Sluipverbruik koffiezetapparaat: waarom ik schrok!

Sluipverbruik

'Je Altijd-aan apparatuur kosten zijn gestegen naar € 2.98 per dag.'

Dat was de titel van een mailtje dat ik binnenkreeg over mijn sluipverbruik.

Mijn sluipverbruik is gestegen

Het is een bericht van Enelogic. Ik heb me daar ooit ingeschreven. Enelogic is een platform platform waar mensen hun energieverbruik kunnen bekijken en bijhouden. Ik heb een gratis account, en krijg mijn gas- en stroomverbruik van de vorige dag te zien.

Met 'Altijd-aan apparatuur' bedoelen ze mijn sluipverbruik/sluimerverbruik/stand verbruik.

Dat zijn dus alle apparaten die ik in huis heb, die 'stiekem' energie gebruiken. Als ik 2,95 vermenigvuldig met 365 dagen per jaar, dan kom ik uit op een afschrikwekkende 1054,85. Dat is wel even schrikken.

altijd aan apparatuur

Mijn sluipverbruik: altijd-aan apparatuur

Ik zal met de billen bloot gaan, en al mijn apparatuur die permanent aan de stekker ligt, en dus verantwoordelijk is voor mijn sluipverbruik, op een rijtje zetten.

 1. Tosti ijzer
 2. Koffiezetapparaat
 3. Snelkoker
 4. Koelkast
 5. Mijn robot stofzuiger
 6. Tv
 7. Mijn computer
 8. Mijn iPod
 9. Diepvrieskist
 10. Diepvrieskast
 11. De gewone telefoon
 12. Router
 13. Kruimeldief
 14. Magnetron

Oké, dat zijn er veertien. Daarvan zijn er 4 apparaten waarvan ik best de stekker er uit kan trekken als ik ze niet gebruik om het sluipverbruik te verminderen. Namelijk het tosti-ijzer, het koffiezetapparaat, de snelkoker en de tv.

Sluipververbruik koffiezetapparaat

sluipverbruik koffiezetapparaat

Het sluipverbruik van een koffiezetapparaat is afhankelijk van het soort koffiezetapparaat en het merk.  Zelf heb ik een zogenoemde Mocca Master koffiezetapparaat van Douwe Egberts. Ik kocht het vanwege het leuke model en de roze kleur.

Het gemiddelde sluipverbruik van een koffieapparaat is 40 kwh per jaar.

Het sluipverbruik van een koffiefilterapparaat kost gemiddeld 16 euro tot 20 per jaar. Je kunt dus zo 16 euro per jaar besparen door na het koffiezetten de stekker er even uit te trekken!

Sluipverbruik koffiezetapparaat achterhalen

Als je wilt weten wat het sluipverbruik van je koffiezetapparaat is kun je dat op twee manieren doen:

 1. Zoek in de handleiding van je koffiezetapparaat de specificaties met betrekking tot energieverbruik in verschillende standen. Met een beetje geluk staat het energieverbruik/ sluipverbruik daar ook bij.
 2. Een andere optie is een energiemeter gebruiken. Haal je koffiezetapparaat hiervoor uit het stopcontact en doe de energiemeter daarin. Steek vervolgens de stekker van je koffiezetapparaat in de energiemeter.

Wat kun je er aan doen om het sluipgebruik te verlagen?

In hetzelfde mailtje geeft Enelogic ook wat suggesties over mogelijke oorzaken en oplossingen. Zo schrijven ze het volgende:

'Heb je (eer)gisteren misschien nieuwe apparatuur geïnstalleerd of de instellingen van apparatuur aangepast? Dit alles kan je Altijd-aan apparatuur kosten verhogen. Misschien dat er nog wel ergens verlichting brandt of dat je apparatuur aan hebt laten staan?

Het vervelende is dat dit bij mij niet het geval is. Ik heb geen nieuwe apparatuur gekocht die verantwoordelijk kan zijn voor de stijging in sluipverbruik. Eigenlijk had ik dat liever wel gehad, want dan had ik kunnen denken: 'Oh, het komt dáárdoor, en dan had ik een duidelijke oorzaak.'

Om je sluip gebruik te verlagen is de eenvoudigste oplossing om apparaten echt uit te zetten, en zelfs de stekker eruit te trekken. Daarnaast kun je ook gebruik maken van een zogenoemde Standbykiller. Dan hoef je niet de stekker uit het apparaat te trekken, maar voorkom je toch dat er nog energie weglekt.

Wat zeggen mijn grafieken bij Enelogic over ons sluipverbruik?

Een ander advies dat Enelogic in hun mailtje geeft is om naar mijn grafieken te gaan kijken. Dat heb ik dus braaf gedaan, maar ook daar zie ik geen verklaring voor de stijging in ons sluipverbruik. Sterker nog, ik kan er echt totaal geen lijn in ontdekken. Bovendien vind ik de resultaten raar. Zo zit er nota bene 's nachts een rare piek in ons gasverbruik. Kijk maar

sluipverbruik

Hoe krijg je inzicht in jouw sluipverbruik?

Er zijn verschillende manieren waarop je inzicht kunt krijgen in jouw energiegebruik en dus ook in je sluipverbruik.

Energiemanager

Je kunt ook een zogenoemde gebruiksmanager ook wel energiemanager genoemd gebruiken. Zo'n energiemanager is trouwens niet hetzelfde als een slimme energiemeter. Het is een soort tussenlaag. Sommige energiemanagers zijn zelfs geschikt voor 'domme' meters. Dus je hoeft niet persé een slimme meter te hebben om zo'n gebruiksmanager te kunnen gebruiken. De Consumentenbond verwijst door naar de site energieverbruiksmanagers.nl voor een handig overzicht van je opties.

Lees ook mijn post over mijn ervaringen met een energiemeter en energiemeter Action.

Losse energiekostenmeter

Een losse energiekostenmeter hoeft niet zoveel te kosten. Je hebt er al eentje voor zo'n 20,- bij bol.com. Hieronder een voorbeeld:

energiekostenmeter

Sluipverbruik kosten samengevat

Je hebt het vaak niet door, maar ook jij hebt misschien wel apparaten in huis die stiekem energie slurpen. Dit fenomeen heet sluipverbruik. Dergelijke apparaten die stiekem energie gebruiken worden ook wel energie vampiers genoemd.Je kunt je sluipverbruik controleren met je slimme meter, een energiemanager of met een losse energiekostenmeter.

De simpelste oplossing is simpelweg het apparaat écht uitzetten, dus niet op standby en de stekker eruit trekken. Maar dit is natuurlijk niet voor alle apparaten een optie. Denk aan koelkast en diepvries.

Zie ook mijn post over onze groepenkast.

Weet jij wat jouw sluipverbruik is?

Similar Posts

27 Comments

 1. Hier staan alleen de apparaten stan-bay die je niet uit kunt zetten zoals de koelkast en vriezer.
  Wat ik erg hinderlijk vind is dat er op de tv's geen normale uit knop zit dus eigenlijk altijd stan-bay staan.. dat hebben we inderdaad op gelost door er een stekkerdoos met aan/uit schakel knop tussen te zetten.

  1. wij hebben ook op heel veel plekken een aan/uit knop er tussen gezet, bijvoorbeeld op de thuiswerkplek en bij de tv,maar ook de waterkoker. De kinderen lachen me er om uit, maar ik vind het lekker makkelijk.
   Ik vind dat je trouwens voor koelkast en vriezer niet kunt spreken van sluipverbruik. Die horen namelijk aan te staan, dat is dus gewoon gebruik. Die zouden niet op de lijst horen staan.

  2. En heb je dan geen last van het steeds opnieuw opstarten van je tv ontvanger?
   Bij mij duurt dat bijna 10 minuten.
   Groet, Dolf G.

 2. Het voordeel van een simpele koelkast en dito wasmachine, koffiezetapparaat en magnetron is dat er geen ruststroom is totdat ze aanslaan om te koelen, wassen, opwarmen of koffie te zetten. Je kan dat met de nieuwe kWh-meters prima zien. Als in die apparaten ook maar een simpel digitaal klokje zit, dan heb je last van sluipstroom.

  De ruststroomverbruikers zijn bij mij de CV-computer: 10,5 watt, DSL-modem: 8,5, deurbel: 1,2 en Decttelefoon: 0,5. Totaal 0,5kWh per dag is 12,5 cent per dag. Als ik de CV spnningsloos maak, dan slaat die niet meer aan. Als ik m'n modem spanningsloos maak, dan kan ik niet meer internetten of gebeld worden.

  1. Net nog even nagemeten. De magnetron (waar ik altijd de stekker van uit het stopcontact haal, omdat ik anders geen koffie kan zetten), verbruikt 1,8 watt als ie "uit" staat. Dus met een stopcontact erbij zou me dat nog eens 1,2 cent per dag kosten, danwel 4 euro per jaar.

 3. Dat gas verbruik om 6 uur , s morgens komt dat niet omdat de cv dan aan slaat, zodat als je opstaat het lekker warm is, of gaat dat niet automatisch bij jou?Of begrijp ik het verkeerd?

  1. Mijn man staat inderdaad om 5 uur op! Maar hij douchet meestal 's avonds. De verwarming zet hij nog niet aan. Maar je zet me nu wel aan het denken! Zou hij de oorzaak zijn?

 4. Dat kan nooit kloppen. Ik heb toevallig vanmorgen de jaarafrekening van Essent gehad en betaal voor een verbruik van ruim 5400 kuub € 1024. Als mijn sluipverbruik al zo hoog zo zijn, wat zou ik dan per jaar wel niet moeten betalen.

 5. Ik haal hier de stekkers uit de tv en ontvanger als we ze niet nodig hebben. De telefoon staat sinds kort nog maar een uur op te laden en dan haal ik er de stekker ook uit. Ons modem staat ‘s nachts uit. Daar hebben we een tijdsschakelaar op. Ik heb mijn oven eens uitgezet, maar dan gaat ie moeilijk doen als ik hem wil gebruiken. Dan moet nl beslist de tijd weer ingesteld worden, anders schakelt die zichzelf uit. Heel irritant. Ik gebruik de oven niet zo vaak, ik wil binnenkort lezen hoe ik dat moet doen want ik vroeg mijn man om hulp aangezien ik toen net mijn eigen energie had verbruikt door het eten te bereiden.
  Voor de magnetron zou een schakelaar handig zijn, nu zit de stekkerdoos op een onmogelijke plek.
  Wij hebben zonnepanelen en overcapaciteit. Voor de kosten hoef ik het niet te doen.
  Bevalt die robotstofzuiger? Ik denk dat ik er mijn nek over zou breken.
  Een waterkoker verbruikt heel veel stroom. Is het voordeliger water te koken op je inductieplaat? Ik kook water op het gasfornuis en heb twee isoleerkannen waar ik dan het gekookte water in doe.
  Ik wil hier ook een andere bel. Ik hoor hem slecht. Ik wil graag een ouderwetse klopper op de deur.

  Wij hebben hier ineens een veel hoger gasverbruik nadat de kleppen van de cvketel vervangen zijn en we een grotere radiator in de tuinkamer hebben. In diezelfde periode hebben we onze vloer laten naisoleren, dus we zouden minder gas moeten verbruiken. Nu deze week zuiniger aan gedaan en kijken wat maandag het verbruik is geweest van afgelopen week. Anders eens bellen met het gasbedrijf waar we ook het onderhoudsabonnement hebben.

  1. In je lijst mis ik de cv en de mechanische luchtzuivering, hoewel die vooral in moderne huizen zit.
   Ik heb weinig apparaten met stekkers, dat scheelt.De apparaten die wel stekkers hebben zitten op een klik-aan-klik-uit systeem. Met een afstandsbediening kan ik die uitzetten, ook de magnetron die de stekker op een onhandige plek heeft. De deurbel staat meestal uit.
   Alleen noodzakelijke apparaten krijgen altijd stroom, cv, mechanische luchtzuivering, koelkast. Pc, router, tv en tvkastje(veel standbygebruik!) radio en magnetron staan echt uit als ze niet gebruikt worden. Boven staat niks met een stekker, alleen de wasmachine, en daar is de stekker uit bij geen gebruik. Koffie giet ik op :)
   Die pieken in je overzicht, is dat niet de robotzuiger die aan het werk gaat,of kinderen die thuiskomen en hun mobiel aan de lader leggen? En inderdaad, vreemd gasverbruik, snachts hoger dan overdag.Die piek om een uur of zeven is vast het douchen.
   Wat gasverbruik betreft, kan je ook comfort en verbruik aanpassen, door waterzijdig inregelen.
   https://www.cv-inregelen.nl/waterzijdig-inregelen

  2. Dankjewel voor het meedenken Greet. Mechanische luchtzuivering heb ik inderdaad niet. De robotstofzuiger kun je inderdaad instellen dat hij op een bepaald moment aan het werk gaat, maar dat vind ik te ingewikkeld en kan ik niet ; ) Ik zet hem altijd 'gewoon' aan en dat is meestal 's ochtends.

  3. De CV waterzijdig inregelen en ketel tunen is zeker een aanrader voor een lagere energiekosten.

 6. Heb je het hier over gas of elektraverbruik?
  Bijna €3 per dag hoger aan elektra kan toch niet plotseling.
  Bij ons tostiapparaat moet gelukkig wel de stekker er uit om uit te schakelen.

 7. Volgens mij klopt wat jij zegt helemaal niet, ik heb twee tv’s, een koelkast met vriezer, een waterkoker, een koffiezetapparaat, een wasdroger, opladers, een elektrische kachel in de badkamer, een elektrische oven, een pelletkachel en een boiler. Ik heb even uitgerekend wat ik in een jaar betaald heb en dat was 883,13 euro. Als mijn sluipverbruik zo hoog zou zijn zoals jij zegt zou ik bijna het dubbele moeten betalen. Ik woon in Frankrijk, het is hier geloof ik iets goedkoper en ik krijg twee keer per jaar een afrekening, je kunt ook elke twee maanden je verbruik doorgeven dan betaal je precies wat je verbruikt hebt.
  Groet Adriana

 8. Hm ik had er nooit over nagedacht om mijn 'sluipverbruik' te verlagen. Ik ga ook eens nalopen wat ik er aan kan doen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.