Corona besmettingen nemen toe: oorzaak alle problemen?

All of humanitys problems stem from mans inability to sit quietly in a room alone. Blaise Pascal

Deze week is het telkens in het nieuws dat het aantal corona besmettingen toeneemt. De belangrijkste oorzaak schijnt te zijn dat mensen er teveel op uitgaan, en zich daarbij onvoldoende aan de adviezen houden.

De oorzaak van alle problemen?

Toen schoot me deze uitspraak van Blaise Pascal te binnen:

‘All of humanity’s problems stem from man’s inability to sit quietly in a room alone.’
(Blaise Pascal)

Tsja…

Aan mij zal het overigens niet liggen, als notoir thuisblijver ; )

Similar Posts

39 Comments

 1. Ik merk het om me heen. Mensen zijn lakser, en ik moet tot mijn schaamte bekennen: ik ook. Maar als astmapatiënt hoor ik volgens mij wel tot de risicogroep. En nu de besmettingen weer toenemen heb ik vanochtend mondmaskers met losse filters besteld, want als postbezorger ben ik veel buiten. Bijna niemand houdt afstand, sommige mensen lopen zelfs bijna tegen mij aan op straat. Hopelijk helpt zo’n mondmasker. De RIVM zegt van niet, maar waarom is het in de omringende landen dan wel verplicht? Voor mij een reden om er dus een stel aan te schaffen. :)

  1. Het is inderdaad nogal onduidelijk of mondkapjes nou nodig zijn of niet. Ik herken je verwarring. Postbezorger lijkt me best een vrij beroep met veel beweging, maar ik weet uit de media dat het erg pittig is en slecht betaald?

 2. Deze uitspraak is regelmatig in me opgekomen de afgelopen maanden, en vooral de afgelopen week. Zo waar.

 3. Het was natuurlijk wel te voorzien dat de regels versoepelen tot meer “virusgevallen”zou leiden. Dat is het verschil tussen wel en geen lockdown. Hóe ver dat op zal lopen hangt inderdaad van de mensen af. Zolang iedereen nog voorzichtig blijft hoeft het niet uit de hand te lopen al zal het aantal patiënten zeker wat hoger blijven liggen dan tijdens een lockdown maar dat hoeft du niet onoverkomelijk te zijn.

  1. “zolang iedereen nog voorzichtig blijft”? sorry maar dat zijn het overgrote deel geheel niet,integendeel.ben blij dat ik geen behoefte heb aan steeds de hort op om maar (niks te missen) ons huis en tuintje en op stille momenten de boodschappen halen ben ik tevreden mee,de afschuwelijke drukke die je bijna overal ziet is voor mij eerder een nachtmerrie en je kan dan ook bedenken wat de gevolgen ervan zullen zijn,zeker nu vele ook met vakantie gaan en denken dat het wel zo.n vaart niet zal lopen

 4. Een mooi citaat waarmee je menig literair meesterwerk zou kunnen inleiden (van Anna Karenina tot Lord of the Rings)!

  1. Ik zou soms wat geven voor zo’n rustige kamer om alleen in te zitten 😁

   Maar zonder gekheid: hier (Zeeland) lijkt het drukker dan andere jaren. De kinderen zijn ondertussen bezig aan hun derde verkoudheid in anderhalve maand 🙄

   En ja: ook ik wordt makkelijker: want met steeds die verkoudheden blijf je niet testen

   1. Dat het in Zeeland drukker is dan andere jaren hoor ik ook van andere bloggers inderdaad. Veel mensen zoeken denk ik de zee op.

 5. zoiets was te verwachten, maar hier in Vlaanderen gaat het de verkeerd kant uit..

  heel wat regels worden vanaf morgen strenger,

  zo is het dragen van een mondmasker, op alle wandeldijken van de kust verplicht…

  Nederland bekijkt het wel heel anders

  1. Ja, hier zijn de mondmaskers vooralsnog niet verplicht. Maar ik heb het gevoel dat ook zo kan omslaan.

 6. Als er meer getest wordt heb je ook meer ‘besmettingen’. Corona bestaat al sinds de jaren ‘60 en is al eerder gemuteerd. Het is een nare griep waar helaas mensen aan overlijden. Dezelfde mensen die ook bij een ‘gewone wintergriep’ grote risico’s lopen.
  In het griepseizoen van 2018 zijn er meer mensen overleden aan de griep dan in 2020 aan corona.
  Ik begrijp Nicole, dat jij graag thuis bent en van de rust houdt. Ik vind de blauwe luchten nu prachtig, maar dat wil nog niet zeggen dat ik de lockdown en allerlei maatregelen ee goed idee vind.
  Natuurlijk is het goed om rekening te houden met mensen met een zwakke gezondheid. Maar mensen opsluiten, de economie en de democratie opofferen staat in geen verhouding tot het risico van corona. Veel mensen zullen overlijden omdat ze niet behandeld zijn in het ziekenhuis of dat ze zich doodongelukkig voelen door de eenzaamheid.
  Mijn vader met acute leukemie werd zonder mondkapje in het ziekenhuis behandeld. Hoe kwetsbaar wil je mensen hebben? Was geen protocol. Nou, corona of niet die mondkapjes zijn in het ziekenhuis bij kankerpatienten geen overbodige luxe.
  Dit klopt toch van geen kant.
  Mijn Vlaamse buurvrouw vertelde dat in Belgie elke oudere die in een ouderenzorginstelling overlijdt gerekend wordt tot ‘corona dode’. Maakt niet uit waar ze aan zijn overleden.
  Het zou heel wat beter zijn om mensen voor te lichten over gezonde voeding, beweging. Het gebruik van vitamine C en het mineraal Zink.

  1. Jammer dat dit soort geluiden nog maar zo weinig worden gehoord. Mijn eigen gezonde verstand vertelt me hetzelfde als wat hier wordt omschreven. En ik wil er nog wat aan toevoegen: volgens mij is het vanaf het begin bekend geweest dat in de allermeeste gevallen corona géén levensbedreigende ziekte is. Dat je na een besmetting immuun bent geworden. Dat het niet de bedoeling is dat er geen nieuwe besmettingen bijkomen, maar alleen dat de zorg het blijft aankunnen, en dat betekent dat er niet meer ernstige gevallen zijn dan dat er plek is in de ziekenhuizen.
   Als ik een berichtje lees dat er ergens 137 nieuwe besmettingen zijn na een feestje, waarvan één ziekenhuisopname, dan denk ik: dat zijn dus 136 mensen die nu immuun zijn, en fijn dat die ene kon worden opgenomen.
   Zelf ben ik helemaal niet bang om het te krijgen, en ook niet voor mijn kinderen. We zijn vrijwel nooit ziek geweest, we kunnen het wel hebben.
   Het blijft wel belangrijk om de wensen van ieder ander te respecteren en niet zomaar iemands anderhalve-meter-gebied negeren.

  2. Het is inderdaad de vraag of de maatregelen in proportie zijn met de dreiging van corona. Er gaan ook dagelijks heel veel mensen dood aan bijvoorbeeld kanker.

   Je hoort mij dan ook niet zeggen dat de maatregelen per definitie goed zijn. Er moet uiteraard steeds kritisch naar gekeken worden. Maar het valt natuurlijk ook niet mee voor de beleidsmakers, omdat dit zo’n compleet nieuwe situatie is.

   En wat betreft de economie: ik denk wel eens dat die niet bepaald gezond is op deze manier, en dat een andersoortige economie wellicht beter zou zijn.

 7. Lastig dit. Aan de ene kant denk ik dat het goed zou zijn als we allemaal een klein stapje terug nemen (vooral op straat) en niet verdergaan of er niks is gebeurd. Maar tegelijkertijd merk ik aan mezelf dat het lastig is je overal aan te houden. Dubbel! De quote is trouwens echt goed uitgekozen. Zo toepasselijk.

 8. Prettig om te lezen ,dat nog iemand zo denkt. Jammer,dat je zelden iets hoort over goede ventilatie. Laat staan over alles,wat ieder kan doen om het immuunsysteem te steunen.

  1. Maurice de Hond haalt heel veel onderzoeken aan over ventilatiesysteem en luchtvochtigheid. Ik vind het echt heel vreemd dat je daar zo weinig over hoort. En idd heel slechts hoor je info over voeding, vitamines en mineralen die zorgen voor meer weerbaarheid. Groene groenten zorgen voor een betere opname van vit.D iets waar we vooral in de wintermaanden op moeten letten zeker als we dan in onze verwarmde ruimtes binnenshuis zitten met een te lage luchtvochtigheid en alle virussen zich goed kunnen nestelen in onze uitgedroogde holtes.

   1. Dat vindt Maurice de Hond zelf ook ; ) (Dat het raar is dat je zijn boodschap zo weinig hoort.)

  2. Op Facebook krijg ik wel steeds een advertentie van de rijksoverheid te zien die aanmoedigt om gezond te leven in verband met corona. Ze zijn daar dus wel mee bezig heb ik het idee.

 9. Maaaar…ik hoorde vandaag dat er 100 minder sterfgevallen zijn dit jaar dan vorig jaar… Waarschijnlijk omdat er toch beter wordt opgepast voor besmetting en dat dit ook effect heeft op alle andere ziektes.

  (ik vind dat afstand houden best wel fijn. Ook hier verslapt het wat, maar we zijn niet met zovelen…)

  1. Een dergelijke statistiek heb ik ook gehoord. Dat er nu minder mensen overlijden dan vorig jaar om deze tijd.

 10. Eerst hoorden we over ziekenhuisopnamen en doden. Nu wordt er getest.. dus het aantal positief geteste mensen heten nu besmettingen en dat neemt toe… ja want we testen .. opname in ziekenhuizen bijna nul net zoals het aantal sterfgevallen.. Op een dijk een masker?? Heel erg dom.. goed doorademen je longen aan het werk zetten.. dat is zoveel beter voor je immuun systeem Bij klachten thuis blijven.. heel verstandig.

 11. Ik heb begrepen dat het vooral jongeren zijn die zich nu meer laten testen. Die werden en worden minder ziek. Je ziet dan ook nog geen echte toename in het aantal ziekenhuisopnames. De grootste vastgestelde bron van besmetting is (volgens het laatste RIVM-rappport) thuis (57%). Daarna overige familie (20%), werk (11%), Horeca (4%). Dan pas mensen die in België geweest zijn (3%) en Duitsland (2%). Mogelijk is het zo dat onder jongeren nog altijd het virus aanwezig is, maar dat een deel daarmee klachtenvrij rondloopt. Op veel aandringen laten zij zich nu alsnog wat meer testen en dat zou wel eens een groot deel van de verklaringen kunnen zijn. Natuurlijk wordt het er niet beter op als mensen minder afstand gaan houden en meer gaan reizen. Maar mogelijk zorgt dat voor een veel kleiner aandeel dan mensen nu opmaken uit de media.

  1. Als ik het goed heb begrepen is bij het testen ook maar 1 op de 100 besmet met het coronavirus.

 12. Hm…ik kan ook goed thuis zijn, maar ik moet zeggen dat ik heel blij ben dat ik nu wel weer naar familie kan/mag. En dus doe ik dat ook. Ik zie om me heen dat er inderdaad steeds meer los wordt gelaten van de maatregelen. Dat snap ik. Maar waar ik dan wél weer verbaasd over ben: als er bij de ingang van een winkel een pompje staat om je handen te ontsmetten, lopen veel mensen daar zonder het te gebruiken voorbij. Volgens mij is dat een kleine moeite met een vrij groot effect. Gewoon gebruiken dus, zou ik zeggen.

  1. Ik loop dat pompje inderdaad altijd voorbij. Brrr iedereen zit daaraan. Hoeveel bacteriën wil je hebben. En daarbij, het is pure troep wat slecht is voor je huidflora. Nee hoor, dat pompje sla ik over. Als ik thuis kom was ik mijn handen. Altijd al gedaan. Maar dat pompje in iedere winkel vind ik echt niet nodig

  2. Ik houd mijn handen er ook braaf onder. Vooral die pompjes die je niet hoeft aan te raken vind ik handig. Kleine moeite om mijn handen zo even te desinfecteren voordat ik een winkel inloop.

 13. Mooie uitspraak! Ik houd niet zo van drukte dus ik heb er niet zo’n moeite mee om nog steeds veel thuis te zijn of buiten de rust op te zoeken.

 14. Het is denk ik niet zo gek dat het aantal besmettingen toeneemt gezien er nu veel meer getest wordt. Lastig te vergelijken met eerder toen alleen de ernstig zieken en kwetsbaren getest werden.
  Wel merk ik ook duidelijk dat mensen zich steeds minder aan de regels houden.

 15. Tja, ik zelf kan absoluut niet tegen thuis zitten, daar word ik echt doodongelukkig van. Dus ga ik inderdaad erop uit, maar hou ik mij wel aan de voorschriften. Hier in het noorden is het sws een stuk rustiger dan in het westen van het land, dus die 1,5 meter is niet echt een probleem hier.

  1. Afhankelijk van waar je woont is het denk ik inderdaad makkelijker of moeilijker om de maatregelen in acht te nemen.

 16. Ja herkenbaar. Ik zie het ook om me heen dat mensen lakser worden of praten over dingen als “nu corona voorbij is…”. Dan denk ik: “Hoezo? Heb jij het vaccin al gevonden dan?”

 17. ik merk het enorm dat mensen lakser worden. Ik probeer dan als een malle, iedereen te ontwijken in de supermarkt, maar dit is bijna onbegonnen werk. Ik vind het wel eng allemaal weer worden.

 18. En dat is precies wat de media en overheid doet; ons angst aanpraten.
  Maar even nuchter naar de feiten kijkend:
  Eerst werden het aantal doden gemeld en het aantal ziekenhuisopnames. En nu het aantal besmettingen. Dat is nogal een groot verschil! Reden? Er zijn nauwelijks doden of ziekenhuisopnames door het virus! Dus dat is hartstikke goed nieuws.
  De media en politici moeten stoppen met angst zaaien. Angst maakt van ons sneller makke lammetjes die hogerhand volgen. Zo krijgen zij wel erg veel macht over ons.
  Blijven nadenken mensen!!
  Hoger hand heeft écht niet ons welbevinden bovenaan het prioriteitenlijstje staan. Helaas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.