Wasbaar maandverband: wassen op 60 tot 90 graden

wasbaar maandverband
Annemieke van LanaLuna was zo vriendelijk om mij drie stuks wasbaar maandverband op te sturen om te testen. Om precies te zijn:

 • 1 katoenen maandverband normaal van Imse Vimse
 • 1 wasbaar maandverband normaal van LanaLuna
 • 1 katoenen inlegkruisje van LanaLuna

Wasbaar maandverband uiterlijk

Alledrie de katoenen maandverbanden zien er vriendelijk en ecologisch verantwoord uit. Zowel de wasbare maandverbanden als het inlegkruisje hebben vleugels, drukknoopjes. De LanaLuna inlegkruisjes hebben bloemetjes aan de onderkant. De vleugels vouw je om je onderbroek en vervolgens maak je met het drukknoopje het verband vast.

Katoenen maandverband: Het materiaal

Het LanaLuna maandverband bestaat in totaal uit maar liefst 5 laagjes absorberende fleece, en bevat geen laagje plastic waardoor het goed ademt. De fleece bestaat uit 55% hennep en 45% biologische katoen. Het ImseVimse maandverband is gemaakt van 100% biologische katoen en is versterkt met een dunne laag polyurethaan gelamineerd polyester (PUL), om doorlekken te voorkomen.

Alle verbanden kunnen worden gewassen op 60 tot 90 graden.

Mijn ervaringen met wasbaar maandverband

Ik heb het ImseVimse maandverband geprobeerd. Toen ik het ImseVimse maandverband voor het eerst gebruikte voelde ik het eerst erg  ‘zitten’. Maar dat gevoel verdween snel. Het materiaal voelde eigenlijk heel vriendelijk.

Maar in de loop van de dag begon ik me zorgen te maken: waar laat ik het verband als ik een nieuw verband nodig heb? In een emmer met een sopje? In de wasmand bij de andere kookwas?* Het leek me niet zo fris. En ook begon ik me af te vragen hoe je het moet aanpakken als je ergens op bezoek bent en je hebt je wasbare maandverband voor. Weggooien doe je niet, want daar is het te duur voor, en dat is bovendien ook juist niet de bedoeling! In je tas mee naar huis nemen dan maar?

Met verlangen dacht ik aan mijn gewone wegwerpverbanden, dis ik netjes oprol in het plastic hoesje waar ze in zitten, en weggooi.

*Inmiddels heb ik het maandverband gewassen op 90 graden, en het is keurig schoon geworden.

Kosten wasbaar maandverband

Een belangrijke motivatie voor mij om voor wasbaar maandverband te kiezen zou de prijs zijn. Als ik bijvoorbeeld financieel veel voordeliger uit zou zijn, maar helaas blijkt dit niet het geval te zijn. Uitgeverij Genoeg zette de kosten op een rijtje in deze handige tabel.

wasbaar maandverband

Hieruit blijkt dat het een flink aantal jaren duurt voordat je goedkoper uit bent met katoenen maandverband. Ik ben 42, en verwacht dat ik dat niet meer ga redden! Hoewel het financieel dus niet direct voordeliger is, zijn er natuurlijk altijd nog de milieuoverwegingen om voor katoenen maandverband te kiezen.

Katoenen inlegkruisjes ≠ wasbare inlegkruisjes

Niet onbelangrijk: katoenen inlegkruisjes zijn niet wasbare inlegkruisjes! Bij Albert Heijn kun je bijvoorbeeld 24 stuks katoenen inlegkruisjes van Sanature kopen voor 3,19. Maar dit zijn geen wasbare inlegkruisjes.

Screenshot 2022 11 14 at 13.21.41

Dit geldt trouwens ook voor sommig katoenen maandverband. Dat is maandverband dat wordt verkocht onder de noemer katoenen maandverband, maar het is níét wasbaar.

Je kunt het ook zelf maken!

In onderstaand filmpje een demonstratie hoe je zelf maandverband dat je kunt wassen kunt maken.

Conclusie over katoenen maandverband

Wasbaar maandverband zit prima, en het ImseVimse maandverband lekte niet door, en bleef keurig zitten. Maar het feit dat je het moet wassen, en niet kunt weggooien vond ik heel erg lastig. Het maakte me bewust van het enorme gemak, en de luxe van wegwerp maandverband. Tel daarbij op de relatief hoge aanschafkosten, en voor mij is katoenen maandverband geen optie.

Let op: de term katoenen maandverband is beslist niet hetzelfde als wasbaar maandverband! Als je duurzaam maandverband wilt kopen, dat je kunt wassen na elk gebruik, heb je wasbaar maandverband nodig. Sommig katoenen maandverband kun je ook wassen, maar niet alles. Er is ook wegwerp katoenen maandverband.

Een andere optie is een zogenoemde menstruatie onderbroek.

Wasbaar maandverband kopen

Maandverband dat je kunt wassen kun je niet bij de supermarkt kopen. Katoenen maandverband wel! Je kunt wasbaar maandverband kopen bij onder andere:

Voorbeeld van kleurrijk duurzaam maandverband bij bol.com:

Screenshot 2022 11 14 at 13.26.36

Leestip: menstruatie cup Action

Hoe zijn jouw ervaringen met duurzaam maandverband?

25 Comments

 1. Anonymous
  • Anonymous
 2. Dee
 3. Anonymous
  • Anonymous
 4. Anonymous
 5. Anonymous

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh