Zelftest onderzoek baarmoederhalskanker meesturen

zelftest voor onderzoek baarmoederhalskanker

De Gezondheidsraad heeft geadviseerd om, tegelijkertijd met een uitnodiging voor het onderzoek naar baarmoederhalskanker, ook meteen een zelftest voor onderzoek baarmoederhalskanker mee te sturen!

Ik vind het een briljant idee.

Zelftest onderzoek baarmoederhalskanker

De vorige keer dat ik een oproep kreeg voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker kon ik kiezen: naar de huisarts voor een uitstrijkje, of de zelftest aanvragen.

zelftest voor onderzoek baarmoederhalskanker

Ik koos toen voor dat laatste, en vond dat ideaal. Anders was ik braaf naar de huisarts gegaan, maar de zelftest voor baarmoederhalskanker vond ik veel prettiger.

Altijd als ik op die bank bij de huisarts moet gaan liggen, en ze zeggen: ‘Laat uw benen maar ontspánnen opzij vallen,’ beginnen ze te klepperen als een paar goedkope castagnettes.

Het idee om de zelftest voor het onderzoek naar baarmoederhalskanker mee te sturen met de uitnodiging lijkt me dan ook een goed idee.

De gedachte hierachter is om vrouwen, die anders niet zouden meedoen aan het onderzoek, over de drempel te helpen. Op de site van het NOS las ik dat de deelname aan dit bevolkingsonderzoek namelijk laag is.

Maar iets meer van de helft van de vrouwen doet mee aan het onderzoek naar baarmoederhalskanker

In 2017 deed 65% van de vrouwen mee aan dit onderzoek. Sindsdien is het gedaald naar maar 56%!

Waarom, weten ze niet.

Maar ze hopen dus met zo’n zelftest dit getal op te krikken.

Leestips

Wat vind jij van het idee om gewoon meteen een zelftest voor baarmoederhalskanker mee te sturen?

Similar Posts

13 Comments

 1. Ik belde met de huisartspraktijk en vroeg of ze tijd hadden om een uitstrijkje te maken of dat ik een zelftest aan moest vragen. De assistente was helemaal van haar a propos van deze vraag maar wist uiteindelijk toch te vertellen dat ze wel tijd hadden. Het is hier gewoonte dat de assistente dit doet, in plaats van de eigen huisarts. Ik ben dus waarschijnlijk niet de enige die het prettiger vindt dat dit door een vrouw wordt gedaan. Extra voordeel van een ervaren assistente het uitstrijkje laten doen is dat er ook een visuele inspectie plaatsvindt. Dat mis je met de thuistest, maar beter iets dan niets :-)

  Direct meesturen lijkt me een prijzige aangelegenheid, of je moet deze test mee kunnen nemen zodat de arts / assistente hem kan gebruiken.

 2. Getver, wat breng je er een enge vent bij in beeld. Hoewel ik de betrouwbaarheid in twijfel trek zou ik met zo’n engerd meteen voor een zelftest kiezen.
  Ik heb de leeftijd dat ik niet meer voor een uitstrijkje in aanmerking kom, ben wel altijd gegaan.
  Ik herinner me een jonge arts in opleiding, ach gos het arme schaap was bloednerveus en zoals ik al verwacht had, uitstrijkje mislukt en moest ik nog een keer.

 3. Ik kreeg de oproep toen alles nog in lockdown was en de assistente adviseerde me na 3 maanden even te bellen en een afspraak te maken. Dat vond ik niks en toen heb ik de zelftest online aangevraagd. Aanvragen en testen beide heel eenvoudig. Alleen toen werden er dus afwijkende cellen gevonden en kon ik alsnog naar de huisarts voor een uitstrijkje. Toen mocht ik ineens wel komen. Ook dat week weer af dus uiteindelijk voor een biopt naar het ziekenhuis. Gelukkig hadden de afwijkende cellen niet de potentie om kwaadaardig te worden. Volgend jaar opnieuw een uitstrijkje om te checken of het lichaam de cellen heeft opgeruimd. Ergo zo’n zelftest is prima maar als ze wat vinden moet je alsnog aan een echt uitstrijkje geloven.

  1. Een zelftest kan inderdaad alsnog de noodzaak van een uitstrijkje oproepen. Goed dat ze bij jou goed hebben opgelet Jes. Zo zie je dat zo’n zelftest goed werkt, en leidt tot nader onderzoek indien nodig.

 4. Ik vind het percentage vrouwen dat meedoet echt schrikbarend laag. Door die zelftest gelijk mee te sturen, vermoed ik dat dat nog best eens omhoog kan gaan.

 5. Ik geef volkomen de voorkeur aan de specialist voornamelijk omdat ik op heel jonge leeftijd baarmoederhalskanker heb gehad.
  Het grote voordeel van de specialist is dat ze ook andere zaken kunnen opsporen zoals endometriose, myomen, …
  Om heel eerlijk te zijn snap ik niet dat er de dag van vandaag nog zoveel vrouwen zijn die angst of gêne hebben voor dit onderzoek. Het tijdig opsporen van deze kanker kan een leven van verschil uitmaken.
  Bij een zwangerschap laat je toch ook regelmatig onderzoeken uitvoeren?
  Ook vind ik dat een moeder de verantwoordelijkheid draagt om haar dochter(s) hierop op voor te bereiden door het onderwerp bespreekbaar te maken en voornamelijk door het goede voorbeeld te geven.

  1. Aangezien de doktersassistente het onderzoek doet denk ik niet dat ze echt kijkt naar andere medische zaken. De zelftest kan zeker wel een goede aanleiding zijn voor nader onderzoek, en dan is het inderdaad goed als er een specialist naar kijkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.