My Green House; Het hippe handboek om groene vingers te krijgen

my green house

Sta je open voor een nieuwe hobby?

Heb je zin om je ergens in te storten, en enthousiast aan de slag te gaan?

Dan is het boek My Green House misschien wel wat voor je.

My Green House; Het hippe handboek om groene vingers te krijgen

Want in dat boek vertelt Gertrude van der Linden op heel aanstekelijke wijze hoe je aan de slag kunt gaan met planten. Ik heb alleen maar nepbloemen in huis, en zelfs ik voelde wat kriebelen. De manier waarop Gertrude vertelt over planten is heel aanstekelijk.

Zelf heeft ze maar liefst ruim 80 planten!

Ook de manier waarop Gertrude zelf in aanraking kwam met planten sprak me aan. Ze was namelijk gestopt met roken, en zocht naar iets om te doen voor de ‘pauze momenten. De eerste plant die ze kocht was een Kamerlinde. Niet bepaald een makkelijk ‘instapmodel’ als het gaat om planten, vertelt Gertrude achteraf. Maar dat was hoe haar liefde voor planten begon.

My Green House: werkboek met ruimte voor notities

Wat My Green House onderscheidt van andere boeken over kamerplanten is dat het een soort werkboek is. In totaal staan er maar liefst 42 opdrachten in die je kunt gaan doen. En die opdrachten zijn zo opgebouwd dat ze je van géén kamerplanten, tot een mooie verzameling leiden. Dat maakt dit boek ook meteen laagdrempelig vind ik. De opdrachten zijn eenvoudig en lekker concreet. En in het boek is steeds ruimte om bij te houden wat je aan het doen bent. Zoals ik al zei: een echt werkboek.

Achterin staat heel praktisch een lijst van alle genoemde planten, hun eigenschappen en een indicatie van de prijs. Zodat je weet of ze je niet proberen te ‘flessen’ aldus Gertrude : ) Dat vond ik zo leuk huiselijk klinken!

Wat ik vooral heb geleerd door My Green House

Er zijn twee dingen die ik vooral onthouden heb na het lezen van My Green House:

 • Kies een vaste dag waarop je je planten water geeft. Gertrude noemt dat een vaste waterdag.
 • Als je je planten 1 keer per jaar verpot en nieuwe potgrond geeft, heb je geen pokon nodig. Laat je ze jaar in, jaar uit in dezelfde pot staan, dan is pokon wel verstandig.

Het belang van de juiste pot voor je plant

Eén van de dingen die Gertrude benadrukt is het belang van de juiste pot voor je plant. Zo is het belangrijk dat plantenpotten minstens 1 gat in de bodem heeft, zodat het water ook weer weg kan stromen.

Als ik heel eerlijk ben vind ik soms de pot nog mooier dan de plant…

Hieronder een paar mooie plantenpotten! Zelfs als je plant dan doodgaat, is de pot nog een feestje om naar te kijken:

plantenpot

plantenpot

My Green House: Bijzondere vormgeving

My Green House is heel mooi vormgegeven vind ik. Met een combinatie van foto’s en tekeningen. En de foto’s hebben een vintage uitstraling. Dat maakt het boek ook leuk om door te bladeren en gewoon lekker plaatjes te kijken. Ter illustratie een afbeelding uit het inkijkexemplaar op bol.com:

my green house
Bron: inkijkexemplaar bol.com

Mijn conclusie over My Green House

Als ik ooit planten in huis wil halen, dan zou ik zeker My Green House gebruiken om te beginnen. Ik heb echt geen enkel benul van kamerplanten, maar met Gertrudes adviezen durf ik wel mijn eerste stappen in Plantenland te zetten. Ik vind het een erg leuk, prettig leesbaar boek over planten.

Het is bij uitstek geschikt voor beginners. Maar ik kan me voorstellen dat ook gevorderde plantenliefhebbers er plezier aan zullen beleven.

Praktische informatie

My Green House van Gertrude van der Linden is voor de vriendelijke prijs van 14,99 te koop bij bol.com. De afbeeldingen van de plantenpotten komen van Lionshome.

my green house

Lees ook mijn posts Kamerplanten kiezen en The biggest little farm

Hoeveel kamerplanten heb jij?

Similar Posts

25 Comments

 1. Ik ben zo’n iemand die vetplanten en cactussen nog dood zou krijgen. Ik vergeet ze gewoon. Al heb ik nu al een aantal maanden een pannenkoekenplant(poging 2 de vorige ging dood) en deze doet het best.

 2. Ik heb best veel planten staan her en der in huis. Sommige doen het uitstekend, met andere word ik maar geen vriendjes jammer genoeg. Ik vind het wel moeilijker dan tuinplanten, die lijk ik veel beter aan te voelen.
  Misschien moet ik dan ook maar es naar het boek kijken :)
  Maar het is wel een fijne hobby en op de duur ook wel een beetje verslavend :) (maar ik mag nu even niets meer bijkopen, eerst zien dat ik degene die ik nu heb zie te doen overleven en liefst meer dan dat)

 3. Wow! 80 planten is wel erg veel haha. Lijkt me een erg handig boek voor mij. Ik hou van planten en alles maar afgezien van mijn twee vetplantjes gaat alles dood :( Zo zielig.

 4. Oohh dit is leeeuk!! Ik heb nooit wat met planten gehad maar laatst mijn interieur omgegooid en alles in meer groentinten. Een beetje dat bohemian. En daar zitten ook plantjes bij. Vind het nu heeelemaal leuk! Heb er nu zoveel. Ben de jaren dat ik niks had aan het inhalen denk ik Haha.

 5. Ik heb best groene vingers maar cactussen in leven houden is niet echt mijn ding hahah. Dit handboek lijkt mij wel heel erg leuk om te lezen en inspiratie op te doen voor onze tuin.

 6. Oh dat lijkt me een leuk boek. Ik ben gek op verse bloemen. Planten vergeet ik jammer genoeg eens water te geven met alle gevolgen vandien

 7. Al wat buiten groeit en bloeit gaat me goed af. Maar met kamerplanten ben ik ook niet zo goed, dus ik heb er nog maar eentje nu, een hele sterke :-) die alles lijkt te overleven

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.