Verborgen impact test: ik scoorde 1,5 aarde…
Last updated on March 18th, 2024 at 10:26 am
In de bibliotheek leende ik het boek De verborgen impact van Babette Porcelijn. Naar aanleiding van dit boek deed ik de Verborgen impact test.
Babette Porcelijns boek gaat ook over de (verborgen) impact van ons gedrag en consumptie. Ze heeft het zo grondig aangepakt, dat ik daardoor een beetje dichtklapte….
Maar ik heb wel haar Verborgen impact test gedaan.
Verborgen impact test
Hieronder zie je het resultaat van mijn verborgen impact test, waarvoor ik me wel een beetje schaam eigenlijk…
Hoewel ik niet zo blij ben met de uitslag, is de verborgen impact test een goede aanzet voor verandering. Je ziet immers duidelijk waar je je kunt verbeteren. Ik zou bijvoorbeeld korter kunnen gaan douchen.
Onderaan de uitslag van je test krijg je tips hoe je dingen kunt verbeteren. Zoals je ziet is het feit dat wij een auto hebben het grootste probleem.
Verborgen impact test tips auto
Babette Porcelijn geeft mij de volgende tips:
‘Korte afstanden kun je het beste lopen of fietsen. Scheelt uitstoot en bandenslijtage en geeft meteen een gezonde dosis beweging in de buitenlucht. Heb je een kleine, zuinige auto en rijd je eigenlijk maar weinig? Dan kun je hem beter oprijden in plaats van een nieuwer of elektrisch model kopen. Wist je dat er geweldige deelconcepten en openbaar vervoerfaciliteiten zijn? Zo heb je geen eigen auto meer nodig!’
Nou vind ik deze tips wel een beetje makkelijk gezegd, en dat komt omdat wij op het platteland wonen. Er ís hier geen openbaar vervoer. Het dichtstbijzijnde dorp met voorzieningen is 6 kilometer verderop.
Een elektrische auto kopen zou ik dolgraag willen, zeker nu we zonnepanelen hebben. Maar weet je hoeveel zo’n auto kost?! Dat is voor ons geen optie.
Duurzamer wonen
Wat betreft ons huis, adviseert Babette een kleine woning. Maar zo enorm groot wonen we eigenlijk niet. Ooit was dit huis voor 1 gezin, maar het is nu opgedeeld, en nu huizen er twee gezinnen in. Dus ik bedoel maar. Inmiddels hebben we zonnepanelen, maar we zouden ons huis verder kunnen verduurzamen met bijvoorbeeld een warmtepomp.
Warmtepomp
In plaats van gas, gebruikt een warmtepomp warmte uit de lucht, de grond of het grondwater om water of lucht mee op te warmen. Je hebt warmtepompen die als een cv-ketel werken, maar ze zitten ook in wasdrogers en airconditioners.
Het grote voordeel van een warmtepomp is dat ze enorm energiezuinig zijn. Ze gebruiken geen gas, en weinig elektriciteit. En als je dan ook nog eens zelf zonnepanelen hebt, wordt het helemaal aantrekkelijk. Lees ook meer informatie over hybride warmtepompen.
Filmpje Babette over de verborgen impact
Mijn conclusie
Ik vind het niet fijn dat, als iedereen zo leefde als ik, we maar liefst 1,5 aarde nodig hebben… Maar tegelijkertijd is het een stimulans om nog eens extra kritisch te zijn op mijn uitgaven. We kunnen bijvoorbeeld nog een dag in de week minder vlees eten, en ik kan me nog beter proberen te beheersen bij de Action.
Praktische informatie
Wil je meer weten over je duurzamer kunt leven, en hoe het allemaal zit met die verborgen impact? Lees dan het boek De verborgen impact van Babette Porcelijn.
Het is voor 23,99 te koop bij bol.com. Maar in het kader van minder spullen kopen, kun je het boek natuurlijk beter lenen in de bibliotheek!
Leestips
Wat is jouw score op de Verborgen impact test?
Heb je misschien zin en tijd om de test ook even te doen? Hij kost niet meer dan een kleine 10 minuten van je tijd. En kom dan alsjeblieft hier terug om je score te delen!
Hier is de link naar de test: Verborgen impact test, doe hem nu!
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik vind dit soort inzichten super waardevol. Een aantal dingen doe ik van nature blijkbaar best wel goed, maar ik hou wel echt van vliegvakanties… Ai.
Goed om even met de neus op de feiten te worden gedrukt!
Ik ben benieuwd… Ga woensdag de test ook eens doen
Dit is nog eens een handig blog. Ik ben heel benieuwd naar mijn verborgen impact. We zijn al steeds iets beter bezig. Maar ben van mening dat er meer gedaan kan worden. Ik ga de test ook eens maken. Enne de tips die ze hier en daar geven zijn idd soms wat kort door de bocht.
Bij mij was de auto het ergst. Maar ja, ik moet naar mijn werk én ik mantelzorg 100 km van huis. Met het OV is dat niet te doen. Verder zat ik met bijna alles onder het gemiddelde. Behalve met douchen. Sorry, dat ga ik niet veranderen.
100 kilometer is een flink eind inderdaad! Ik kan me goed voorstellen dat dit niet te doen is met het ov.
Ik vind de test niet helemaal up to date ik mis dingen als scheidt jij je afval, heb je zonnepanelen etc. Dat maakt natuurlijk ook een heel verschil al. Ik probeer zeker goed bezig te zijn voor de aarde. Zo hebben wij onze stenen tuin een groene tuin gemaakt, zonnepanelen aangelegd gaan we in jan van gas over na inductie scheiden we ons afval etc. Vliegen doen we misschien een keer in de 5 jaar en ja ik lust wel af en toe een beetje zuivel of een stukje vlees.
Dat klinkt alsof je goede stappen hebt gezet Melanie!
ik doe er bewust niet aan mee want denk dat de teller op tilt slaat bij mij haahh. ik heb zonnepanelen en koken op inductie, dat vind ik al heel wat maar we kunnen hier in huis niks anders want wij hebben geen gas
Ik zal vanavond de test even doen want daar ben ik wel erg nieuwsgierig naar. De auto is ongetwijfeld het middel waar we flink wat aan zouden kunnen verbeteren maar ja, fiets of openbaar vervoer is geen optie als je 130 km op een dag moet rijden.
Het ligt natuurlijk wel aan de bestemming. Mijn man reisde voor corona dagelijks van de Achterhoek naar Amsterdam voor zijn werk met de fiets en trein.