Sluipverbruik koffiezetapparaat: waarom ik schrok!
Last updated on February 6th, 2024 at 12:27 pm
- Mijn sluipverbruik is gestegen
- Mijn sluipverbruik: altijd-aan apparatuur
- Sluipververbruik koffiezetapparaat
- Sluipverbruik koffiezetapparaat achterhalen
- Wat kun je er aan doen om het sluipgebruik te verlagen?
- Wat zeggen mijn grafieken bij Enelogic over ons sluipverbruik?
- Hoe krijg je inzicht in jouw sluipverbruik?
- Energiemanager
- Losse energiekostenmeter
- Sluipverbruik kosten samengevat
‘Je Altijd-aan apparatuur kosten zijn gestegen naar € 2.98 per dag.’
Dat was de titel van een mailtje dat ik binnenkreeg over mijn sluipverbruik.
Mijn sluipverbruik is gestegen
Het is een bericht van Enelogic. Ik heb me daar ooit ingeschreven. Enelogic is een platform platform waar mensen hun energieverbruik kunnen bekijken en bijhouden. Ik heb een gratis account, en krijg mijn gas- en stroomverbruik van de vorige dag te zien.
Met ‘Altijd-aan apparatuur’ bedoelen ze mijn sluipverbruik/sluimerverbruik/stand verbruik.
Dat zijn dus alle apparaten die ik in huis heb, die ‘stiekem’ energie gebruiken. Als ik 2,95 vermenigvuldig met 365 dagen per jaar, dan kom ik uit op een afschrikwekkende 1054,85. Dat is wel even schrikken.
Mijn sluipverbruik: altijd-aan apparatuur
Ik zal met de billen bloot gaan, en al mijn apparatuur die permanent aan de stekker ligt, en dus verantwoordelijk is voor mijn sluipverbruik, op een rijtje zetten.
- Tosti ijzer
- Koffiezetapparaat
- Snelkoker
- Koelkast
- Mijn robot stofzuiger
- Tv
- Mijn computer
- Mijn iPod
- Diepvrieskist
- Diepvrieskast
- De gewone telefoon
- Router
- Kruimeldief
- Magnetron
Oké, dat zijn er veertien. Daarvan zijn er 4 apparaten waarvan ik best de stekker er uit kan trekken als ik ze niet gebruik om het sluipverbruik te verminderen. Namelijk het tosti-ijzer, het koffiezetapparaat, de snelkoker en de tv.
Sluipververbruik koffiezetapparaat
Het sluipverbruik van een koffiezetapparaat is afhankelijk van het soort koffiezetapparaat en het merk. Zelf heb ik een zogenoemde Mocca Master koffiezetapparaat van Douwe Egberts. Ik kocht het vanwege het leuke model en de roze kleur.
Het gemiddelde sluipverbruik van een koffieapparaat is 40 kwh per jaar.
Het sluipverbruik van een koffiefilterapparaat kost gemiddeld 16 euro tot 20 per jaar. Je kunt dus zo 16 euro per jaar besparen door na het koffiezetten de stekker er even uit te trekken!
Sluipverbruik koffiezetapparaat achterhalen
Als je wilt weten wat het sluipverbruik van je koffiezetapparaat is kun je dat op twee manieren doen:
- Zoek in de handleiding van je koffiezetapparaat de specificaties met betrekking tot energieverbruik in verschillende standen. Met een beetje geluk staat het energieverbruik/ sluipverbruik daar ook bij.
- Een andere optie is een energiemeter gebruiken. Haal je koffiezetapparaat hiervoor uit het stopcontact en doe de energiemeter daarin. Steek vervolgens de stekker van je koffiezetapparaat in de energiemeter.
Wat kun je er aan doen om het sluipgebruik te verlagen?
In hetzelfde mailtje geeft Enelogic ook wat suggesties over mogelijke oorzaken en oplossingen. Zo schrijven ze het volgende:
‘Heb je (eer)gisteren misschien nieuwe apparatuur geïnstalleerd of de instellingen van apparatuur aangepast? Dit alles kan je Altijd-aan apparatuur kosten verhogen. Misschien dat er nog wel ergens verlichting brandt of dat je apparatuur aan hebt laten staan?
Het vervelende is dat dit bij mij niet het geval is. Ik heb geen nieuwe apparatuur gekocht die verantwoordelijk kan zijn voor de stijging in sluipverbruik. Eigenlijk had ik dat liever wel gehad, want dan had ik kunnen denken: ‘Oh, het komt dáárdoor, en dan had ik een duidelijke oorzaak.’
Om je sluip gebruik te verlagen is de eenvoudigste oplossing om apparaten echt uit te zetten, en zelfs de stekker eruit te trekken. Daarnaast kun je ook gebruik maken van een zogenoemde Standbykiller. Dan hoef je niet de stekker uit het apparaat te trekken, maar voorkom je toch dat er nog energie weglekt.
Wat zeggen mijn grafieken bij Enelogic over ons sluipverbruik?
Een ander advies dat Enelogic in hun mailtje geeft is om naar mijn grafieken te gaan kijken. Dat heb ik dus braaf gedaan, maar ook daar zie ik geen verklaring voor de stijging in ons sluipverbruik. Sterker nog, ik kan er echt totaal geen lijn in ontdekken. Bovendien vind ik de resultaten raar. Zo zit er nota bene ‘s nachts een rare piek in ons gasverbruik. Kijk maar
Hoe krijg je inzicht in jouw sluipverbruik?
Er zijn verschillende manieren waarop je inzicht kunt krijgen in jouw energiegebruik en dus ook in je sluipverbruik.
Energiemanager
Je kunt ook een zogenoemde gebruiksmanager ook wel energiemanager genoemd gebruiken. Zo’n energiemanager is trouwens niet hetzelfde als een slimme energiemeter. Het is een soort tussenlaag. Sommige energiemanagers zijn zelfs geschikt voor ‘domme’ meters. Dus je hoeft niet persé een slimme meter te hebben om zo’n gebruiksmanager te kunnen gebruiken. De Consumentenbond verwijst door naar de site energieverbruiksmanagers.nl voor een handig overzicht van je opties.
Lees ook mijn post over mijn ervaringen met een energiemeter en energiemeter Action.
Losse energiekostenmeter
Een losse energiekostenmeter hoeft niet zoveel te kosten. Je hebt er al eentje voor zo’n 20,- bij bol.com. Hieronder een voorbeeld:
Sluipverbruik kosten samengevat
Je hebt het vaak niet door, maar ook jij hebt misschien wel apparaten in huis die stiekem energie slurpen. Dit fenomeen heet sluipverbruik. Dergelijke apparaten die stiekem energie gebruiken worden ook wel energie vampiers genoemd.Je kunt je sluipverbruik controleren met je slimme meter, een energiemanager of met een losse energiekostenmeter.
De simpelste oplossing is simpelweg het apparaat écht uitzetten, dus niet op standby en de stekker eruit trekken. Maar dit is natuurlijk niet voor alle apparaten een optie. Denk aan koelkast en diepvries.
Zie ook mijn post over onze groepenkast.
Weet jij wat jouw sluipverbruik is?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik denk eigenlijk dat het geen euro,s moet zijn maar euro cent