Siliconen vershoudfolie: is dat wat?

siliconen vershoudfolie
Bron: Aliexpress.com

Als je een verpakking eenmaal geopend hebt, dan gaat de houdbaarheid van de inhoud meestal vrij snel achteruit. Daarom is het belangrijk om aangebroken etenswaren goed te bewaren en te verpakken. Zo blijven ze zo lang mogelijk houdbaar. Bijvoorbeeld met een bijenwasdoek.

In sommige gevallen maken fabrikanten dit al makkelijker voor je. Zo wordt sommige ham verkocht in een verpakking die je na opening weer hermetisch kunt afsluiten met speciaal plakband.

Voedsel verpakken: 2 meest gebruikte methodes

Maar wat doe je met voedsel uit verpakkingen die je níét goed kunt afsluiten? De meest gebruikte methodes zijn deze:

 1. Hermetisch afsluitbare bakjes met deksel gebruiken. (zie ook vacuum)
 2. Aluminium- of huishoudfolie gebruiken.

De bakjes zijn milieuvriendelijker, omdat je die opnieuw kunt gebruiken. Maar ik weet niet hoe het bij jou is, ik verlies altijd deksels. Net als sokken, hebben deksels bij ons de gewoonte om spoorloos te verdwijnen. En dan zit je dus met nutteloze bakjes zónder deksel.

Maar in een Facebookgroep las ik dat er nu ook zogenoemde siliconen vershoudfolie bestaat. Dus een duurzame vorm van folie.

Siliconen vershoudfolie

Een voorbeeld van siliconen vershoudfolie dat ik tegenkwam is de Stretch and Fresh. De Stretch and Fresh is gemaakt van duurzame en rekbare siliconen. Je kunt de Stretch and Fresh daarom in elke vorm rekken : ) Dus geen gezoek naar een passend deksel meer. De Stretch and Fresh past overal op.

In onderstaand filmpje wordt deze siliconen vershoudfolie gedemonstreerd:

De Stretch and Fresh kost 9,95 voor 3 exemplaren in verschillende maten op dealgrabbers.nl. Maar op de site zelfmaakideetjes.nl heb je er 4 voor 12,95.

Bij bol.com koop je een set van 6 stuks voor 22,95:

siliconen folie

Blijft dat siliconen folie goed zitten?

Bij dit soort producten is het belangrijk dat ze ook echt goed werken. De hamvraag is:

Blijft siliconen folie ook echt goed zitten en als je het ergens over heen hebt getrokken?

Want als het steeds losschiet heb je er alsnog niets aan natuurlijk. Daarom heb ik wat reviews opgezocht. De meeste vond ik op bol.com.

En die vond ik overwegend positief. De truc is om de juiste maat siliconen folie te gebruiken. Want als je erg hard moet trekken om de siliconen folie passend te maken, dan wil het inderdaad nog wel eens losschieten. Maar omdat er diverse maten zijn, hoeft dat geen probleem te zijn. Gebruik dan gewoon een wat groter stuk siliconen folie.

N.B. De siliconen folie van Kitchen Help kreeg een negatieve review op bol.com. Bij ontvangst zat er blijkbaar al een gat in….

siliconen folie
‘Direct gescheurd’ staat er in de review op bol.com

N.B. Versie van de Action

Bij de Action verkopen ze overigens plastic hoesjes waarmee je bakjes kunt afdekken. Het effect is vergelijkbaar met de siliconen folie. Voor 1,02 cent koop je een set plastic hoesjes in diverse maten. Zelf heb ik ze ook gehad, maar het grote nadeel vond ik dat ze zo snel smoezelig gingen voelen. Ondanks wassen met afwasmiddel voelden ze zo vettig.

Siliconen folie samengevat

Siliconen folie is een handig hulpmiddel om pannen, bakjes en voedsel af te dekken. Het is milieuvriendelijker dan aluminium of plastic folie. Het kan ook de oplossing zijn voor bakjes waarvan je de deksel kwijt bent.

Leestip: komkommer bewaren

Wat zijn jouw ervaringen met siliconen folie?

Similar Posts

47 Comments

 1. Ik vind het heel interessant! Wij gebruiken glazen bakjes, lege potjes en zelfgemaakte bijenwasdoeken. Maar die laatste mag je niet gebruiken bij gerechten met vlees.
  Dus voor het afdekken van een ovenschaal moet ik toch nog wel eens een stuk alufolie gebruiken, wat ik wegens milieuonvriendelijkheis liever niet doe.
  Plastic zou ik echt nóóit doen. De giftige stoffen trekken zo in je eten. Maar ik ga dus eens kijken naar deze :)

 2. Gewoon een schoteltje of bord gebruiken om iets af te dekken. Ik heb verschillende maten en werkt prima. Plastic folie gebruik ik eigenlijk nooit. Alufolie alleen in de oven als iets wat te bruin wordt maar nog niet gaar is. Ik hergebruik alufolie.

 3. Ik had er niet van gehoord. En jouw probleem met de bovenkant van de bakjes (en van die sokken) herken ik wel. Dus het lijkt mij wel een uitkomst die siliconenfolie.

 4. Ik doe restjes gewoon in bakjes. Kwestie van goed opbergen en zo verdwijnen er geen deksels. Ik heb enkel maar de bakjes van de Ikea. Als je van alles door elkaar gaat gebruiken wordt het inderdaad een zootje. Ik vraag me af hoe je die siliconen gevallen goed schoon kan houden. Dat gaat volgens mij niet in de vaatwasser of wel?

 5. Nog nooit eerder van gehoord maar het lijkt mij echt super handig om te hebben. Geen gedoe meer met olies of zakjes.Dat probleem met deksels kwijt zijn ken ik maar al te goed. Bedankt voor je delen van dit artikel!

 6. Bakjes zijn echt een drama inderdaad! Wij zijn ook allltijd de deksels kwijt haha! Ik ken dit soort folie nog niet, meestal gebruik ik nu aluminium folie.

 7. Ik ken het niet, interessant artikel, wil me daar wel verder in verdiepen.
  Ik wil liever geen plastic gebruiken en gebruik glazen potten/ flessen en schalen van glas of porselein.
  Deze hebben of een deksel of ik dek af met een schotel oid.
  Vries in glazen potten ook van alles in.
  Plactic lekt giftige stoffen

 8. Voor het eerst dat ik dit zie. Als ik het ook zou kunnen gebruiken om het om een aangesneden komkommer te doen, dan ben ik overtuigd! :-D

  En dank je voor je lovende woorden op mijn blogpost over thuisblijven of werken. Veel te veel eer <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.