Kinderfeestjes: waarom niet thuis?!

Piet had een kinderfeestje, meteen vanuit school. ‘Doe kleren aan die vies mogen worden,’ stond er op het kaartje.

Vanwege dit advies vermoedde ik dat ze ergens naar toe zouden gaan. Noem me overbezorgd, maar ik wéét graag waar ze met mijn kind naar toe sjouwen. Dus belde ik vanochtend, een beetje geërgerd dat ik om de informatie moest vragen, toch maar even de ouders.

Ze blijken inderdaad ergens naar toe te gaan: de Spelerij in Dieren. Vroeger een bestemming voor schoolreisjes, maar tegenwoordig blijkbaar een bestemming voor een verjaardagsfeestje.

Ik kan echt met verlangen terugdenken aan de tijd toen kinderfeestjes nog gewoon thuis gevierd werden. Wat is er toch gebeurd, dat iedereen het tegenwoordig nodig vindt feestjes buitenshuis te vieren? Sinds wanneer is het feit dat er iemand járig is, niet meer voldoende om het feestelijk te maken? Waarom moet er een uitje aan gekoppeld worden? En dan heb ik het nog niet eens over de veel hogere kosten van zo’n feestje buitenhuis.

Mijn favoriete soort ouders, zijn de ouders die gewoon thuis blijven met de hele kinderschaar. Die hun tijd geven, en niet het vermaak inkopen. En geloof me: ik weet heus wel dat het niet meevalt, zo’n groep wilde jongetjes in je veel te kleine huiskamer. Ik geef al elf jaar kinderfeestjes bij ons thuis!

Ik pleit dan ook voor een nieuw soort kinderfeestje, met het simpele thema ‘Er is er één jarig, en dat vieren wij gewoon lekker thuis.’

Lees ook mijn post: Speurtocht ideeën.

Wat vind jij: moeten ouders het melden als ze met je kind ergens heen gaan, of is dat niet nodig? En meer nog: waarom doen ouders dit niet automatisch?!

31 Responses to Kinderfeestjes: waarom niet thuis?!

 1. Er zit toch ook wat tussen de twee uitersten in? Ik vier feestjes thuis, maar kan wel naar de speeltuin in de buurt gaan met de kinderschaar. En onlangs had Jaël (6) een feestje thuis waar een groot gehuurd springkussen in de tuin stond. Zij heeft bijna altijd feestjes thuis (leeftijdskwestie?), maar vaak met een speurtocht in de buurt en dan spelen in een park ofzo. Toch ook handig om dan niet de nieuwste witte outfit aan te hebben 🙂 De ene keer dat het feestje buiten de deur was wist ik trouwens wel waar ze was, dat wel, dat stond op het kaartje (en we moesten haar daar afleveren). En of ik alle feestjes altijd thuis doe, dat weet ik nog niet, misschien ook wel een jaartje niet…

 2. Hier nog iemand die het niet snapt. Met weemoed denk ik zelf terug aan de verjaardags-partijtjes thuis. Leuke herinneringen!! Afgezien van het financiële plaatje (mijn nichtje van 7 is getrakteerd geweest op een heuse make-over voor de hele klas!) lijkt het wel alsof ouders steeds minder “moeite” willen doen hun kinderen te entertainen. Ik blijf stug de traktaties maken voor Uk (en nichtje!!) en de feestjes zelf organiseren. Pannenkoeken bakken, en koekhappen….noem mij maar een ouderwetse trut!

 3. Maar zo’n groot springkussen huren, vind ik eigenlijk ook alweer overdreven….

  Ik denk dat het de trend van alsmaar meer, groter en gekker is, die mij raakt.

  Dan verlang ik terug naar een simpeler variant, ook al vraagt die meer van je tijd als ouder.

 4. Gistermiddag hadden we hier een kinderfeestje. Ja gewoon thuis. Iris was in Mei al 10 geworden maar wegens tijdgebrek een beetje later een feestje. Ik had 2 etageres met allemaal lekkere dingen. Soesjes koekjes muffins chocolaatjes. Die meiden vonden het helemaal geweldig. Ze hebben nog een dvd gekeken, maar ook geweldig buiten gespeeld met een berg zand en een kikker uit de sloot (Wel netjes laten leven hoor!!)Tussen door met een aantal nog koekjes gebakken en samen opgegeten. Na een berg patatjes om 7 uur weer netjes thuis afgeleverd en het feestje vonden ze super.

 5. Ik heb alle feestjes thuis gedaan. En dat gaf veel rust.
  Ik weet nog goed dat bij 1 vriendinnetje ieder jaar een bus werd gehuurd en dan ging men ‘ergens naartoe’.
  Ik vond dat heel onprettig, en wilde ook graag weten waar ze naartoe gingen.
  Kijk, een speurtocht in de buurt vind ik iets anders, dan met een bus of trein ergens naar toe te gaan.

  Ik denk dat sommige ouders die drukte niet aan huis willen en…ook het geld hebben om dit soort uitjes te betalen.

 6. Ik doe de feestjes het liefst buitenhuis, gewoon om de troep die het geeft 😉 Ik hou eerlijk gezegd helemaal niet van kinderfeestjes en laat mijn man het altijd opknappen 🙂 Buitenshuis hoeft helemaal niet duur te zijn trouwens, er genoeg leuke dingen te doen voor weinig. Maar het valt me wel op dat het steeds gekker groter en duurder moet. De ouders vertel ik altijd van te voren waar we heen gaan, want ik wil ook graag weten waar ik hun kan bereiken.

 7. Kom toevallig via, via op je blog en dit onderwerp bevalt me wel….Ik heb pas geleden een feestje georganiseerd voor dochterlief, gewoon thuis….Lees de ervaringen maar op mijn blog!
  En ik ben het met je eens; even melden waar je naar toe gaat lijkt me wel zo netjes!!

 8. Wat dacht je van veel te veel geld het moet toch weggegooid worden.Zo dat is er uit, ik ben het helemaal met je eens en zou mijn kind niet mee laten doe, maar ja dat is dan weer sneu voor het kind. Maar ik zou ook willen weten waar mijn kind is en hoeveel begeleiding mee gaat. Je hoort toch tegenwoordig de gekste dingen.

 9. Dus, ging ik met zes kinderen met de tram naar het strand. Ik had een tas mee met droge kleding, ballen, emmers, schepjes en zandvormpjes. Er werd zo druk gespeeld dat er te weinig tijd was om de meegenomen chips te eten. Vol zand, moe en voldaan gingen we met de tram weer terug naar huis….

 10. Ik heb de verjaardagsfeestjes (bijna) allemaal thuis gedaan van
  mijn drie kids. buiten een enkele
  keer dat het niet anders kon wegens
  een verhuis of zo….
  Ik vind het niet meer dan normaal
  dat je wil weten waar ze met je kind naartoe gaan en heo en met
  welk vervoermiddel en of er genoeg
  begeleiding is enz…
  De traktaties in de klas worden ook
  altijd maar gekker en duurder!
  iemand van de ouders kocht zelfs eens een overhemd voor de meester en voor elk kind een plastiek kinderstoeltje! stel je voor…
  ik kan er niet meer bij, hebben de
  mensen dan zoveel geld?
  liefs

 11. aaaach je gaat me haten……ook ik vier de kinderfeestjes bij voorkeur buitenshuis, scheelt troep in huis en s avonds (uitgeput) na een feestje bent ben je je zelf wel enorm dankbaar 🙂
  Het liefst ging ( ja ging want 2 oudsten zijn de kinderfeestjes leeftijd voorbij en de 2 jongsten nog niet zo ver) ging ik dus naar het strand( 2km hiervandaan ) of het “bos”( park ook heel dicht bij) of de kinderboerderij en deed daar speurtochten ,spelletjes, piraatachtige dingen,picknicken,en in het bos gingen we toen ze echt klein waren dan op zoek naar de chipsboom ( 10 min vantevoren door een bondgenoot die vooruit rende chipzakjes opgehangen in een boom en daarna moesten ze dan de limonade boom zoeken, waar de pakjes drinken hingen), zwembad was hier ook altijd favo voor kinderfeestjes trouwens.
  Hmm en als uitsmijter deed ik wel eens thuis eten voor het naar huis gaan maar ook wel bij de speeltuin van nabijgelegen camping een patatje voor de hele bups en daar had ik van te voren gevraagd om een leuke groeps/buiten het seizoen kidnerpartijtjeskorting, wat ik vaak kreeg 🙂 na de patatjes nog even spelen in die speeltuin en hups naar huis.Ik vond het HEERLIJK….huis schoon,ik kon uitgeput op de bank gaan uitrusten.Voor weinig geld en ik vind zelf dat ik evengoed genoeg tijd van mijzelf erin had gestoken.Natuurlijk lijkt het me trouwens niet meer dan normaal dat de ouders van te voren weten waar de kinderen heen gaan.

 12. Feestjes thuis zijn het allerleukst! Gezellig zo’n troep kinderen in huis!

  En ja, ik weet ook graag waar men mijn kind heen sjouwt, vertrouw niet zo graag op andersmans rijkunsten en veiligheidsnormen in de auto….noem me maar panisch, ik heb hard moeten werken om deze meid te krijgen 😉 Daar komt niemand aan.

 13. Ik denk dat de titel van dit logje niet helemaal goed is! Ik bedoel meer waarom vermaak op kinderfeestjes steeds meer wordt íngekocht, dan zelf gecreëerd.

  Speurtochten en spelletjes doen buiten vind ik vermaak dat je als ouders zelf creëert. Een goochelaar of springkussen inhuren, of naar een pretpark gaan valt voor mij onder de noemer vermaak inkopen.

  Een kinderfeestje wordt dan zo’n consumeerfeest, terwijl het toch gaat om het feit dat er iemand jarig is?!

  Als ouders is het kostbaarste wat je je kind kunt geven je tijd. Niet Bassie de Clown.

 14. Tja, ik hang er een beetje tussenin denk ik. Vandaag is zoon (10 jr) met 3 vriendjes en pappa naar de film, nog voor zijn verjaardag. Feestje van dochter heb ik vorig jaar thuis gevierd: mini-kerstboompje versieren (had ik van klei zelf kerstversiering voor gemaakt), spelletjes en karaoke. Tja, dat vond ik eigenlijk zelf het leukste. Maar ik bekijk het per keer en per kind.

 15. Ik doe het ook thuis. Sterker nog: 2 op één dag. Dochter van 8 had haar feestje in de ochtend (incl. pizza maken en eten), zoontje had zijn feestje in de middag (koekjes bakken). Dat scheelde dus wel een keer schoonmaken! En een ochtendfeestje is echt wel heel leuk!

 16. Ik kan het niet zelf door mijn ziekte, maar doe het in een speeltuin waar ze zich kunnen uitleven en pannenkoeken krijgen. Mij bevalt het wel; maar ik zal de tip ter harte nemen om ouders in te lichten over het waar, en ik zorg voor voldoende zitjes en riemen en het is maar een paar kilometer. Maar geen bassies en geen disneyland hoor!!! Ook geen springkussen in de tuin ed. Dat zijn wel hele grote fratsen…
  En dan ben ik wel meer kwijt dan thuis, maar mijn energie is me ook wat waard…

 17. Als juf verbaas ik me ook steeds meer over de verhalen die ik hoor. Kinderfeestjes waarbij ze eerst gaan skiën en dan nog gaan karten bijvoorbeeld…
  Erg blij word ik wanneer ik hoor dat er thuis geknutseld is of dat ouders een speurtocht in elkaar hebben gezet. Veel leuker toch!
  Zelf had ik ook altijd feestjes thuis toen ik klein was. Mijn ouders maakten dan een quiz waarbij wij bijvoorbeeld heen en weer renden om de konijnen te tellen etc.

  http://www.jufanita.punt.nl

 18. Ik herinner mij de verjaardagsfeestjes van vroeger nog goed. Gewoon thuis. Spelletjes doen in de tuin en mijn ouders waren er doorlopend bij om ons te vermaken. Misschien doet het volgende spelletje het in deze tijd ook nog wel goed, het was mijn favouriet, al stond ik wel te huilen als ik verloor haha. Nodig: een muts/petje, sjaal, handschoenen, dobbelsteen, een stevig ingepakt stuk chocolade, mes en vork. De bedoeling is dat je met z’n alle rond de tafel zit. Om de buurt gooit een kind met de dobbelsteen, wie de zes gooit doet snel de muts, sjaal enz. aan en begint met mes(geen scherp mes matuurlijk) en vork een poging te wagen om het stuk chocolade open te krijgen. Handen mogen niet gebruikt worden. Ondertussen dobbelen de andere kinderen verder. Gooit er weer iemand een zes moet het kind dat bezig was, snel alles af en uit doen en de volgende mag zich aan de chocolade wagen. Tegen de tijd dat de chocolade zichtbaar en dus eetbaar werd, gooide ik geen zessen meer en dan was het janken geblazen haha. Zoiets vergeet je nooit meer en nu kan je er om lachen en zijn het leuke herinneringen, die met regelmaat nog ter spraak komen.
  Even nog een tip, leg de choclade op een dienblad, blijft je tafel ook heel.

 19. Wat lijkt mij dat leuk om straks te gaan organiseren: een feestje met spelletjes zoals koekhappen, zaklopen, spoorzoeken etc etc in onze eigen tuin en buurt!
  Wel met een klein groepje graag (haha).

 20. ik denk precies hetzelfde hoor. ik erger me ook echt aan verhalen als ik hoor hoeveeeeel geld er niet uitgegeven wordt voor kinderpartijtjes..in Nederland wonen miljoenen prinsjes en prinsesjes denk ik dan ;(….wij hebben altijd de partijtjes thuis gegeven, veel lol gehad, ook veel troep en tornado in huis, maar het is zooo leuk!!! trouwens onze kids zijn nu bijna volwassen, dus het is al wel een tijd geleden. maar als ik ze nu jong had zou ik het nog thuisvieren hoor. gewoon gezellig met veel spetakel en spelletjes en veel troep in huis…ruim je morgen toch zo op?

 21. Het maakt wat los, dat stukje van je over kinderfeestjes! Wij hebben pas het feestje gevierd van onze zoon die 12 werd, dat is gevierd met nog 3 kinderen die uit zijn klas die maand 12 werden. Eerst met zijn allen naar het strand van hout en touw en jerrycans (allemaal al aanwezig bij de diverse vaders) vlotten gebouwd en uitgeprobeerd in zee, echt een succes! Daarna bij ons op het hof een barbeque gehouden met kampvuur en marshmallows! En dit dan voor de hele klas, het was echt heel gezellig en niet duur! Meestal blijven wij gewoon thuis en maken even een ommetje op het strand of in het bos, alletwee vlakbij.

 22. Het hangt wel van veel factoren af vind ik. Woon je bv.heel klein of is er geen park, bos, speeltuin in de buurt of zijn er nog een boel huisgenoten die niet ‘uitbesteed’ kunnen worden? Dan kan het best fijn zijn om ergens anders heen te gaan en dus vermaak in te kopen. Soms, als het hier al tijden heel druk was, erg geklust werd of er net een baby was, gingen we wel eens echt weg.Maar altijd eerst thuis taart(cake versieren) en kadootjes. Meestal bleven we thuis, knutselen, kookfeestjes, koekjes bakken en dan een high tea voor de ouders etc. etc. we hebben het allemaal gedaan.

 23. ik zelf heb 2 kindjes van één van 1jaar en 1tje van 3jaar zelf geef ik elk jaar telkens buitenshuis een feestje, zo heb ik al eens een feestzaal en een springkasteel gehuurd en waarom ook niet. ik betaal en organiseer het allemaal zelf vraag niemand om geld dus vind ik de commentaren van mensen die hun er aan ergeren erg dom, want daar is zelf geen reden voor toe. Ieders organiseer wat ze zelf wilt en wat zijn eigen bugdet toe laat, de ene heeft wat meer dan de andere. Dat wilt niet zeggen dat de gene die meer heeft een kleiner feestje moet geven omdat de ander niet meer kan. in mijn oren klinkt het wat jaloezie dat sommige mensen grote en dure feestjes kunnen geven

 24. Voor mij persoonlijk heeft het niet met jaloezie te maken, maar met een gevoel dat ik het allemaal zo overdreven vind worden.

  Waarom kunnen kinderfeestjes niet gewoon ‘simpel’ zijn? Het is immers een kínderfeestje?!

 25. Met verbazing heb ik sommige reacties gelezen. Ik geef al jaren mijn kinderfeestjes buitenshuis en het bevalt mij prima. Mijn ervaring met andere “feestgevers” is dat negen van de tien keer de ouders te gierig zijn om er geld aan te spanderen ze geven t liever aan zichzelf uit. Onder t mom ” thuis is gezelliger”

  • Zo simpel is het denk ik niet Diana. Een feestje thuis geven vraagt een flinke tijdsinvestering van de ouders, en is dus de lastigste keuze. De kinderen gewoon loslaten in een binnenspeeltuin is een stuk makkelijker.

 26. hele late comment op een oud onderwerp maar ik kwam het toevallig tegen!

  Ik hou van feestjes thuis, en steek er ook veel tijd en energie in, dit jaar gaat het voor mijn dochter van bijna 5 haar eerste kinderfeestje worden, Frozen moest het zijn (uiteraard)
  ik ben al dagen aan het speuren op internet, pinnen, knippen, plakken en vouwen.

  ik hou er van, vaak ga ik ook teveel “los” en blijkt later dat de helft wat ik had bedacht/gemaakt heb niet eens gebruikt wordt. maar ach, de voorpret he!

  mensen die een feestje buitenshuis doen moeten dit helemaal zelf weten maar ik vind dit fijner, al is het maar voor het logistieke gedeelte met al die kinderen in de auto enz.

 27. Ik weet vooral wie niet mijn favoriete ouders zijn .
  Mensen die het anders doen afbreken en af doen als overdreven.
  Terwijl kinderen het ene niet leuker vinden dan het andere.
  Wees blij voor je kind dat het een hele leuke dag gaat beleven met vriendjes waar ook. Sommige mekkeren dat hun kind niet genoeg word uitgenodigd de andere vind alleen hun gedacht van feesten de juiste en we klagen maar op.
  En al geven ze bij wijze van een feetje in Disney als mensen het geld er voor over hebben wat hebben jullie daar zaken mee.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.