Knorr, Maggi en Honig mixen

knorr mix Ik ben dol op programma’s als ‘Ik vertrek‘ en ‘Grenzeloos verliefd‘, waarin mensen huis en haard inwisselen voor onbekende oorden. Niet voor niets heb ik een blog waar Nederlandse vrouwen vertellen over hun ervaringen in het buitenland.

Dus toen ik het boek ‘Bonjour Nederland‘ zag, over de belevenissen van de Francaise Stephanie Koning in het koude Groningen, rukte ik het meteen van de bibliotheekplank.

Gruwen van Knorr en Honig mixen

Het boek viel me eigenlijk tegen. Maar wat me opviel was de horror waarmee de Stéphanie naar onze Hollandse keuken keek. Ze gruwde van alle Knorr en Honig mixen waarmee wij ons eten kruiden, en vond het een belediging voor gasten om ze Maggi tuinkruiden jus voor zetten.

Een beetje beschaamd dacht ik aan mijn eigen keukenkastjes, die ondanks het boek Koken zonder zakjes, uitpuilen van de Knorr nasi-, bami- en macaronimixen en zakjes jusmix. Ik heb mezelf altijd een kok gevonden die alles vers maakt, omdat ik nooit gebruik maak van kant en klaar maaltijden.

En waar zou ik zijn zonder mijn handige mixen, waarin alle kruiden al zo handig bij elkaar gezocht zijn?! Waarschijnlijk huilend op de keukenvloer, want ik zie mezelf niet eerst tomaten pellen voor een tomatensaus, en daaraan allerlei verse, en vaak dure kruiden toe voegen.

80-jarige buurvrouw: authentiek koken geleerd

Toevallig was ik deze week op bezoek bij mijn 80-jarige buurvrouw. Ze vertelde dat ze die dag macaroni ging koken. Ik vroeg geïnteresseerd hoe ze dat klaarmaakte. Ze antwoordde dat ze gehakt rul bakte en er vervolgens Knorr macaronimix aan toevoegde.

En toen mijmerde ze: ‘Dat is wel het makkelijkst hoor! Vroeger op de huishoudschool leerden we macaroni maken met echte tomaten! Maar dit doe ik liever!’

En patat met mayonaise is ook niet oké!

Terwijl mijn gemakszucht streed met mijn drang naar authenticiteit en gezond voedsel, begon Stéphanie patat met mayonaise af te kraken.

Toen heb ik het boek in een hoek gegooid, want wie tussen mij en mijn patat-met komt, gaat te ver.

En vanavond eten we nasi met Knorr Nasi groentemix en Conimex Nasi mix.
Lekker.

En de kinderen mogen er Heinz tomatenketchup op doen.

Lees ook mijn post over mijn ervaringen met het zakje voor een Knorr ovenschotel.

Gebruik jij nog pakjes en zakjes? En zo ja, welke?

3 Responses to Knorr, Maggi en Honig mixen

  1. Hoi! Ik lees met veel plezier jouw log. Over het gebruik van pakjes en mixen wil ik wel iets kwijt. Noodgedwongen (zie http://www.ouders.nl/cgi-bin/TMMforum/FRshowpost.cgi?template=4&actueel=0&archief=1&zoek=olie&thread=149118&forumsel=32&forum=32&post=2397986) ben ik daar sinds de zomer helemaal mee gestopt. Het was wel even wennen. Ik heb mezelf wat smaakkookles gegeven door wat boeken van Jamie Oliver in huis te halen. Maar wat is er daarmee een wereld voor me open gegaan zeg! De smaak is beter, het is allemaal niet echt veel ingewikkelder maar wel veel en veel lekkerder, gezonder, afwisselender en in huishoudelijk opzicht bevredigender. Alle bakkerswaren maak ik in ieder geval zelf met basisingrediënten. Het warme eten bereidde ik net als jij altijd al zelf (geen kant en klaar maaltijden) maar nu gebruik ik ook geen mixen en pakjes meer. Ik koop, als bruin het kan trekken, de beste (biologische) ingrediënten van het seizoen en ik ben niet echt duurder uit. Het avontuur begon zo’n beetje met boek en dvd van Jamie at home / Thuis bij Jamie. Wat ik overigens wel kant en klaar koop is bijvoorbeeld gezeefde tomaten, maar wel zonder toevoegingen. Ik kan je echt aanraden om het avontuur eens op te zoeken hoor.

    Groetjes van een lezer

  2. Hoi,
    Ten eerste bedankt voor de boekentip: ik leende dit boekje ook even bij de bieb, en vond het hartstikke leuk.
    Om over de pakjes terug te komen: sinds kort het ik ook geleerd dat koken met pakjes niet zo fijn is. Er zitten veel huipmiddelen in die niet helemaal onschuldig zijn. Zo heb ik ontdekt dat ik er migraine van krijg. Koken zonder pakjes lijkt zo moeilijk maar als je je erin verdiept , blijkt dat er mee te vallen. En zijn pure smaken ( met kruiden) heel erg lekker.
    groetjes, Franca.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.