5 Alternatieven voor gas: mensen kopen nog gaskachels

alternatieven voor gas

Vanwege het milieu vervingen wij onze tweedehands houtkachel voor een nieuw, duurzamer exemplaar*.

Helaas viel op een kwade dag het deurtje eruit, en brak het glas.

Deze week kwam er een monteur langs om het probleem op te lossen, en ik merkte op:

'Jullie hebben het nu zeker wel heel rustig in de lente?'

Maar het tegendeel bleek het geval.

Druk met gas, hout en pelletkachels installeren

Sterker nog, hij vertelde me dat ze enorm druk zijn met het installeren van gaskachels, en hout- en pelletkachels. Vooral die gaskachels troffen mij!

Aangezien Nederland van het gas af moet, had ik niet gedacht dat er nog mensen zouden investeren in een gaskachel.

Ik verwachtte dat mensen alternatieven voor gas zouden zoeken.

Het komt door de nieuwbouw mevrouw!

'Het komt allemaal door de nieuwbouw huizen mevrouw,' zei de monteur. 'Die hebben vloerverwarming. En dan krijgen mensen het 's avonds koud hè. En met vloerverwarming krijg je het niet snel warmer. Dan kopen ze een gaskachel en stoken propaangas. Want een gasaansluiting hebben ze niet. Die nieuwbouwhuizen.'

5 Alternatieven voor gas

Alternatieven voor gas waarover ik heb gelezen zijn:

 1. Infrarood panelen
 2. Vaste airco in huis
 3. Elektrische petroleumkachel. (In de krant las ik over ene Ed die 800,- terugkrijgt op zijn energierekening dankzij zijn petroleumkachel)
 4. Warmwaterpomp
 5. Elektrische verwarming

Kijk, hier is blije Ed:


Hoe verwarm jij jouw huis?

*Ja, ik weet dat er stemmen zijn die zeggen dat een duurzame houtkachel een contradictio in terminus is

Similar Posts

14 Comments

 1. Met een hrpluscvketel.

  (Zolder isoleren, spouwmuren gemaakt en geïsoleerd, kruipruimte geïsoleerd, nieuwe kozijnen(geen cm ruimte naast de deur) en HR triple. Zonnepanelen, thuisaccu, zonnecollector.) Er valt hier niks meer te winnen.. maar nog altijd niet geschikt voor wtw. Dus gas. Bezig met een houtstookcv.
  We hebben inmiddels 9 km² bosperceel gekocht.
  Als het gas echt weggaat word het houtstook.

  Ik denk dat het hoog tijd is dat de konten op het pluche een paar weken hier in huis komen vergaderen. Bij 17 graden.

  1. Dus je koopt een bosperceel om het in brand te steken, je longen te verpesten en de longen van je buren.

 2. Wij hebben vorig jaar een nieuwe cv-ketel gekocht. Daar baalde ik wel van. Er was sprake van een aardwarmteproject maar dat ging niet door. Ik vind het niet handig dat iedereen zelf een oplossing moet zien te vinden. Wel mijn gezin overtuigd zuiniger te doen nadat ons energiebedrijf failliet was 🥶. Opluchting dus dat het nu warmer is.

 3. Dat van die gaskachel had ik ook echt niet verwacht. Ik heb zelf centrale verwarming en jawel... dat kost gas. Ik kook overigens ook op gas, in een vrij nieuw (10 jaar oud) huis. Zo werd het aangeleverd. Elektrisch koken kon ik nog wel kiezen, maar dat ging een hoop meer geld en gedoe kosten qua extra groep die dan aangelegd moest worden enz.

  1. Dank voor je reactie Monique. Wij wonen op het platteland dat scheelt natuurlijk qua buren. Ik zou het naar vinden als andere mensen last zouden hebben van onze houtkachel. Mede daarom hebben we geïnvesteerd in een betere houtkachel en stoken we zorgvuldig.

 4. Nee. Om niet in een te koud en te vochtig huis te hoeven zitten als het gas eraf is. Want de huidige alternatieven krijgen het hier maar 14 graden op een dag als vandaag.. En dat trekken mijn spieren niet.

  Die longen van de buren. Ze stoken zelf 100% op hout. Oude kozijnen met de verf er nog op.

  Overigens is houtstook thuis niet slechter dan kolen in een centrale. Of houtsnippers uit Canada die de ze overvaren om hier in een biocentrale weg te fikken.
  1 blok eikenhout levert ons 8 uur lang 10 graden warmer dan buiten op. Dus met 2 blokken eikenhout kunnen wij een hele dag de CV uitlaten. Wij gaan pas echt hout stoken als er geen gas meer is en als er geen betere alternatieven komen.

 5. Ik huur mijn appartement. Dus ik heb een cv-ketel en ik kook op gas.
  En ik vind dat gezeur over dat hout stoken best vermoeiend. ;-)

  1. en ik vind de longaanvallen en pijn op de borst door houtrook "best vermoeiend", Nicky.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.