Hoe groot is jouw ecologische voetafdruk?

ecologische voetprintOmdat ik nooit op vakantie ga weet ik dat ik wat dat betreft het milieu niet belast.

‘Maar hoe zit het verder eigenlijk met mijn ecologische voetafdruk?’

vroeg ik me af.

Ik had al snel een handige test om mijn ecologische voetafdruk te meten bij elkaar gegoogled op de website van het Wereld Natuur Fonds.

Hoeveel aardbollen heb jij nodig?

‘Hoeveel aardbollen heb jij nodig?’ staat er vrolijk boven de test.

De test stelt je vragen over verschillende onderdelen: zoals reizen, hoe je woont, hoe je met afval omgaat, gebruik van openbaar vervoer etc. Nadat ik alles had ingevuld kreeg ik de uitslag. Tot mijn schrik zag ik dat ik maar liefst 2,5 aardbol nodig heb!

ecologische voetafdruk

Dat klinkt me best asociaal in de oren…

Het troostte me wel dat de gemiddelde voetafdruk van een Nederlander 3,5 is. Daar zit ik ik tenminste nog wel onder. Niettemin, vind ik het wel een ‘wake-up’ call.

Daarom deel ik graag onderstaand artikel van Paul Raaijmakers. Daarin geeft hij 5 eenvoudige tips om je ecologische voetafdruk kleiner te maken.

Milieubewust leven met het gezin hoeft niet moeilijk te zijn!

Door Paul Raaijmakers

Onze ‘ecologische voetafdruk’ is veel te groot en wordt alleen maar groter. We belasten het milieu enorm met onze leefstijl en daar moeten we wat aan gaan doen. Probeer jij je kinderen milieubewustzijn bij te brengen? Milieubewust leven met het gezin hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Wat handige en eenvoudige tips.

1. De douchecap

Een kwartier douchen is heerlijk, maar absoluut niet nodig. Spreek met je gezin af dat iedereen 6 of 7 minuten douchetijd krijgt. Op die manier leer je je kinderen (en man!) dat douchen is bedoeld om jezelf even te reinigen, en niet om er 20 minuten van te gaan staan genieten.

Zo’n ‘douchecap’ (een limiet op de douchetijd) is belangrijk voor het besparen van water.

Het zorgt bovendien ook voor een kleinere energierekening.

2. Veel warme truien, weinig stoken

Maak het normaal in huis dat je in de winter dikke truien draagt. Desnoods enkel in huis. Want op die manier hoef je niet zoveel te stoken. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens voor de portemonnee. Leer kinderen dat zij hun kleding op de temperatuur afstemmen zodat je het met 20 graden in huis al warm hebt, in plaats van met 22 graden. Zie ook Alternatieven voor gas.

3. Kledinghoeveelheid

We leven in een consumptiemaatschappij waarin kledingketens als Zara, H&M en Primark razend populair zijn. Deze ketens verkopen veel voor weinig. Maar al die kleding moet wel geproduceerd worden natuurlijk. Heel erg belastend voor het milieu. Spreek dus goed af met je kinderen hoeveel kleding zij mogen uitkiezen en hebben. Liever minder kleding van een kwaliteitsmerk als Bambooz (kids) of Bamigo (voor je man) dan heel veel kleding van de Zara of Primark. Consuminderen, zo noemen we het ook wel eens!

4. Veel fietsen, weinig autorijden

Breng je kinderen bij dat de auto er alleen is om afstanden af te leggen die per fiets echt te groot zijn. Alleen op die manier gaan kinderen de auto zien als ‘uiterste vervoersmiddel’ en de fiets als het meest gangbare vervoersmiddel. Jong geleerd is oud gedaan! Zie ook mijn post over Afstand meten!

5. Minder vlees!

… en kip… want als je de Nederlandse veestapel verdeelt over de inwoners, dan zou elke inwoner bijna 5 kippen en een eigen varken hebben, en 1 van de 4 mensen zou een koe bezitten. Dat heeft grote gevolgen voor het milieu. De vlees- en kippenindustrie produceert namelijk enorm veel broeikasgassen.

Dus? Eet minder vlees! Hoe? Dat lees je op de website van het Voedingscentrum. Er zijn in ieder geval genoeg alternatieven!

Nawoord van Vlijtig Liesje

Ik heb het eens even opgezocht, en de gemiddelde douchetijd is 8 minuten. Maar ik denk dat het nog best korter kan. Op ochtenden dat ik haast heb, en thuis kom van het hardlopen kan ik mezelf binnen 2 minuten schoon wassen en nog lekker ruiken ook : ) Maar ik merk zeker wel dat mijn puberkinderen soms vrij lang onder de douche staan. Dus daar valt voor ons zeker winst te behalen voor het milieu.

Temperatuur in huis

Wat betreft de temperatuur in huis. Op de site van Genoeg las ik dat huishoudens het huis gemiddeld warm stoken tot zo’n 20 à 22 graden. Ik denk dat ik best met 18 graden zou kunnen leven. Maar ik hoor ook steeds vaker ervaringen van consuminderaars die de verwarming toch weer hoger zetten. Omdat ze de lagere temperaturen als ongezellig ervaren.

Zelf heb ik overdag de verwarming alleen aan in mijn kantoortje. En om een uur of 10 ook in de keuken, omdat ik daar dan koffie drink. De woonkamer wordt pas vanaf vijf uur verwarmd, en dat doe ik dan met de houtkachel. Dat is goed voor onze energierekening, maar niet goed voor mijn ecologische voetafdruk vermoed ik. Een pelletkachel zou dan beter zijn.

Kleding

Wat duurzame kleding betreft doe ik het goed, al zeg ik het zelf. Bijna al mijn kleding is namelijk tweedehands gekocht. Wat de kinderen betreft zou het wellicht beter kunnen. Broeken en dergelijk koop ik nu meestal voor rond de 20 euro voor ze bij de Hema en C&A.

Vervoer

Tsja, op het platteland heb je helaas echt wel een auto nodig. Maar in principe gebruik ik onze auto alleen op maandagochtend voor de boodschappen en mijn wekelijkse koffie overleg : ) En natuurlijk op zaterdagmorgen omdat ik dan met één van de kinderen naar de stad ga. Dat doe ik dus ook best netjes.

Minder vlees

Ik groeide op met elke dag vlees. Dankzij informatie en toenemende kennis eten we nu gemiddeld nog maar 3 keer per week vlees. Ook dat doe ik best redelijk. Als ik dit allemaal zo op een rijtje zet snap ik eigenlijk niet waarom ik 2,5 aardbol nodig heb!

Gebruik een Lidl green bag voor je groente en fruit aankopen en kies voor duurzame meubels.

Hoe groot is jouw ecologische voetafdruk?

Nieuwsgierig hoe groot jouw ecologische voetafdruk is? Doe dan de test op de site van het WMF. Hij kost je niet meer dan 5  minuten.

En laat alsjeblieft weten hoeveel aardbollen je scoorde, want ik ben benieuwd : )

Leestip

Verborgen impact test

Stroomverbruik huishoudelijke apparatuur

Hoeveel aardbollen scoorde jij? En ben jij je bewust van je ecologische voetafdruk?

Similar Posts

32 Comments

 1. Mijn voetafdruk is 2,3. Wereldbollen. Ik vind het bij sommige vragen lastig om de juiste stelling te kiezen. Soms moet je beste van de slechte kiezen. Dan klopt er eigenlijk geen één echt. Maar goed het geeft wel een beetje een beeld.

 2. Je doet het inderdaad wel goed als ik dat zo lees!
  Ik heb eens een superinteressante docu op Netflix gezien, Cowspiracy. Daarin wordt gezegd dat eigenlijk de hele bevolking compleet veganistisch zou moeten worden om goed te zijn. Het consumeren van vlres en dierlijke producten vormt een enorm grote belasting voor het milieu. Veel groter dan het vervoer. En dat wordt eigenlijk veel te weinig aan de mensen uitgelegd/verborgen.bol
  Veganistisch leven vind ik niet evident. De koemelk is hier al geschrapt en vlees zo goed als, maar dan ook nog eens geen kaas eten. Dat vind ik moeilijk!

  1. Dat vinden de meesten het lastigst. Er komen trouwens steeds meer lekkere vegan kaasrecepten. Ik eet geen kaas uit idealistische redenen en ik verdraag geen dierlijke melk(producten). Dat maakt het deels makkelijker, maar ik was en ben ook gek op kaas.

   1. Eieren vind ik ook heel moeilijk :-)
    Maar gelukkig hebben we twee kippen om het groentenafval te verwerken en daar hebben we onze eitjes van.

 3. Ik kom op 1,6 hectare uit. Ons huis is volledig geisoleerd. Ik eet grotendeels vegan. Maar ik heb de verwarming hoger staan dan jij :-)

  1. Wij hebben de verwarming trouwens meestal op 19 graden staan, met pasgeboren baby in huis. En ze vindt dat best ok :-) 20 graden of meer is echt niet nodig. Vroeger zette ik ze ook zo hoog, maar als je even doorzet wen je aan dat graadje minder.

   1. Hier staat de verwarming overdag op ongeveer 19 graden en ‘s avonds op 20 of 20.5. Ik houd rekening met de zon die naar binnen schijnt, al heb ik die nu in de winter niet.
    Ik heb de verwarming jarenlang lager gehad, kleedde me extra warm aan, maar liep toch te kleumen. Ik heb chronische vermoeidheid en de verwarming laag, kostte teveel energie van mezelf.
    Eeren vind ik ook lastig om te laten staan. Helemaal omdat ik ook glutenvrij moet eten en veel sojaproducten erg besmet zijn met gluten en ik daar ook weer last van krijg.
    Ik lees regelmatig op vegan kookblogs en er komen gelukkig steeds meer leuke ideeen zonder soja en gluten. Het gaat hier wat oo en af met vegan eten. Vanwege mijn dieet moet ik veel zelf maken en heb daar helaas niet altijd voldoende energie voor.

 4. 2.4 bollen. Ik vond de vraagstelling veel te algemeen, geen enkel antwoord strookte wat mijn situatie betreft precies met de werkelijkheid.

 5. Er zit toch ook wel nuance in sommige aanbevelingen, rundvlees is per kilo bijvoorbeeld echt vele malen vervuilende dan een kilo kip(qua input voedsel/water/land/uitstoot, niet zozeer dierenwelzijn). Wil je langzaam overschakelen naar minder vlees eten dan is het bijvoorbeeld een goede stap om eerst rundvlees uit je dieet te schrappen of sterk te verminderen.

 6. Ik heb een tijdje geleden e.e.a. ook eens uitgerekend. Als je ernaar benieuwd bent zie o.a. mijn blogs van 22 en 30 oktober 2014 (oeps toch zo lang gelden alweer).
  Waar ik destijds wel achter kwam dat het nogal wat uitmaakt welke vragenlijst (instrument) je hanteert en verder dat vooral bij ons (en ik denk bij de meeste mensen) reizen, verwarming, en de herkomst van ons eten(groente & fruit) de grootste boosdoeners zijn. Veranderen is lastig. Geef ik eerlijk toe. Evenwel we proberen te doen wat redelijkerwijs in ons vermogen ligt en trachten zo min min mogelijk te verspillen en besteden, verbruiken zo zorgvuldig mogelijk. Desalniettemin zijn we ook niet blind voor wat er om ons heen gebeurd.

 7. Ik kom op 1,9 aardbollen. Vooral denk ik omdat ik vlees móet eten omdat ik voor veel andere eiwitsoorten allergisch ben.
  De verwarming vroegen ze helaas niet. Bij ons staat die tegenwoordig op max 17 overdag en max 18 ‘s-avonds. En ik heb het dus echt nooit meer koud :)

 8. Ik kom uit op 6 hectare, 3,4 wereldbollen. De test geeft naar mijn idee een vertekend beeld. Ik score hoog omdat ik alleen in een twee onder een kap woning woon. Een andere keuze dan gas had ik niet terwijl ik nauwelijks gas gebruik. Ik verwarm mijn huis met kolen. Eten koken doe ik traditioneel zoals onze moeders en oma’s dat deden. Eenvoudig maar lekker.

 9. Ik heb 2,3 aardbollen nodig, maar kon niet altijd het juiste antwoord kiezen. En ik weet waar het euvel zit en daar werken we hard aan. Komt helemaal goed met ons ;-)

  1. De antwoorden zijn inderdaad vrij grof; je moet soms dan maar het antwoord kiezen dat het dichtst in de buurt komt….

   Fijn dat je weet waar bij jullie de kans voor verbetering ligt!

 10. Ik kom op 2.2 Hectare/ 1.2 aardbollen maar ook ik heb last van de algemene vraagstellingen. Ik denk dat het bij ons nog zo hoog is omdat wij een vrijstaande woning hebben, die niet zo heel goed geïsoleerd is. Nu verbruiken wij wel heel weinig gas en stroom maar daar word eigenlijk niet echt naar gevraagd.

  Verder eten wij plantaardig, gaan wij niet op vakantie, gebruiken wij ons kleine autootje spaarzaam, kopen wij alles tweedehands en halen wij onze groente en fruit bij de lokale bio boer. Lekker op dreef dus :)

  1. Dat klinkt inderdaad goed Maia. Ons huis is ook niet zo goed geïsoleerd. Wij hebben beneden bijvoorbeeld nog enkel glas. Ik denk dat daar bij mij ook een aardbol door bijkwam.

 11. Ik kom op 3,44 hectare, 1,0 bollen, dat vind ik nog raar hoog. Want ik eet geen vlees, en dat al 30 jaar. Ga nooit met het vliegtuig, heel af en toe met de auto.
  Vermoedelijk is het feit dat wij met olie stoken heel negatief (heb gas gekozen want olie stond er niet bij). Niemand die de test doet komt op 1 wereldbol uit denk ik, dan trek ik gelijk de hele test in twijfel.

 12. 2,2 wereldbol, want we hebben nu een auto en ik vind zuivel heerlijk! Vond het wel raar dat ik alleen voor grijze stroom kon kiezen bij een vraag, die van ons is toch echt groen! Beetje natte vinger werk is de test dus wel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.