Frituurpan schoonmaken: binnenkant en buitenkant

frituurpanOoit had ik via Intomart zoveel Irischeques (bestaan die eigenlijk nog?) verzameld dat het genoeg was voor een heuse frituurpan. Dat is inmiddels denk ik zo’n 7 jaar geleden, en hij heeft ons goede diensten bewezen, hoewel ik op zich geen fan ben van frituren!

Patat op kinderfeestje

Vooral bij kinderfeestjes. Doordat je in de regel voor rond de 1 euro een flinke zak diepvriespatat bij de supermarkt kunt kopen, was het geen probleem om kinderfeestjes af te sluiten met patat. Ik denk dat we, als we de patat bij de snackbar hadden gekocht, zo 25 euro waren kwijt geweest. En dan komt het ook nog regelmatig voor dat de gasten halverwege hun bordje verklaren: ‘Ik lust niet meer…’ Nu kon ik daar heel goed tegen, omdat het toch maar weinig had gekost.

Maar ondertussen is de frituurpan, ondanks schoonmaakpogingen met afwasmiddel, nogal vettig geworden.

Zie ook mijn post over je afzuigkap schoonmaken!

Frituurpan binnenkant schoonmaken: water met afwasmachineblokje

Dus zocht ik op internet naar goede manieren om een frituurpan schoon te maken. Eén van de tips die ik tegenkwam was de frituurpan vullen met water, hem aan te zetten, en een afwasmachineblokje toe te voegen. Dat werkte uitstekend, en het kost natuurlijk bovendien weinig moeite. De binnenkant van mijn frituurpan is in ieder geval weer goed schoon. Maar de buitenkant vind ik nog steeds viezig.

Dus heeft iemand tips om een frituurpan van de buitenkant schoon te maken?

Lees ook mijn post over zilveren sieraden schoonmaken.

33 Responses to Frituurpan schoonmaken: binnenkant en buitenkant

 1. geen tips voor het schoonmaken, wij zijn maar met 2 personen en hebben ruim een jaar geleden de frituurpan de deur uit gedaan,want ik vond het schoonmaken echt een ramp, wij halen nu patat bij de snackbar en oke dat is op zich duurder,maar wat blijkt nu we geen frituurpan hebben eten we veel minder vaak patat en ook gauw even een kroket of frikandel op brood of als snack doen we nog zelden.dus eigenlijk zijn wij nu veel voordeliger uit, hebben niet meer zon grote pan die ruimte inneemt in huis en hoeven hem dus ook niet meer schoon te maken, geen olie meer te kopen en eten en passant ook veel minder ongezond , niet voor iedereen weggelegd,maar voor ons dus wel.

  • Ik snap wat je bedoelt. Zo’n frituurpan kan er behoorlijk onappetijtelijk uitzien. Wij geven de kinderen elke laatste zondag van de maand patat, verder wordt hij alleen bij verjaardagen gebruikt.

   Omdat het zo’n gedoe is om hem te installeren, pakken we hem gelukkig ook niet een snelle snack. Veel te veel gedoe.

 2. Ik was die gewoon uit met water en afwasmiddel en dan heel goed omspoelen maar hier ook… de buitenkant blijft heel vettig…

 3. Net als Johmar hebben wij ook de frituurpan de deur uitgedaan. Wij halen hooguit 1x per week een frietje bij de snackbar, meestal op vrijdag.
  Maar toen wij de pan nog wel hadden gebruikten we Fritel Friteusereiniger. 🙂

  • Wij ook nooit friteuse gehad maar liep de spuigaten uit die kosten bij snackboer eet nu voor 2 euro terwijl bij snackboer ben je zo meer dan 10 euro kwijt (6 personen) olie kost ook niet veel, binnenpan in de vaatwasser ,buitenkant geregeld afnemen met drupje dasty

 4. Die hebben we jaren geleden de deur uitgedaan,te gevaarlijk met pubers die na het stappen nog een kroketje willen bakken;)

  We frituren nu in een aparte wok,de olie gaat in een jampotje(tot hij ververst moet worden)en de wok gaat in de afwasmachine,altijd een schone frituurstart op die manier.

 5. Ik ga er af en toe maar met iets van Jif (als dat nog bestaat) overheen, maar dan meestal wel met een papiertje, want anders blijft er van alles aanplakken van pluisjes enzo. En ik bewaar ‘m binnen, dat scheelt hier ook.

 6. Volgens de beschrijving van mijn frituurpan moet ik hem vullen met water en wat afwasmiddel e3n dat op laten warmen.
  Toen ik dat deed sloegen prompt alle stoppen in huis door.
  Ik etter dus toch maar wat aan met een schuursponsje.

  De buitenkant is aardig glad en dus goed schoon te krijgen.
  alleen het deksel is een ramp, met al die kiertjes en gleufjes.

  Wel is het zo dat ik al heel snel van vloeibaar vet afgestapt ben.
  Dat worden dikke verbrande klodders lijmachtige substantie die je noooooooooooooooit meer weg krijgt.
  Het zou dan zogenaamd gezonder zijn dan blokken frituurvet, maar die ingebrande klodders lijken me toch ook niet gezond.

 7. Ja, een doekje met superontvetter! En die Dasty van de wibra is ook nog redelijk goedkoop. Wel even handschoenen aan, want het is denk ik niet echt verantwoord spul, zeker niet voor je handen.

 8. Ik heb in het verleden ook zon pan als op het plaatje gehad. Eerst deed ik water erin met een blokje vaatwasmiddel en dat aanzetten. Daarna haalde ik de hele pan uitelkaar (easy met die van het plaatje) en deed ik alles (zonder het gedeelte met stekker) in de gootsteen gevuld met kokend water en een blokje. Dit ook in laten trekken, het zwarte gedeelte waarvan een deel dus nog niet was gereinigd maakte ik dan schoon met een schuursponsje met dreft. Nu heb ik zo’n ronde witte waarvoor ik ook tips zoek om hem goed schoon te houden..

 9. Bij de a ction zijn van die grijze sponsjes te koop, hier maak je (bijna) alles mee schoon.(niet alleen een frietpan- heel veel huishoudklusjes) Wel ff uitkijken want het kan krassen (niet op ramen gebruiken) Wat de frietpan betreft zelfs bakken in zonnebloemolie, het blijft een vette plakkerige pan.
  Na 4-5 gebruiksjaren gooi ik hem weg (kringloop dus) en koop een nieuwe (maakt niet uit of je een goedkope of dure pan hebt, alles wordt vet/plakkerig) We bakken 1 x per week of 1 x per 14 dagen friet met een snack. Kopen bij de snackbar is duur (rond de 20 euro voor 5 personen)

  • Is de kringloop dan wel blij met zo’n vies plakkerig ding?
   Ik zou dat toch niet willen hebben hoor.
   Je kunt hem ook inleveren bij de winkel waar je een nieuwe koopt

   • Nee, ze zitten niet te wachten op een plakkerig ding maar je hebt ooit verwijderingsbijdrage voor de frietpan betaald. Ze zullen hem wel helemaal demonteren, gedeelte ‘oud ijzer’en het electrische deel en het snoer recyclen?

 10. Ik vrees dat ik beter het deksel niet op de frituurpan had kunnen laten want bij mij was de boel overstroomd toen ik deze tip opvolgde. Ik kon meteen de keukenvloer, het aanrecht plus kastjes en bestekla ontvetten. Ik was dus niet zo blij met deze tip…

 11. Goed idee voor die frituurpan. Dat ga ik zeker eens uitproberen want de frituurpan schoonmaken staat zeker in de top drie van vervelende klusjes in het huishouden 🙂

 12. Heb geen aparte frituurpan. Gewoon in een normale pan: olie en frituren maar.
  schoonmaken kan lastig zijn, maar biotex doet wonderen. gewone soda trouwens ook. Als het vet dat op de binnenkant spat maar verhit blijft worden en je slaat het schonmaken een keer over omdat je hem “van de week nog wel een keer gebruikt”, dan kan het wat lastiger worden

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.