Wachtwoord: heb jij een goede?

wachtwoordIk heb een hekel aan wachtwoorden.

Wachtwoord vergeten: het proces

En al helemaal aan een wachtwoord dat verplicht een hoofdletter, een cijfer en een leesteken moet bevatten. Want ik vergeet steevast welk wachtwoord ik heb gebruikt. En dan moet ik het via mijn emailadres weer opvragen. Dan krijg je vervolgens meestal een ingewikkelde code toegestuurd van het soort 2$^@#%@#%. En vervolgens kun je dan weer je eigen wachtwoord invoeren. Meestal doe ik dan het wachtwoord dat ik meende eerder te hebben gebruikt. Maar vaak mag dat niet. Dan krijg ik het bericht: ‘U mag geen wachtwoord gebruiken dat u de laatste 12 maanden heeft gebruikt.’

Dan moet ik dus creatief worden en wat nieuws verzinnen.

En omdat het nieuwe wachtwoord dus niet is wat meteen bij me opkomt, vergeet ik het. En dan moet ik het weer opnieuw aanvragen, en zo begint het hele proces opnieuw…

Om die reden zou ik het liefst overal hetzelfde wachtwoord voor gebruiken. Maar ja, dat is ook weer niet veilig : (

Wachtwoord kiezen: gebruik een zin!

Een goed wachtwoord bestaat uit minimaal 8 tekens. Die tekens moeten bestaan uit

 • cijfers
 • kleine letters
 • hoofdletters
 • En als het even kan eigenlijk ook nog met een leesteken erin

Maar ja, zo’n soort wachtwoord is vaak lastig te onthouden.

Het beste wachtwoord is daarom niet een wachtwoord maar een zin. Bijvoorbeeld: Wathebiktochdeschurftaanwachtwoorden!

Wachtwoord generator

Er zijn diverse sites met een wachtwoord generator. Bijvoorbeeld de Online Wachtwoorden generator. Ik heb die geprobeerd, en het wachtwoord dat zij maken is vast heel veilig. Maar onmogelijk om te onthouden. Hetzelfde geldt voor de wachtwoord generator van Identity Safe.

Wachtwoord manager

Een wachtwoord manager klinkt als een handige persoon die al je wachtwoorden voor je onthoud. En eigenlijk is het dat ook, maar dan in de vorm van een bestand dat jij alleen kunt openen. Met, jawel, een wachtwoord. De Consumentenbond heeft er een aantal getest. Die tests vind je hier.

Wachtwoord do’s en dont’s

Hier onder vind je een overzicht van alle do’s en dont’s als het gaat om je wachtwoord. Ze zullen vast effectief zijn, maar ik vind de meeste vrij verschrikkelijk en onpraktisch.

 1. Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord….
 2. Kies een goed en veilig wachtwoord. Dus niet bijvoorbeeld simpelweg je naam.
 3. Kies bij voorkeur voor dubbele verificatie. Dus én een wachtwoord invullen én een code naar je smartphone laten sturen die je vervolgens moet invullen om toegang te krijgen.
 4. Gebruik hoofdletters, gewone letters, cijfers en leestekens. Oftewel een wachtwoord dat je je nooit zult herinneren…
 5. Gebruik niet je verjaardag, geboortedatum of andere gegevens die anderen kunnen achterhalen voor je wachtwoord.
 6. Verander elke drie maanden je wachtwoord.
 7. Bescherm je computer met een antivirus programma
 8. Klik niet op links in dubieuze mailtjes.

Een toekomst zonder wachtwoord?

Met een beetje geluk is in de toekomst een wachtwoord niet meer nodig. Want Google wil het mogelijk maken om in te loggen via je smartphone. En Apple is druk bezig met een vingerafdrukscanner. En gezichtsherkenning zou ook wel eens iets van de toekomst kunnen zijn.

Ik hoop het van harte! Want wachtwoorden en ik zijn een slechte combi…

Conclusie over wachtwoorden

Anno 2016 heb je voor veel dingen een wachtwoord nodig. Voor je blog, email, Google account, belastingdienst etc. Het is belangrijk dat je wachtwoord veilig is. Een goed wachtwoord bestaat uit minimaal 8 tekens, die bestaan uit letters, hoofdletters, cijfers en leestekens.

Als je het lastig vindt om je wachtwoord te onthouden kun je gebruik maken van een wachtwoord manager. Wil je een makkelijker te onthouden wachtwoord kies dan voor een zin!

Heb jij veel wachtwoorden? En hoe onthoud je die?

Similar Posts

25 Comments

 1. Het is ook zo irritant als ze dan steeds weer je wachtwoord afkeuren zonder te vermelden waarom!

  Een wachtwoord dat bestaat uit de eerste letters van een zin kun je makkelijker onthouden.

  In jouw geval bijvoorbeeld: “Ik heb 5 kinderen die allemaal gek zijn” wordt “Ih5kdagz”
  ;)
  Grapje natuurlijk. Maar zo krijg je dus een veilig wachtwoord dat je ook nog kunt onthouden!

 2. precies zo, ik heb een hekel aan wachtwoorden, en inderdaad vergeet ik die nog al eens. Ik gebruik wel eens de zelfde, maar verander dan een letter in een hoofdletter of iets met een cijfer of # erbij bijvoorbeeld, al ben ik dat dan ook wel vaak weer vergeten. En hoop ergernis dus, van mij mag het hoor, inloggen met je smartphone. Al is dat misschien wel weer iets omslachtiger…?

 3. IK had het er gisteren met mijn vriendin over. Je raakt gewoon de kluts kwijt met al die wachtwoorden. En vooral pagina’s die je niet vaak gebruikt, of waar een wachtwoord al bewaard is voor het inloggen zijn een ramp. Zo ben ik nu mij Yahoo account wachtwoord kwijt, geen probleem zou je denken, wel als je het e-mail adres die je toen had opgegeven ook opgeven is omdat ik daar het wachtwoord niet meer van weet. Nu maar een mail gestuurd. Het is echt vreselijk, een vingerafdruk en gezichtsherkenning zou een uitkomst zijn… hoewel.. ik heb nu een iphone met vingerafdruk, maar omdat ik vaak koude handen heb, pakt ie hem vaak niet…

  1. Ik vind het juist wel fijn als het wachtwoord bewaard is, want dan hoef ik het niet meer in te typen. Vervelend dat je niet meer in je Yahoo account kunt. Ik kan dat trouwens ook niet, want ik weet niet het wachtwoord niet meer en ook het gebruikte emailadres niet.

   Dus ik laat het maar zitten.

 4. Ik moet toegeven dat het zo’n gedoe is kwa wachtwoorden betreft. Hoeveel een mens een wachtwoord nodig hebt. Alleen voor mijn blog heb ik er al flink, laat staan van mijn prive-leven. Gezichtsherkenning daar ga ik voor.

 5. Een wachtwoord bedenken vind ik altijd zo moeilijk. Ik denk dat iedereen te veel wachtwoorden heeft. Ik ga niet opnoemen hoeveel ik er heb want dat is ergens privé. Mijn vriend heeft echt moeilijke wachtwoorden en dan vraag ik mij af hoe hij dit doet. :s

 6. Voor winkels heb ik hetzelfde wachtwoord. Die van bank en digiD en andere belangrijke wachtwoorden liggen opgeschreven in de kluis. Voor als ik het vergeet.

 7. Ik heb een ww schriftje verstopt in huis liggen, want ik vergeet soms welk ww ik waar voor gebruik. Zoals bij sites van hema, H&M enz….
  de ww die ik dagelijks gebruik onthoud ik wel. De mijne zijn geen heel sterkte ww maar goed….

 8. Ik onthoud ze gewoon. Ik heb vrij veel wachtwoorden, ook voor mijn werk. En eerlijk gezegd gebruik ik die zo vaak dat ik ze allemaal onthoudt. Hoewel ik soms wel eens thuis/op het werk probeer in te loggen met het wachtwoord van het werk/thuis.
  Maar ja, dat heb ik ook al met de huissleutel die ik soms doodleuk in de deur van het kantoor probeer te steken :P
  En ja. Mijn wachtwoorden zijn sterk. Heel sterk. Dat moet ook wel.

 9. Nee ik heb er eigenlijk helemaal niet zoveel.
  één dat ik bijna overal gebruik.
  één dat ik heb voor de code van de aankoop van TV programma’s die gewoon is blijven staan op 1-2-3-4 standaard.

  Ik heb er dan nog één die ik gekregen heb om in te loggen op het programma van de kinderopvang en één voor de database van de gemeente.

  Die laatsten zitten in een wachtwoord manager. Kan niet missen :)

 10. Je kan op evernote o.a. je wachtwoorden opslaan.
  Dan hoef je alleen het ww voor evernote te onthouden…en als je dat dan doet zoals Anke beschrijft, dan zou het makkelijker moeten worden.
  Zelf heb ik ernu al een boekje aangemaakt voor Kerst 2016, daarin kan ik notities maken.
  En zo kan je op Evernote echt van alles bewaren. Ideaal.

 11. Klinkt heel bekend ! wachtwoorden en ze weer vergeten. Opnieuw opvragen , is al gebruikt enz. Om moe van te worden soms. Vooral die uit zoveel tekens moeten bestaan Hoofdletter en tekens.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.