond.

Dankjewel Jelien!

Vooral je tip om koud te douchen vind ik een goede, ook al lijkt die mij wel pittig! Maar je blijft dan automatisch niet lang douchen denk ik ; )

En koud douchen is natuurlijk ook nog eens goedkoper dan warm water.

17 Duurzame badkamer producten

Wat zijn nou eigenlijk duurzame badkamer producten? Hieronder een overzicht!

  1. Shampoo bars. Dit is duurzaam omdat je dan geen plastic fles hebt.
  2. Body bar. In plaats van een fles doucheschuim kun je een body bar gebruiken.
  3. Bamboe tandenborstel.
  4. Tandpasta in poedervorm of tablet. Baking soda wordt ook wel eens gebruikt voor tanden poetsen, maar dat wordt ook wel afgeraden omdat het teveel zou schuren.
  5. Bamboe scheermes.
  6. Bamboe zeep pompje.
  7. Duurzaam wc papier.
  8. Houten borstel en/of kam.
  9. Menstruatie cup of wasbaar maandverband.
  10. Kies voor een duurzaam douchegordijn, in plaats van voor een goedkoop plastic ding. Denk aan materialen als hennep, bamboe en katoen. Een glazen douchedeur is nog duurzamer.
  11. Handdoeken van bio katoen of bamboevezels.
  12. Duurzame deodorant in de vorm van een stick of een crème. Ook hiervoor wordt trouwens wel baking soda gebruikt!
  13. Wasbare wattenschijfjes.
  14. Een badmat van natuurrubber.
  15. Gebruik wattenstaafjes van bamboe of karton.
  16. Maak je badkamer schoon met een combinatie van groene zeep en soda. Maar er zijn ook speciale ecologische badkamerreinigers op de markt.
  17. Vervang schoonmaakdoekjes voor je gezicht door 1 wasbare gezichtsdoekScreenshot 2022 07 16 at 13.18.42

Badkamer zonder bad is ook duurzamer!

Weet je wat ook een duurzame badkamer is? Een badkamer zonder bad! Met een bad verbruik je namelijk veel meer water dan met een douche. Op douchezaak.nl schrijven ze:

In een bad gaat al snel 120 liter warm water per keer. 9 minuten douchen kost gemiddeld 65 liter water, en met een spaardouchekop kan je dat zelfs halveren.’

Dus niet alleen is een badkamer zonder bad waarschijnlijk ruimtelijker, het is ook duurzamer.

Duurzame badkamer samenvattend

Een duurzame badkamer is niet hoofdschuddend kijken naar je huidige badkamer en concluderen:

‘Dit moet helemaal anders! Ik ga nú een nieuwe badkamer kopen!’

Tenzij je net verhuisd bent of een nieuw huis wilt bouwen. In dat geval is het natuurlijk verstandig om meteen een duurzame badkamer te maken.

Maar soms is het duurzamer om je badkamer te laten zoals hij is, en kleine duurzame verbeteringen in te voeren. Zoals de tips van Jelien over korter en kouder douchen. Of met een waterbesparende douchekop.

Maak verder je huidige badkamerproducten gewoon op, en kies daarná voor duurzame badkamer producten.

Leestips

Hoe duurzaam is jouw badkamer denk je?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

15 Comments

  1. Brr, koud douchen durf ik niet aan hoor! De laatste tijd probeer ik wel echt korter te douchen, maar af en toe lekker lang ter ontspanning kan ik toch ook niet helemaal loslaten.

  2. Wij kochten ooit één van de eerste waterbesparende douchekoppen en die werkt nog steeds. Helaas lukt het me niet meer het toilet met putwater door te spoelen. En we werken niet hard,dus elke dag douchen is niet nodig.

  3. Wat een goede tip! Met koud water douchen gaat mij niet lukken haha. Ik probeer wel zo min mogelijk water te verbruiken door kort te douchen etc.

  4. Wij zijn de ventilatie aan het verbeteren zodat lang kunnen genieten van de nieuwe badkamer

  5. Een bodybar, dat is toch gewoon een stuk zeep ? Kort douchen doe ik altijd wel, maar koud , nou nee. Vind ik echt akelig.

  6. Ik ben wel afgehaakt bij koud douchen. Dat snap je toch hopelijk wel, Ik douche namelijk altijd extreem warm. In de winter, maar ook in de zomer.

    Love As Always
    Dimario

  7. Ja het is echt bizar hoeveel plastic bakjes, pakjes en flessen er gebruikt worden in zo’n, naar verhouding, kleine ruimte als de badkamer. Daar valt nog veel winst te behalen. Ik doe iig al mee met de soapbars. Sommige zijn echt heel lekker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.