Pinata maken of kopen

pinata maken

In het derde seizoen van Orange is the New Black wordt een feestje gegeven voor de kinderen van de gevangen moeders. Eén van de feestelijke onderdelen is een pinata.

Helaas zijn ze vergeten hem te vullen…

Wat is een pinata?

Een pinata is een dier of andere vorm gemaakt van papier maché. Van binnen is het ding hol. En die ruimte wordt gebruikt om allerlei lekkere of leuke dingen in te doen. Op een feestje is het de bedoeling om hem kapot te slaan, zodat je van de heerlijkheden kunt grabbelen.

Oorspronkelijk komt de pinata uit China, maar vervolgens werd hij heel populair in Mexico. En inmiddels zie je ook steeds meer pinata’s in Nederland. En in Amerikaanse series : )

De diepere gedachte achter de pinata

Ik dacht dat hij gewoon bedoeld was als een leuke activiteit. Maar er zit een diepere gedachte achter! De pinata representeert het kwaad… Er zitten namelijk allerlei lekkernijen in, en daarmee probeert het Kwaad je te verleiden. Door er op te slaan bestrijd je dus het kwaad. Heb je hem kapot geslagen, dan tuimelt het lekkers er uit. Dat is de beloning voor je succesvolle strijd tegen het kwaad.

Ik vind de logica een beetje apart. Want je slaat hem kapot om bij het lekkers te komen. En dat krijg je als beloning. Terwijl je juist moet vechten tegen de verleiding van het lekkers…

Nou ja, laten we het er maar op houden dat het gewoon leuk is om zo’n ding aan gort te slaan, en vervolgens snoep te scoren.

Pinata slaan op een kinderfeestje

Kinderen op een pinata laten slaan is een prima activiteit voor een kinderfeestje! Daarvoor heb je nodig:

 • Een blinddoek
 • Een pinata
 • Een knuppel of bezemsteel
 • Veilige afstand van het kind met de knuppel/bezemsteel

Laat de kinderen in een rij gaan staan. De eerste krijgt de blinddoek om. Vervolgens draai je het kind voorzichtig drie keer rond. Net genoeg om het een beetje duizelig te maken, maar niet tot kotsens toe! Vervolgens mag het kind op de pinata slaan. Daarna is de volgende aan de beurt. Net zo lang tot hij kapot is. Dan mag iedereen snoep grabbelen.

Waar koop je zo’n pinata?

Ik heb ze gezien bij de Xenos*! Dat was ook de inspiratie voor deze post. Ze hebben ze daar werkelijk in allerlei soorten en maten. Hier onder zie je er een paar die te koop zijn bij de Xenos voor maar 9,99.

pinataScreen Shot 2016-02-04 at 16.10.31pinata

Andere verkoopadressen

Pinata maken: met een ballon

De meest eenvoudige manier om er eentje te maken is met behulp van een grote ballon.

 1. Blaas de ballon op.
 2. Smeer de ballon in met papier mache. Houd rekening met een paar dagen drogen. Je kunt het drogen versnellen door de pinata op de verwarming te laten drogen.
 3. Als hij droog is, prik je er een gaatje met een speld zodat de ballon kapot gaat.
 4. Vervolgens maak je er een kleine opening in.
 5. Via die opening vul je hem met lekkere dingen.
 6. Plak de opening daarna dicht met bijvoorveeld schilderstape.
 7. Verf de ballon in een mooie kleur.
 8. Verf er vervolgens bijvoorbeeld een gezicht op.

Verschillende vormen

Ook hierbij bieden ballonnen uitkomst! Een spin maak je bijvoorbeeld door een ronde ballon te combineren met van die langwerpige ballonnen: die vormen de poten. Blaas alle ballonnen op, en maak ze aan elkaar in de gewenste vorm. Bekleed vervolgens met papier maché.

Pinata maken op een kinderfeestje

Je kunt een pinata maken ook onderdeel maken van het kinderfeestje. In dat geval laat je de kinderen zelf een pinata maken. In dat geval leg je de pinata in de oven, zodat hij supersnel droog is. En aan het eind van het feestje kunnen de kinderen hem dan een voor één afranselen.

Pinata maken: hoe maak je papier maché?

Ik zelf maakte vaak papier maché van bloem, kranten en water. Je mengt gewoon de bloem met water totdat je een papje krijgt. Vervolgens leg je daar gescheurden krantenrepen in te weken. Als ze flink nat zijn drapeer je ze over de ballon. Doe dit net zo lang tot de hele ballon bedekt is.

Een andere methode om papier maché te maken is met behangplaksel. Bij de Action kun je dat heel goedkoop halen.

*Geen Xenos bij jou in de buurt? Je kunt een pinata ook online bestellen. De bezorgkosten zijn 3,99 bij Xenos.

Instructie video

In onderstaand filmpje laat een vriendelijke dame zien hoe je een pinata maakt!

Conclusie

Een pinata is een holle figuur die wordt gevuld met snoep. Het doel is om hem kapot te slaan, zodat je bij het snoep komt. Dit is een prima activiteit om op kinderfeestjes te doen. Mijn tijd van kinderfeestjes geven is voorbij, en daar ben ik niet rouwig om. Maar ik denk dat het zeker een leuk onderdeel is voor een feestje.

Wat is jouw ervaring met pinata’s?

26 Comments

 1. mirjam

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh