Reacties

Hoe groot is jouw ecologische voetafdruk? — 32 reacties

 1. Mijn voetafdruk is 2,3. Wereldbollen. Ik vind het bij sommige vragen lastig om de juiste stelling te kiezen. Soms moet je beste van de slechte kiezen. Dan klopt er eigenlijk geen één echt. Maar goed het geeft wel een beetje een beeld.

 2. Je doet het inderdaad wel goed als ik dat zo lees!
  Ik heb eens een superinteressante docu op Netflix gezien, Cowspiracy. Daarin wordt gezegd dat eigenlijk de hele bevolking compleet veganistisch zou moeten worden om goed te zijn. Het consumeren van vlres en dierlijke producten vormt een enorm grote belasting voor het milieu. Veel groter dan het vervoer. En dat wordt eigenlijk veel te weinig aan de mensen uitgelegd/verborgen.bol
  Veganistisch leven vind ik niet evident. De koemelk is hier al geschrapt en vlees zo goed als, maar dan ook nog eens geen kaas eten. Dat vind ik moeilijk!

  • Dat vinden de meesten het lastigst. Er komen trouwens steeds meer lekkere vegan kaasrecepten. Ik eet geen kaas uit idealistische redenen en ik verdraag geen dierlijke melk(producten). Dat maakt het deels makkelijker, maar ik was en ben ook gek op kaas.

  • Eieren vind ik ook heel moeilijk :-)
   Maar gelukkig hebben we twee kippen om het groentenafval te verwerken en daar hebben we onze eitjes van.

  • Ik eet toch ook wel graag kaas op de boterham. En na het warme eten een schaaltje yoghurt. Mijn oudste dochter eet veganistisch, maar ik vind dat zelf toch wel lastig.

  • Wij hebben de verwarming trouwens meestal op 19 graden staan, met pasgeboren baby in huis. En ze vindt dat best ok :-) 20 graden of meer is echt niet nodig. Vroeger zette ik ze ook zo hoog, maar als je even doorzet wen je aan dat graadje minder.

  • Hier staat de verwarming overdag op ongeveer 19 graden en 's avonds op 20 of 20.5. Ik houd rekening met de zon die naar binnen schijnt, al heb ik die nu in de winter niet.
   Ik heb de verwarming jarenlang lager gehad, kleedde me extra warm aan, maar liep toch te kleumen. Ik heb chronische vermoeidheid en de verwarming laag, kostte teveel energie van mezelf.
   Eeren vind ik ook lastig om te laten staan. Helemaal omdat ik ook glutenvrij moet eten en veel sojaproducten erg besmet zijn met gluten en ik daar ook weer last van krijg.
   Ik lees regelmatig op vegan kookblogs en er komen gelukkig steeds meer leuke ideeen zonder soja en gluten. Het gaat hier wat oo en af met vegan eten. Vanwege mijn dieet moet ik veel zelf maken en heb daar helaas niet altijd voldoende energie voor.

 3. Er zit toch ook wel nuance in sommige aanbevelingen, rundvlees is per kilo bijvoorbeeld echt vele malen vervuilende dan een kilo kip(qua input voedsel/water/land/uitstoot, niet zozeer dierenwelzijn). Wil je langzaam overschakelen naar minder vlees eten dan is het bijvoorbeeld een goede stap om eerst rundvlees uit je dieet te schrappen of sterk te verminderen.

 4. Ik heb een tijdje geleden e.e.a. ook eens uitgerekend. Als je ernaar benieuwd bent zie o.a. mijn blogs van 22 en 30 oktober 2014 (oeps toch zo lang gelden alweer).
  Waar ik destijds wel achter kwam dat het nogal wat uitmaakt welke vragenlijst (instrument) je hanteert en verder dat vooral bij ons (en ik denk bij de meeste mensen) reizen, verwarming, en de herkomst van ons eten(groente & fruit) de grootste boosdoeners zijn. Veranderen is lastig. Geef ik eerlijk toe. Evenwel we proberen te doen wat redelijkerwijs in ons vermogen ligt en trachten zo min min mogelijk te verspillen en besteden, verbruiken zo zorgvuldig mogelijk. Desalniettemin zijn we ook niet blind voor wat er om ons heen gebeurd.

  • Elke vragenlijst is inderdaad weer anders.

   Wat betreft reizen doe ik het in ieder geval wel goed, want dat doe ik zelden.

   Het klinkt alsof jij goed bezig bent.

 5. Ik kom op 1,9 aardbollen. Vooral denk ik omdat ik vlees móet eten omdat ik voor veel andere eiwitsoorten allergisch ben.
  De verwarming vroegen ze helaas niet. Bij ons staat die tegenwoordig op max 17 overdag en max 18 's-avonds. En ik heb het dus echt nooit meer koud :)

 6. Ik kom uit op 6 hectare, 3,4 wereldbollen. De test geeft naar mijn idee een vertekend beeld. Ik score hoog omdat ik alleen in een twee onder een kap woning woon. Een andere keuze dan gas had ik niet terwijl ik nauwelijks gas gebruik. Ik verwarm mijn huis met kolen. Eten koken doe ik traditioneel zoals onze moeders en oma's dat deden. Eenvoudig maar lekker.

  • Met kolen. Dat hoor je niet vaak meer.

   Ik herinner me nog dat mijn tante Dina ook met kolen stookte. Dat waren van die dingen die net op eieren leken.

  • De antwoorden zijn inderdaad vrij grof; je moet soms dan maar het antwoord kiezen dat het dichtst in de buurt komt....

   Fijn dat je weet waar bij jullie de kans voor verbetering ligt!

 7. Ik kom op 2.2 Hectare/ 1.2 aardbollen maar ook ik heb last van de algemene vraagstellingen. Ik denk dat het bij ons nog zo hoog is omdat wij een vrijstaande woning hebben, die niet zo heel goed geïsoleerd is. Nu verbruiken wij wel heel weinig gas en stroom maar daar word eigenlijk niet echt naar gevraagd.

  Verder eten wij plantaardig, gaan wij niet op vakantie, gebruiken wij ons kleine autootje spaarzaam, kopen wij alles tweedehands en halen wij onze groente en fruit bij de lokale bio boer. Lekker op dreef dus :)

  • Dat klinkt inderdaad goed Maia. Ons huis is ook niet zo goed geïsoleerd. Wij hebben beneden bijvoorbeeld nog enkel glas. Ik denk dat daar bij mij ook een aardbol door bijkwam.

 8. Ik kom op 3,44 hectare, 1,0 bollen, dat vind ik nog raar hoog. Want ik eet geen vlees, en dat al 30 jaar. Ga nooit met het vliegtuig, heel af en toe met de auto.
  Vermoedelijk is het feit dat wij met olie stoken heel negatief (heb gas gekozen want olie stond er niet bij). Niemand die de test doet komt op 1 wereldbol uit denk ik, dan trek ik gelijk de hele test in twijfel.

 9. 2,2 wereldbol, want we hebben nu een auto en ik vind zuivel heerlijk! Vond het wel raar dat ik alleen voor grijze stroom kon kiezen bij een vraag, die van ons is toch echt groen! Beetje natte vinger werk is de test dus wel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder