Vegetarisch eten: Rul Gehackt geprobeerd

vegetarisch eten

Vegetarisch eten.

Voorzichtig zet ik mijn schreden op het vegetarische pad.

Het schijnt dat sommige vegetariërs een beetje neerkijken op mensen die kiezen voor vleesvervangers en op die manier vegetarisch eten. Maar als wannabe parttime vegetariër, vind ik ze fijn. Want ik ben geen avontuurlijke eter, en een behoudende kok.

Zo'n vega schnitzel of veganistisch gehakt helpt om vegetarisch eten eigen te maken.

Recent probeerde ik het veganistische gehakt van De Vegetarische Slager uit.

Ik vind het alleen al leuk vanwege de naam: Rul Gehackt. Dat soort woordspelingen beloon ik graag.

Vegetarisch eten: Rul Gehackt van de Vegetarische Slager

Aanleiding om veganistisch gehakt te proberen was een mengeling van vleesschandalen, en verhalen over enge documentaires over de vleesindustrie. Op die manier wordt vegetarisch eten steeds aantrekkelijker.

Ik hoef zo'n documentaire zelf niet eens te zien, of ik maak me al zorgen over mijn vlees.

Veganistisch gehakt in een Maggi Bloemkoolschotel

De Anti-Pakjes-en-Zakjes Brigade keurt het waarschijnlijk af, maar ik verwerkte het veganistische gehakt in een bloemkoolschotel van Maggi. Daarin moet namelijk gehakt, en het leek me makkelijk om dit dan te vervangen met Rul Gehackt. Bovendien, redeneerde ik, zou een eventueel aparte smaak vast verdwijnen in de bloemkoolschotel. Op die manier konden we als gezin mooi vegetarisch eten.

En inderdaad, ik proefde er niets van dat het geen 'echt' gehakt was. Zie ook mijn vegetarisch gehakt review van de Jumbo.

Inmiddels heb ik het ook door de Bami gebruikt.

Voordelen van veganistisch gehakt

  • Het is langer houdbaar in de koelkast dan 'gewoon' gehakt.
  • Er is geen dier voor geslacht.
  • Vegetarisch eten schijnt als leuke bijwerking te hebben dat je ervan afvalt en dat je bloeddruk omlaag gaat.
  • Het is supersnel gaar.
  • Dit is niet zo belangrijk, maar ik vind de verpakking van Rul Gehackt echt prachtig. Het heeft een soort Jugendstilachtige vormgeving.

vegetarisch eten

Wacht even! Het soja probleem!

Net als je denkt dat je goed bezig bent met vegetarisch eten, blijkt er een nieuw probleem te zijn. Namelijk de impact van sojateelt op het milieu. Een beetje geïrriteerd en met een gevoel van: 'Het is ook nooit goed, of het deugt niet,' controleerde ik de verpakking van Rul Gehackt, en ja hoor:

'Op basis van soja.'

Dus door het eten van Rul Gehackt doe ik dieren een plezier, maar is er weer iets anders dat misgaat. Zoals ze in het Engels zeggen: 'You're damned if you do, and damned if you don't.'

Mijn conclusie over vegetarisch eten en Rul Gehackt

Mijn ervaring met vegetarisch eten met behulp veganistisch gehakt is positief. Maar op basis van de adviezen van Het Voedingscentrum zit er teveel zout in. Dus als je vegetarisch gehakt wilt proberen, dan is een ander merk met minder zout beter. Het Voedingscentrum geeft de volgende richtlijnen bij het kiezen van vleesvervangers:

Een gezonde kant-en-klare vleesvervanger bevat:

  • Niet te veel verzadigd vet: ≤ 2,5 g/100 g
  • Niet te veel zout: ≤ 1,1 g/100
  • Geen toegevoegd suiker
  • Voldoende ijzer: ≥ 0,8 mg/100 g
  • Voldoende B12: ≥ 0,24 mcg/100 g en/of
  • Voldoende B1: ≥ 0,06 mg/100 g
  • Voldoende eiwit: ≥ 20% van de energiewaarde. Bereken dit door de hoeveelheid eiwit per 100 gram (bv. 10) te vermenigvuldigen met 4 (10 x 4 = 40). Vervolgens deel je de uitkomst van de vorige som door de hoeveelheid calorieën per 100 gram (bv. 200) door (40 : 200 = 0,2) en dat vermenigvuldig je met 100 (0,2 x 100 = 20). Het getal dat daar uitkomt is het % van de energiewaarde. Als dit 20 of meer is, dan zit er voldoende eiwit in de vleesvervanger.

 

Helaas, klakkeloos vleesvervangers kopen en denken dat je automatisch ook gezond bezig bent is dus niet verstandig.

Wat betreft soja en het milieu: het schijnt dat vlees eten toch altijd nog belastender is voor het milieu dan soja.

Praktische informatie over veganistisch gehakt/ Rul gehackt

Rul gehackt kost 3,29 bij Albert Heijn. Hiervoor heb je 200 gram veganistisch gehakt.

Geraadpleegde bronnen: De Consumentenbond, Araaanti, De Vegetarische Carnivoor, Keukenneusje, The Question Mark,  Stichting Even Geen Vlees, Milieucentraal, Eos wetenschap, Het Voedingscentrum

Hoe vaak eet jij vegetarisch?

Vergelijkbare berichten

29 reacties

  1. Ik probeer ook wel eens een vleesvervangers, en deze vegetarische slager zit ook wel eens in mijn mandje. Ergens doorheen gaat het wel, maar proef je teveel “gehackt” dan is de smaak toch een beetje melig. Weinig van gebruiken dus. Wat ws ook weer beter is gezien de nadelen... blijft lastig hoor, earbud nu gezond en goed voor milieu en dier én lekker? De “boon” burgers zijn wel lekker , niet zo stoffig maar voor de kinderen weer te gekruid soms. Ik een restaurant vorige keer een echt goddelijke bietenburger met nota bene veganistische kaas (??) gegeten.

  2. Vee eet juist enorm veel soja, dus die reden tegen vega gaat gelukkig niet op hoor!
    Soja heeft verder als voordeel dat alle soorten eiwitten erin zitten :)
    Goed bezig, lijkt mij!

  3. Sojabonen worden vooral gebruikt voor diervoeder. Dus vleeseters en zuivel/ei eters eten indirect veel meer soja dan iemand die vegan of vegetarisch eet. En de soja voor plantaardige producten komt meestal niet uit de Amazone en daar is dan ook geen jungle voor platgebrand.
    Ik vind de kant en klare ‘vleesvervangers’ vooral erg duur. Maar ook makkelijk. Laatst had ik quorn gehakt en die was erg lekker.
    Ik maak mijn vegan burgers zelf omdat er meestal tarwe en soja in zit en mijn lijf daar niet blij van wordt. Fijn dat er zoveel meer plantaardige producten op de markt komen. De vegan kaas heeft nu ook lekkerder varianten. Ik vind de feta van Violife erg lekker. En laatst had ik bij j.umbo een vegan rookkaas die prima smaakte.

    1. Ik eet ook regelmatig het quorn gehakt. Smaakt neutraal, je kunt er dus alles mee doen. Op basis van een schimmel=paddenstoel eiwit, laag in zout, laag in calorien. Het is alleen niet veganistisch want er zit wat scharreleiwit in. Verder eet ik geen vleesvervangers, daar is mij teveel aan gesleuteld met smaakstoffen etc. Gewoon geen vlees, wel zelfgemaakte burgers, veel peulvruchten etc.

    2. Ja, ik weet dat quorn niet vegan is. Ik eet ook niet helemaal vegan, maar ik voel me het best bij grotendeels plantaardige voeding.
      Heb jij nog favoriete kookboekenschrijvers? De mijne is Dreena Burton. Haar kookboeken gebruik ik het vaakst.

    3. Dat van dat veevoeder klopt helemaal! De soja die in Europa voor menselijke consumptie dient komt uit Europa (Zuid Frankrijk).
      Op zich zijn vlees"vervangers" zelfs niet nodig, met combinaties van granen en peulvruchten kom je er ook! Zelf gebruik ik ook de basisproducten zoals tofu en (zelfgemaakte) seitan

  4. Slechts 5% van de sojateelt gaat naar voedsel voor mensen. 95% is bestemd voor dieren.

    Vegetarisch of veganistisch eten is pas gezond als je júist vleesvervangers aan de kant zet, omdat deze vaak veel zout bevatten. Maar zo nu en dan maakt niet uit uiteraard.

  5. Ik ben vegetariër en heb genoeg vegetariërs als vrienden en we eten allemaal wel vleesvervangers. Dus de meeste kijken niet op parttimers neer hoor. Alleen de snobs doen dat :)
    Het is de manier om mensen van het echte vlees af te krijgen. Dus vooral doorgaan daarmee, Nicole.

  6. Ha Nicole,

    heerlijk!
    Ik eet al jaren geen vlees. Heeeel erg zo nu en dan een plakje salami. (tip van de huisarts als ik me slap voel) En het bevalt me prima.
    De vleesvervangers bij AH zijn heerlijk.
    Ik zorg er dagelijks voor om alles van de schijf van vijf binnen te krijgen.
    En mijn verloofde gelukkig ook...

    Groetjes!

  7. De soja die de Vegetarische Slager gebruikt komt niet van de gebieden inderdaad waar er bossen voor worden vernield. Ook gaat het overgrote deel naar dieren, dat klopt ook.
    Wat het zout betreft: sommige producten van de Vegetarische Slager zijn inderdaad erg zout. De speckjes laat ik daarom links liggen. De kipstuckjes gebruik ik daarentegen graag. Je hoeft er geen zout bij te doen en als je ze niet te lang door bakt smaken ze prima.
    Wat de prijs betreft: kijk ook eens hoeveel je er van nodig hebt. Als ik bami maak doe ik daar kipstuckjes in. Aan een bakje van 160 gram heb ik echt genoeg voor een volle pan bami, waar ik normaal zeker 400-500 gram kip voor zou hebben gebruikt. Die kipstuckjes slinken zo goed als niet terwijl echte kip volgespoten wordt met water. Die hoge prijs is dus erg relatief.

    Probeer ook eens de braadworst van de Vegetarische Slager! Niet van echt te onderscheiden. Het rul gehackt vind ik minder. Trouwens ook van andere merken. Om de een of andere reden lukt het bedrijven niet om die smaak te kopiëren.

  8. Koeien eten ook soja ;) Wij eten 90% van de tijd vegetarisch, schat ik in. Ik ben dus ook fan van vleesvervangers. Bij de Lidl en Aldi vind je ook rul gehakt dat veel goedkoper is dan dat van de vegetarische slager.

  9. Wij gooien een heel pakje gerookte spekjes door een grote pan stamppot, waar we minstens 2x van eten (dus minstens 4 porties). Dan valt die zoutinname enorm mee.

    Het grootste probleem zit in het feit dat we de afgelopen 30 jaar idioot veel vleesproducten zijn gaan eten in veel te grote hoeveelheden, en mensen nu 1 op 1 diezelfde hoeveelheid vervangen door vleesvervangers. Ja, dan is het wel te zout ja.

    Neerkijken op hoeft niemand zich aan te trekken, want dat heb je overal. Fiets je op een sportieve fiets? Sneller fietsende enthousiasten halen hun neus op en hebben een veel beter model.

    Hardlopen schijnt ook niet meer te kunnen zonder de nieuwste hipste kleding, etc.

    Met gezond verstand kiezen voor matigen, daar valt in alles de meeste winst te halen, zowel voor je gezondheid, en het welzijn van al het andere dat leeft.

  10. Sorry hoor, maar als ik me zoveel moet bezighouden met wat ik ga kopen en koken stop ik met eten. ☻
    We weten heus wel wat goed is voor mens, dier en aarde zonder overvloed aan voorlichting.
    Ik eet zelden vlees, vul het aan met eieren en vis. veel verschillende groenten en gezond brood.

  11. Ben al jaren vegetariër en bevalt mij ook heel goed en voel mij daarbij ook veel gezonder en helemaal met John eens. En heb al eens recepten gedeeld op mijn website op dit vlak en er is keuze en variatie voldoende. Vleesvervangers eet ik zelden maar vult het aan met veel groente en fruit.

  12. Veganisme is een hype waarbij een kleine groep schreeuwers hun wil door de strot wil persen van de grote massa.
    Het drastisch verminderen van de vleesconsumptie kan ook door de prijs ervan te verhogen. De boer verdient dan ook een eerlijke prijs en de slachtdieren kunnen hierdoor een beter bestaan leiden.

  13. Ik eet wel vaak vleesvervangers, want ik houd niet zo van vleessmaak. De Vegetarische Slager heeft in hun producten juist een vleessmaak gestopt waardoor ik dit merk minder vaak pak. Vooral de filet americain smaakt nog vleziger dan de normale variant.

  14. Eet van alles met mate. Zo kun je niet verkeerd gaan. Houd je van een biefstuk, een gehaktbal, kip?
    Dan eet je die. Als je dat verkeerd vindt stap dan over op vegetarische schotels. Toegegeven, dan moet je veranderen van eet- en kookgewoonten, maar er zijn genoeg recepten te vinden. Wringt hier de schoen? Ben je niet bereid om dat te doen en denk je dat je beter eet door op de oude voet door te gaan met behulp van wat ersatz vlees uit pakjes en zakjes?

  15. Ik eet nooit vleesvervangers of vlees van de vegetarische slager (Grappige term trouwens, dus die slager eet geen vlees?). Ik eet wel regelmatig geen vlees; gewoon omdat het dan niet in een gerecht zit. Dan gooi ik er ook geen vegetarisch vlees door. Over het algemeen vind ik het trouwens ook best duur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.