Koken met pakjes en zakjes

pakjes en zakjes

Elf jaar geleden schreef ik onderstaande blogpost. Ook toen lagen zogenoemde zakjes en pakjes blijkbaar al onder vuur. Anno 2020 kan koken met pakjes en zakjes op nog meer kritiek rekenen.

Bekende kritiekpunten op pakjes en zakjes zijn:

 • Er zit doorgaans teveel zout in.
 • Het is relatief duur.
 • Als je nu gewoon even investeert in een goede basisvoorraad met kruiden, dan heb je ze helemaal niet nodig.
 • Het is gemakzuchtig.

Dit is een van de redenen dat de boeken Koken met Karin zo populair zijn.

‘Maar ik rook niet”

Deze kritiekpunten laten mij zeker niet onberoerd, want er zit best wat in natuurlijk. Met een beetje tijd en aandacht kun je inderdaad best zelf sauzen en mixen maken. Toch blijf ik dat lastig vinden. De belangrijkste reden is denk ik dat ik mezelf de tijd niet gun voor kokkerellen. Ik ben een functionele kok, zonder poespas. Meerdere keren heb ik al een recept voor zelfgemaakte spaghettisaus gedownload en uitgeprint, maar het komt er steeds maar niet van.

Ben ik dan in 11 jaar tijd helemaal niet veranderd als het gaat om koken met pakjes en zakjes?

Jawel.

Ik voel me er nu ongemakkelijk bij.

Lees nu mijn post van 11 jaar geleden, en daarna een persoonlijk nawoord.

De schande van koken met pakjes en zakjes

Ik ben dol op programma’s als ‘Ik vertrek‘ en ‘Grenzeloos verliefd‘, waarin mensen huis en haard inwisselen voor onbekende oorden. Niet voor niets heb ik een blog waar Nederlandse vrouwen vertellen over hun ervaringen in het buitenland. Ik ga dan zelf wel nooit op vakantie, dat wil niet zeggen dat ik geen interesse heb in het leven elders.

Dus toen ik het boek ‘Bonjour Nederland‘ zag, over de belevenissen van de Francaise Stephanie Koning in het koude Groningen, rukte ik het meteen van de bibliotheekplank.

Screen Shot 2020 07 23 at 12.54.17

Gruwen van Knorr en Honig mixen

Het boek viel me eigenlijk tegen. Maar wat me vooral opviel was de horror waarmee de Stéphanie naar onze Hollandse keuken keek. Ze gruwde van alle Knorr en Honig mixen waarmee wij ons eten kruiden, en vond het een belediging voor gasten om ze Maggi tuinkruiden jus voor zetten.

Een beetje beschaamd dacht ik aan mijn eigen keukenkastjes, die ondanks het boek Koken zonder zakjes, uitpuilen van de Knorr nasi-, bami- en macaronimixen én zakjes jusmix.

Ik heb mezelf altijd een kok gevonden die alles vers maakt, omdat ik nooit gebruik maak van kant en klaar maaltijden.

En waar zou ik zijn zonder mijn handige mixen, waarin alle kruiden al zo handig bij elkaar gezocht zijn?! Waarschijnlijk huilend op de keukenvloer, want ik zie mezelf niet eerst tomaten pellen voor een tomatensaus, en daaraan allerlei verse, en vaak dure kruiden toevoegen.

80-jarige buurvrouw: authentiek koken geleerd

Toevallig was ik deze week op bezoek bij mijn 80-jarige buurvrouw. Ze vertelde dat ze die dag macaroni ging koken. Ik vroeg geïnteresseerd hoe ze dat klaarmaakte. Ze antwoordde dat ze gehakt rul bakte en er vervolgens Knorr macaronimix aan toevoegde.

En toen mijmerde ze: ‘Dat is wel het makkelijkst hoor! Vroeger op de huishoudschool leerden we macaroni maken met echte tomaten! Maar dit doe ik liever!’

En patat met mayonaise is ook niet oké!

Terwijl mijn gemakzucht streed met mijn drang naar authenticiteit en gezond voedsel, begon Stéphanie patat met mayonaise af te kraken. Toen heb ik het boek in een hoek gegooid, want wie tussen mij en mijn patat-met komt, gaat te ver.

En vanavond eten we nasi met Knorr Nasi groentemix en Conimex Nasi mix.
Lekker.

En de kinderen mogen er Heinz tomatenketchup op doen.

Nawoord

De 80-jarige buurvrouw is inmiddels overleden, maar ik denk nog regelmatig aan haar. Zij was nog wat je noemt een echte ouderwetse huisvrouw. Is het niet intrigerend dat juist iemand als zij genoot van het gemak van koken met pakjes en zakjes? Zij had de vaardigheden, maar gaf de voorkeur aan pakjes en zakjes.

Lees ook mijn posts over mijn ervaringen met het zakje voor een Knorr ovenschotel en Koken met Karin.

Gebruik jij nog pakjes en zakjes? En zo ja, welke?

Similar Posts

72 Comments

 1. Hoi! Ik lees met veel plezier jouw log. Over het gebruik van pakjes en mixen wil ik wel iets kwijt. Noodgedwongen (zie https://www.ouders.nl/cgi-bin/TMMforum/FRshowpost.cgi?template=4&actueel=0&archief=1&zoek=olie&thread=149118&forumsel=32&forum=32&post=2397986) ben ik daar sinds de zomer helemaal mee gestopt. Het was wel even wennen. Ik heb mezelf wat smaakkookles gegeven door wat boeken van Jamie Oliver in huis te halen. Maar wat is er daarmee een wereld voor me open gegaan zeg! De smaak is beter, het is allemaal niet echt veel ingewikkelder maar wel veel en veel lekkerder, gezonder, afwisselender en in huishoudelijk opzicht bevredigender. Alle bakkerswaren maak ik in ieder geval zelf met basisingrediënten. Het warme eten bereidde ik net als jij altijd al zelf (geen kant en klaar maaltijden) maar nu gebruik ik ook geen mixen en pakjes meer. Ik koop, als bruin het kan trekken, de beste (biologische) ingrediënten van het seizoen en ik ben niet echt duurder uit. Het avontuur begon zo’n beetje met boek en dvd van Jamie at home / Thuis bij Jamie. Wat ik overigens wel kant en klaar koop is bijvoorbeeld gezeefde tomaten, maar wel zonder toevoegingen. Ik kan je echt aanraden om het avontuur eens op te zoeken hoor.

  Groetjes van een lezer

 2. Hoi,
  Ten eerste bedankt voor de boekentip: ik leende dit boekje ook even bij de bieb, en vond het hartstikke leuk.
  Om over de pakjes terug te komen: sinds kort het ik ook geleerd dat koken met pakjes niet zo fijn is. Er zitten veel huipmiddelen in die niet helemaal onschuldig zijn. Zo heb ik ontdekt dat ik er migraine van krijg. Koken zonder pakjes lijkt zo moeilijk maar als je je erin verdiept , blijkt dat er mee te vallen. En zijn pure smaken ( met kruiden) heel erg lekker.
  groetjes, Franca.

 3. Wij wisselen af, spaghetti saus heb ik een top recept voor, maar nasi mix, kerriesaus en jus komen toch lekker uit een pakje.

  1. Gehakt rul bakken, ui en knoflook 3 teentjes erbij, grote zak Italiaanse groentenmix, of zelf snijden, 1 1/2 blokje tuinkruidenbouillon, 2 pakjes gezeefde tomaten, wat worchestersaus, Italiaanse kruiden. Dit lekker 1 uurtje zachtjes laten pruttelen. Deze saus gebruik ik ook om lasagne mee te maken. Ik las dit toevallig dus dacht zal je mijn recept geven.

 4. Pakjes en zakjes gebruik ik maar heel erg zelden, alleen bij nasi, spaghetti en bami. Ik heb er geen enkel probleem mee. Gemak dient de mens. Moet wel zeggen dat ik eerder meer zakjes gebruikte, maar ik vind toch vaak dat alles een beetje hetzelfde gaat smaken. Daarom doe ik het nu nog maar heel zelden.

  1. Ook ik bestel altijd kruiden en kruidenmixen bij Pit&Pit. Heerlijk, biologisch en niet zomeuur!

  2. Interessant, ik gebruik 1 zakje voor de pasta en de rest maak ik zelf. Ik hoorde van de smaakmaker E621. Deze laat je meer eten dan je lijf nodig heeft en kan hoofdpijn veroorzaken. Ik had veel migraine en ben er meegestopt.
   Sindsdien geen migraine meer. En over eet ik me ook niet meer.
   Want E621 maakt alles zoooo(genaamd) lekker dat je niet kan stoppen met eten.

   Beetje zout, peper, kerrie, kurkumma etc is voor mij al genoeg om zelf een smaak explosie te ervaren.

   Dus geen pakjes en zakjes voor mij.
   Het bovemstaande pakje bevat geen E 621

  3. Bepaalde mixen kun je zelf en op voorraad maken, Bolognese saus ook en teveel invriezen, geen extra moeite.

 5. ik kook eigenlijk vers, en gebruik zo weinig mogelijk kleine verpakkingen, maar ik gebruik al eens een pakje currysaus en bamikruiden…
  *Een @->– voor jou.

 6. Ik gebruik alleen aziatische Boemboes uit en zakje.
  De rest maak ik wel zelf op smaak en vaak met kruidenmixen van Jonny Boer, dat zijn alleen kruidenmengsels zonder extra zout en bindmiddelen/ Bovendien vind ik de meeste zakjes te glibberig worden zeker van sauzen en een roux is zo gemaakt.

 7. Zakjes, dat ga je toch niet menen, die komen hier het huis niet in. gewoon zelf samenstellen. Dat is veel lekkerder.

  Love as always
  Di mario

 8. Nooit met zakjes zal ik niet zeggen, maar meestal vers. Zeker een spaghetti of macaronisaus fleurt er vanop. Nasi of bami moeten verse groeten in…

 9. Toen ik nog thuis woonde, gebruikte ik ze wel, maar ik ben er nu helemaal vanaf gestapt. Inmiddels moet ik er ook echt niet meer aan denken.

 10. Ik woon in België en hier is het echt niet de gewoonte om met zakjes te koken. Ik ken niemand die het doet en was me zelfs niet bewust van hun bestaan. Ik heb ze een paar maanden geleden wel ontdekt in de supermarkt, dus ze zullen wel gebruikt worden. Ik koop al mijn kruiden bij Pit&Pit en ben daar heel tevreden mee.

  1. Dat is eigenlijk wel heel interessant, dat die zakjes en pakjes zo typisch lijken te zijn voor Nederland! Zouden we zo’n gemakzuchtig volkje zijn dan?

 11. Zakjes gebruik ik niet meer; met wat potjes met specerijen/kruiden haal je hetzelfde resultaat. Bij het kopen van potjes met kruiden/specerijenmelanges, zoals bijvoorbeeld ras el hanout, kijk ik wel naar het zoutgehalte, want soms is dat veel te hoog.

 12. hier zijn pakjes en zakjes een no go!! mensen denken dat vers maken teveel werk is maar dat is helemaal niet zo, soms nog sneller en veel betere smaak ook en je weet wat je eet ;)

 13. Kwestie van de verpakking goed lezen. Vooral pittige kruidenmizen als die voor chili con carne bevatten veel minder zout. Omdat het pittig is gebruik je er ook nog eens minder vna. Zelf haal ik het in doosjes bij de Turkse super. Die heeft zeker 40 soorten zoutvrije kruidenmixen. Kost ook nog eens een derde van die verstegenbende in de supermarkt. Zelf snipper ik vaak ergens een ui door. Geeft ook behoorlijk smaak aan iets. In de zomer moet ik overigens opletten om bij heet weer geen zouttekort op te lopen. Italiaans is vaak vragen om zout. Kijk maar eens hoeveel zout er in pizza’s zit. Laatst viel me op dat in de AH-andijviestampot bijna 2x zoveel zout zit als die ik bij de Vomar (Le Chef) en Jumbo koop. Zelf eet ik geen Nederlandse kaas. Daar zit echt teveel zout in.

 14. Je zou eigenlijk eens een paar weken kookles moeten hebben. Iemand die elke avond komt helpen met koken. Jou menu maar zonder pakjes. Dan was je zo om en wist je hoe het moest!

  1. Ja, ik denk dat het inderdaad wel een kwestie is van de tijd nemen om de overstap even te nemen. Op dit moment heb ik nog steeds niet het gevoel dat ik daar ruimte voor heb.

 15. Het is vaak afhankelijk van de thuissituatie. Kun je je de rijkdom permitteren om als vrouw de hele dag lekker thuis te zitten, dan heb je natuurlijk alle tijd om een heerlijke, met verse producten gemaakte maaltijd op tafel te zetten voor als de rest van het gezin thuis komt.
  Als je echter na een dag hard werken je kinderen, jengelend van de honger opgehaald hebt bij een kinderdumpverblijf, staat je hoofd niet echt naar uitgebreid koken.

  Koken is mijn hobby en lang in de keuken staan vind ik niet erg. De enige pakjes die ik gebruik zijn boemboes als ik een Indische rijsttafel maak. Met mijn voorraad kruiden en de bouillons die ik zelf maak, is koken dan ook geen enkel probleem. Ik ben echter wel de hele dag thuis en dat maakt een wereld van verschil.

  1. Het klinkt heerlijk Joannes. Bij jou eten is vast een groot genoegen. Koken is voor mij geen hobby, maar iets dat ik moet doen om te kunnen eten. Ik vind er weinig aan.

 16. Wisselend hier. Als ik echt de tijd heb, vind ik het leuk om iets van het avondeten te maken. Maar vaak ontbreekt me die tijd en gebruik ik gewoon pakjes en zakjes. Compenseren we wel met een handje rauwkost of veel verse groenten in de pastasaus, denk ik dan…

 17. Ik kan me volkomen inleven in de inspiratie voor het boek van Stephanie Koning. Ik ben opgegroeid in Nederland en vond de “kookkunst” van mijn moeder heel normaal. Helpen mocht ik nooit, behalve koffie zetten. Op zaterdag was er verse soep met gehaktballetjes en vermicelli. Die soep had al uren staan te trekken met een mergpijp erin. Zondag weer dezelfde soep en op Maandag aangevuld met extra water + soep uit een pakje. Zo kon dat brouwsel nog eens 2 dagen opgediend worden. Als hooofdgerecht was er iedere dag vlees (gehaktballen, blinde vinken, stamppot, aardappelen en groente (veelvuldig uit een blik). En dan kwam er “pudding” bereid uit custard poeder, melk en suiker. Oh, en toen kwam daar “vla” bij uit een fles.
  Over ontbijt en de middagmaaltijd valt weinig te zeggen: brood en nog eens brood met “beleg” erop en nog wat fruit na. In chiquere kringen had die middagmaaltijd de benaming “koffietafel”. Mijn moeder was niet bereisd en net als zoveel andere Nederlandse vrouwen uit die tijd wist ze niet beter.
  Maar mij gingen echter de ogen open toen ik in Engeland een klein jaar lang au pair werd. Met een beetje hulp en wat aanwijzingen op een papiertje leerde ik koken en bakken op een traditioneel Engelse manier. Het was een uitstekende basis. Daarna woonde ik enkele jaren in Frankrijk en werd in een keuken losgelaten. En toen nam ik een oudere Franse vriendin eens mee naar Nederland en ik geneerde me voor de Nederlandse keuken. Miijn vriendin merkte op dat de Nederlanders het ogenschijnlijk belangrijker vonden hun huizen op hoogglans te houden dan smakelijke en gevarieerde maaltijden op tafel te zetten. Inmiddels zijn mijn moeder en Oma’s al jaren lang dood, maar ik zie hier een verband tussen hun generatie (die van echt koken geen sjoega hadden) en de huidige generatie die het eigenlijk ook nooit geleerd heeft, laat staan erin geinteresseerd is. Zie dus de aantocht van de pakjes en zakjes: die zijn in Nederland in vruchtbare aarde beland!

  1. Wat mooi hoe je je ontwikkelt hebt als kok door in andere landen te wonen Anna! Ik moet wel een beetje glimlachen om de kookgewoontes van je moeder : )

 18. Ik gebruik heel af en toe nog pakjes en zakjes, omdat het zo lekker snel en makkelijk is ;) Zoals gehakt- of kipkruiden.

 19. Nasikruiden van de Conimex (en dan vooral de boemboe) vind ik heel fijn, makkelijk en lekker. Ik kookte met veel meer pakjes en zakjes, vroeger vond ik de wereldgerechten heel fijn. Mmaar manlief wordt er echt ziek van. Het is even omschakelen, maar ook zonder pakjes en zakjes kun je lekker én makkelijk koken! En die wereldgerechten vind ik inmiddels echt niet lekker meer.

 20. Gebruik sinds 1 jaar geen kant en klare zakjes
  Was even omschakelen maar keek op ieder zakje wat erin zat en ja dat kan jezelf beter :)
  Intussen wel een goedgevulde kruidenkast…en de ui, gember en knoflook standaard in huis
  Groetjes

 21. Het is bekend, hoe dichter bij de mond hoe meer je betaald.
  Dat geldt voor buiten de deur eten en natuurlijk kant en klaar of zakjes, je betaald dan ook voor het geleverde werk. Hans

 22. Ik kook altijd zonder pakjes, zakjes en dergelijke. Op het werk deden we het wel. Dan werd er lasagne gemaakt met een zakje waar alles al inzat. Zelfs de bechamelsaus kwam uit een zakje waar dan alleen water bij moest. Sorry, maar ik vind het niet te eten. Het smaakt zout met een soort behangerslijm er door en heeft een chemisch kleurtje.
  Nee laat mij maar lekker knoeien met kruiden en specerijen. Het enige wat ik nog wel eens doe zijn de blikjes van Jonnie Boer. Maar dat zijn gewoon kruiden mixen zonder zout en zonder smaakstoffen.

 23. Het enige zakje wat ik heel af en toe gebruik is om jus te maken, maar dat is echt maar een paar keer per jaar. Voor de rest hou ik niet van de smaak van sausjes en andere dingen in zakjes.

  Bij de reacties hier kwam ik af en toe Pit en Pit tegen. Ik kende het niet en heb daar even een kijkje genomen. Ik denk dat ik daar ook eens kruiden en noten ga bestellen. Dus bedankt allemaal :)

 24. Als foodie en fijnproever kan ik niet blij worden van de pakjes en zakjes. Ik vind de smaken veel te saai en het smaakt naar eenheidsworst. Ik heb een enorme voorraad kruiden en meng dus zelf mijn kruiden en volg dan altijd het authentieke recept voor de echte smaakbeleving. Dat is intens genieten!

 25. Ik gebruik ze niet want meestal zitten er ingredienten in, waar ik niet tegen kan. Maar soms mis ik het gemak ervan echt wel.
  Ik gebruik af en toe een pot kant en klare pastasaus. Is voor mij al heel wat😉.
  Bouillonblokjes (van een merk zonder e-nummers) gebruik ik steeds minder vaak. Als ik zie wat ze kosten en de ingredientlijst lees, dan is zelfgemaakt een stuk voordeliger en lekkerder.

  1. Bouillonblokjes zonder e-nummers bestaan niet. Het kan zijn dat er geen e-nummers op de verpakking staan maar ik garandeer je dat elk ingrediënt wat er in zit een e-nummer heeft. Want elk toegestaan ingrediënt heeft nu eenmaal een e-nummer. Daarmee hebben we de garantie dat elk voedingsmiddel wat we kopen veilig voor onze gezondheid is. Ter illustratie: in een banaan zitten meer e-nummers als in een schuimbanaantje uit het snoep schap.

 26. Ik zou niet kunnen zonder die zakjes en pakjes, zeker an de merken die jij al noemt maar gebruik wel zo veel mogelijk verse ingrediënten. Dat is toch lekkerder ;)

 27. Heerlijk eerlijk. Natuurlijk gebruik ik zakjes, want of het eten is anders wel heel puur en basic of ik lig naast je op de keukenvloer te huilen. Ik weet niet hoe, ik vind het veel werk… maar ik hoop vooral dat iemand die alles wat gezonder gaat maken… dan zijn alle problemen opgelost (Of ik neem een keukencrew in dienst..)

 28. Oh ik pak ook vrij snel de mixen uit ‘gemak’. Terwijl het zelf maken eigenlijk net zo makkelijk is. Weet je wat bij mij het grootste knelpunt is? Dan sta je voor dat Knorr schap en dan is de keuze om te bedenken wat je eet gewoon een stuk makkelijker.

  1. Ik snap zeker wat je bedoelt Joyce! Ik laat me soms ook wel eens simpelweg helemaal inspireren door die zakjes. Soms maak ik daardoor ook wel eens iets wat ik nooit eerder heb gemaakt. Op die zakjes staan alle overige ingrediënten en recept vaak zo handig.

 29. Ik heb mijn dochter groot gebracht met maaltijdmixen. Wij grappen altijd dat het een wonder is dat ze geen licht geeft in het donker na al die E-nummers. Mijn smoes is dat ik het heel druk had toen. De echte reden is dat ik pas leerde koken toen ik ging samenwonen met een man die kon koken. En toen woonde dochterlief al op zichzelf. Ik gebruik eigenlijk alleen de Conimex-mixen (omdat daar voor mijn gevoel heel veel ‘vreemde’ kruiden in zitten. De overige gerechten waar ik vroeger pakjes voor gebruikte maak ik nu zelf. Ik heb inmiddels een gigantische lade met kruidenpotjes (ben ik heel trots op). Maar zo af en toe kan het echt geen kwaad om zo’n mix te gebruiken, volgens mij.

 30. 9 van de 10 keer koken we vers, die ene keer gebruik ik dan een klant en klare boemboemix, maar verder eigenlijk nooit. Zelf gemaakt is gewoon een stuk lekkerder.

 31. Sommige zaken als bijvoorbeeld peper- of champignonsaus maak ik liefst zelf, maar currysaus heb ik altijd al uit pakjes gemaakt – die is gewoon erg lekker :)

 32. “Toen heb ik het boek in een hoek gegooid, want wie tussen mij en mijn patat-met komt, gaat te ver.” 🤣 Precies, ik deel je mening! Dat boek komt er hier niet in!!

 33. Ik pak vaak voor het gemak een potje saus voor de pasta. Mijn zoon eet die ook het beste. Als ik dan een keertje mijn best doe om hem zelf te maken dan eet hij er haast niks van. Ik heb dan ook nog niet het ideale recept hiervoor gevonden. Dus komt er toch met regelmaat een pasta op tafel met saus uit een potje. Voor de lasagne gebruik ik tegenwoordig geen zakjes meer maar een heerlijk recept van mijn tante.

 34. Sinds ik een multikookmachine heb, gebruik ik eigenlijk nooit zakjes. Je doet wat aardappelen, snijbonen en vlees in de machine, water zout en kruiden erbij, en de machine doet de rest. En het smaakt echt heerlijk. Je moet het proberen om het zelf te ervaren!

 35. Koken met pakjes en zakjes gebeurd hier af en toe maar het liefste maak ik dingen gewoon lekker vers. Zout wordt hier zoveel mogelijk gemeden en ik vind koken 9 van de 10 keer super leuk! Maar in de vakantie of op dagen dat ik heel moe ben vind ik een pakje of zakje ook geen ramp. Het is eigenlijk zoals met de meeste dingen zolang je het met mate doet is het prima.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.