Coronakronieken van Daan Heerma van Voss
Last updated on juni 30th, 2023 at 01:06 pm
- Coronakronieken: over de periode van 12 maart tot 2 mei 2020
- Coronakronieken: wat kun je verwachten van dit boek?
- Wat ik ervan vond
- We moeten dit niet normaal gaan vinden
- Interview met Coronakronieken
- Praktische informatie over de Coronakronieken
Sinds het begin van de coronacrisis hebben veel van ons dezelfde fases beleeft. Van een virus dat ver weg in China voorkwam, maar vervolgens warempel heus naar Nederland kwam.
Toen eerst nog het idee: ‘Het is een soort extra vervelende griep,’ tot het besef dat het toch wel meer was dan een griep, tot de beruchte persconferentie waarin de intelligente lockdown werd aangekondigd.
Het was dus echt menens.
Coronakronieken: over de periode van 12 maart tot 2 mei 2020
Over deze wonderlijke periode schreef journalist en historicus Daan Heerma van Voss het boek Coronakronieken. Hij begint op 12 maart en eindigt op 3 mei. Niet omdat de coronacrisis toen voorbij was, maar omdat:
‘Ik heb verslag willen doen van onze confrontatie met het abnormale. Nu het abnormale normaal is geworden, is het tijd voor andere verhalen.’
Coronakronieken: wat kun je verwachten van dit boek?
Coronakronieken is enerzijds een dagboek van Daan Heerman, waarin hij de gebeurtenissen omschrijft en zijn gedachten en gevoelens daarover. Anderzijds vertelt hij ook de verhalen van diverse andere mensen over de hele wereld tijdens de coronacrisis. Centraal in het boek staat de vraag:
‘Wat gebeurt er met ons, als de wereld die we kennen stil komt te staan?’
Daan Heerman concludeert dat het ernaar uitziet dat we met het virus moeten leren leven. Hij verwijst naar ene Puyo die de komende fase in de coronacrisis omschrijft als ‘de dans’. Soms doen we een stapje naar voren, maar soms moeten we ook weer een stap achteruit zetten.
Zo eindigt het boek toch wel een beetje hoopgevend: we zullen dansen, soms struikelen, maar verder dansen.
Wat ik ervan vond
Ik was wel benieuwd naar de Coronakronieken omdat het zo’n wonderlijke tijd is geweest. Het leek me interessant om dat vanuit mijn comfortable stoel eens, handig geordend in de tijd door Daan, tot mij te nemen.
In het begin van het boek voelde ik vooral herkenning: ‘Oh ja! Zo was dat toen!’ Maar op een gegeven moment begon ik steeds meer de bladzijden te scannen, en overviel me bovendien een somber gevoel. Het einde is immers nog lang niet in zicht.
Er is vooralsnog geen happy end.
We weten niet hoe het verder zal gaan.
We moeten dit niet normaal gaan vinden
Steeds vaker hoor ik dat we ook helemaal niet moeten wíllen dat dit het nieuwe normaal moet worden. Dat we vraagtekens moeten zetten bij de maatregelen, en dat die soms misschien meer kwaad dan goed doen.
Naarmate ik verder las in de Coronakronieken overviel me een gevoel van moedeloosheid en hopeloosheid, want wat is het juiste om te doen? Niemand die het feitelijk weet, omdat het zo’n nieuwe situatie is.
En Daan Heerma weet het natuurlijk ook niet.
Dus aan het eind van het boek laat hij je hand los.
En ga je als lezer weer je eigen weg.
Interview met Coronakronieken
Hieronder een gesprek met Daan Heerma van Voss van ongeveer 25 minuten over zijn boek Coronakronieken.
Praktische informatie over de Coronakronieken
De opbrengst van de Coronakronieken gaat naar de boekhandel, dus dat is een mooi gebaar. Het is voor 15,- te koop bij bol.com maar ik leende het in de bibliotheek.
Je kunt de eerste 18 bladzijden gratis lezen bij bol.com via het inkijkexemplaar!
Hoe is het met jou op dit moment wat betreft de coronacrisis?
Meer lezen over corona? Dan is Coronaproof van Gerhard Hormann misschien iets voor jou.
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
ik heb genoeg gezien op het werk
ik ga alleen ergens naartoe als het echt nodig is
en mijn bubbel bestaat uit weinig mensen
*Ik wens je een fijn weekend en hier is een @->– voor jou.
Voorlopig wil ik er niets over lezen hoe andere het ervaren. ;-) Als ik toch een boek wil lezen, dan maar iets ontspannends.
Love As Always
Di mario
We hebben ons netjes aan alle regeltjes gehouden, en kan me kwaad maken op mensen die bewust deze regels overtreden omdat ze denken het beter te weten. Ik vrees echter ook dat we er zeker nog niet vanaf zijn. En wat de juiste maatregelen hadden moeten zijn weet ik ook niet.
Als je je goed aan de regels houdt, is het inderdaad frustrerend denk ik als je ziet dat anderen het niet zo nauw nemen Sjoerd.
Het meest vervelende vind ik alle onzekerheden.
Het eigen bedrijf van mijn man (zelfstandige in de evenementenbranche) ligt in ieder geval tot eind dit jaar plat. Hij werkt nu voor iemand anders, maar het is onduidelijk tot wanneer dit loopt. Van andere bedrijven horen we dat er nauwelijks nieuwe orders binnenkomen en dat is zeer zorgelijk.
Qua school vraag ik me echt af hoe dit het najaar zal gaan.
Verder ben ik het vooral beu…. maar zonder dit probleem op iemand anders zijn bord te kiepen. Wij houden afstand.
Mijn jongste zoon begint met een nieuwe opleiding hbo in Arnhem, maar zal op dit moment waarschijnlijk maar 1 ochtend naar school hoeven. Dat vind ik erg jammer.
Het lijkt me een interessant boek, maar tegelijkertijd snap ik wat je zegt over dat misschien wat deprimerende gevoel. Ik ga het niet lezen. Ik wil nog héél even in de waan blijven er niet weer strengere maatregelen komen en dat soort dingen.
Ik denk niet dat ik het wil lezen. Misschien vele jaren later, als we terug veilig zitten en…..een ander virus de mensheid overvalt?
Ik kan er momenteel echt niet tegen, de toekomst is zo onzeker….. en we zijn al maar zo kort op deze aardbol….
lezen ga ik dit niet doen
na het versoepelen van de coronamaatregelen, worden deze vanaf vandaag heel wat strenger..
op heel wat plaatsen moet je een mondmasker dagen en dat verschilt van per gemeente..
vrolijk word ik daar niet van
Onze minister van Volksgezondheid Hugo, weet het iig wel GEEN mondkapjes voor ouderen in ouderenzorginstellingen bij een tweede golf. Tja, de mensen die echt beschermd moeten worden mogen blijkbaar wel dood.
De rest moet vooral Monddood.
Mee eens, mooi gezegd monddood.
Hm. Ik heb niet zo’n behoefte om een boek over Corona te lezen. Persoonlijk houd ik nog zoveel mogelijk afstand van mensen. Maar dat komt omdat ik niet zo’n mensenvriend ben. Nu heb ik eindelijk een excuus om lekker in mijn eigen bubble te blijven. :-)
: )
Dat snap ik best Nicky.
@ Sjoerd: 1.000 % met je eens! Hoge boetes uitdelen van 1.000den Euro’s, dat zal het enige zijn dat
helpt! Als we zo doorgaan zijn we reddeloos verloren tot er misschien ooit een goed werkend vaccin
is!
@ Huisvlijt: 3de zin, het is menens,
Menes is een plaats in Indonesië of een Egyptische Farao
Fijn weekend!
Dankjewel! Ik heb het meteen aangepast.
Zelf heb ik op dit moment geloof ik niet meteen de behoefte om dit boek te lezen. Misschien wel heel bijzonder om dit over een aantal jaar weer terug te lezen!
Met mij is het goed.
En ik wacht af.
Voorzorgsmaatregels in acht nemen en meer kan ik niet doen.
Heb een beetje het gevoel dat er zo snel mogelijk een boek uitgebracht moest worden met dat onderwerp.
Op dit moment heb ik het gevoel dat het wachten is tot de 2e golf waar op aangestuurd wordt met de huidige laksheid.
Dat zou kunnen, maar ik vind het wel heel sympathiek dat de opbrengst naar boekwinkels gaat.
Lijkt me een erg interessant boek! Ik vind corona sowieso een boeiend onderwerp. Ik vind het op dit moment erg dubbel; ik merk in de omgeving om mij heen dat de regels losgelaten worden, denk bv aan de 1,5m afstand en handen wassen, waardoor ik geneigd ben dit over te nemen. Maar ik realiseer me ook heel goed dat we weer de verkeerde kant op gaan en dat we juist nu moeten oppassen!
Ik wil het nu niet lezen. Wij wonen in bet Antwerpse…
Ja, daar zijn de maatregelen weer flink aangescherpt hoorde ik gisteren op het nieuws! Zelfs een avondklok. Houd je het een beetje vol Pascale?