Reacties

Vegetarisch eten: Rul Gehackt geprobeerd — 29 reacties

 1. Ik probeer ook wel eens een vleesvervangers, en deze vegetarische slager zit ook wel eens in mijn mandje. Ergens doorheen gaat het wel, maar proef je teveel “gehackt” dan is de smaak toch een beetje melig. Weinig van gebruiken dus. Wat ws ook weer beter is gezien de nadelen... blijft lastig hoor, earbud nu gezond en goed voor milieu en dier én lekker? De “boon” burgers zijn wel lekker , niet zo stoffig maar voor de kinderen weer te gekruid soms. Ik een restaurant vorige keer een echt goddelijke bietenburger met nota bene veganistische kaas (??) gegeten.

 2. Vee eet juist enorm veel soja, dus die reden tegen vega gaat gelukkig niet op hoor!
  Soja heeft verder als voordeel dat alle soorten eiwitten erin zitten :)
  Goed bezig, lijkt mij!

 3. Sojabonen worden vooral gebruikt voor diervoeder. Dus vleeseters en zuivel/ei eters eten indirect veel meer soja dan iemand die vegan of vegetarisch eet. En de soja voor plantaardige producten komt meestal niet uit de Amazone en daar is dan ook geen jungle voor platgebrand.
  Ik vind de kant en klare ‘vleesvervangers’ vooral erg duur. Maar ook makkelijk. Laatst had ik quorn gehakt en die was erg lekker.
  Ik maak mijn vegan burgers zelf omdat er meestal tarwe en soja in zit en mijn lijf daar niet blij van wordt. Fijn dat er zoveel meer plantaardige producten op de markt komen. De vegan kaas heeft nu ook lekkerder varianten. Ik vind de feta van Violife erg lekker. En laatst had ik bij j.umbo een vegan rookkaas die prima smaakte.

  • Ik eet ook regelmatig het quorn gehakt. Smaakt neutraal, je kunt er dus alles mee doen. Op basis van een schimmel=paddenstoel eiwit, laag in zout, laag in calorien. Het is alleen niet veganistisch want er zit wat scharreleiwit in. Verder eet ik geen vleesvervangers, daar is mij teveel aan gesleuteld met smaakstoffen etc. Gewoon geen vlees, wel zelfgemaakte burgers, veel peulvruchten etc.

  • Ja, ik weet dat quorn niet vegan is. Ik eet ook niet helemaal vegan, maar ik voel me het best bij grotendeels plantaardige voeding.
   Heb jij nog favoriete kookboekenschrijvers? De mijne is Dreena Burton. Haar kookboeken gebruik ik het vaakst.

  • Dat van dat veevoeder klopt helemaal! De soja die in Europa voor menselijke consumptie dient komt uit Europa (Zuid Frankrijk).
   Op zich zijn vlees"vervangers" zelfs niet nodig, met combinaties van granen en peulvruchten kom je er ook! Zelf gebruik ik ook de basisproducten zoals tofu en (zelfgemaakte) seitan

 4. Slechts 5% van de sojateelt gaat naar voedsel voor mensen. 95% is bestemd voor dieren.

  Vegetarisch of veganistisch eten is pas gezond als je júist vleesvervangers aan de kant zet, omdat deze vaak veel zout bevatten. Maar zo nu en dan maakt niet uit uiteraard.

 5. Ik ben vegetariër en heb genoeg vegetariërs als vrienden en we eten allemaal wel vleesvervangers. Dus de meeste kijken niet op parttimers neer hoor. Alleen de snobs doen dat :)
  Het is de manier om mensen van het echte vlees af te krijgen. Dus vooral doorgaan daarmee, Nicole.

 6. Ha Nicole,

  heerlijk!
  Ik eet al jaren geen vlees. Heeeel erg zo nu en dan een plakje salami. (tip van de huisarts als ik me slap voel) En het bevalt me prima.
  De vleesvervangers bij AH zijn heerlijk.
  Ik zorg er dagelijks voor om alles van de schijf van vijf binnen te krijgen.
  En mijn verloofde gelukkig ook...

  Groetjes!

 7. De soja die de Vegetarische Slager gebruikt komt niet van de gebieden inderdaad waar er bossen voor worden vernield. Ook gaat het overgrote deel naar dieren, dat klopt ook.
  Wat het zout betreft: sommige producten van de Vegetarische Slager zijn inderdaad erg zout. De speckjes laat ik daarom links liggen. De kipstuckjes gebruik ik daarentegen graag. Je hoeft er geen zout bij te doen en als je ze niet te lang door bakt smaken ze prima.
  Wat de prijs betreft: kijk ook eens hoeveel je er van nodig hebt. Als ik bami maak doe ik daar kipstuckjes in. Aan een bakje van 160 gram heb ik echt genoeg voor een volle pan bami, waar ik normaal zeker 400-500 gram kip voor zou hebben gebruikt. Die kipstuckjes slinken zo goed als niet terwijl echte kip volgespoten wordt met water. Die hoge prijs is dus erg relatief.

  Probeer ook eens de braadworst van de Vegetarische Slager! Niet van echt te onderscheiden. Het rul gehackt vind ik minder. Trouwens ook van andere merken. Om de een of andere reden lukt het bedrijven niet om die smaak te kopiëren.

 8. Koeien eten ook soja ;) Wij eten 90% van de tijd vegetarisch, schat ik in. Ik ben dus ook fan van vleesvervangers. Bij de Lidl en Aldi vind je ook rul gehakt dat veel goedkoper is dan dat van de vegetarische slager.

 9. Wij gooien een heel pakje gerookte spekjes door een grote pan stamppot, waar we minstens 2x van eten (dus minstens 4 porties). Dan valt die zoutinname enorm mee.

  Het grootste probleem zit in het feit dat we de afgelopen 30 jaar idioot veel vleesproducten zijn gaan eten in veel te grote hoeveelheden, en mensen nu 1 op 1 diezelfde hoeveelheid vervangen door vleesvervangers. Ja, dan is het wel te zout ja.

  Neerkijken op hoeft niemand zich aan te trekken, want dat heb je overal. Fiets je op een sportieve fiets? Sneller fietsende enthousiasten halen hun neus op en hebben een veel beter model.

  Hardlopen schijnt ook niet meer te kunnen zonder de nieuwste hipste kleding, etc.

  Met gezond verstand kiezen voor matigen, daar valt in alles de meeste winst te halen, zowel voor je gezondheid, en het welzijn van al het andere dat leeft.

 10. Sorry hoor, maar als ik me zoveel moet bezighouden met wat ik ga kopen en koken stop ik met eten. ☻
  We weten heus wel wat goed is voor mens, dier en aarde zonder overvloed aan voorlichting.
  Ik eet zelden vlees, vul het aan met eieren en vis. veel verschillende groenten en gezond brood.

 11. Ben al jaren vegetariër en bevalt mij ook heel goed en voel mij daarbij ook veel gezonder en helemaal met John eens. En heb al eens recepten gedeeld op mijn website op dit vlak en er is keuze en variatie voldoende. Vleesvervangers eet ik zelden maar vult het aan met veel groente en fruit.

 12. Veganisme is een hype waarbij een kleine groep schreeuwers hun wil door de strot wil persen van de grote massa.
  Het drastisch verminderen van de vleesconsumptie kan ook door de prijs ervan te verhogen. De boer verdient dan ook een eerlijke prijs en de slachtdieren kunnen hierdoor een beter bestaan leiden.

 13. Ik eet wel vaak vleesvervangers, want ik houd niet zo van vleessmaak. De Vegetarische Slager heeft in hun producten juist een vleessmaak gestopt waardoor ik dit merk minder vaak pak. Vooral de filet americain smaakt nog vleziger dan de normale variant.

 14. Eet van alles met mate. Zo kun je niet verkeerd gaan. Houd je van een biefstuk, een gehaktbal, kip?
  Dan eet je die. Als je dat verkeerd vindt stap dan over op vegetarische schotels. Toegegeven, dan moet je veranderen van eet- en kookgewoonten, maar er zijn genoeg recepten te vinden. Wringt hier de schoen? Ben je niet bereid om dat te doen en denk je dat je beter eet door op de oude voet door te gaan met behulp van wat ersatz vlees uit pakjes en zakjes?

 15. Ik eet nooit vleesvervangers of vlees van de vegetarische slager (Grappige term trouwens, dus die slager eet geen vlees?). Ik eet wel regelmatig geen vlees; gewoon omdat het dan niet in een gerecht zit. Dan gooi ik er ook geen vegetarisch vlees door. Over het algemeen vind ik het trouwens ook best duur.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>