Er is niets mis met E-nummers

ode aan de enummers

Rara, wat zijn deze ingrediënten:

 • Water (75 procent),
 • Suikers (12 procent): glucose, fructose, scharose, maltose, zetmeel, vezel E40.
 • Aminoinozuren (<1 procent): glutaminezuur, asparaginezuur, histidine, leucine, isoleucine, lysine, fenylalanine, arginine, valine, alanine, serine, glycine, threonine, proline, tryptofaan, cysteïne, tyriosine, methionine.
 • Vetzuren (<1 procent: palmitinezuur, a-linoleenzuur, linolzuur, oliezuur, palmitoleïnezuur, stearinezuur, laurinezuur, myristinezuur, caprinezuur E570), as, fystosterol, kaliumsulfaat (E515), oxaalzuur, ascorbinezuur (E300), tocoferol (E306), fyllochinon, thiamine, pectine (E440).
 • Kleurstoffen: riboflavine (E101) en bètacaroteen (E160a)
 • Smaakstoffen (3-methylbut-I-yl ethanoaat, 2-methylbutylethanoaat, 2-methylpropaan-I-ol ethanoaat, 3-methylbutyl-I-ol, 2-hydroxy-3methylethylbutanoaat, 3-methylbutanal, ethylhexanoaat, ethylbutanoaat, pentylacetaat, ethanol (E1510) en etheengas.

Al deze ingrediënten samen vormen een…. banaan!

Ode aan de E-nummers

Rosanne Hertzberger haalt bovenstaande ingrediëntenlijst van bananen aan als voorbeeld dat er niks mis is met E-nummers. Sterker nog: ze zitten van nature in ons voedsel. Rosanne heeft het dan ook het helemaal gehad met alle kruidenvrouwtjes, voedselbloggers, cupcakevrouwtjes en voedselgoeroe’s die zich er op laten voorstaan dat hun producten beter zijn omdat ze zo natuurlijk zijn. Daarom schreef ze het boek Ode aan de E-nummers.

Daarin verbaast ze zich er over dat we anno 2017 gretig gebruik maken van steeds slimmere smartphones, slimme meters, activity trackers. Maar als het om voedsel willen we alles ineens ambachtelijk en natuurlijk. Want oh wee, als er technologie aan voedsel te pas komt! Dan is het niet meer natuurlijk en dus slecht.

Angst voor E-nummers gaat ten koste van goede uitvindingen

De reden dat zij zich hier over opwindt is dat door die angst voor E-nummers goede uitvindingen te niet worden gedaan. Voedselproducenten zijn zo druk bezig met alternatieven voor prima E-nummers zoeken dat ze geen tijd meer hebben om te werken aan nieuwe ontdekkingen. Zoals alternatieven vinden voor de echte boosdoeners als zout, suiker en vet.

Met haar boek wil ze laten dat de angst voor voedeltechnologie onterecht is. Sterker nog, het werkt averechts. Hertzberger:

Voedsel moet niet simpeler, het moet slimmer, aldus Hertzberger.

De gedachte achter E-nummers

E-nummers zijn bewezen veilige stoffen die aan voedsel worden toegevoegd. E-nummers werden ingevoerd zodat wij als consumenten kunnen zien wat er in ons voedsel zit, en zekerheid hebben dat het veilig is. Anders krijgt een stof namelijk geen E-nummer. E-nummers moeten bovendien voorkomen dat we misleid worden door de producenten.

Maar ergens is er dus iets misgegaan! Want in plaats van een geruststelling, zijn E-nummers een vijand geworden die gemeden moet worden.

De 4 eigenschappen van E-nummers volgens Rosanne Hertzberger:

 1. Ze geven structuur
 2. Ze geven kleur
 3. Ze zorgen voor een betere houdbaarheid
 4. Ze zijn veilig

Conclusie over Ode aan de E-nummers

Volgens Rosanne is koken niet meer en niet minder dan een chemische reactie. En dat proces moet je zoveel mogelijk optimaliseren. Daar zijn wij als mensen bij gebaat, en de aarde ook. Want er moeten vele hongerige monden gevoed worden.

En dus kun je beter de technologie achter voedsel omarmen, in plaats van die af te wijzen. De waarheid is volgens haar: ‘E-nummers maken ons voedsel beter, niet slechter.’

Wat ik vond van Ode aan de E-nummers

Ik vond Ode aan de E-nummers erg interessant. Ook ik kreeg zo langzamerhand steeds meer het idee dat E-nummers slechteriken zijn. Maar Rosanne Hertzberger zet ze in een heel ander, positiever daglicht. De eerstvolgende keer dat ik boodschappen deed voelde ik me meteen minder bezwaard toen ik een zakje macaroni mix van Knorr in mijn karretje gooide… Hoewel daar natuurlijk wel weer teveel zout en suiker in zit.

Het boek heeft me beslist aan het dénken gezet over E-nummers, en ik kijk ineens met een nieuwe blik naar kreten als ‘Ambachtelijk gemaakt’ en ‘Puur natuur’. Want grote kans dat zo’n ambachtelijk product in een laboratorium is ontwikkeld, aldus Hertzberger.

Praktische informatie over Ode aan de E-nummers

Een ode aan E-nummers is voor19,95 te koop bij bol.com.

Hoe denk jij over E-nummers?

Similar Posts

70 Comments

 1. Heel dat gebeuren met die E-nummers…
  ik heb me er überhaupt niet wat van aangetrokken.. dit boek zou dus zeker wat voor mij zijn om het te bevestigen!

 2. Soms weet ik het ook allemaal niet meer met het eten. Ik ben niet te bang voor e-nummers. Probeer er wel op te letten. Dit lijkt me een interessant boek om de juiste balans te vinden.

 3. zelf ben ik het er helemaal mee eens. Wat ik jammer vind is dat je door de hoeveelheid e-nummers op de pakjes het overzicht kwijt bent. De e-nummers zijn niet de boosdoeners maar de fabrikanten. Ze stoppen vaak onnodige stoffen in producten om iets meer kleur te geven, langer houdbaar te maken dan nodig is of om de smaakt te versterken. En dan nog maar niet te spreken over de grote hoeveelheid zout en suiker in bepaalde producten… Ik eet liever puur natuur. Mij zul je niet zo snel een zakje knorr zien kopen.

 4. Er zijn wel bepaalde E-nummers die ik vermijd omdat ik wel heb gemerkt dat ze toch invloed op me hebben maar dan praten we echt over bepaalde kleurstoffen of bewaarmiddelen. Ik vind het persoonlijker goede zaak dat veel firma’s aan het afstappen zijn van alleen nummers te plaatsten ipv de gewone productnamen. Dus ik zou het boek wel met een korreltje zout lezen.

 5. Stond er ook in dat boek dat de E-nummers zijn getest op gezonde, jonge mannen? Kinderen, zieken, (zwangere) vrouwen kunnen anders reageren. Verder is er geen onderzoek geweest naar combinaties en stapelingen. Het doet me denken aan fipronil. Nee, zo weinig, kan geen kwaad. Maar al die kleine beetjes bij elkaar maken mensen vast niet gezonder.
  Nee, glufosaat is niet kankerverwekkend volgens Monsanto. Dat ze de ratten testten tot vlak voordat er kanker was ontwikkeld staat er niet bij.
  Ik ontwijk niet alle e-nummers en idd bietenrood is niet gevaarlijk behalve als je allergisch bent voor rode bieten. In mijn gezin en bij mijzelf merk ik dat ik een aantal e-nummers niet verdraag. Eczeem en maagproblemen tot gevolg. Als je kookt van basisproducten en zoveel mogelijk zo eet, dan heb je een veel volwaardiger voeding. Bewerkte producten zijn regelmatig voor vulling en geen voeding. Hoe kan een producent met zi weinig mogelijk geld en materiaal nog iets verkopen dat eetbaar is. En liefst dat je er van blijft door eten.

 6. Je zou in ons gezin moeten zien, wat sommige e nummers doen!!!
  Hier krijgen we er echt dikke herrie van. Hyperactiviteit en ‘patatje oorlog’ dus…
  Ik weet ook dat er een deel e-nummers zijn, die absoluut geen kwaad kunnen. Bijvoorbeeld E160 is caroteen (wortel)
  Maar met name de glutaminaten (bepaalde smaakversterkers) veroorzaken hier oorlog. En dat is echt niet van de laatste tijd, maar speelt hier al jaren. Al voordat er zoveel ophef over was.
  Hoe vaak ik wel geen kinderen zie, waarvan ik denk dat die gebaat zouden kunnen zijn bij minder verkeerde kleurstoffen?
  Vraag maar eens op school, als kinderen energiedrank o.i.d. opdrinken, wat of er dan gebeurt.
  Er is een studie geweest onder gevangenen naar het eten zonder additieven. Er gebeurde toen een opmerkelijke verandering in gedrag ten goede.
  Laten we hierin maar niet teveel vertrouwen op: ‘goedgekeurd door de overheid’. De praktijk leert soms echt anders.
  Waarom zou er zoveel stoffen toegevoegd moeten worden aan ons voedsel?
  Wie er belangstelling voor heeft zou het boekje ‘Wat zit er in uw eten?’ van Corinne Gouget kunnen lezen.
  Met name de smaakversterkers en bepaalde zoetstoffen doen meer met ons lijf dan ons lief is.
  Het is heus niet zo, dat wij e-nummer vrij eten, maar wel worden bepaalde e-nummers uit ons huis verbannen.
  En hebben wij een verjaardag, bruiloft o.i.d. dan weten we dat we er gewoon twee keer plezier van hebben… :)
  Wij houden het liever bij gezonder eten en gezelliger leven daardoor.

 7. Ik vind dat er zoveel gedoe is mbt de E-nummers en ik word er eerlijk gezegd een beetje moe van. Het lijkt haast wel of je een slechterik bent als je wel gewoon pakjes/zakjes vol met e-nummers gebruikt. Ik gebruik het wel, met mate dat dan weer wel

 8. hier een zus die allergisch is voor kleurstoffen en toen heb ik een tijd echt opgelet wat waar in ging. Dan pas zie je hoeveel E nummers overal in zitten. Ik vind het wel eens lastig, je kan niet alles uit je eten bannen. Toch let ik er wel een beetje op.

 9. Ik geloof en neem aan, dat niets van de E-nummers toegestaan zouden worden als het ronduit slecht voor de volksgezondheid zou zijn.
  En natuurlijk kun je op een bepaalde stof slecht reageren en de ene mens zal daar gevoeliger voor zijn dan de andere.
  Het lastige in dit verhaal is, dat E-nummers onduidelijk zijn, wat ze betekenen en waarvoor ze staan, kleurstof, houdbaarheid etc.
  We lezen liever de naam, waarvoor de nummers staan, peper kunnen we begrijpen, een E-nummer niet.
  Onbekend maakt onbemind en E-nummers lijken iets te zijn, wat chemisch is en is dat wel gezond?

  Ik kijk er niet zo heel veel naar, al lees ik het liefst alle ingrediënten bij naam, wat in een pakje of blikje zit en ik ben een echte etikettenlezer :D
  Op een etiket staat een opbouw van de ingrediënten, van veel naar steeds wat minder van een onderdeel. Er zijn kruiden en smaakstoffen, die ik niet lekker vind en staan die vrij bovenaan, weet ik dat de inhoud daar sterk naar zal smaken.
  Zo kun je ook de positie van de E-nummers zien, als ze hoog staan, is er veel van gebruikt, staan ze lager is het te verwaarlozen.
  En hoewel ik ervan uitga, dat het veilig is, maar staan er al teveel E-nummers bij de ingrediënten, haak ik onwillekeurig toch af.
  Gewoon omdat het me dan een te chemisch product is.

  Groetjes Lily

 10. Wat er in die banaan zit: dat zit van nature in die banaan. Het wordt een heel ander verhaal als iets ergens anders aan wordt toegevoegd en/of chemisch gemaakt wordt.
  Zo deelde je zelf laatst hoe slecht vruchtensappen zijn omdat daar zoveel suiker in zit. Die suiker komt toch echt uit die vrucht. Je deelde dus zelf al: het wordt ongezond omdat je niet de hele vrucht eet maar maar wel de suikers binnenkrijgt.
  Het klopt dat E621 (mononatriumglutamaat) van nature voorkomt in bv champignons. Dat betekent niet dat het dan gezond is om een extract (of chemische gelijkende stof) maar overal aan toe te voegen.
  Dit boekje is erg fijn voor mensen die ongezonde keuzes voor zichzelf willen verantwoorden maar ik denk dat iedereen zelf ook wel aanvoelt dat zelf maken en de échte producten die de natuur heeft gemaakt eten beter voor ze is.
  Wbt de producenten: producenten willen verkopen. Nu dus steeds meer mensen graag gezond willen eten gaan ze minder troep (ook bv suiker) in spullen stoppen. Geweldig toch? De bewustwording komt langzaam steeds meer op gang.

  1. Zoals ik het begrijp doet het er volgens Hertzberger weinig toe of een stof in een fabriek is gemaakt. Sterker nog, volgens haar is het vaak efficiënter om de stof waar het omgaat er als het ware uit te halen en toe te voegen.

   Dat suikers, zout en vet slecht zijn vindt Hertzberger ook. Maar E-nummers zijn het volgens haar dus niet.

 11. E nummers. Ik hou me er zo niet mee bezig eerlijk gezegd. Ik eet wat ik denk dat gezond is. En af en toe eens flink zondigen. Maar E, F, G of desnoods Z nummers.. Ik trek het me niet echt aan ;)

 12. Ik vind het vooral gemakkelijker om producten met een enorme lijst E-nummers te vermijden. Vaak zijn het toch de “nare” dingen die met nummertjes aangeduid worden en ik heb geen lijst met de betekenissen in mijn tas zitten om het op te kunnen zoeken (is vat een app voor, maar ik heb geen smartphone). Ik koop trouwens gewoon zo min mogelijk producten met veel ingredienten, of het nou in E-nummers staat of helemaal uitgeschreven. Als iemand besluit om “banaan” te vervangen door die lijst hierboven koop ik het dus ook niet. Slecht voorbeeld in mijn geval trouwens, ik koop ik sowieso geen bananen, want wij lusten ze niet ;-)

 13. Het werpt zeker een ander daglicht op de zaken, maar ik kan toch niet op één lijn komen met haar. Er zijn zeker E-nummers die niet schadelijk zijn, maar het chemisch namaken van een stof uit een product, zodat het zogenaamd echt lijkt maar het eigenlijk niet is.. ik vind het ook maar een manier om de keuzes te verantwoorden, maar kan er echt niet achter staan. Daarnaast is het voor mij ook niet praktisch vanwege allergieën. Je blijft opzoeken wat het is en op welke wijze iets verkregen wordt.

 14. Ik denk dat het ook een beetje een kwestie is van gezond Hollands verstand gebruiken. Er zijn een heel stel e-nummers die echt geen kwaad kunnen en er zijn er waar ik zo mijn vraagtekens bij zet. Eet ik producten met veel e-nummers dan krijg ik geheid last van mijn maag en/of darmen, dus ik ben er zelf wel terughoudend mee.

 15. Vond het ook een heel interessant boek om te lezen. Ben er zelf niet heel veel mee bezig moet ik zeggen, maar was leuk om eens wat anders te lezen dan alle negatieve verhalen.

 16. Tegenwoordig moeten wij alle informatie god opletten zoals hoeveel suiker inzit enzo. Af en toe ben ik wel mee bezig met E nummers enzo. Misschien moet ik nu wel extra verdiepen

 17. Sommige E nummers zijn ongevaarlijk, maar sinds ik op de spoedeisende hulp kwam door het drinken van een kopje ‘kersenthee’ kijk ik wel beter uit!
  Dat ging echt super fout en sindsdien loop ik met allerlei medicijnen en een epi pen. Voor mij geen pakj e s, zakjes ect meer.

 18. In onze kennissenkring hebben wij iemand die op spoedeisende hulp werkt, je wilt niet weten hoeveel kinderen er doodziek binnenkomen na het eten van blauw smurfenijs (kleurstof!), zelf ben ik echt allergisch voor mononatriumglutamaat (E621), als ik dat eet krijg ik zo’n acute hoofdpijn dat ik alleen nog maar stil in het donker kan liggen. Sinds ik weet dat daar ook mensen aan overlijden, let ik nog beter op wat ik eet. Ik mag alles zelf, voor zover mogelijk. Geen pakjes, zakjes etc. Het enige dat ik wel bewerkt koop is chips. Er zijn een paar (biologische) merken die ik prima kan eten. Mijn man is allergisch voor gist. Sinds we dat mijden heeft hij geen medicijnen tegen astma meer nodig … de astma was gewoon een allergische reactie. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik heb een boekje met e-nummers in mijn kast staan en mijn man heeft een app waar je de e-nummers kunt opzoeken. Omdat ik al jaren gewend ben geen bewerkte producten te kopen, heb ik het weinig nodig. Heel soms zoek ik nog wel eens iets op.
  Iedereen mag zelf weten wat ie doet hoor, ik vertrouw echter al lang niet meer op wat de overheid goedkeurt. Het lijkt wel of ze de inkomsten van de farmacie in stand willen houden. Als iedereen geen rommel meer zou eten, waren mensen veel gezonder en de kosten voor gezondheidszorg ook niet zo torenhoog!

  1. Wat vervelend dat je zulke klachten krijgt van sommige E-nummers Sonja. Ik kan me voorstellen dat je dan wel extra gaat opletten. Mevrouw Hertzberger zegt juist dat E-nummers geen rommel zijn. Maar als je dergelijke symptomen krijgt kan ik goed begrijpen dat jij ze wel als zodanig beschouwt.

 19. Super interessant! Je hoort vaak juist dat E-nummers wel slecht zijn, maar ik houd me toch nooit zo vast aan slecht of gezond e.d. Je hoort vaak weer iets anders. Leuk geschreven!!
  Liefs, Laura

 20. Ik denk dat je gewoon je gezond verstand moet volgen en etiketten moet lezen. Het lijkt me veel belangrijker hoeveel suiker er in producten zit. Wel vind ik het lekkerder om met verse ingredienten te werken, veel lekkerder dan uit potjes en zakjes. Maar doordeweeks na een dag werken trek ik echt wel eens wat open.

 21. Ik zou niet weten waar de E-nummers als een vijand zien worden. Een vriendin van mij leeft al jaren volgens de E – nummers. Ze is gezond, ziet er goed uit, heeft een goed figuur en voelt zich super. Ze is heel bewust bezig met haar gezondheid en daar horen, volgens haar, E- nummers bij.

 22. Wij hebben altijd puur en onbewerkt gegeten.
  Ik heb vrijwel nooit geen kant en klare mixen gebruikt, mn vanwege de chemische smaak. Nu gebruik ik het niet vanwege de wetenschap van alle pret en hulpstoffen die worden toegevoegd die niet nodig zijn voor een mensenlichaam, m.i. ronduit slecht.
  Het is waar dat bv soep uit een pakje veel langer houdbaar blijft dan eigengemaakte soep zonder pakje! En wat denk je van smaakvervlakking?
  Alle melk uit de supermarkt smaakt hetzelfde.

  Wat ik niet begrijp is dat mensen graag gezond willen zijn, doch zich wel vol willen eten met gemak en chemie.

  Het is logisch dat er een tegenreactie zou komen vanuit deze hoek met de verschijning van dit boek, als ook van dr Katan.
  De voedingsindustrie is machtig, daar draait het om geld en niet om gezondheid zoals ze ons graag zouden willen doen geloven.
  De volgende grootmacht, de farmaceut, komt ook meteen om de hoek.
  Deze heeft men nodig om de klachten en verschijnselen te onderdrukken die door het eten van al dit deze chemie ontstaan.

  1. Puur en onbewerkt klinkt mij ook goed in de oren. Maar zelfs als je alles zelf maakt weet je volgens Hertzberger nog niet wat je precies binnenkrijgt. In een interview zegt ze over zelfgemaakte tomatensoep bijvoorbeeld:

   ‘Ja maar, als ik het zélf maak, zeggen mijn vriendinnen dan, weet ik tenminste precies wat er in gaat. Haha, laat me niet lachen. Zelfs als je ziet wat je in de pan gooit, heb je geen idee wat je eet. Die tomaten zijn achter de computer in elkaar geknutseld door mijn vroegere studiegenoten.’

   https://www.nrc.nl/nieuws/2017/04/06/e-nummers-zijn-geen-vergif-7991921-a1553518

   1. Zoals ik al schreef komt er een tegenreactie op gang. Zij is microbiologe, moet de voedingsindustrie beschermen en dus tegengas geven!
    Ik begrijp dat mensen die twijfelen nu denken zie je wel, ik kan dit met een gerust hart kopen en eten.

    Ik weet dat bv volkorenmeel bewerkt wordt en de tarwe van vroeger de tarwe niet meer is, door entingen, manipulatie en tal van andere oorzaken. Dit geld voor veel groenten en fruitsoorten.
    Zo ook bv mijn brood, deze bestaat uit vier ingrediënten, doch ik weet dat het meel, het zout, de roomboter bewerkt zijn en wat denk je van het water, wat daar allemaal nog aan toegevoegd is?
    Dus hoe puur en onbewerkt is het??
    Ook al eet je uit eigen tuin, onbespoten en heb je biologische zaden.

    Toch ben ik de mening toegedaan, zoek daarin wat het beste is, bij je, je gezin/ jou situatie past.
    Ook in deze geldt smaken verschillen zullen we maar zeggen!!!

 23. Verklaart misschien waarom ik geen banaan kan verdragen hahaha, maar nee ik let eigenlijk alleen op de hoeveelheid suiker, en als iets rood of blauw is gemaakt dan worden mijn oudste dochter en ik heel erg nare personen, dus die vermijd ik ook.

 24. intressant artikel! zelf kijk ik er niet veel bij na … ik en de kids hebben een gzonde levenstijl, denk we toch, haha

 25. Heel eerlijk? Ik hou me hier helemaal niet mee bezig. Als ik denk dat het gezond is, ga ik maar op mijn eigen gevoel af, want als ik alles moet volgen wat slecht en fout is…. dan kan ik niet eens meer op water leven…

 26. Ik ben het helemaal met je eens. E-nummers zijn niet per definities slecht. Ze worden getest en als ze veilig zijn voor de mens, krijgen ze een E-nummer.

 27. Het meeste is gewoon geen mensenvoer, naar mijn idee. We snappen dat de hond of kat ziek wordt van al dat pakjesspul maar dat het onze eigen gezondheid negatief beïnvloedt, dat is dan weer onbegrijpelijk volgens velen. Het is toch getest? Ja, sommige zijn best okee maar een groot deel ervan (E120, E621, E951) eet je echt liever niet.

 28. Zoveel mensen, zoveel meningen. Ik ben niet anti, maar wel voorstander van puur natuur. Waarom moet ons eten voorzien worden van structuur en kleur en langer houdbaar blijven? Is het oorspronkelijke voedsel niet goed genoeg? Ik koop overigens ook nog steeds genoeg spullen met E-nummers, vooral uit gemak ;-)

  1. Ik vind het altijd wel goed om op je eten te letten en zoveelste mogelijk zelf te maken. Toch vind ik het wel goed dat er ook van een andere kant naar e nummers is gekeken en dat ze niet allemaal slecht zijn

 29. Ik kook zelf bijna nooit uit pakjes en zakjes. Vaak zit er wel wat zooi in, maar als je het gematigd eet net zoals de rest van eten en drinken, dan valt het best mee.

 30. De e-nummers werden/worden door de gezonheidsgoeroe’s inderdaad verkocht alsof het gif is. En eerlijk is eerlijk, ik denk ook dat koken zonder pakjes en zakjes gezonder is. Maar trek vervolgens weer net zo makkelijk een zak chips of snoep vol e-nummers open, dus fijn om eens een tegengeluid te horen.

 31. Ik moet bekennen, ik let er weinig op. Natuurlijk eten we hier niet alleen maar chips en snoep. Ik probeer altijd zo gezond mogelijk eten te bereiden maar af en toe een zakje van de honig gebruik ik ook.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.