Reacties

Moet ik me schamen dat ik soms met pakjes en zakjes kook? — 48 reacties

 1. Ja, ik kook soms ook weer met pakjes en zakjes, ondanks een uitgebreide kruidenkast en lol in koken en nieuwe recepten uitproberen. Ik word ook gewoon wel de anti pakjes en zakjeslobby en gezond levenlobby moe, hoewel ik de blogs van Karin nog wel volg. Ze brengt het leuk en heeft ook wel gelijk over bepaalde producten. Toch komt er hier wel eens een taco dinnerkit langs. ;-)

 2. De meeste zakjes, pakjes of potjes vind ik niet lekker. De saus wordt te glibberig of is te sterk en te zout van smaak.
  Om het ook eens makkelijk te hebben had ik paar weken geleden een potje aardappel anders gekocht, daar zit vrij weinig fouts in, ten eerste vonden we het niet echt lekker en ten tweede hebben we er allebei s'-nachts last van gehad.

  De enige twee die ik nu nog gebruik zijn zakjes waltpilzensoep uit Duitsland als saus bij rundertong en een zakje uiensoep als kruiding van gehaktballen, in Frankrijk gekocht. Die vinden we lekker en geen last van.
  De rest maak ik zelf.

 3. Jaren geleden gebruikten wij ook pakjes en zakjes. Zeker gemakkelijk, maar met vele toevoegingen zoals suikers en zout en dergelijke.
  In 2011 kreeg mijn man diabetes en is het roer drastisch omgegaan. Wij proberen nu zo natuurlijk mogelijk te eten , en vinden het nu ook veel lekkerder.
  Als we eens een keer in de "fout" gaan vinden wij het niet lekker meer en hebben wij er last van.

  Ik zou zeker eens een maand proberen zo te koken.

  Het valt reuze mee en is gezonder!.

  Groetjes
  Diana 😍

 4. Wij wonen in Zweden en ikvind het heerlijk om eenmaal op bezoek met de auto in Nederland naar de grote winkel te gaan en een heel aantal mixen en wereldmaaltijden mee te nemen! Heerlijk gemakkelijke maaltijden! Hier kookt men ook veel meer zonder zakjes en pakjes alhoewel ik me afvraag waarom dan bepaalde kant en klaar maaltijden en kruidenmixen te koop zijn! Ik verheug me er op om in juli weer met de auto een weekje Nederland aan te doen! Jammer alleen dat ik die verse sperziebonen niet zo groot in kan slaan als ik ze zou kunnen eten! Hier bijna niet te krijgen! Verder denk ik dat ook hierbij de regel ”TE is niet goed” geldt: gebruik deze zakjes en pakjes niet TE vaak, wissel het af met andere dingen! En voeg vers toe aan de pakjes en zakjes maaltijden! Smakelijk eten!😉

  • Wat wonderlijk dat verse sperciebonen niet goed te krijgen zijn in Zweden. Is daar nog een speciale reden voor?

   En inderdaad wat je zegt: je kunt beter niet elke dag met pakjes en zakjes koken, maar zo nu en dan kan het geen kwaad.

 5. Pakjes en zakjes gebruiken is één ding, maar er publiekelijk voor uitkomen een ander ;-) Ik gebruik ook regelmatig een zakje of pakje, voor het gemak. Maar ook omdat het smaakt zoals ik mij herinner. Een soort vaste waarde, aangevuld met veel meer groentes dan jaren geleden. Ik ben ook nog eens lastig van gewoontes af te brengen en heb kookstress aan het einde van een dag.

  • Wij gebruiken eindelijk nooit pakjes en zakjes. Omdat ik het smaakvoller vind om iets zelf te maken vooral: ik vind het meestal te zout. Ook zit er vaak iets in waar gezinsleden slecht tegen kunnen, zoals lactose. Sommige dingen (bv lasagne) maak ik dan ook vrijwel nooit, dat vind ik namelijk wel bewerkelijk om zelf te maken. Maar er zijn gelukkig zat alternatieven. Wat ik wel ‘bewerkt’ koop zijn bv wraps, naanbroden, taco’s ed. Heel soms maak ik het zelf, maar niet vaak. Ook appelmoes en compote koop ik soms, al maak ik het ook wel zelf. Verspakketten koop ik niet, die vind ik te duur. Onlangs wilde ik aardappelsoep maken; de basis daarvoor is een pakje preisoep. Kids en man hebben gesmuld, mijn gevoelige aag kon er helaas niet tegen, dus of ik dat veel vaker ga doen.... ik weet het niet. Mijn neiging is om te denken dat zelf maken gezonder is, maar ik ben geen deskundige, dus zeker weet ik het niet. Verder ben ik erg van de school: leven en laten leven. Als jij je er goed bij voelt: vooral blijven doen wat je doet. Zelf ben ik wel een beetje van het mezelf moeilijk maken. Zo hebben we bv een groentepakket wat ‘dwingt’ tot een bepaalde mate van uitproberen. Kost best tijd en moeite,maar ik vind het kennelijk leuk en belangrijk genoeg. Ieder z’n ding, en niet aan mij om een ander op de vingers te tikken of een oordeel over te hebben,

  • Ja dat vind ik ook. Ik heb laatst de mix voor kokoskoekjes geprobeerd. Er hoefden alleen eieren bij geloof ik. Van koopmans maar zelf maken kan ook.

 6. Hoi Nicole,

  af en toe mag dat best wel hoor.
  Ik let alleen op E621.
  Dat schijnt gevaarlijk te zijn.
  Dus... met leesbril op in de supermarkt.

  En verder... alles met mate. Toch?!

  Groetjes en bon apetit!
  Marlou

  .

 7. 'k Wil helemaal niet 'tegen'reageren…
  Zelf heb ik een heel kleine moestuin, waar ik elke dag wel iets in pluk. 'k Hou van verse groenten en fruit, die ik dus ook elke dag eet. Potjes/zakjes (kruiden) zijn bij mij bijna niet te vinden, ook al die 'machientjes' niet. Een goeie snijplank, een degelijk aardappelmesje..., en we zijn vertrokken voor de zoveelste lekker maaltijd. Gewoon 'vers' !
  Lie(f)s.

 8. Geweldige foto!
  Ik snap je wel, dat gevoel van gêne dat je bekruipt wanneer je iets kookt met een kant-en-klaar pakje.
  Zo postte ik een tijd terug op Instagram hoe ik zelf een cake bak met behulp van een mix voor cake van Koopmans. Misschien ken je die? 'voor 2 cakes'. En dan bekruipt me een gevoel van gêne, omdat ik vooral een voorstander ben van koken zónder pakjes en zakjes. Om vervolgens bijval te krijgen van alle andere koks-zonder-pakjes-en-zakjes haha.

  Ik zie het als een tegengeluid, net zoals een paar jaar geleden de anti-pakjes een tegengeluid was. Toen was het nog niet breed bekend wat er eigenlijk allemaal in die kant-en-klaar dingen zit. Nu is men zich er bewust van én hebben fabrikanten hun ingredientenlijst aangepast en nu zie je dat mensen het allemaal zo erg niet meer vinden. Eerlijk is eerlijk, er is echt heel veel mis met het gemakseten wat in grote getale in de supermarkten verkrijgbaar is. Maar soms is kant-en-klaar zeker wel gemakkelijker. Bouillon bijvoorbeeld. Of pasta. Dat zijn dingen waarvan ik blij ben dat ik dat niet elke keer zelf from scratch hoef te maken :-).

 9. Nee hoor, je hoeft je niet te schamen. Weet je, juist doordat je er wel over schrijft en laat zien dat je zo nieuwe dingen probeert, snap ik beter dat sommigen die pakjes ook nodig hebben om te experimenteren.

 10. Ik kook zonder pakjes en zakjes. Mijn grootste bezwaar is dat je de hoofd-ingrediënten zelf nog moet toevoegen. Bijvoorbeeld mix voor bami, daar moet je de groenten, het vlees én de bami nog bijkopen. Je zakje mix is dus eigenlijk niets anders dan een duur bouillonblokje. Dat staat me tegen. Maar iedereen moet het lekker zelf weten. Als jij je goed voelt om zakjes en pakjes te gebruiken zou ik zeggen, vooral doen!

 11. Ik grijp er ook wel eens naar. Vooral bij "bakken" snap ik niet goed waarom je niet een pakje of zakje zou gebruiken. Dan zit er bijvoorbeeld al meel met suiker vermengd in. Ik snap de meerwaarde dan niet zo van zonder dat pakje zelf je meel en suiker pakken, snap je? Zelf beslag maken of taartbodems ofzo, ook voor hartige quiches, doe ik dan ook niet zo vaak.

 12. Wat mij betreft hoef je je zeker niet te schamen voor het gebruik van pakjes en zakjes. Ik merk bij mezelf dat ik het (bijna) nooit doe, maar dat komt vooral omdat het dan vaak veel te veel is voor één persoon. Als er mensen komen eten, doe ik het soms wel. En ik geloof echt niet dat ik iets ga krijgen van de E-nummers die ik dan eet.
  Wat ik wél vind, is dat soms alles een beetje hetzelfde gaat smaken met die pakjes en zakjes. Dat was bij mij een aantal jaren geleden de reden om ook eens zelf dingen uit te vinden.
  Nu gebruik ik alleen nog pakjes en zakjes voor bami en nasi, eigenlijk. Dat krijg ik anders niet lekker, vind ik;). En dus wel eens als er mensen komen eten en ik wil lekker snel zijn. Maar goed, dat is dus zo gegroeid en verder niet uit zorg voor het milieu of omdat ik bang ben voor E-nummers.

 13. Ik had het nooit kunnen denken maar koken is inmiddels best een hobby voor me. En dat betekent dus in principe nooit meer pakjes en zakjes (behalve op vakantie, dan is het verrekte handig).
  Het gekke is dat sinds ik meer via recepten kook ik ook alles beter snap en veel gemakkelijker aan het experimenteren sla.

  Enne ik gebruik wel bouillonblokjes, sambal, ketjap of sojasaus. Ook een soort van pakjes/zakjes natuurlijk.

  en verder vind ik wat dit betreft dat mensen vooral moeten doen en laten wat ze zelf willen: leven en laten leven / koken en laten koken.

 14. Puur uit noodzaak kook ik zelden met pakjes en zakjes. Ik moet op mijn zout inname letten, voorzichtig zijn met lactose en mag geen gluten of Ve-tsin (E621) hebben. Gelukkig kan ik een aantal curry-mengsels wel gebruiken. Zelf de mexicaanse kruidenmix maken vind ik een fluitje van een cent, maar al die bijzondere kruiden pletten en mengen voor een curry, best wel lastig.

  Zou ik die beperkingen niet hebben, zou ik denk wel iets vaker naar een zakje grijpen.

  Verspakketen mogen iets duurder zijn, het feit dat je alles gebruikt wat in de verpakking zit, vind ik een pluspunt. Dan hoef je geen ingredienten weg te gooien. (Jaja, je kunt ze later wel weer gebruiken, maar meestal vond ik zo'n verpakking twee jaar na het verstrijken van de THT pas weer terug.

 15. Ik vind het heel verfrissend, het standpunt van Rosanne Hertzberger, en zij heeft er voor geleerd! Ik ben ook niet zo'n kok, de laatste maanden doe ik inspiratie op op internet, via een site met lekkere en simpele recepten. Die print ik uit, mijn man doet de boodschappen, en elke dag maak ik zo'n recept. En dat is meestal zonder pakjes en zakjes maar ik ben er echt niet tegen. Ik vind het wel leuk om van alles zo klaar te maken. Zelfs lasagna maken, het is echt goed te doen en smaakt heerlijk. Ik denk als we iets zouden moeten veranderen, we iets minder vlees zouden moeten eten.

  • Welke site is dat Jeannette? Ik houd ook erg van simpele recepten. Wat een leuke methode heb je om elke dag daar een recept van te maken.

 16. Waarom zou je je schamen. Je doet toch gewoon wat JIJ doet? Wat jij wilt en wat jij lekker vindt.
  Zolang ik het maar niet hoef. Ik vind het niet lekker, en tegen de veel pakjes kan ik niet. Ik vind het ook te zout en te duur. Ik denk altijd, zelf kan ik bet beter en goedkoper. Op het werk koken ze altijd met pakjes en zakjes. Snel dat wel.

 17. Kookte graag met pakjes en zakjes echter op een gegeven moment vermoedde men dat mijn onverklaarbare vermoeidheid weleens te kunnen komen door her E 621 nummer. Sindsdien kook ik nog wel met pakjes, zakjes, bouillontabletten etc. maar veel minder en veel bewuster. En ik merk dat mijn klachten een stuk zijn verminderd. Ik maak nu bv mijn soep zelf met een verse schenkel.... gebruik nu vaker maggieplant en andere verse kruiden.

 18. Als jij en jouw gezin de pakjes en zakje lekker vinden , lekker gewoon mee doorgaan. Iedereen heeft een mening hierover maar jij beslist wat je kookt.
  Ik gebruik ze zelf zelden.

 19. Oh, dit ja! Nou, ik kook ook regelmatig uit zakjes/pakjes in combinatie met een hele berg verse groenten. Zelf gesneden. Soms is dat gewoon echt makkelijker, sneller en lekkerder. Als ik nou ooit nog van koken ga houden en teveel tijd over heb dan zal ik ze helemaal schrappen maar tot die tijd en er best wel eens een Knorr-pakketje bij ons in de kast te vinden ;-)

 20. Ik kook niet zo vaak met pakjes en zakjes omdat ik allergisch ben voor de E600 reeks (glutaminaten) dit zijn voornamelijk alleen smaakversterkers en horen niet in een maaltijd thuis. Knorr is een van de weinigen die die geur en smaakstoffen zover als mogelijk uit hun producten heeft gehaald en je ziet het gelukkig steeds meer. Toch gaat mijn voorkeur ook naar vers, dan weet ik wat ik binnenkrijg. Zit er een E6xx nummer in komen ze bij ons niet in huis.

 21. Wij koken hier niet uit pakjes, maar dat komt ook omdat Dinnetje het niet gewend is en daarom ook nooit in huis haalt. En wat die kruiden betreft.. we hebben inderdaad veel kruiden. Maar het meeste nemen we mee als we op vakantie zijn geweest.

  Love As Always
  Di mario

 22. Ik heb de indruk dat er in België veel minder met pakjes en zakjes wordt gekookt. Wanneer ik eens in Nederland was vroeger, dook ik de AH in om een voorraad in te slaan van allerlei dingen die je bij ons totaal niet vond. Bamikruiden en zo van die exotische toestanden. Nu heb ik er geen nood meer aan en doe ik het bijna allemaal zelf. Ook wel omdat ik heel erg graag kook en dingen uitprobeer. Het enige waar ik me nog wel eens "schuldig" aan maak is de Hollandaise saus voor bij de asperges (van Knorr) Heel lekker en zo klaar. Maar ieder zijn doening en zijn meug, dus ik ga zeker niet met de vinger wijzen hoor.
  Doe jij maar fijn verder met wat goed voelt voor jou. Smakelijk alvast. :-)

 23. Grappig je hier een post over hebt gemaakt. Wij koken eigenlijk nooit met pakjes en zakjes. Nu het ramadan is en mijn man van de week zelf moest koken kwam hij thuis met een kerriesausje uit een pakje voor over de broccoli. waarop ik een heel raar gezicht trok en hem zei wij koken toch nooit met pakjes en zakjes. Net of een soort gegeven is. Maar dus ook wij koken wel eens met een zakje blijkbaar ;) het is menselijk!

 24. Zo te lezen, neemt de grootste fanatiekeling wel eens toevlucht tot de 'fabriek'. Wat mij betreft allereerst voor pastaproducten en bladerdeeg. Maar deze komen in mijn keuken maar weinig voor. Fantasie genoeg. Misschien een idee om bij de samenstelling van de pakjes en zakjes wat meer te letten op de schadelijke toevoegingen? Dan zou ik ze, voor het gemak, best wel willen gebruiken. Niet iedereen heeft immers altijd kookplezier?

 25. Ik kan veel dingen zelf maken. Vind ik ook leuk als we gasten hebben. In het weekend, als ik tijd heb. Doordeweeks ga ik om 07.15 uur van huis en ben ik om 18.00 uur weer thuis. En dan moet ik nog koken. En ik ben moe. En ik heb honger. Dus ja! Ik kook veel met pakjes en zakjes. En -als het even kan - met voorgesneden groente. Makkelijk en vooral snel. Geweldige uitvinding!

 26. je hoeft je helemaal nergens voor te schamen,dat word je aangepraat allemaal,nergens voor nodig en gewoon doen wat jij wilt doen,mensen hebben sowieso overal wel kritiek op,daar moet je boven staan,dat leer je vanzelf wel als de jaren verstrijken...

 27. Als je voor 1 persoon kookt heb je meestal te veel aan 1 pakje. Wat ik wel veel in huis heb zijn potjes kruidenmengsels: garam masala, ras al hanout, chinese 5 kruidenmix, zwolsche stoof, bouillonblokjes, gehaktkruiden....

  verder komijn, chilipoeder, kerriepoeder, zout en peper. Zo kan ik het nog iets varieren als ik daar zin in heb. Maar meestal vind ik de mixen prima.

  Ik ben nog wel op zoek naar een goede mix voor Thaise curry (je weet wel waar van die bakjes currypasta en een blik kokosmelk in gooit) Enige wat ik echt ALTIJD met een zakje maak. Is mexicaans, zonder een pakje taco of buritomix smaakt het niet zoals het hoort. :D

  Wat ik ook leuk vind is om kruidenmixen mee terug te nemen van vakantie. Op de markt in India, Marokko, Fraknkrijk, etc kan je meestal locale kruidenmixen vinden. Je krijgt het in een plastic zakje, die ik liefst in een doosje, potje oid stop om lekken te voorkomen.

  • Je hebt flink wat kruiden in huis Chiara als ik dat zo lees. Ik ben onder de indruk. Ik moet tot mijn schande bekennen dat ik ze niet eens ken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder