Hoe groot is jouw ecologische voetafdruk?

ecologische voetprintOmdat ik nooit op vakantie ga weet ik dat ik wat dat betreft het milieu niet belast.

‘Maar hoe zit het verder eigenlijk met mijn ecologische voetafdruk?’

vroeg ik me af.

Ik had al snel een handige test om mijn ecologische voetafdruk te meten bij elkaar gegoogled op de website van het Wereld Natuur Fonds.

Hoeveel aardbollen heb jij nodig?

‘Hoeveel aardbollen heb jij nodig?’ staat er vrolijk boven de test.

De test stelt je vragen over verschillende onderdelen: zoals reizen, hoe je woont, hoe je met afval omgaat, gebruik van openbaar vervoer etc. Nadat ik alles had ingevuld kreeg ik de uitslag. Tot mijn schrik zag ik dat ik maar liefst 2,5 aardbol nodig heb!

ecologische voetafdruk

Dat klinkt me best asociaal in de oren…

Het troostte me wel dat de gemiddelde voetafdruk van een Nederlander 3,5 is. Daar zit ik ik tenminste nog wel onder. Niettemin, vind ik het wel een ‘wake-up’ call.

Daarom deel ik graag onderstaand artikel van Paul Raaijmakers. Daarin geeft hij 5 eenvoudige tips om je ecologische voetafdruk kleiner te maken.

Milieubewust leven met het gezin hoeft niet moeilijk te zijn!

Door Paul Raaijmakers

Onze ‘ecologische voetafdruk’ is veel te groot en wordt alleen maar groter. We belasten het milieu enorm met onze leefstijl en daar moeten we wat aan gaan doen. Probeer jij je kinderen milieubewustzijn bij te brengen? Milieubewust leven met het gezin hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Wat handige en eenvoudige tips.

1. De douchecap

Een kwartier douchen is heerlijk, maar absoluut niet nodig. Spreek met je gezin af dat iedereen 6 of 7 minuten douchetijd krijgt. Op die manier leer je je kinderen (en man!) dat douchen is bedoeld om jezelf even te reinigen, en niet om er 20 minuten van te gaan staan genieten.

Zo’n ‘douchecap’ (een limiet op de douchetijd) is belangrijk voor het besparen van water.

Het zorgt bovendien ook voor een kleinere energierekening.

2. Veel warme truien, weinig stoken

Maak het normaal in huis dat je in de winter dikke truien draagt. Desnoods enkel in huis. Want op die manier hoef je niet zoveel te stoken. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens voor de portemonnee. Leer kinderen dat zij hun kleding op de temperatuur afstemmen zodat je het met 20 graden in huis al warm hebt, in plaats van met 22 graden. Zie ook Alternatieven voor gas.

3. Kledinghoeveelheid

We leven in een consumptiemaatschappij waarin kledingketens als Zara, H&M en Primark razend populair zijn. Deze ketens verkopen veel voor weinig. Maar al die kleding moet wel geproduceerd worden natuurlijk. Heel erg belastend voor het milieu. Spreek dus goed af met je kinderen hoeveel kleding zij mogen uitkiezen en hebben. Liever minder kleding van een kwaliteitsmerk als Bambooz (kids) of Bamigo (voor je man) dan heel veel kleding van de Zara of Primark. Consuminderen, zo noemen we het ook wel eens!

4. Veel fietsen, weinig autorijden

Breng je kinderen bij dat de auto er alleen is om afstanden af te leggen die per fiets echt te groot zijn. Alleen op die manier gaan kinderen de auto zien als ‘uiterste vervoersmiddel’ en de fiets als het meest gangbare vervoersmiddel. Jong geleerd is oud gedaan! Zie ook mijn post over Afstand meten!

5. Minder vlees!

… en kip… want als je de Nederlandse veestapel verdeelt over de inwoners, dan zou elke inwoner bijna 5 kippen en een eigen varken hebben, en 1 van de 4 mensen zou een koe bezitten. Dat heeft grote gevolgen voor het milieu. De vlees- en kippenindustrie produceert namelijk enorm veel broeikasgassen.

Dus? Eet minder vlees! Hoe? Dat lees je op de website van het Voedingscentrum. Er zijn in ieder geval genoeg alternatieven!

Nawoord van Vlijtig Liesje

Ik heb het eens even opgezocht, en de gemiddelde douchetijd is 8 minuten. Maar ik denk dat het nog best korter kan. Op ochtenden dat ik haast heb, en thuis kom van het hardlopen kan ik mezelf binnen 2 minuten schoon wassen en nog lekker ruiken ook : ) Maar ik merk zeker wel dat mijn puberkinderen soms vrij lang onder de douche staan. Dus daar valt voor ons zeker winst te behalen voor het milieu.

Temperatuur in huis

Wat betreft de temperatuur in huis. Op de site van Genoeg las ik dat huishoudens het huis gemiddeld warm stoken tot zo’n 20 à 22 graden. Ik denk dat ik best met 18 graden zou kunnen leven. Maar ik hoor ook steeds vaker ervaringen van consuminderaars die de verwarming toch weer hoger zetten. Omdat ze de lagere temperaturen als ongezellig ervaren.

Zelf heb ik overdag de verwarming alleen aan in mijn kantoortje. En om een uur of 10 ook in de keuken, omdat ik daar dan koffie drink. De woonkamer wordt pas vanaf vijf uur verwarmd, en dat doe ik dan met de houtkachel. Dat is goed voor onze energierekening, maar niet goed voor mijn ecologische voetafdruk vermoed ik. Een pelletkachel zou dan beter zijn.

Kleding

Wat duurzame kleding betreft doe ik het goed, al zeg ik het zelf. Bijna al mijn kleding is namelijk tweedehands gekocht. Wat de kinderen betreft zou het wellicht beter kunnen. Broeken en dergelijk koop ik nu meestal voor rond de 20 euro voor ze bij de Hema en C&A.

Vervoer

Tsja, op het platteland heb je helaas echt wel een auto nodig. Maar in principe gebruik ik onze auto alleen op maandagochtend voor de boodschappen en mijn wekelijkse koffie overleg : ) En natuurlijk op zaterdagmorgen omdat ik dan met één van de kinderen naar de stad ga. Dat doe ik dus ook best netjes.

Minder vlees

Ik groeide op met elke dag vlees. Dankzij informatie en toenemende kennis eten we nu gemiddeld nog maar 3 keer per week vlees. Ook dat doe ik best redelijk. Als ik dit allemaal zo op een rijtje zet snap ik eigenlijk niet waarom ik 2,5 aardbol nodig heb!

Gebruik een Lidl green bag voor je groente en fruit aankopen en kies voor duurzame meubels.

Hoe groot is jouw ecologische voetafdruk?

Nieuwsgierig hoe groot jouw ecologische voetafdruk is? Doe dan de test op de site van het WMF. Hij kost je niet meer dan 5  minuten.

En laat alsjeblieft weten hoeveel aardbollen je scoorde, want ik ben benieuwd : )

Leestip

Verborgen impact test

Stroomverbruik huishoudelijke apparatuur

Hoeveel aardbollen scoorde jij? En ben jij je bewust van je ecologische voetafdruk?

32 Comments

 1. Grietje
  • VeggieMo
 2. VeggieMo
  • VeggieMo
 3. Wilma
 4. Christi
 5. Anke
 6. Joannes
 7. Sylvia

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh