Terrarium kopen of maken? Lees er alles over.

Terrarium

Een tijdje terug zag ik er eentje bij de Hema: een terrarium. Ik had op dat moment haast, en heb er verder niet goed naar gekeken. Maar ik bleef me die groene tuin in een glazen pot herinneren. Dus toen ik vervolgens in de bibliotheek het boek Terrarium tegenkwam nam ik het mee. Want ik wilde er meer over weten!

Terrarium: wat is het?

Een terrarium is op z’n simpelst gezegd een glazen pot met daarin planten. Je kunt het zien als een miniatuurwereld! In een terrarium lijkt het klimaat op een tropisch regenwoud. Anna Bauer en Noam Levy omschrijven het als volgt in hun boek:

‘Het glas laat het licht door dat planten nodig hebben om te leven; doordat het waterdicht is, houdt het vocht afkomstig van de planten vast zodat je ze vrijwel nooit water hoeft te geven. Als het landschap achter glas in het begin in de juiste dosering alle elementen krijgt die het nodig heeft om te gedijen (water, lucht, voedingsstoffen) kan het langdurig quasi-autonoom in leven blijven.’

Snap je nu waarom een terrarium mij aanspreekt? Het zorgt voor zichzelf! Daar houd ik van.

Stikken planten dan niet?

Eén van de (domme) vragen die bij mij opkwam was: ‘Ja, maar stikken planten niet in zo’n afgesloten pot?’ Maar Anna en Noam leggen uit dat planten geen zuurstof uit de lucht nodig hebben om te overleven. Ze maken die gewoon zelf. Zolang ze daar maar genoeg licht voor krijgen, regelen ze dat zelf.

Terrarium maken

Op de site van Intratuin geven ze een handig stappenplan voor een terrarium maken, en laten ze bovendien alle benodigdheden bij elkaar zien. Ik miste in het filmpje de precieze hoeveelheden, maar die vermelden ze wel op hun website. Maar in het boek Terrarium zijn de stappen voor het maken van een terrarium wel beter en uitgebreider vind ik. Daar noemen ze bijvoorbeeld echt precies de hoeveelheid grit in een maatbeker die je nodig hebt.

De beste tips uit het boek Terrarium

Hieronder 9 tips uit het boek Terrarium die mij opvielen:

  1. Kraanwater is vaak ‘te hard’ en bevat te veel kalk. Het beste gebruik je regenwater. In de stad is dit echter vaak vervuild, en adviseren ze daarom om het eerst te filteren
  2. Het laagje grond bepaalt of je terrarium een succes zal zijn. Ze noemen achtereenvolgens: hydrokorrel, fijn tot middelgrof grit, substraat, mos, grote en kleine stenen, planten.
  3. Zet een terrarium altijd in de buurt van een raam, maar niet zo dat er rechtstreeks zonnestralen op vallen.
  4. Gebruik planten die uit een vochtig klimaat komen voor je terrarium.
  5. Een doorzichtige dop is beter omdat de planten dan van alle kanten licht krijgen.
  6. Wil je een afgesloten terrarium met een deksel? Kies dan planten die in de natuur van een vochtige omgeving houden. Ze noemen Ficus, Fittonia en varens).
  7. Voor een open terrarium kies je planten uit een droog klimaat: succulenten.
  8. Eigenlijk zijn alle potten geschikt voor een terrarium: stopfles, weckfles, apothekerspot etc. Zolang het glas maar ongekleurd en doorzichtig is.
  9. Terraria zijn bedoeld om binnen te zetten.

Terrarium inspiratie

Ik houd van kleurtjes. Dus ik vind terraria met kleur of nog beter, elfjes en kabouters en dergelijke helemaal geweldig. Hieronder een aantal terraria die ik vond op Pinterest, die ik erg mooi vind:

|

|

|

Over het boek

Het boek Terrarium is echt een aanrader vind ik! Niet alleen leggen ze goed uit wat zo’n terrarium nou eigenlijk is, in de tweede helft van het boek staan allemaal voorbeelden van terraria. En die kun je vervolgens gaan maken. Hoe je er zelf eentje maakt wordt stap voor stap beschreven, mét foto’s.

Het deed me denken aan een kookboek met een foto van het gerecht! Je ziet wat het moet worden, en vervolgens krijg je praktische uitleg met stappen hoe je dit zelf kunt maken. Ik ben helemaal niet zo handig, maar dit boek vervulde mij met hoop en de gedachte: ‘Ja maar dit kan ik ook wel!’

Het boek doorbladeren

In onderstaand filmpje wordt het boek doorgebladerd en krijg je een goede indruk van de inhoud:

Voor wie is dit een leuk boek?

Ik denk dat dit boek leuk is voor plantenliefhebbers, en ook voor mensen die niet zo dol zijn op planten maar het wel gezellig vinden om groen in huis te hebben. Zo’n terrarium vraagt namelijk nauwelijks zorg en aandacht. Het is dus een mooie manier om een stukje natuur in je huis te halen, zonder dat het wat van je vraagt.

Tip: geef eens een terrarium cadeau!

Ik denk dat dit boek bovendien leuk is om er zelf eentje te maken: voor jezelf of voor iemand anders. Dat is dan ook meteen een heel persoonlijk cadeau.

Je kunt ook een kant en klare doe-het-zelf kit kopen voor het maken van een terrarium:

Screen Shot 2019 10 19 at 14.57.20

Praktische informatie

Het boek is voor maar 17,99 te koop bij bol.com. Ik vind het niet duur voor een boek dat zoveel te bieden heeft.

Zie ook mijn review van het boek My Green House en mijn post over een terrarium. Die hoef je zelden tot nooit water te geven!

Similar Posts

10 Comments

  1. Gisteren ontdekte ik weer eens dat ik een plant verzopen had. Ik ga over op kunst, maar dit klinkt ook als een goede optie voor mij. Ziet er ook nog eens super uit!

  2. soms staan ze daar voor een spotprijs, ik vindt ze echt mooi
    maar ik zou ze zelf maken, iets orgineels verzinnen….
    ***Ik wens je een fijn weekend en hier is een @->- voor jou.

  3. Mijn vader bouwde ooit een heus terrarium voor mij.
    Een paar Europese hagedissen verzorgde ik in deze bak.

    Nu heb ik in een uit de kluiten gewassen vissenkom een vogelspin.
    En in een levensgrote galzen spaghettifles hangen 2 epifyten.

    Mooi blog!

    Vriendelijke groet,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.